Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Vokietija – Anglija: ką aš pamačiau?

Garetho Southgate'o Anglijos rinktinė ir toliau „Euro 2020“ turnyre lieka pati didžiausia neįminta mįslė. Iš Londono „West Ham United“, „Leeds United“, Birmingemo „Aston Villa“ ir Liverpulio „Everton“ futbolininkų strategas sulipdė tokį darnų ir kietą kolektyvą, kurio pramušti nesugeba net Čempionų lygos finalų dalyviai. „Trys liūtai“ šią vasarą riaumoja labai garsiai, o po aštuntfinalio pergalės prieš Vokietiją, atrodo, išsivadavo ir nuo praeities demonų bei šešėlių. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono trumpos įžvalgos apie mačą.

1 pastebėjimas nuo sofos

Vokietija nežaidė prastai, bet nebuvo ir geresnė komanda už savo varžovus. Pastarieji du svarbiausi vokiečių futbolo titulai 2014-aisais (pasaulio čempionato auksas) ir 2020-aisiais (Miuncheno „Bayern“ triumfas Čempionų lygoje) buvo iškovoti dominuojant visuose mačuose nuo A iki Ž. „Euro 2020“ Joachimo Lowo komanda sužaidė tik vienas geras rungtynes su Portugalija. Žaidimas likusiose trijose, tame tarpe ir Anglija, nebuvo čempioniškas ir galintis nutempti komandą į viršūnę.

2 pastebėjimas nuo sofos

Anglijos rinktinė buvo lygiai tokia pati, kaip ir pirmuose trijuose grupės mačuose, bet priešnuodžių jai nerado net viena didžiausių Europos futbolo jėgų. Declanas Rice'as ir Kalvinas Philipsas aikštės viduryje davo stebuklus ir niekuo nenusileido tokiem didžiuliams vardams kaip Toni Kroosas, Leonas Goretzka ar Joshua Kimmichas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Toni Kroosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Toni Kroosas

3 pastebėjimas nuo sofos

Vokiečių sprendimas į starto sudėtį nuo pirmųjų minučių grąžinti Timo Wernerį visiškai nepasiteisino, o su keitimais antrajame kėlinyje Joachimas Lowas stipriai pavėlavo.

68-ąją minutę pasirodęs Serge'as Gnabry norimo impulso nedavė, o Leroy'us Sane ir gynybinio plano Emre Canas įleisti tik 87-ąją minutę, kai šaukštai jau buvo po pietų.

Tuo tarpu Garetho Soutgate'o ėjimas su Jacku Grealishu tapo vienu esminių mačo momentų. „Aston Villa“ lyderis pradėjo pirmą rezultatyvią anglų ataką ir atliko puikų perdavimą antram įvarčiui, kai pasižymėjo Harry Kane'as.

Lūžio taškas

81 minutė. Thomasas Mulleris po puikaus Kai Havertzo perdavimo išbėgo vienas prieš Jordaną Pickfordą ir turėjo nuostabią progą išlyginti rezultatą bei įmušti pirmą savo įvartį Europos čempionatuose. Bet... smūgiavo šalia virpsto ir auksinę galimybę vokiečiai paleido vėjais. Nuo Raheemo Sterlingo įvarčio buvo praėję vos šešios minutės, todėl jeigu būt pavykę taip greitai sureaguoti, psichologinis pranašumas, be jokios abejonės, būtų perėjęs Die Mannschaft pusėn. Visgi nutiko priešingai – dar po šešių minučių jau Harry Kane'as padėjo tašką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Thomasas Mulleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Thomasas Mulleris

Didmeistrių partija

G.Southgate'as vėl buvo toks pat, koks ir pirmuosiuose trijuose mačuose – atsargus ir pragmatiškas. Visgi nė vienas iš keturių sutiktų trenerių šių anglo idėjų neišgliaudė. Anglai vėl laimėjo, anglai vėl nepraleido, anglai žygiuoja toliau, o Vokietija – namo.

15 metų erą su Vokietijos rinktine J.Lowas užbaigė ne taip kaip norėtų. Paskutinė galimybė pakreipti tarptautinės karjeros kreivę į viršų nepavyko. Vokietijos futbolo istorijoje šis specialistas bus prisimenamas, kaip žmogus, padovanojęs šaliai ketvirtą pasaulio čempionų titulą, bet palikęs postą trimis metais per vėlai.

„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as
„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as

X faktorius

Namų aikštė. Kol kas visas rungtynes anglai žaidė savo futbolo šventovėje. Mače su Vokietija istorinis kontekstas atmosferą dar labiau įelektrino. Ant emocinės bangos „Trys liūtai“ nenuslydo ir iškovojo vieną svarbiausių pastarojo dešimtmečio pergalių. Visgi labai įdomu, kaip jiems seksis ketvirtfinalyje, kai teks palikti komforto zoną ir keliauti į Romą.

Prožektorių šviesoje

R.Sterlingas. Jei šiuo metu reikėtų rinkti geriausią šio čempionato futbolininką, juo veikiausiai taptų „Manchester City“ atstovas. R.Sterlingas vėl buvo puikus ir įmušė gyvybiškai svarbų įvartį, kuris nulėmė rungtynes. Anglija yra laimėjusi visas 13 rungtynių, kuriose įmušė šis žaidėjas. Tikras sėkmės garantas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas

Kritiko strėlė

J.Lowas. Atsisveikinimo rungtynėse legendinis Vokietijos treneris idėjomis atrodė blankus ir tikrai negeresnis už savo oponentą. Kai praleidus įvartį, reikėjo reaguoti, jo auklėtiniai perimti iniciatyvos ir surengti vartų šturmą taip ir nesugebėjo.

Imago / Scanpix nuotr./Joachimas Lowas
Imago / Scanpix nuotr./Joachimas Lowas

Žmogus su švilpuku

Olandas Danny Makkelie buvo solidus ir puikiai tvarkėsi su savo užduotimis. Rungtynių dalyviai buvo aukščiausio lygio ir mažai galvojo apie provokacijas, pražangas ar panašius dalykus, tad ir teisėjui dirbti nebuvo sudėtinga.

Intrigos/nuobodulio metras

70 proc. Po pirmadienio įvarčių fejerverkų šis mačas nebuvo labai išvaizdus. Abi rinktinės žaidė atsargų futbolą, pirmiausia galvodamos apie gynybą, bet įtampa buvo didžiulė ir visi suprato klaidos kainą.

Vibracija tribūnose

8/10. Tokią laimingą futbolo šventę anglai savo futbolo citadelėje regėjo jau labai seniai. Principinis priešininkas įveiktas ne bet kur, o Europos čempionato atkrintamosiose. Kas gali būti geriau?

Skaičius

300 – Tai buvo 300-osios Anglijos rinktinės rungtynės „Wembley“ stadione. Tokia proga anglai tiesiog negalėjo pralaimėti. Iš viso per šį laiką jie Vemblyje laimėjo 187 kartus, 73 sykius sužaidė lygiosiomis ir 39 pralaimėjo. Europos ir pasaulio čempionatuose Anglija „Wembley“ stadione dar nėra pralaimėjusi – 9 pergalės ir 5 lygiosios.

Žodis – ne žvirblis

„Komandos draugai, kurie tuo metu žaidė su manimi, jaus skausmą visada, bet dabartinė žaidėjų grupė šia pergale naujai kartai tikrai suteiks daug laimingų prisiminimų“, – G.Southgate'as pergalės fone prisiminė „Euro '96“ pusfinalį, kai pats neįmušė lemiamo baudinio ir į finalą žengė Vokietija.

Istorijos nesuklastosi

1966 metų pasaulio čempionate Anglijos rinktinė per pirmas ketverias rungtynes taip pat nepraleido įvarčio, o viskas baigėsi istoriniu čempionų titulu „Wembley“ stadione. Istorija kartojasi?

Garso takelis

VIDEO: Queen – We Are The Champions

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas