Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Velsas – Šveicarija: ką aš pamačiau?

Antrasis „Euro 2020“ mačas baigėsi Šveicarijos ir Velso lygiosiomis 1:1, o tai reiškia, kad įtampos spiralė A grupėje įkaito iki maksimumo jau po pirmojo turo. Italai, panašu, jog bėgs į priekį, tuo tarpu skaudų antausį nuo jų gavę turkai sulaukė išpakuotos dovanos iš Azerbaidžano sostinės. 15min sporto žurnalistas Marius Bagdonas dėlioja Baku vykusio mačo akcentus.

1 pastebėjimas nuo sofos

Mačo pradžioje atrodė, kad galime turėti nykias lygiąsias, tačiau bėgant minutėms šveicarų pranašumas darėsi vis akivaizdesnis ir galiausiai buvo vainikuotas Breelo Embolo įvarčiu, nors tame epizode Nati gelbėjo ne komandiniai veiksmai, o fizinės puolėjo savybės ir Xherdano Shaqiri genialumas. Valai atkuto tik praleidę įvartį, bet tos jų pastangos buvo pernelyg individualios ir pavienės. Išgelbėjo kovingumas.

2 pastebėjimas nuo sofos

Šveicarijos rinktinės saugai Granitas Xhaka, X.Shaqiri ir Remo Freuleris tvirtai valdė aikštės vidurį, bet žudiko instinkto atakos priekyje Vladimiro Petkovičiaus vyrams akivaizdžiai trūko.

VIDEO: „Eurofutbolas 2021“: birželio 12 d. svarbiausi įvykiai

3 pastebėjimas nuo sofos

Abu įvarčiai įmušti galva, abu juos pelnė futbolininkai, kurie yra gimę kitose šalyse: Breelas Embolo – Kamerūne, Kiefferis Moore‘as – Anglijoje.

Lūžio taškas

85-oji minutė. Po keitimo aikštėje pasirodęs Mario Gavranovičius jau pirmu lietimu pasiuntė kamuolį į vartus ir iš vietų pakėlė šveicarų sirgalius, tačiau pergalės šis smūgis negarantavo. Pirmą kartą Europos čempionatų istorijoje įvartis buvo atšauktas po VAR peržiūros (nuošalė), nors mačo arbitrai iš Prancūzijos to nepastebėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mario Gavranovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mario Gavranovičius

Didmeistrių žaidimai

Vladimiras Petkovičius prieš Robą Paige‘ą. Lygiosios, po kurių labiau džiaugėsi Velso treneris. Turėdami kokybiškesnį žaidėjų rinkinį, iniciatyvą ir net pirmavę, šveicarai vis tiek nesugebėjo laimėti, o galiausiai Nati žaidimas taip išsiderino, kad po išlyginamojo įvarčio valai kurį laiką netgi žaidė geriau. Mačo pabaigoje V.Petkovičiaus komanda atsipeikėjo ir vėl užgulė priešininkų vartus, tačiau pergale pradėti čempionato nesugebėjo.

X faktorius

Velso vartuose kiek netikėtai išvydome ne pagrindinį vartų sargą Wayne‘ą Hennessey, bet „Leicester City“ atstovą Danny Wardą. Per tris sezonus Lesteryje, šis vartininkas „Premier“ lygoje nesužaidė nė vieno mačo, neišjudindamas Kaspero Schmeichelio pozicijų, tačiau tai jam netrukdo būti svarbia R.Paige‘o komandos dalimi. Įdomus faktas, kad prieš ketverius metus Prancūzijoje vykusį Europos čempionatą valai irgi pradėjo su D.Wardu vartuose ir pirmajame mače 2:1 nugalėjo slovakus. Visgi jau nuo antro mačo vartininko pozicija buvo patikėta W.Hennessey ir galiausiai „raudonieji drakonai“ nužingsniavo iki pusfinalio. Ar gali ši istorija pasikartoti? Reikia pasakyti, kad D.Wardas sužaidė nuostabias rungtynes ir ne kartą gelbėjo savo ekipą, ypač mačo pabaigoje.

„Scanpix“ nuotr./Danny Wardas
„Scanpix“ nuotr./Danny Wardas

Prožektorių šviesoje

Kiefferis Moore‘as. Į solidų sezoną „Cardiff City“ ekipoje šį sezoną sužaidusį 196 cm ūgio „bokštą“ televizijos kameros krypo ne sykį. Pirmajame kėlinyje jis galvomis susidūrė su Kevinu Mbapu ir kurį laiką gavo priverstinio poilsio, kol daktarai sutvarstė prakirstą kaktą. Simboliška, bet ta pačia raudonu raiščiu aprišta galva K.Moore‘as 75-ąją minutę pasiuntė kamuolį į vartus ir padovanojo Velsui lygiąsias.

Dabar tik su šypsena galima prisiminti, kad Velso gelbėtoju tapo futbolininkas, kuriam tampant šios rinktinės nariu buvo kilę nemenkų biurokratinių nesklandumų. Futbolininkas yra gimęs Anglijoje ir Velsui atstovauti jam buvo leista tik dėl to, kad senelis iš motinos pusės yra valas. Tiesa, norint tai įrodyti, K.Moore‘ui teko ilgai ir nesėkmingai ieškoti senelio gimimo liudijimo originalo. Galiausiai gelbėjo kopija.

„Scanpix“ nuotr./Kiefferis Moore'as
„Scanpix“ nuotr./Kiefferis Moore'as

Kritiko strėlė

Sminga į Harį Seferovičių. Lisabonos „Benfica“ puolėjas pirmajame kėlinyje buvo bene ryškiausias Šveicarijos rinktinės sudėtyje, tačiau 26 įvarčių per klubinį sezoną statistiką į šį „Euro 2020“ atsivežęs puolėjas stipriai stokojo taiklumo. Vien per pirmą kėlinį jis turėjo tris neblogas progas, o vieną ypač dėkingą, bet pradžiuginti Nati aistruolių neįstengė.

Prieštaringas epizodas

45 minutė. B.Embolo jau pirmajame kėlinyje galėjo stipriai timptelėti savo komandą į priekį, bet net traukiamas Chriso Memphamo už marškinėlių nusprendė ne kristi, o atiduoti perdavimą dar geresnėje pozicijoje buvusiam Hariui Seferovičiui. Šioje situacijoje puolėjas tikrai galėjo uždirbti baudinį.

B.Embolo gimė Kamerūno sostinėje Jaundėje ir kartu su motina į Šveicariją persikėlė tik 2014-aisiais. Vietos žiniasklaidai jis yra užsiminęs, kad save laiko labiau šveicaru nei afrikiečiu, bet šaknų su gimtine nenukirto. 36 numeriu pažymėtas autobusas vaikystėje vaikiną vežiojo į treniruotes, dabar šis skaičius puošia puolėjo marškinėlius Menchengladbacho „Borussia“ klube. Po šeštadienio mačo B.Embolo Alpių šalyje turės dar daugiau savo talento gerbėjų. Savo šlovės valandos šis vaikinas sulaukė antrojo kėlinio pradžioje, kai iš pradžių labai pavojingai smūgiavo prasiveržęs pro tris priešininkus, o po akimirkos ir X.Shaqiri pakelto kampinio pasiuntė kamuolį į vartus galva. Visgi pergalės tai negarantavo.

„Scanpix“ nuotr./Breelas Embolo
„Scanpix“ nuotr./Breelas Embolo

Žmogus su švilpuku

Prancūzas Clementas Turpinas. Panašu, kad UEFA teisėjų departamentas čempionato pradžioje į aikštę metė savo sunkiąją artileriją. Antrajai pirmenybių dvikovai vėl dirigavo elitinis arbitras, kuriam šiame sezone jau buvo patikėtas Europos lygos finalas. Antrose Senojo žemyno pirmenybėse dirbantis 39-erių juristas švilpė solidžiai, kontroliavo rungtynes, bet asistentas padarė klaidą, neužfiksavęs nuošalės, kai M.Gavranočius dvikovos pabaigoje įmušė antrą šveicarų įvartį. VAR šią neteisybę ištaisė, bet reputacijos taškų šis epizodas prancūzui nepridėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Clementas Turpinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Clementas Turpinas

Intrigos/nuobodulio metras

70 proc. Linksmieji kalneliai. Po gana blankaus pirmo kėlinio – įdomi antra mačo pusė. Intrigos prasme ši dvikova pralenkė atidarymo rungtynes. Mačo pradžioje jautėsi, kad abiejų komandų futbolininkus kiek slegia įtampa ir galvojama pirmiausia apie gynybą. Visgi pirmo kėlinio viduryje ledai pajudėjo.

Vibracija tribūnose

6/10. Po Europos lygos finalo 2019-aisiais Azerbaidžano sostinė vėl išvydo aukščiausio lygio futbolą, tačiau šventinės nuotaikos apytuščiame stadione jautėsi silpnai. Pirmosios dienos rungtynės šviečiant saulutei tokiuose turnyruose visuomet stokoja įelektrintos futbolo atmosferos. Taip buvo ir šį kartą. Olimpinio stadiono tribūnos yra toli nuo aikštės, tad tikrąjį katarsį futbolininkai galėtų pajausti tik esant pilnam stadionui. Oficialus UEFA protokolas rodo 8 782 žiūrovus. Mažoka...

Skaičius

1. Būtent tiek perdavimų per pirmą kėlinį atliko vėliau rungtynių didvyriu tapęs K.Moore'as. Visa Velso komanda iki pertraukos atliko 101 pasą.

Žodis – ne žvirblis

„Per pastaruosius kelis metis aš nekenčiau VAR, bet nuo dabar aš myliu šią technologiją. Tai yra teisingas žaidimas. VAR – amžiams“, – po mačo kalbėjo Velso rinktinės saugas Joe Allenas.

Istorijos nesuklastosi

B.Embolo įvarčiui rezultatyvų perdavimą atliko X.Shaqiri. Įdomu tai, kad nuo 2014-ųjų pasaulio čempionato jis prisidėjo prie pusės iš 16 šveicarų didžiuose turnyruose įmuštų įvarčių – penki įvarčiai ir trys rezultatyvūs perdavimai.

Garso takelis

VIDEO: Tom Jones – Sex bomb

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento