Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nustebintas E.Jankauskas – apie vienintelį žalgirietį sudėtyje ir galimas serbų provokacijas

Kur baigė, ten pradės iš naujo. Prieš ketverius su puse metų savo pirmąjį etapą Lietuvos rinktinėje maču Belgrade uždaręs Edgaras Jankauskas antrą kartą stojęs prie nacionalinės šalies komandos vairo startuos rungtynėmis tame pačiame Serbijos sostinės Rajko Mitičiaus stadione. Likus 10 dienų iki pirmojo testo Europos čempionato atrankoje specialistas išrikiavo 23 žaidėjų pajėgas, su kuriomis žengs į pirmuosius mūšius.

2016-2018 m. laikotarpiu prie nacionalinės komandos vairo stovėjęs ir 26-eriose rungtynėse jai vadovavęs E.Jankauskas priėmė, kaip pats teigė, „didžiausią iššūkį gyvenime“, ir antrą kartą įbrido į tą pačią upę.

Į 144 vietą FIFA reitinge nusiritusią komandą prikelti bandysiantis specialistas darbų Lietuvos rinktinėje imsis ateinančią savaitę, kai į treniruočių stovyklą susirinks 23 jo pakviesti žaidėjai, o jau kitą savaitę jo laukia ir pirmieji iššūkiai grįžus į karščiausią kėdę Lietuvos futbole.

2024-ųjų Europos čempionato atrankoje Lietuva žais su Serbijos, Juodkalnijos, Bulgarijos ir Vengrijos komandomis. Šiais metais LFF yra suplanavusi ir dvejas kontrolines rungtynes išvykose su Graikija ir Kipru.

Suprasti akimirksniu

  • Edgaras Jankauskas prie Lietuvos rinktinės vairo oficialiai antrą kartą debiutuos kovo 24-ąją Belgrade prieš Serbiją;
  • Kovo 27-ąją Lietuvos rinktinė žais draugiškas rungtynes Atėnuose prieš Graikiją.

Tarp į pirmąsias kovas iškviestų žaidėjų E.Jankauskas pasirinko net 13 A lygos futbolininkų, o tarp jų yra ir vienas rinktinės naujokas – 22-ejų Vilniaus „Žalgirio“ gynėjas Kipras Kažukolovas.

Vyriausiajam treneriui E.Jankauskui rinktinėje talkins asistentai Andrius Velička ir Vaidas Sabaliauskas, fizinio rengimo treneris Georgas Freidgeimas, vartininkų treneris Audrius Paškevičius bei analitikai Rokas Pranaitis bei Marius Babravičius.

Suprasti akimirksniu

  • Vartininkai: Džiugas Bartkus („Kiryat Shmona“, Izraelis), Emilijus Zubas (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis), Lukas Paukštė (FA „Šiauliai“).
  • Gynėjai: Linas Klimavičius („Panevėžys“), Edvinas Girdvainis („Kauno Žalgiris“), Kipras Kažukolovas (Vilniaus „Žalgiris“), Vilius Armalas (Kauno raj. „Hegelmann“), Pijus Širvys („Panevėžys“), Egidijus Vaitkūnas (FA „Šiauliai“), Justas Lasickas (Ljublianos „Olimpija“, Slovėnija), Markas Beneta („Panevėžys“).
  • Saugai: Arvydas Novikovas (Haifos „Hapoel“, Izraelis), Fedoras Černychas (Limasolio AEL, Kipras), Modestas Vorobjovas („Chindia Targoviste“, Rumunija), Klaudijus Upstas (Kauno raj. „Hegelmann“), Gvidas Gineitis („Torino“, Italija), Vykintas Slivka (PAS „Lamia 1964“, Graikija), Domantas Šimkus (NS „Mura“, Slovėnija), Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“), Eligijus Jankauskas (FA „Šiauliai“), Daniel Romanovskij (FA „Šiauliai“).
  • Puolėjai: Gytis Paulauskas (KF „Egnatia“, Albanija), Karolis Laukžemis (Gargždų „Banga“).

„Smagu matyti tiek gausiai žurnalistų, – į kaip niekad gausias žiniasklaidos atstovų gretas šypsodamasis ir kiek nustebęs žvelgė E.Jankauskas, pristatydamas rinktinės sudėtį. – Artėja labai įdomus etapas, rungtynės su labai pajėgia rinktine, drąsiai galima pavadinti pasaulinio elito rinktine, kurią sudaro elitinės klasės žaidėjai iš geriausių čempionatų, vaidinantys vedančias roles savo klubuose. Tai yra puikus iššūkis ir puiki galimybė suremti pečius ir patikrinti jėgas su tokio pajėgumo komanda futbolo aikštėje.

Dėl sąrašo, pagrindinis atrankos elementas buvo žaidybinis laikas, žaidimo kokybė. Tik du turai sužaisti Lietuvos A lygoje, dėl to net šiek tiek teko nusižengti reglamentui. Naudodamasis proga norėčiau padėkoti A lygos klubams, kurie sutiko, nes norėjosi dar vienų rungtynių, kad tie sprendimai būtų labiau argumentuoti, labiau paremti žaidybine praktika. Sezonas tik prasideda po ilgesnės pertraukos. Dėl užsienyje žaidžiančių žaidėjų tokių galimybių nėra, reikėjo išsiųsti iškvietimus prieš tris savaites, per tą laiką kažkas neteko vietos pagrindinėje sudėtyje, kažkas gavo traumas. Šiai dienai sąrašas yra šitas. Labai gaila žaidėjų, kurie tikrai pridėtų vertės mūsų komandai, bet yra traumuoti: Gertmonas, Utkus, Barauskas, Klimavičius, Tutyškinas. Jie sveiksta ir ruošiasi grįžti. Tikiuosi, kad kuo greitesniu laiku mes juos pamatysime.“

– Jauniausias rinktinės žaidėjas – 18-metis Gvidas Gineitis. Ar teko su juo bendrauti, kaip jis jaučiasi debiutavęs Italijos „Serie A“ čempionate, ir ką apie jį manote?

– Jis labai sėkmingai debiutavo „Serie A“. Kaip tik tuo metu klijavome sąrašą ir turint žaidėją su tokiu potencialu, elitinėje futbolo lygoje, vien ta aplinka, kuri jį supa kasdien, yra neįkainojama. Nežiūrint į jo jauną amžių, galbūt nepastovų žaidimą startinėje sudėtyje, jis tikrai vertas būti čia ir mes visi dedame į jį daug vilčių.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gvidas Gineitis
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gvidas Gineitis

– Daugiau nei pusės rinktinės žaidėjų yra iš A lygos. Ar tai lemia žaidybinės praktikos faktorius?

– Yra 13 A lygos žaidėjų. Be abejo, pagrindinis atrankos elementas buvo žaidybinis laikas. Aišku, turi padaryti sąrašą prieš tris savaites, per tą laiką sužaidžiamos dar trejos rungtynes – kažkas netenka vietos sudėtyje, vyksta rotacija, turime traumas. Norisi, kad visi žaidėjai turėtų pastovų žaidimo laiką, nes tose rungtynėse, kurios mūsų laukia, fizinė apimtis bus visiškai kitokia, ženkliai reikės praplėsti savo galimybių ribas. Aš tikiu, kad mūsų žaidėjai turi tas charakterio savybes, kai reikia kentėti, jie tai sugebės ir aš tikiu, kad fizinė forma leis mums garbingai sukovoti aikštėje su galingais priešininkais.

– Kodėl rinktinėje nėra anksčiau joje žaidusio Lino Mėgelaičio?

– Linas Mėgelaitis, kaip ir Edgaras Dubickas, nors ir šiek tiek skirtingos situacijos, bet bando padėti komandai išlikti lygoje. Dubickas bando komandai padėti patekti į aukštesnę lygą. Kadangi tai yra trečioji Italijos lyga, tai jų rungtynių datos sutampa su rinktinės. Dėl to žaidėjai nenorėjo prarasti vietos startinėje sudėtyje. Klubas irgi turi didelę įtaką, kad jų sąraše nėra.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Tautvydas Vencevičius, Edgaras Jankauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Tautvydas Vencevičius, Edgaras Jankauskas

– Laukia rungtynės Serbijoje. Šios šalies sirgaliai yra draugiški Rusijos atžvilgiu. Ar komanda kaip nors ruošiasi galimoms provokacijoms ir ar yra sprendimai, kaip reiktų elgtis vienu ar kitu atveju, ar stengsitės nekreipti dėmesio?

– Aišku, reikia kreipti dėmesį į viską ir būti pasiruošusiems net tokiai situacijai, jei ji iškiltų. Bet be abejo, mes fokusuojamės labiau į sportinius reikalus. Bet be abejo, tai mes turėsime turėti omenyje.

– Kai pirmą kartą buvote treneriu, buvo situacijų, kai reikėjo įtraukti į sudėtį žaidėjus, kurie neturėjo žaidybinės praktikos. Ar rengdamas šį sąrašą pajutote, kad situacija yra pagerėjusi ir lietuviai žaidžia daugiau?

– Jeigu atvirai, situacija nėra pagerėjusi (šypsosi). Matome, kokia problematiška situacija yra mūsų atakuojančioje grandyje. Aišku, ta trijų lietuvių taisyklė A lygoje duoda šiek tiek vilties, kad matysime 30 lietuvių žaidėjų, į kuriuos kreipiame didžiausią dėmesį. Bet jei giliau paanalizuosime, kas muša įvarčius A lygoje, tai yra užsieniečiai ir lietuviams lieka juodo darbo pozicijos – gynyba, saugų linija. Dėl to sąraše ir atsirado daugiau žaidėjų iš „Šiaulių“ klubo, kuris yra lietuviškiausias klubas. Labai norėčiau, kad situacija gerėtų, kad atsirastų žaidėjų, kurie muša įvarčius, kad nebūtų tokios problemos darant mūsų sąrašą.

Jeigu atvirai, situacija nėra pagerėjusi.

– Sąraše – tik du puolėjai. Ar buvo kokių kitų variantų?

– Variantų yra, bet šiai dienai manau, kad Gytis Paulauskas turi gana pastovų žaidimo laiką ir gana sėkmingai įsiliejo į Albanijos čempionatą. Taip pat ir Karolis Laukžemis įeina į formą. Aišku, norėtųsi ir jam pačiam, kiek teko bendrauti, daugiau laiko, kad plaučiai „gilesni“ būtų, bet dar yra keletas rungtynių, kad situacija būtų šiek tiek geresnė.

– Minėjote, kad daug žaidėjų iš „Šiaulių“ – net keturi, bet iš Lietuvos čempiono Vilniaus „Žalgirio“ vos vienas – Kipras Kažukolovas. Sąraše nėra nei Pauliaus Golubicko, nei Ovidijaus Verbicko. Kaip paaiškintumėte tokį mažą žaidėjų iš „Žalgirio“ skaičių?

– Dėl Pauliaus – šiek tiek per mažai žaidybinio laiko jis turi. Dėl Ovidijaus Verbicko, mes jį turime sąraše, bet tuo metu, kai buvo darytas sąrašas, tie, kurie buvo sąraše, visi turėjo vietas pagrindinėse sudėtyse. Aišku, antrą savaitę po iškvietimų Modestas Vorobjovas gavo traumą ir dabar neaišku, ar jis atsistatys, bet Ovidijus ir Paulius yra mūsų išplėstiniame sąraše ir galbūt situacija bus tokia, kad mums reikės juos išsikviesti.

Elvio Žaldario nuotr./Kipras Kažukolovas
Elvio Žaldario nuotr./Kipras Kažukolovas

– Kai pirmą kartą treniravote rinktinę buvo kalbančių, kad komanda žaidė atraktyvų futbolą. Kokią dabar rinktinės braižą matote?

– Aišku, norėtųsi žaisti atraktyvų, gražų, atakuojantį, dominuojantį futbolą. Visi treneriai, visi žaidėjai norėtų žaisti tokį futbolą. Tačiau žaidimo grožis ir stilius labiausiai priklauso nuo pozicijos galingumo. Kad kultivuotume gražų futbolą, mums reikia dažniau žaisti su kamuoliu. Mūsų rinktinė jau daugelį metų yra ta, kuri mažiau turi kamuolį prieš bet kokį varžovą, su kuriuo mums tekdavo susidurti pastaruoju metu. Futbolo grožį galima įžiūrėti ir disciplinoje, gražiose kontratakose, komandos solidume ir tvirtume. Manau, kad vyrai taip pat nori parodyti geriausias savybes, kurias jie turi.

Plačiau pažiūrėjus, mes esame realistai, suprantame, su kokiomis komandomis žaidžiame. Mums nėra gėdinga ir prieš rungtynes pripažinti, kad žaidžiame su stipresne komanda, kurios žaidėjai yra techniškesni, greitesni, patirties daugiau turi. Čia nėra nieko gėdingo pripažinti tai. Tačiau vienas dalykas, su kuriuo nesusitaikysiu, tai kai tavo priešininkas turi daugiau noro laimėti arba daugiau noro kovoti. Šitas komponentas visiškai priklauso nuo mūsų. Šitą komponentą turime laikyti prioritetiniu: nesvarbu, kas nutiks aikštėje, kad mūsų disciplina nesugriūtų, kad išlaikytume stuburą, kad žaistume, kautumės bei atliktume savo užduotis iki pat pabaigos.

– Nėra Viliaus Armanavičiaus, Artūro Dolžnikovo, Rolando Baravyko, Beno Šatkaus. Kokia šių žaidėjų situacija?

– Šatkus vos grįžęs pirmose rungtynėse gavo traumą. Dėl Artūro Dolžnikovo, į kurį dedu daug vilčių, šiai dienai šiai dienai manau, kad Eligijus Jankauskas ir Klaudijus Upstas turi daugiau laiko ir progų, dėl to priėmėme sprendimą. Vilius Armanavičius pradėjo sezoną dvejose rungtynėse išeidamas po keitimo, sužaisdamas 15-20 minučių. Ta pati kelionė iš Kazachstano buvo viena iš priežasčių, dėl kurių Artūras Žulpa nusprendė nebeatstovauti rinktinei. Dar žinant politinę situaciją, reikia skristi per kažkur aplink, kelionė gaunasi tiesiog beprotiška. Baravykas paskutines rungtynes sužaidė sausio mėnesį, nuo to laiko, deja, aikštėje jo nematėme. Jo vietą dešiniojo ar kairiojo gynėjo pozicijoje užima Lasickas, Pijus Širvys, Vaitkūnas, kuris labai linksmai atrodo, ir Beneta iš „Panevėžio“, iš komandos, kuri nepraleido nė vieno įvarčio, dominuoja kol kas mūsų čempionate.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas

– Justas Lasickas įtrauktas tarp gynėjų, ar jį regite gynėju?

– Lasickas visada žaidė šioje pozicijoje. Arba krašto gynėju prie keturių gynėjų linijos, arba tuo vadinamu „wingeriu“, kai yra trys vidurio gynėjai. Taip buvo daugelį metų, be abejo, mes jį matome toje pozicijoje.

– Kaip jūs žiūrite į žaidimą su trimis vidurio gynėjais?

– Yra daug pliusų, yra nemažai minusų. Ko gero, viskas priklauso nuo žaidėjų kokybės, nuo greičių, nuo galingumo, nuo priešininko. Taip pat ir nuo žaidimo strategijos, nes jeigu mes žaistume trimis vidurio gynėjais, tai turėtume žymiai daugiau sunkumų išeiti į atakas. Jeigu jau mes nuspręstume, atsižvelgdami į mūsų žaidėjų greičio, kokybę, kvalifikaciją, tai mums bus galvosūkis, kurią taktinę schemą pasirinkti prieš rungtynes su tokio galingumo rinktinėmis.

– Prieš jus buvę treneriai susidurdavo su vadinamojo „target man“ (vidurio puolėjo) problema. Kaip jūs matote šios problemos sprendimą?

– Dėl to mūsų sąraše ir yra Gytis Paulauskas bei Karolis Laukžemis, tokie bent jau pagal stotą atitinkantys „target man“ aprašymą. Abu yra galingi vyrai. Žiūrint į serbų vidurio gynėjus, kurie visi yra virš 190 cm, trys tokie ąžuolai, tai mums reikia žaidėjo, kuris jiems duotų kovą, kovotų dėl aukštų kamuolių, galėtų priimti kamuolį, ieškotų ploto, kai norėsime išeiti į ataką. Manau, kad šitų žaidėjų profiliai mums šiandien labiausiai tinka.

– Kai kurie ankstesni treneriai daug kalbėjo apie rinktinės jauninimą, bet dabar sąraše matome tik tris žaidėjus, kurie yra gimę 2000 m. ir vėliau. Ar tai reiškia, kad neužsiimsite dirbtiniu rinktinės jauninimu?

– Aš net nežinau, ką reiškia dirbtinis jauninimas. Manau, kad kas yra vertas, tas ir turi būti rinktinėje šią dieną, kai mums reikia rezultatų. Jei atvirai, aš net nežiūriu į tą grafą, kur surašyti gimimo metai. Mums reikia žaidėjų, kurie yra pasiruošę duoti kovą aikštėje vienai iš stipriausių Europos komandų. Tai dabar dirbtinai jauninti... Kodėl? Linas Klimavičius jau 32 gal metų (iš tiesų 33 – aut. past.), bet jo žaidimas, jo patirtis įtikina. Aišku, turi būti jauno kraujo. Pas mus jo yra – ir Armalas, ir Kažukolovas, Gineitis.

Aš net nežinau, ką reiškia dirbtinis jauninimas.

Aš manau, kad labai daug tų jaunų ir iš pagrindinės rinktinės padaryti jaunimo rinktinę... Kol dar mūsų vyresni subrendę vyrai turi savyje parako, tol nebūtų logiška. Jeigu atsiras jaunas žaidėjas, kuris bus tame pačiame lygyje su vyresniu žaidėju, toks gamtos dėsnis, kad jaunimas išstūminės, čia normali praktika, normalūs procesai. Bet aš tikrai nenoriu dirbtinių jauninimų ar sendinimų. Vienintelis komponentas yra – ar šiai dienai žaidėjas pasiruošęs įvykdyti tas užduotis, kurių mums reikės.

– Kokius tikslus kelsite Europos čempionato atrankoje?

– Visada tie tikslai yra tokie patys. Jie yra labai artimi – kitos rungtynės. Aš žiūriu į kitas rungtynes, kuriose mums reikia atiduoti visas jėgas, išspausti maksimaliai visas galimybes, visas pajėgas, energiją atiduoti aikštėje, kad maksimaliai pasiektume rezultatą, kurį galime pasiekti. Čia yra pagrindinis mūsų tikslas. O toliau labai sunku kažkokį tikslą išsikelti. Be abejo, kad tikslas yra laimėti kuo daugiau rungtynių ir surinkti kuo daugiau taškų.

– Kaip manote, kodėl „Šiauliai“ gali išrikiuoti lietuvišką komandą A lygoje, o kiti klubai negali?

– „Šiauliai“ pasirinko tokią kryptį, kuri yra labai sveikintina. Naudodamasis proga norėčiau padėkoti A lygos klubams, su kuriais turime labai glaudų ryšį. Jie išreiškia neutralias nuomones apie žaidėjus, nes sudarant sąrašą daug dalykų apie žaidėjus mes nematome, kuriuos mato jų treneriai, kurie dirba su žaidėjais kiekvieną dieną. „Šiauliai“ yra vienas tų klubų, Mindaugas Čepas labai gerai dirba su savo komanda. Komandos stuburas yra iš vietinių žaidėjų. Dėl to juos matome šiame sąraše ir lentelė turbūt rodo, kodėl jie čia yra.

– Jūsų pirmtakas Reinholdas Breu geriausio FIFA metų žaidėjo rinkimuose balsavo už Lionelį Messi. Jūs, kaip buvęs tikras puolėjas, gal kitą pasirinkimą turėtumėte?

– Labai geras pasirinkimas, manau. Šie metai Messi buvo, ko gero, geriausi jo karjeroje, laimėtas pasaulio čempionatas tokiu puikiu stiliuje. Sezonas buvo sėkmingas, tad labai logiškas pasirinkimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas