Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

N.Kesminas: Rusija parodė mažai futbolo, daug šėlsmo, Ispanija – savo paties šešėlį

Rusai jau pakrikštijo Igorio Akinfejevo kairę koją Dievo koja. Ja Rusijos futbolo rinktinės vartininkas atmušė ispano Iago Aspaso smūgį, atnešdamas saviškiams pergalę baudinių serijoje ir teisę žaisti ketvirtfinalyje.
Rusijos ir Ispanijos rungtynių sirgaliai
Rusijos ir Ispanijos rungtynių sirgaliai / „Scanpix“ nuotr.

Rusijos Dūmos deputatas Viltalijus Milonovas pasiūlė pirmadienį skelbti išeigine – tegul žmonės paošia pergalės proga. Supermodeliui Natalijai Vodianovai, matyt, teks tesėti dar prieš rungtynes duotą pažadą paaukoti milijoną rublių (maždaug 13,7 tūkstančio eurų) šalies futbolo vystymui ir sušokti „Kalinką“ prieš dvikovą su kroatais stadione „Lužniki“.

Rusų reperis T-Killah savo pažadą jau įvykdė – po pergalės ant veido išsitatuiravo savo šalies pavadinimą.

Aktorius Michailas Bojarskis skundėsi, jog sužinojęs rezultatą iš džiaugsmo ir apmaudo dėl to, kad negalėjo tiesiogiai pažiūrėti baudinių serijos, scenoje pamiršo tekstą: „Teatras ir futbolas – nesuderinami. Gal teks mesti sceną ir tapti profesionaliu futbolo sirgaliumi“.

Ledo ritulininkas Aleksandras Ovečkinas originalumu nenustebino – turbūt tūkstantąjį kartą pareiškė, kad Rusija – geriausia.

Pasaulio čempionatą rengianti šalis maudosi euforijos voniose, nors vis dėlto yra ir tų, kurie neskuba į jas merkti kojų. Muzikantas Jurijus Loza pajuokavo, kad rusų ir ispanų rungtynės bus rodomos pragare: „Tai nebuvo tokie ispanai, kokių tikėjomės. Bet net ir šitie turėjo laimėti. Per antrąjį kėlinį ir pratęsimą mūsiškiai nė karto nemušė į vartus. Taip žaidžiančios komandos neturėtų laimėti, bet toks futbolas. Matyt, mes labiau sirgome ir uoliau meldėmės.“

Ispanai tikrai buvo ne tokie. Ne tokie, kaip pirmosiose čempionato rungtynėse su portugalais – tik tada jie parodė savo tikrąjį veidą, o paskui kažkodėl droviai jį paslėpė. Paaiškėjo, kad nuo ispaniškos armados gintis gali Iranas, pralaimėjęs tik dėl praleisto kurioziško įvarčio. Įmušti ispanams gali Marokas, o pasiųsti namo – Rusija.

Ispanijos futbolo federacijos vadovas Luisas Rubialesas atsainiai mestelėjo, kad 2010-aisiais pasaulio čempionatą laimėjusi šalis nusileido vidutinio pajėgumo komandai ir pralaimėjimo nenusipelnė. Gerai, rusai – vidutiniokai. Bet tada išeitų, kad ispanai – niekuo už juos ne geresni.

Taip, „La Roja“ akistatoje su rusais atliko daugiau nei tūkstantį perdavimų – tiek, kiek Rusijos komanda – per ketverias čempionato rungtynes. Bet ispanų lyderis šioje statistikos kategorijoje ir vėl buvo gynėjas Sergio Ramosas. Faktas, aiškiai nurodantis, kuroje aikštės dalyje Ispanija pina savo perdavimų girliandas.

Atakų škvalo nebuvo. Ispanų gynėjai vėl klydo ir vargo stabdydami rusišką bokštą atakos smaigalyje Artiomą Dziubą.

Šešėlis, vardu Davidas Silva, ir vėl slankiojo po aikštę be idėjų ir tikslo, nors kone visuotinai prognozuota, jog treneris Fernando Hierro šįsyk jį paliks ant suolo. Diego Costa strigo trijų rusų gynėjų nupintame voratinklyje, o nuo suolo antrajame kėlinyje pakilusio veterano Andreso Iniestos pečius jau pastebimai slegia metų našta.

„Scanpix“/AP nuotr./Andresas Iniesta sužaidė 131-ąjį ir paskutinį mačą Ispanijos rinktinėje.
„Scanpix“/AP nuotr./Andresas Iniesta sužaidė 131-ąjį ir paskutinį mačą Ispanijos rinktinėje.

Ispanija nepajėgė Rusijos galutinai prispausti net per pratęsimą, nors antrojo kėlinio pabaigoje rusų gynėjams vienam po kito mėšlungis ėmė traukti raumenis – Ilja Kutepovas ant žolės dėl to gulė net dukart. Atrodė, kad liko tik spardyti gulintį – sporte, kitaip nei gyvenime, tai nėra netinkamo auklėjimo ar blogo tono požymis – bet ispanams nepavyko.

F.Hierro, kuris trenerio poste Juleną Lopetegui pakeitė likus vos porai dienų iki čempionato starto, ateitis rinktinėje, pasak L.Rubialeso, paaiškės per keletą artimiausių savaičių. 2018-ųjų pasaulio čempionatas ispanų rinktinei – jau praeitis, o rusų žygis turbūt ir toliau kaitins sąmokslo teorijų mėgėjų vaizduotę.

Dar prieš čempionatą, kai rusų turistų srautams vėl buvo atvertos Kairo oro uosto durys, pradėta šnibždėtis, kad Egiptas už tai padovanos rusams pergalę futbolo aikštėje. „Jei rudenį atidarys Šarm El Šeichą ir Hurgadą, tikrai tuo patikėsiu“, – šyptelėjo vienas kolega.

Kas dabar? Jei baltarusišką chamoną rusų gastronomuose netrukus vėl pakeis ispaniškas, minčių kils visokių. Bet kol kas gal neverta taip giliai kapstyti. Gal kroatai įrodys, jog Rusija gali nusipirkti pasaulio čempionatą, bet ne čempionės titulą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas