Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Napoli“ titulą atnešęs Luciano Spalletti: žmogus, niekada nekeliavęs pirmąja klase

Kai praėjusiais metais „Napoli“ eilinį kartą nepavyko laimėti „Serie A“, grupė užkietėjusių komandos ultrų prie Diego Armando Maradonos stadiono pakabino plakatą, kuriame buvo minimas prieš kelis mėnesius pavogtas trenerio Luciano Spalletti automobilis „Fiat Panda“.
Luciano Spalletti
Luciano Spalletti / Imago / Scanpix nuotr.

„Spalletti, grąžinsime „Pandą“ tada, kai iškeliausite!“ – buvo rašoma plakate.

L.Spalletti taip ir neišvyko, o dabar jis nusipelnė susigrąžinti savo „Pandą“.

Šią savaitę strategas atvairavo „Napoli“ prie pirmojo „Serie A“ titulo per daugiau nei tris dešimtmečius.

Tai jis padarė su komanda, kuri po praėjusio sezono buvo pertvarkyta iš pagrindų ir pribloškė varžovus retai Italijoje matomu puolimu.

Ketvirtadienį „Napoli“ svečiuose 1:1 sužaidė su „Udinese“. To užteko.

Imago / Scanpix nuotr./Luciano Spalletti bučiuoja Chvičą Kvaraccheliją
Imago / Scanpix nuotr./Luciano Spalletti bučiuoja Chvičą Kvaraccheliją

Ši savaitė vainikavo Toskanos trenerio karjerą, per kurią jis su Sankt Peterburgo „Zenit“ iškovojo du Rusijos lygos titulus, bet gimtojoje Italijoje buvo laimėjęs tik Italijos taurės ir Italijos supertaurės trofėjus.

„Niekada nekeliavau pirmąja klase su vieta prie lango, visada keliavau autostopu, – šypsojosi plikagalvis specialistas. – Tai yra atpildas už visus per daugelį metų paaukotus dalykus.“

Pasiekti Italijos futbolo viršūnę L.Spalletti tikrai nebuvo lengva.

Iki šio sezono jis garsėjo pirmiausia tuo, jog sugebėdavo susipykti su savo komandų kapitonais. Pirmiausia, kai bandė pagreitinti Francesco Totti išėjimą į pensiją antrą kartą dirbdamas „AS Roma“ klube. Vėliau vadovaudamas Milano „Inter“ atėmė kapitono raištį iš Mauro Icardi, kai sulaukė kritikos iš žaidėjo žmonos ir agentės Wandos Naros.

„Tai buvo sunkesnis kelias nei daugelio kitų, kurie iš karto pradėjo nuo aukštesnio lygio, nes, pirmiausia, buvo užsitarnavę pagarbą dėl to, jog kažkada buvo žinomi futbolininkai. Tokiems keliai į stipriausius klubus ir lygas visada yra atviresni“ – kalbėjo L.Spalletti.

Šalia aikštės L.Spalletti dažniausiai dėvi senamadiškus juodai baltus futbolo batelius.

„Iš manęs dažnai juokiasi, kad techninėje zonoje mūviu futbolo batelius, bet tada aš prisimenu, kad kadaise labai norėjau tokių batų, bet tuomet negalėjau sau leisti jų nusipirkti“, – jausmingai kalba strategas.

„Scanpix“ nuotr./Luciano Spalletti
„Scanpix“ nuotr./Luciano Spalletti

„Napoli“ vidurio saugas Stanislavas Lobotka, bendraudamas su žiniasklaida, kartą netgi pajuokavo, kad trenerio apranga yra tokia, jog prireikus jis galėtų drąsiai eiti į aikštę ir padėti savo komandai.

Laikai pasikeitė. L.Spalletti gali įsigyti kokius nori futbolo batelius. Jis yra vienas labiausiai gerbiamų specialistų Apeninuose.

Maža to, savo gimtojoje Toskanoje turi ūkį, kuriame augina arklius, stručius ir povus, didžiulį tvenkinį su antimis.

Visiškai neseniai treneris prisipažino, kad šis ūkis yra mėgstamiausia jo vieta „susikaupti ir apgalvoti sprendimus“.

„Kai joji ant žirgo, privalai palaikyti su juo ryšį. Taip pat ir su futbolo komanda“, – šypteli L.Spalletti.

Prie L.Spalletti nesusiklosčiusių santykių su kapitonais istorijos galima pridėti ir Lorenzo Insigne. „Napoli“ simbolis po praėjusio sezono paliko komandą ir išvyko į MLS komandą „Toronto“. Tiesa, ne dėl problemų su treneriu.

Išvykus gynybos tvirtovei Kalidou Koulibaly ir „Napoli“ rekordininkui Driesui Mertensui, L.Spalletti perėmė visą komandos kontrolę į savo rankas ir iš karto į kairįjį atakos kraštą vietoj L.Insigne pastatė Sakartvelo driblingo burtininką Chvičą Kvaraccheliją, o į vidurio gynėjo poziciją vietoj K.Koulibaly – korėjietį Kimą Min-jae.

L.Spalletti 4-3-3 sudėtis stipriai orientuota į puolimą.

Tai aiškiai matyti jau kiekvienų rungtynių pradžioje – kai aštuoni „Napoli“ žaidėjai – visi, išskyrus vartininką ir du vidurio gynėjus – išsirikiuoja prie vidurio linijos.

„Su Spalletti nėra kito pasirinkimo – puolėjai yra pirmieji gynėjai. Mūsų stiprybė yra kolektyvinė grupė ir neturime tikros silpnosios vietos. L.Spalletti yra neprilygstamas. Jis yra genijus. Kai mums pavyksta įgyvendinti 99 proc. jo idėjų, mes sunaikiname varžovą“, – visai neseniai duodamas interviu „France Football“ kalbėjo Victoras Osimhenas.

Novatoriškas stratego stilius pirmą kartą atsiskleidė „Udinese“ komandoje beveik prieš du dešimtmečius. Kuklų Italijos provincijos klubą jis užkėlė į ketvirtąją vietą ir kartu Čempionų lygą.

Su „Roma“ 2007 ir 2008 m. laimėjo dvi Italijos taures ir Italijos supertaurę, o po to sėkmingai dirbo Rusijoje.

„Scanpix“ nuotr./Luciano Spalletti
„Scanpix“ nuotr./Luciano Spalletti

„Man dažnai sakydavo, kad nesu nieko rimto laimėjęs. Na, bet jei visa tai leido man ateiti iki šio pergalingo taško Neapolyje, tai tebūnie...“ – šypsosi dabar jau pergalingas treneris.

Per rungtynes jis retai ką nors užsirašo, bet yra žinoma, kad L.Spalletti savo biure „Napoli“ treniruočių centre Kastel Volturno mieste turi gausią užrašų knygelių kolekciją.

Dabar jis gali pridėti naują įrašą: „Italijos čempionas“.

Tos užrašų knygelės tvarkingai sudėliotos, kaip ir nepriekaištingai išdėstyta jo žaidėjų futbolo marškinėlių kolekcija namuose Toskanoje.

Ir jis vis dar nerimauja dėl savo pavogtos „Pandos“. Visai neseniai prisiminęs šią istoriją jis netgi pajuokavo, kad norėtų sužinoti, ar automobilio viduje tebėra neapoliečio dainininko ir dainų autoriaus Pino Daniele kompaktiniai diskai.

„Tai nėra sąžininga ir tas, kas tai padarė, turėtų būti nubaustas. Bet man patinka mintis, kad koks nors tėvas dabar juo naudojasi, kad nuvežtų savo vaikus į mokyklą. Taigi viskas gerai. Turiu dar vieną „Panda“ automobilį“, – šypsosi strategas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas