Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinios iš LFF biuro: susitraukęs biudžetas, injekcijos klubams ir finalas Šiauliuose

Lietuvos futbolo federacija praskleidė dokumentus ir futbolo bendruomenei pristatė naujo biudžeto eilutes. Šalies futbolo vadai pasakojo apie paramą šalies futbolo klubams, pristatė karštų diskusijų sulaukusią vaikų migravimo tarp akademijų tvarką bei atskleidė, kur vyks kitų metų LFF taurės finalas.
Tomas Danilevičius, Edgaras Stankevičius
Tomas Danilevičius, Edgaras Stankevičius / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Dar vasario pradžioje, kai Lietuvos dar nebuvo palietusi COVID-19 pandemija, LFF pristatė 9,1 milijono eurų metinį biudžetą.

Vasarą, situacijai blogėjant, federacija jau kalbėjo apie pinigų kapšo susitraukimą – 8,8 mln. eurų, bet ir tai dar nebuvo pabaiga.

Ketvirtadienio popietę nuotolinės konferencijos metu LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius paskelbė, kad šiemet organizacijos biudžetas sieks 8,57 mln. eurų.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius

Dar ne visos planuotos lėšos yra pasiekusios LFF sąskaitas, tačiau jų planuojama sulaukti iki metų pabaigos.

E.Stankevičius pristatė ir tarpines išlaidų eilutes, kurias pavyko sutraukti pandemijos akivaizdoje.

nuotr. stopkadras/LFF biudžeto vykdymas iki rugsėjo 30
nuotr. stopkadras/LFF biudžeto vykdymas iki rugsėjo 30

LFF generalinis sekretorius demonstravo, kad organizacijai pavyko sumažinti darbuotojų algoms išleidžiamus pinigus.

E.Stankevičius vardino, kad 2018-siais darbuotojų atlyginimams buvo išleista apie 1,588 mln. eurų, 2019-siais – apie 1,209 mln. eurų, o šiemet esą planuojama darbo užmokesčiams atseikėti 900 tūkst. eurų.

LFF vadovas teigė norįs paneigti „iškraipytus teiginius“ dėl federacijoje įkurto Ekonomikos ir finansų komiteto, kurio vienas iš trijų narių yra Arūnas Pukelis. Esą šis organas yra dar vienas saugiklis, apsisaugant nuo netikslingo lėšų panaudojimo, E.Stankevičiaus teigimu, komitetas nėra įkurtas atskirų asmenų interesams tenkinti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis

E.Stankevičius pristatė ir papildomus pinigus, kuriuos COVID-19 nuostoliams padengti skirs FIFA.

Pirmieji 428 tūkst. tūkst. eurų bus išskirstyti siekiant kompensuoti klubų nesurinktus biudžetus, padengti testavimo ir panašias išlaidas. Kiekvienas A lygos klubas gaus po 25 tūkst. eurų, tik Gargždų „Bangai“ atiteks didesnė suma – 30 tūkst. eurų.

Pirmos lygos klubai, kurie nėra dublerių komandos, gaus po 10 tūkst. eurų, išskyrus Vilniaus „Vytį“ – šiam, dėl dalyvavimo varžybose išimties tvarka, suma sutraukta iki 5 tūkst. eurų.

Antrasis FIFA fondas, kuriuo bus skirti 430 tūkst., Lietuvą pasieks kitų metų pradžioje. Visi A lygos klubai gaus po 20 tūkst. eurų, jei čempionate varžysis 10 komandų. Tai, pasak E.Stankevičiaus, gali tapti paskata Pirmos lygos klubams žengti į aukštesnį divizioną.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ - Marijampolės „Sūduva“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ - Marijampolės „Sūduva“

Marketingui ir transliacijoms iš šio pyrago bus atriekta apie 60 tūkst. eurų.

Trečioji įplauka iš FIFA, kurią sudarys apie 420 tūkst. eurų, bus paskirstyta moterų futbolui.

Už vaikų perėjimus kol kas mokėti nereikės

Kontroversiškas buvo liepos pabaigoje išlindęs siūlymas apmokestinti vaikų perėjimus iš vienos futbolo akademijos į kitą.

Tąkart siūlyta schema pašiaušė į treniruotes savo atžalas leidžiančius tėvus. Pagal vaiko amžių buvo numatytos tokios kompensacijos buvusiai futbolo mokyklai, jei vaikas nuspręstų tobulėjimą tęsti kitoje įstaigoje. Tokias sumas būtų turėję mokėti tėvai:

  • už 10–11 metų vaiką būtų tekę sumokėti 500 eurų,
  • 11–12 metų – 750 eurų,
  • 12–13 metų – 1000 eurų,
  • 13–14 metų – 2000 eurų,
  • 15–16 metų – 3000 eurų,
  • 17–19 metų – 4000 eurų.

Tąkart itin aršiai šią tvarką kritikavo „Vilnius Football Academy“ įkūrėjas buvęs futbolininkas Darvydas Šernas, daug ydų pasiūlyme įžvelgė ir sporto teisės specialistas Antanas Paulauskas.

Tomas Danilevičius po LFF Vykdomojo komiteto posėdžio pranešė, jog kol kas perėjimo sumų nuspręsta atsisakyti, esą prieš tai reikia įdiegti aiškų reglamentą, atskirti aukšto meistriškumo ugdymą nuo masinio.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Danilevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Danilevičius

Reglamentas galios žaidėjams nuo 12 metų, kurie yra registruoti COMET sistemoje, taip pat reglamente bus numatyta žaidėjo paleidžiamojo rašto išdavimo tvarka ir drausminės sąlygos taisyklių nesilaikančioms akademijoms.

E.Stankevičius pridėjo, kad svarbiausia nauja tvarka yra nustatyti aiškias gaires, pagal kurias vyks jaunojo futbolininko migravimas tarp futbolo mokyklų.

Vis tik puse lūpų E.Stankevičius užsiminė, kad, kai reglamentas bus paruoštas, tuomet bus galima „kalbėti ir apie patobulinimus“.

LFF taurės finalas – Šiauliuose

Neįprastai anksti paskelbta ir kitų metų LFF taurės finalo vieta. Įprastai tik sezono eigoje numatoma lemiamo mūšio lokacija paskelbta jau šiandien, tai – Šiauliai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Panevėžio“ Panevežys iškovojo LFF taurę
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Panevėžio“ Panevežys iškovojo LFF taurę

LFF gavo Šiaulių apskrities futbolo federacijos prašymą surengti finalą būtent Šiauliuose, mat ten kitais metais bus minimas sporto gyvavimo šimtmetis.

Taurės finalas bus vienas iš svarbių renginių, organizuojamų Šiauliuose šia proga. Finalo data dar nėra nustatyta, ji bus aiški patvirtinus LFF taurės tvarkaraštį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento