Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nusiplaukite rankas ir žaiskite: čempionatas Afrikoje nestabdomas, nors COVID-19 grėsmė kyla

Visame pasaulyje vos keturios valstybės vis dar nesustabdė savo futbolo pirmenybių. Viena iš jų – Burundis, likęs paskutiniu futbolo bastionu nuo koronaviruso šmėklos vis labiau kenčiančiame Afrikos žemyne.
Burundžio prezidentas Pierre'as Nkurunziza demonstruoja įgūdžius su futbolo kamuoliu
Burundžio prezidentas Pierre'as Nkurunziza demonstruoja įgūdžius su futbolo kamuoliu / „Scanpix“ nuotr.

Iš Azijos į Europą ir Amerikos žemynus pasklidęs virusas pastarosiomis savaitėmis vis labiau išsikeroja ir Afrikos šalyse.

Balandžio 7-osios duomenimis, COVID-19 atvejai buvo užfiksuoti 52 Afrikos valstybėse, o iš viso nuo koronaviruso buvo mirę jau 487 žmonės.

Pavojingas virusas neaplenkė ir centrinėje žemyno dalyje esančio Burundžio, kuriame iki vakar buvo užfiksuoti trys COVID-19 atvejai.

Vis dėlto 11,7 mln. gyventojų turinčios šalies futbolo federacija nemano, kad tęsti futbolo pirmenybes tokiomis aplinkybėmis yra neatsakinga.

Burundis eina Baltarusijos, Nikaragvos ir praėjusį savaitgalį savąjį čempionatą pradėjusio Tadžikistano pėdomis bei nestabdo turnyro.

„Jeigu bus ženklų dėl viruso plitimo, stabdysime čempionatą“, – žada Burundžio futbolo federacijos (FFB) prezidentas Ndikuriyo Reverienas.

Svarbiausias žmogus Burundžio, kurio rinktinė FIFA reitinge užima 149 vietą, futbole tikina nematantis reikalo stabdyti čempionato vien dėl to, jog visas likęs šalies gyvenimas eina ta pačia vaga kaip ir anksčiau.

„Scanpix“ nuotr./Futbolas Burundyje nesustoja
„Scanpix“ nuotr./Futbolas Burundyje nesustoja

„Tęsime turnyrą, bet tuo pačiu metu palaikysime ryšį su sveikatos ministerija. Kol kas šalyje turime tris patvirtintus atvejus, o visi žmonės, turėję ryšį su užsikrėtusiais, jau buvo susekti ir yra prižiūrimi. Žinome, kad daugelyje šalių sveikatos situacija yra katastrofiška, bet mes valdome savo situaciją. Nematome reikalo stabdyti čempionato, kai visas kitas gyvenimas šalyje vyksta, kaip vykęs“, – kalbėjo N.Reverienas.

Tiesa, tai, kad futbolas Burundyje vis dar vyksta, nereiškia, jog priemonių šioje šalyje nėra imamasi. Vis dėlto jos – labiau simbolinės.

Žiūrovams vis dar neuždrausta lankytis stadionuose per aukščiausiojo diviziono „Primus“ lygos mačus, o FFB aiškina, kad dar tik konsultuojasi su sveikatos ministerija dėl galimų sirgalių skaičiaus ribojimų stadionuose.

FFB išleido rekomendacijų rinkinį ir žaidėjams, kuriame dėstoma, jog jie turėtų prieš žengdami į aikštę nusiplauti rankas, nespausti rankos varžovams prieš rungtynes ir laikytis atstumo nuo teisėjų.

Maža to, futbolininkams rekomenduojama susilaikyti nuo įvarčių šventimų su komandos draugais.

Vis dar tęsiamos 16 komandų varžybos „Primus“ lygai pritraukia ir nemenko tarptautinio dėmesio.

Sustabdžius beveik viso likusio pasaulio turnyrus, Burundis, kartu su kitų vis dar vykstančių šalių pirmenybėmis, tapo sultingu taikiniu lažybų bendrovėms, kurios suteikia savo klientams galimybes statyti pinigus už šios šalies futbolo rungtynių rezultatus.

„Scanpix“ nuotr./Nesustabdytas ir Baltarusijos čempionatas
„Scanpix“ nuotr./Nesustabdytas ir Baltarusijos čempionatas

Dėl to išaugo ir Burundžio čempionato, nė neturinčio rėmėjų, transliacijų poreikis, tačiau bent jau kol kas jų išvysti egzotiško futbolo mėgėjai galimybių neturi – tam paprasčiausiai nėra reikiamos infrastruktūros.

Tačiau pasipelnyti Burundžio futbolas iš susiklosčiusios situacijos neketina – jiems dabar svarbiausia spėti užbaigti čempionatą iki galimo koronaviruso protrūkio šalyje.

Iki sezono pabaigos 16-ai „Primus“ lygos komandų liko vos trys turai, o pirmenybes turi baigtis jau gegužės pradžioje.

Tiesa, jau dabar nerimaujama, kad artimiausio savaitgalio rungtynės gali prisidėti prie staigaus koronaviruso plitimo šalyje.

Burundžio taurės mače susigrums žymiausia šalies komanda „Musongati“ ir „Vital'O“, o stadione per šį mačą laukiama bent 12 tūkst. žiūrovų.

Tačiau kol kas Burundžio valdžios ir futbolo žmonės laikosi savo ir futbolo sezono nestabdys tol, kol situacija šalyje nepablogės iki kritinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento