Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Lietuvą atvyks „Galatasaray“ – Vilniaus „Žalgiris“ išplėšė pergalę Ochride

Lietuvos čempionas Vilniaus „Žalgiris“ jau kabojo ant prarajos krašto, kai pagaliau prisiminė, kaip mušti įvarčius, ir išplėšė gyvybiškai svarbią pergalę Ochrido karštyje.
Vilniaus „Žalgirio“ pergalė Ochride
Vilniaus „Žalgirio“ pergalė Ochride / Elvio Žaldario nuotr.

Termometro stulpeliams lydantis nuo 32 laipsnių šilumos, o „Žalgirio“ sirgalių nervams – nuo įtampos, Vladimiro Čeburino auklėtiniai dramatiškai 2:1 (0:0) palaužė stipriausią Šiaurės Makedonijos klubą „Struga“.

Prieš savaitę Vilniuje, LFF stadione, progas švaistę žalgiriečiai buvo sužaidę lygiosiomis 0:0, tad brautis į kitą UEFA Čempionų lygos atrankos etapą turėjo pragariškame Ochrido karštyje.

Ne vieną galimybę vėjais vilniečiai paleido ir kukliame, vos 1,5 tūkst. žiūrovų priėmusiame stadione išvykoje, o atvira liepsna „Žalgirio“ svajonės galiausiai užsidegė likus žaisti vos 15 minučių.

„Struga“ užsidirbo 11 metrų baudinį, kurį šaltakraujiškai realizavo varžovų lyderis 36-erių Besartas Ibraimi. Niekada jokiame Europos turnyre nelaimėjęs Šiaurės Makedonijos klubas artėjo prie siurprizo.

Laimei, prispaustas prie sienos „Žalgiris“ galiausiai prisiminė, kaip mušti įvarčius. Vos po 2 minučių rezultatą išlygino baltarusis Jurijus Kendyšas, sulaukęs nuo suolo pakilusio Oliverio Buffo perdavimo.

Netrukus dar viena proga nukrito Mathiasui Oyewusi – „Žalgirio“ legionierius iššoko vienas prieš „Struga“ vartų sargą. Ir nors vėl nesugebėjo įmušti, svečiams plačiai nusišypsojo Fortūna – kamuolys nuo vartininko atsitrenkė į „Struga“ gynėją Sava Radičių ir įskriejo į vartus.

Charakterį parodęs „Žalgiris“ galėjo šokti pergalės šokį. Patekę į kitą UEFA Čempionų lygos atrankos etapą Lietuvos čempionai jame sutiks įspūdingą varžovą – Stambulo „Galatasaray“ žvaigždyną su Fernando Muslera, Angelino, Nicolo Zaniolo, Lucasu Torreira ar Driesu Mertensu.

Pirmosios komandų rungtynės vyks jau liepos 25 d. Vilniuje.

Rungtynių eiga

90+9 min. Viskas! Aidi finalinis rungtynių švilpukas. „Žalgiris“ švenčia dramatišką pergalę ir keliauja į kitą Čempionų lygos atrankos etapą, kuriame sutiks Stambulo „Galatasaray“ žvaigždyną.

90+5 min. A.Fofana muša trečią, bet teisėjas kelia nuošalės vėliavėlę.

90+2 min. „Struga“ nepasiduoda ir kuria pavojų prie „Žalgirio“ vartų. Šeimininkai prašo dar vieno 11 m baudinio, bet teisėjo švilpukas šįkart tyli.

90 min. Pridedamos 6 minutės.

84 min. Ant prarajos krašto ką tik buvęs „Žalgiris“ – jau priekyje! M.Oyewusi vėl pataiko į vartininką, bet kamuolys sėkmingu rikošetu atsitrenkia į S.Radičiaus kojas ir skrieja į „Struga“ vartus (1:2).

77 min. Kas kitas, jei ne J.Kendyšas lygina rezultatą. 1:1! O.Buffo perdavimo iš krašto sulaukęs baltarusis reaguoja greičiau nei varžovai ir galiausiai pralaužia „Struga“ gynybą.

75 min. Varžovų lyderis B.Ibraimi stoja prie kamuolio ir... neklysta. E.Gertmonas atspėja kampą, bet smūgis tiesiog per stiprus (1:0).

73 min. Baudinys į „Žalgirio“ vartus... Po perdavimo iš krašto J.Kendyšas smūgiuoja kulnu ir pataiko sau į ranką. Teisėjas ragina žaisti toliau ir J.Kendyšas gulėdamas užkabina Marjano Radeski koją. Šįkart jau teisėjas rodo į 11 m žymą. Kontaktas nebuvo stiprus, bet po VAR peržiūros teisėjo iš Anglijos sprendimas lieka galioti.

70 min. Po dar vienos vandens pertraukėlės – pavojingas „Struga“ baudos smūgis iš maždaug 20 metrų. Prie kamuolio stoja B.Ibraimi, bet apsigina „Žalgirio“ sienelė.

64 min. Dar viena proga M.Oyewusi, bet šįkart „Struga“ gelbėja vartininkas Vedranas Kjosevskis, kaip ir Vilniuje praėjusią savaitę, taip ir šįkart Šiaurės Makedonijoje kol kas žaidžiantis itin patikimai.

62 min. Stadione girdėti ir sirgalių skanduotės „Žalgiris“, „Žalgiris“. Šansą turi M.Oyewusi, bet nigerietis iš dėkingos situacijos šauna aukštai virš vartų.

60 min. Valandą žaidimo laiko gavęs L.Antalis sėda ant suolo. Jį keičia A.Fofana. Vis dar be įvarčių.

55 min. Kokia proga varžovams!! „Žalgiris“ vėl suklysta, „Struga“ kontratakuoja, o kamuolys nukrenta po kojomis laisvam varžovų lyderiui B.Ibraimi. Laimei, iš 8 metrų jis šauna virš vartų.

52 min. Blogi ženklai „Žalgiriui“. Svečiai klysta, o „Struga“ pavojingai bėga į priekį. Vieną B.Ibraimi smūgį iš kairio baudos aikštelės krašto atmuša E.Gertmonas, o kitą varžovų bandymą blokuoja „Žalgirio“ gynėjai.

46 min. V.Čeburinas antrąjį kėlinį, kaip ir Vilniuje, pradeda keitimu – vietoje Y.Karashimos toliau rungtyniaus O.Buffas.

Pirmas kėlinys

45+3 min. Šioje poroje sužaista jau 135 minutės ir rezultatas vis dar 0:0. „Žalgiris“ ir Ochride jau galėjo įmušti tris, bet toliau švaisto progas.

45+1 min. Kiek dar progų „Žalgiris“ paleis vėjais? Šįkart iš tobulos situacijos tiesiai į varžovų vartininką smūgiuoja L.Antalis...

38 min. Auksinis šansas M.Oyewusi! Y.Karashima nuostabiu perdavimu iš aikštės gilumos suranda L.Antalį, varžovai paskutinę akimirką kamuolį išmuša, bet jis atsiduria tiesiai po kojomis M.Oyewusi. Deja, „Žalgirio“ puolėjas iš puikios situacijos šauna tiesiai į vartininką...

36 min. „Žalgiris“ ne pirmą sykį praranda kamuolį pavojingoje zonoje aikštės viduryje. „Struga“ skuba į puolimą, bet jų smūgį paskutinę akimirką slysdamas blokuoja N.Hnidas.

33 min. Besmiras Bojku smūgiuoja iš 18 metrų, laimei, E.Gertmonas šuolyje gaudo kamuolį. Turbūt pavojingiausia varžovų galimybė.

27 min. Standartinė „Žalgirio“ galimybė. N.Gorobsovas kelia kamuolį, N.Hnidas smūgiuoja galva, bet aukštai virš vartų.

23 min. Atsigaivinimo pertraukėlė – pačiu laiku Vilniaus „Žalgiriui“. Geriau rungtynes pradėję V.Čeburino auklėtiniai pastarąsias 10 minučių prarado iniciatyvą.

19 min. „Struga“ įgauna vis daugiau pasitikėjimo. Šeimininkai pavojingai įsiveržia į baudos aikštelę, laimei, varžovų smūgį blokuoja žalgirietis S.Vučuras.

12 min. Šansas Liviu Antaliui! Rumunas sulaukia puikaus J.Bopesu perdavimo baudos aikštelėje. Pirmasis lietimas – nesėkmingas, kamuolys atšoka toli nuo puolėjo, bet jis spėja atlikti pavojingą smūgį, kurį blokuoja „Struga“ gynėjas.

5 min. Kitoje pusėje Mathias Oyewusi atsiduria vienas prieš varžovų gynėją, bet smūgis nepavyksta. „Žalgiris“ vėl atrodo geresnė komanda aikštėje – tiksliau ir ilgiau žaidžia su kamuoliu, bet Lietuvos čempionams ir toliau trūksta aštrumo puolime.

4 min. „Struga“ lyderis Besartas Ibraimi klaidina M.Paveličių ir smūgiuoja link vartų. Kamuolys skrieja šalia virpsto.

1 min. Rungtynės prasideda.

Prieš rungtynes

Dvikovą gyvai galės stebėti vos 1478 žiūrovai. Mačas vyks ne „Struga“ namų stadione, nes jis neatitinka minimalių UEFA reikalavimų, o už keliolika kilometrų esančiame Ochride.

Elvio Žaldario nuotr./Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai treniruojasi Ochride
Elvio Žaldario nuotr./Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai treniruojasi Ochride

42 tūkst. gyventojų turintis miestas – kiek didesnis už Strugą (17 tūkst.), ir gana populiarus tarp turistų dėl šalia esančio Ochrido ežero bei dar Senovės Romos laikus menančios istorijos, dėl kurios yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Futbolu Ochridas negarsėja – tik nuo šiemet čia vyks aukščiausios lygos rungtynės, nes antrojo šalies diviziono nugalėtojais tapo vietos „Voska“.

Tiek žiūrovams, tiek komandoms prireiks ištvermės – termometro stulpelis rungtynių metu sieks 32 laipsnius šilumos. Žaisti futbolininkams teks pačioje saulėkaitoje – 17 valandą vietos laiku.

Toks ankstyvas rungtynių laikas, nepaisant UEFA medicinos komiteto rekomendacijos karštuose regionuose pradėti rungtynes po saulėlydžio, pasirinktas motyvuojant tuo, jog stadione nėra dirbtinio apšvietimo.

Dvikovai teisėjaus arbitrų brigada iš Anglijos su Darrenu Englandu priešakyje. 37 metų arbitras nuo 2020 m. dirba Anglijos „Premier“ lygoje, o nuo 2022 m. turi FIFA kategoriją ir teisėjauja tarptautinėse varžybose. Jam talkins ir vaizdo peržiūros arbitrai (VAR).

Elvio Žaldario nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ į Šiaurės Makedoniją atvyko užsakomuoju skrydžiu
Elvio Žaldario nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ į Šiaurės Makedoniją atvyko užsakomuoju skrydžiu

Jei ir antrosios rungtynės Šiaurės Makedonijoje baigsis lygiosiomis (nesvarbu kokiu rezultatu) komandoms teks žaisti pratęsimą, o jei ir šis baigsis lygiosiomis – mušti baudinius.

Poros nugalėtojas pateks į antrą Čempionų lygos atrankos etapą, kur jau laukia Stambulo „Galatasaray“. Pralaimėjusi komanda žais su Juodkalnijos čempionu Podgoricos „Budučnost“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas