Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne žvejai, bet sudėtis marga: kokių profesijų atstovai iš Farerų salų egzaminuos Lietuvą?

Itin ankstyvą pirmadienio rytą Farerų salų rinktinė nusileido Vilniuje. Būtent su šiuo varžovu Lietuvos komanda stos į kovą LFF stadione ketvirtadienio vakarą, o 15min kviečia susipažinti su priešininkais, kurių dauguma gyvena ne tik gainiodami kamuolį.

UEFA Tautų lygoje šiais metais kartą Lietuva ir Farerų salos jau žaidė. Torshaune vykusiame susitikime Fiodoras Černychas buvo išvedęs lietuvius į priekį, tačiau Viljomuras Davidsenas realizavo 11 metrų baudinį, Jakupas Andreasenas pelnė įvartį gražuolį ir šeimininkai šventė pergalę 2:1.

Tuomet prie Lietuvos komandos vairo dar stovėjo Valdas Augustinas Ivanauskas.

„Jūs nespręskit mano likimo, – po mačo 15min sakė jis. – Yra didesnių problemų – karas vyksta, yra kitų problemų. Mano likimą ne jūs spręsite.“

Ir jo likimas buvo nuspręstas – po dar vieno pralaimėjimo, patirto Turkijoje, V.A.Ivanauskas buvo atleistas.

Dabar Lietuvos rinktinės laikinuoju treneriu paskirtas Reinholdas Breu. Žmogus, į Lietuvą atvykęs dirbti techniniu direktoriumi, bet pačiupęs ir nacionalinės komandos vairą, ketvirtadienį laikys pirmąjį egzaminą.

15min koliažas/Valdas Ivanauskas ir Reinholdas Breu
15min koliažas/Valdas Ivanauskas ir Reinholdas Breu

Ko tikėtis jam ir sirgaliams?

15min bendravo su žurnalistu iš Farerų salų Sigurjonu Einarssonu, dirbančiu dimma.fo portale. Jis kiek plačiau supažindino su savo šalies nacionaline komanda, jos ypatybėmis, stiprybėmis ir įdomybėmis.

Žurnalistas kartu su rinktine atvyko į Vilnių, likus net 4 dienoms iki rungtynių. Paprastai komandos į išvykos rungtynes skrenda jų išvakarėse. Kiek kitaip Farerų salų rinktinė buvo priversta pasielgti dėl lėktuvų trūkumo.

Kaip teigė apžvalgininkas, Farerų salų lygoje situacija yra gana panaši į tą, kurią matome Lietuvoje – „KÍ Klaksvík“ klubas, dominuojantis čempionate daugybę metų, daugiausiai remiasi legionieriais, o ne vietiniais žaidėjais.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UEFA Europos lygos atranka: „Riteriai“ – „Klaksvik“"
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UEFA Europos lygos atranka: „Riteriai“ – „Klaksvik“"

Ne visus norimus žaidėjus aikštėn varžovai galės mesti ir ketvirtadienį. Net keli futbolininkai yra patyrę sunkias traumas, o vienas jų – komandos ašis aikštės viduryje Halluras Hanssonas. Jis be futbolo turės praleisti beveik metus.

„Tai blogiausia, kas galėjo nutikti. Tačiau toks tas futbolas, dabar reikia žiūrėti į priekį, turiu sugrįžti stipresnis, kai tam ateis laikas“, – apie savo situaciją kalbėjo saugas.

Islandijoje rungtyniaujantis H.Hanssonas paskutinįkart žaidė dar sekmadienį, tačiau iš aikštės buvo išgabentas ant neštuvų. Tiesa, žaidėjas atkeliavo į Lietuvą su komanda, čia jam buvo atliekami tyrimai, kurie ir parodė itin sunkią kelio traumą.

Dėl šios priežasties Farerų salų komanda Vilniuje, veikiausiai, remsis dviem, o ne trimis vidurio saugais ir rikiuosis 4-4-2 išsidėstymu aikštėje.

Ryškiausias ant dirbtinės LFF stadiono vejos varžovų gretose turėtų būti Jóanas Símunas Edmundssonas, žaidžiantis antroje pagal pajėgumą Belgijos lygoje.

Imago / Scanpix nuotr./Joanas Edmundssonas
Imago / Scanpix nuotr./Joanas Edmundssonas

Tiesa, kaip pažymėjo S.Einarssonas, Farerų salų rinktinėje auga keli perspektyvūs jauni futbolininkai, o kai kurie, rungtyniaujantys vietinėje lygoje, galbūt galėtų keltis žaisti ir į užsienį, tačiau to nedaro.

Nemažai būsimų Lietuvos rinktinės varžovų duoną užsidirba ne tik žaisdami futbolą. Ne, situacija nėra tokia, kokia buvo prieš 20 metų, kai į rinktinę žaidėjai nevykdavo dėl to, nes vykdavo žvejoti.

Bet komanda marga.

Štai Klaemintas Andrassonas Olsenas yra ne tik puolėjas ir visų laikų rezultatyviausias Farerų salų lygos žaidėjas, bet ir sargas.

Andrassas Johansenas moko vaikus futbolo paslapčių Torshaune.

Vartininkas Teituras Matrasas Gestssonas dirba vaikų darželyje, o štai kitas vartininkas Mattiasas Hedinssonas Lamhauge – pardavėjas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Farerų salų rinktinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Farerų salų rinktinė

Vidurio gynėju žaidžiantis Horduras Askhamas užima pareigas draudimo įmonėje, saugas Gunnaras Vatnhamaras studijuoja pedagogiką ir greitai taps mokytoju.

Puikų įvartį į Lietuvos vartus mušęs J.Andreasenas, taip pat Hannesas Agnarssonas – studentai.

Vidurio saugas Hedingas Hansenas yra stalius, o jo kolega saugų linijoje Solvi Vatnhamas – statybininkas.

Tokį spalvingą kolektyvą į priekį veda patyręs specialistas iš Švedijos Hakanas Ericsonas. Dar 2015-aisiais jis su savo šalies U-21 rinktine laimėjo Europos čempionatą, o prie Farerų salų rinktinės vairo stojo 2019-aisiais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hakanas Ericsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hakanas Ericsonas

Itin malonus 62-ejų treneris niekada neatsisako pabendrauti su žiniasklaida. Kad ir po pergalės prieš Lietuvą birželį, kuomet pasiliko spaudos konferencijų salėje po pokalbio su vietine žiniasklaida ir davė išsamų interviu 15min.

Kaip pažymėjo S.Einarssonas, šis treneris labai dažnai, pasitelkęs savo išradingumą, bando prastumti idėjas Farerų salų futbolui. Pastarasis toks atvejis nutiko per komandos sudėties pristatymo konferenciją, kuomet švedas, kalbėjęs apie rinktinę, prasitarė apie norą keisti vietinio čempionato sistemą. Tai iškart tapo tema vietinei žiniasklaidai.

Kitais metais baigsis H.Ericsono sutartis su Farerų salų futbolo federacija, tačiau tikimasi, kad specialistas liks prie rinktinės vairo.

Kaip su 50 tūkst. gyventojų ir nuostabios gamtos valstybės atstovais seksis grumtis Lietuvos futbolininkams, sužinosime greitai. Ketvirtadienį komandos akis į akį Vilniuje stos 21.45 val.

Šiose rungtynėse Farerų salų rinktinei pakaks ir lygiųjų – jos reikštų, kad Lietuva nebetektų galimybių pakilti iš paskutinės vietos grupėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas