Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepaisant ginčų dėl suklastotų dokumentų, Ekvadoras žais pasaulio čempionate

Ekvadoras išsaugos savo vietą 2022 metų pasaulio futbolo čempionate po to, kai FIFA pradėtame tyrime dėl tariamai suklastoto žaidėjo gimimo liudijimo nebuvo rastas įrodymų, dėl kurių ši Pietų Amerikos valstybė būtų diskvalifikuota.
Byronas Castillo
Byronas Castillo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulinė futbolo valdymo institucija penktadienį pranešė, kad išnagrinėjusi Ekvadoro gynėjo Byrono Castillo atvejį, užbaigė drausminę procedūrą ir iš esmės atmetė Čilės prašymą atimti Ekvadoro vietą pasaulio čempionate.

Čilės futbolo federacija, remdamasi „pažeidimais“ B.Castillo dokumentuose ir „nesuskaičiuojamais įrodymais“, kad jis gimė ne Ekvadore, pateikė oficialų skundą FIFA.

FIFA drausmės komitetas praėjusį mėnesį ėmėsi nagrinėti šią bylą ir Čilė tikėjosi, kad B.Castillo atrankos varžybose žaidė neteisėtai.

Jei Ekvadoras būtų diskvalifikuotas, čiliečiai Pietų Amerikos turnyrino lentelėje galėjo pakilti iš septintos vietos į ketvirtą ir tokiu būdu gauti kelialapį į žiemą Katare vyksiantį planetos čempionatą.

Tačiau FIFA nusprendė, kad jokių drausminių priemonių nebus imtasi.

Ekvadoro federacijos prezidentas Francisco Egas pasidžiaugė, kad „sportinis teisingumas buvo įvykdytas“.

Čilė per 10 dienų gali užginčyti sprendimą. Pranešama, kad ji planuoja pateikti apeliaciją, iš pradžių FIFA apeliaciniam komitetui, o vėliau, galbūt, Sporto arbitražo teismui.

B.Castillo yra vienas iš tūkstančių Ekvadoro žaidėjų, kurių dokumentus Ekvadoro futbolo federacija (FEF) ir šalies civilinės metrikacijos tarnyba nagrinėjo ypač nuodugniai.

Ekvadoro futbolo federacija kurį laiką į V.Casillo dalyvavimą nacionalinės komandos rungtynėse žvelgė atsargiai ir vertėsi be šio talentingo gynėjo.

„Tai yra dėl saugumo ir bandant išvengti problemų“, – 2021 m. kovo mėn. sakė FEF viceprezidentas Carlosas Manzuras. Pasak jo, B.Castillo įtraukimas į sudėtį būtų „rizika“.

Tačiau tų pačių metų vasarą Ekvadoro valdžios institucijos leido B.Castillo atstovauti šaliai. Rugsėjį jis debiutavo rinktinėje ir pasirodė aštuoneriose atrankos rungtynėse, o Ekvadoras pateko į pasaulio čempionatą.

Tačiau šį pavasarį nesutarimai įsiplieskė iš naujo. Kolumbijos žurnalistas paskelbė teisme pateiktą gimimo liudijimą, kuris, kaip teigiama, priklausė B.Castillo.

Jama pažymėta, kad futbolininkas tariamai gimė ne 1998 m. lapkričio 10 d. Ekvadore, o 1995 m. liepos 25 d. Tumako mieste, Kolumbijoje. Sertifikate nurodytas vardas „Bayronas Javieras Castillo“, o ne Byronas Davidas Castillo.

Aiškindamas šią istoriją Ekvadoro atstovai tikino, kad Bayronas buvo jau miręs Byrono vyresnysis brolis.

Po savaitės Čilės futbolo federacija, pasiskaičiavusi, kad jei ekvadoriečių rezultatai būtų anuliuoti, jie galėtų pakilti turnyro lentelėje ir patekti į pasaulio čempionatą, pateikė FIFA oficialų skundą.

„Negalima sutikti su rimtais ir sąmoningais pažeidimais registruojant žaidėjus. Futbolo pasaulis negali užmerkti akių prieš tiek daug įrodymų“, – buvo rašoma čiliečių laiške.

Ekvadoras tvirtino, kad B.Castillo „yra Ekvadoro pilietis visais teisiniais aspektais tiek civilinėje, tiek sporto srityje“. Vėliau FEF prezidentas F.Egas buvo įsitikinęs, kad „FIFA nėra institucija, galinti nustatyti žaidėjo pilietybę“.

FIFA turi reglamentuojančias taisykles, tačiau jose sunku įžvelgti požymių, kad B.Castillo galėtų būti įvardintas kaip pažeidęs taisykles.

Net jei B.Castillo būtų gimęs Kolumbijoje, pagal FIFA įstatus jis turėtų teisę žaisti už Ekvadorą, jei:

1) jis yra Ekvadoro pilietis;
2) jis niekada neatstovavo Kolumbijai nacionalinei rinktinei tarptautinėse futbolo varžybose;
3) jis bent penkerius metus gyveno Ekvadore.

Kad B.Castillo atitinka šiuos tris reikalavimus, niekada nebuvo ginčijama. Jo tėvai, gimę Kolumbijoje, persikėlė gyventi į Ekvadorą prieš arba po Byrono gimimo. Jis turi Ekvadoro pasą ir visą savo gyvenimą žaidė Ekvadoro komandose.

Net jei B.Castillo iš tikrųjų gimė Kolumbijoje ir gavo pilietybę pagal suklastotą gimimo liudijimą, tai buvo Ekvadoro vyriausybės, o ne FIFA reikalas.

FIFA nepaskelbė savo argumentų, kodėl atmetė čiliečių protestą.

Ekvadoras pasaulio čempionate žais A grupėje kartu su Senegalu, Nyderlandais ir Kataru. Turnyro atidarymo dieną jie pradės rungtynes su šeimininkais, kurie patys turės keletą užsienyje gimusių žaidėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas