Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Durys užsitrenkė, liko langas – „Žalgiris“ skaudžiai krito Švedijoje

Vilniaus „Žalgiriui“ nepavyko antrus metus iš eilės Europoje įveikti Švedijos čempionų. Po svaiginančio žygio pernai, nukovus „Malmö“, šiemet laukė skaudi realybė ir kartus Geteborgo „Häcken“ revanšas.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / „Häcken“ klubo nuotr.

Kazacho Vladimiro Čeburino auklėtiniai ketvirtadienio vakarą išvykoje, žaisdami ant sau įprastos dirbtinės dangos, net 0:5 (0:1) buvo sutriuškinti „širšėmis“ pravardžiuojamo stipriausio Švedijos klubo.

Pirmąsias rungtynes praėjusią savaitę Vilniuje 3:1 taip pat laimėjo „Häcken“, tad Švedijos čempionai į kitą etapą – UEFA Europos lygos atrankos finalą – žengė bendru rezultatu net 8:1.

Tai skaudžiausia „Žalgirio“ nesėkmė Europoje (skaičiuojant abu mačus) per daugiau nei 30 metų. 1992-aisiais vilniečiai 0:8 buvo nusileidę garsiajam Eindhoveno PSV. 2001-aisiais žalgiriečiai 0:7 buvo pralaimėję Tel Avivo „Maccabi“ klubui.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vladimiras Čeburinas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vladimiras Čeburinas

Nepaisant šios nesėkmės ir užsitrenkusių durų į Europos lygos grupes, „Žalgiriui“ dar liko paskutinis langas – Lietuvos čempionai žygį Europoje pratęs UEFA Konferencijų lygos atrankos finale, kuriame susikaus su Vengrijos futbolo flagmanu Budapešto „Ferencvaroš“, net 8:2 bendru rezultatu susitvarkiusiu su „Hamrun Spartans“ iš Maltos.

Blogiausia, kad „Žalgiriui“ pirmosiose rungtynėse su „Ferencvaroš“, kurios jau kitą ketvirtadienį vyks Vilniuje, teks verstis be savo lyderio Mathiaso Oyewusi. Nigerietis Geteborge užsidirbo dvi geltonas korteles ir 85 minutę anksčiau laiko paliko aikštę.

Elvio Žaldario nuotr./Mathias Oyewusi
Elvio Žaldario nuotr./Mathias Oyewusi

Apie greitą įvartį Geteborge svajojęs „Žalgiris“ pats praleido Srdžano Hrstičiaus (28 min.) dūrį pirmojo kėlinio viduryje, o antrajame – visiškai subyrėjo.

Rizikuoti ėmę ir užnugarį gynyboje apnuoginę Lietuvos čempionai buvo negailestingai baudžiami „Häcken“ kontratakų. Du įvarčius mušė Ibrahimas Sadiqas (63 ir 73 min. nuo 11 m), po vieną – Samuelis Gustafsonas (56 min.) ir Momodou Laminas Sonko (90+2 min.).

Nuo dar baisesnio galutinio rezultato gelbėjo tik Edvino Gertmono meistriškumas. „Häcken“ pagal smūgius į vartus dominavo 22:4, į vartų plotą – net 16:1, kampinius – 12:3, o kamuolio kontrolę – 55:45 proc.

„Häcken“ klubo nuotr./„Häcken“ triumfas
„Häcken“ klubo nuotr./„Häcken“ triumfas

Rungtynių eiga

90+2 min. „Häcken“ dar muša ir penktą... Momodou Laminas Sonko deda tašką (0:5). „Žalgiris“ patiria vieną skaudžiausių pralaimėjimų per visą klubo istoriją Europoje.

90 min. Nuo dar baisesnio rezultato „Žalgirį“ gelbėja E.Gertmono šuoliai. Teisėjas prideda 2 minutes.

84 min. Juodas M.Oyewusi vakaras tampa dar juodesniu. „Žalgirio“ lyderis stengiasi blokuoti kamuolį, bet pataiko ranka varžovui į veidą ir teisėjas iš Portugalijos A.Nobre – neperkalbamas. Arbitras rodo antrą geltoną kortelę ir šalina M.Oyewusi iš aikštės. Blogiausia, kad „Žalgirio“ lyderis dėl to turės praleisti ir kitas vilniečių rungtynes Europoje.

81 min. Geras R.Jansono epizodas – vagia kamuolį iš varžovo, perduoda jį L.Antaliui, šis toliau – M.Oyewusi, bet net ir greitasis „Žalgirio“ puolėjas kamuolio nepasiekia ir į vartus jo nenukreipia.

78 min. M.Oyewusi pabando smūgiuoti kulnu, bet nigeriečiui šios rungtynės visiškai nesiklosto – puolėjas vėl nepataiko į kamuolį.

72 min. J.Bopesu baudos aikštelėje sužaidžia ranka ir į „Žalgirio“ vartus dar skiriamas 11 m baudinys. E.Gertmonas kampo neatspėja, o I.Sadiqas muša tiksliai (0:4).

69 min. M.Oyewusi pakovoja su varžovų gynėju ir kamuolys po dvikovos trenkiasi į virpstą. „Žalgirio“ puolėjas pirmasis suskumba prie kamuolio, bet nukreipti jo į vartus ir vėl nepavyksta. Kampinis.

67 min. Geltona kortele baudžiamas ir Donatas Kazlauskas.

63 min. „Žalgiris“ vėl praranda kamuolį, o Švedijos čempionai rūksta į greitą ataką, kuri baigiasi Ibrahimo Sadiqo įvarčiu (0:3). Puolėjas iš Ganos ne itin sėkmingai pataiko į kamuolį, bet jis vis tiek įrieda į „Žalgirio“ vartus...

59 min. V.Čeburinas atlieka pirmuosius keitimus. Iš aikštės išimami J.Kendyšas ir A.Novikovas, o į ją žengia 18-metis Romualdas Jansonas ir japonas Yukiyoshi Karashima. Lietuvos čempionų strategas kelia baltą vėliavą ir jau galvoja apie ateities kovas?

56 min. Dar viena „Häcken“ ataka. Šįkart minėtasis A.Romeo ne pats atakuoja, o perduoda kamuolį ir varžovų kapitonas Samuelis Gustafsonas laisvas muša tiksliai (0:2).

54 min. „Žalgiris“ ima rizikuoti ir vis dažniau apnuogina savo užnugarį. „Häcken“ pavojingai kontratakuoja. Laimei, savo progomis Švedijos čempionai kol kas nepasinaudoja.

46 min. Antras kėlinys prasideda trimis iš eilės pavojingomis varžovų atakomis. Arčiausiai įvarčio buvo legionierius iš Dramblio Kaulo Kranto Amane Romeo, bet jo smūgį koja atmušė E.Gertmonas.

Pirmas kėlinys

45+2 min. Teisėjas iš Portugalijos Antonio Nobre skelbia pirmojo kėlinio pabaigą. Kol kas rungtynės klostosi ne pagal V.Čeburino ir „Žalgirio“ planą... „Häcken“ ilgiau kontroliuoja kamuolį ir atakuoja pavojingiau. Pavojingiausias svečių ginklas M.Oyewusi lieka šešėlyje. Sykį progą įmušti jis turėjo, bet tradiciškai neišnaudojo, o pabaigoje dar buvo nubaustas ir geltona kortele.

43 min. J.Bopesu nesustabdo kamuolio ir „Häcken“ pasileidžia į pavojingą ataką. Laimei, pirmasis prie kamuolio suspėja ir į užribį jį išmuša E.Gertmonas.

38 min. „Žalgiris“ bando surengti greitesnę kontrataką, bet „Häcken“ drausmingai ir greitai didelėmis pajėgomis grįžta prie savo vartų.

31 min. Galingas A.Novikovo šūvis iš toli! Kamuolys skrieja visiškai greta virpsto... Skiriamas kampinis, po kurio „Žalgiris“ turi kol kas geriausią progą rungtynėse. V.Čeburino auklėtiniai išradingai įžaidžia kamuolį, net M.Oyewusi nepramuša varžovų vartininko...

27 min. Pirmųjų rungtynių skriaudikas Srdžanas Hrstičius muša vėl (0:1). Graži „Häcken“ ataka baigiasi tiksliu serbo smūgiu. „Žalgiriui“ reikia jau 3 įvarčių, norint išplėšti bent pratęsimą.

23 min. A.Novikovas kelia pirmąjį „Žalgirio“ kampinį. N.Hnidas pasiekia kamuolį, bet smūgiuoja netiksliai ir griebiasi už galvos.

16 min. Pirminis „Žalgirio“ planas – įmušti greitą įvartį – nepavyko. Svečiai kol kas priversti žaisti antruoju numeriu ir pirmiausia galvoti apie savų vartų saugumą.

12 min. Nassimas Hnidas gelbėja „Žalgirį“ ant vartų linijos! Edvinas Gertmonas, tarsi nepamiršęs pirmųjų rungtynių košmarų, nesėkmingai kumščiuoja kamuolį, varžovai iš artimo atstumo smūgiuoja į tuščius vartus, bet N.Hnidas laiku blokuoja kamuolį ir rezultatas lieka 0:0.

10 min. „Häcken“ muša įvartį. Vis dėlto nespėja juo nė pasidžiaugti – šoninis arbitras signalizuoja nuošalę.

8 min. Neramus vaizdas „Žalgirio“ sirgaliams. Varžovų nugriautas P.Golubickas griebiasi už raktikaulio ir kurį laiką nekyla nuo dirbtinės dangos. Laimei, po mediko apžiūros, lietuvis kyla ir, atrodo, yra pasiruošęs tęsti kovą.

6 min. „Žalgiris“ atakoje ieško M.Oyewusi, bet „Häcken“ vartų sargas Peteris Abrahamssonas ramiai gaudo kamuolį.

1 min. Rungtynės prasideda. „Häcken“ pradeda aktyviau ir per pirmas 3 minutes kelia jau 3 kampinius. Trečiuoju bandymu kamuolys pavojingai praskrieja pro visą „Žalgirio“ baudos aikštelę, laimei, nė vienas varžovas jo nepasiekia.

Startinės sudėtys

Lyginant su pirmosiomis rungtynėmis Vilniuje, V.Čeburinas atlieka du keitimus startinėje vienuolikėje – jau nuo pirmųjų minučių žais Arvydas Novikovas ir Donatas Kazlauskas. Lietuviai pakeitė juodkalnietį Marko Miličkovičių ir šveicarą Oliverį Buffą.

„Häcken“ išrikiuoja lygiai tą pačią sudėtį, kaip ir praėjusį ketvirtadienį LFF stadione.

Prieš rungtynes

Pirmoji akistata praėjusią savaitę Vilniuje pasibaigė skaudžiai. Ne tiek žaidimu, kiek klaidomis ir neišnaudotomis progomis varžovams nusileidę žalgiriečiai gavo karčią pamoką 1:3.

Vis dėlto prieš atsakomąją dvikovą vilniečiai tikėjimo apversti aukštyn kojomis neprarado ir ketvirtadienį išvykoje vylėsi mušti greitą įvartį. „Žalgiriui“ reikalinga bet kokia pergalė mažiausiai 2 įvarčių skirtumu – tuomet būtų žaidžiamas pratęsimas ir mušami 11 m baudiniai.

Tiesa, net ir nesukūręs stebuklo prieš „Häcken“ klubą, „Žalgiris“ savo žygio Europoje šiemet dar nebaigtų. Vilniečiai keliautų į Konferencijų lygos atrankos finalą, kuriame greičiausiai susitiktų su Vengrijos futbolo flagmanu Budapešto „Ferencvaroš“, pirmąją akistatą išvykoje prieš Maltos „Hamrun Spartans“ laimėjusiu net 6:1.

Sukūręs stebuklą Geteborge ir antrus metus iš eilės įveikęs Švedijos čempionų barjerą (pernai prieš „Malmö“ vilniečiai svečiuose laimėjo būtent 2:0), „Žalgiris“ keliautų į Europos lygos atrankos finalą. Pergalė prieš „Häcken“ V.Čeburinio auklėtiniams garantuotų ir vietą mažiausiai Konferencijų lygos grupių etape, o Europos lygos atrankos finale lauktų istorijos Škotijos klubas „Aberdeen“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas