Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ornamentai – lyg po ateivių invazijos: kas nutiko Dariaus ir Girėno stadiono vejai?

Dariaus ir Girėno stadionas po renovacijos duris atvėrė tik praėjusių metų pabaigoje, šiemet ten sužaistos tik kelerios rungtynės, tačiau futbolo gerbėjams akis raižo kreivai nupjauta ir mįslingais ornamentais išraižyta veja.

Keisti piešiniai

„Ateiviai nusileido ir ornamentus išpaišė?“ – klausė vienas futbolo aistruolis, pamatęs keistai atrodančią Dariaus ir Girėno stadiono veją LFF taurės rungtynėse tarp „Kauno Žalgirio“ ir Vilniaus „Žalgirio“.

nuotr. stopkadras/Dariaus ir Girėno stadiono veja
nuotr. stopkadras/Dariaus ir Girėno stadiono veja

Hibridinei Dariaus ir Girėno stadiono vejai rekonstrukcijos metu buvo skiriama itin daug dėmesio.

„Vejai kelti aukščiausi pasaulyje esantys reikalavimai, ji turi būti atspari ne tik klimato pokyčiams, lietui ar kaitrai, bet ir didžiulėms apkrovoms“, – praėjusių metų spalį teigė „Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas.

Veją stengtasi ruošti taip, kad ši atlaikytų Lietuvos klimato iššūkius, ji kas 2 centimetrus per visą stadiono plotą sudygsniuota plastikinėmis 18 cm ilgio gijomis. Šiuos darbus atliko Šveicarijos įmonė.

Tiesa, profesionaliai apželdinimo įmonei pinigų tuomet vis dėlto pritrūko.

LFF taurės finalas Dariaus ir Girėno stadione
LFF taurės finalas Dariaus ir Girėno stadione

„Taupant pinigus, užduotis pakloti velėną buvo patikėta „Autokaustos“ kelininkams, savo kasdieniame darbe turintiems tam tikros apželdinimo patirties, ir jie su šia užduotimi susidorojo tikrai sėkmingai“, – 2022-ųjų rugsėjį teigė VDU doc. dr. Evaldas Klimas.

Galiausiai Dariaus ir Girėno stadionas praėjusių metų spalio 16-ąją, kuomet LFF taurės finale Vilniaus „Žalgiris“ per pratęsimą 2:1 įveikė Kauno rajono „Hegelmann“, buvo skambiai atidarytas.

VIDEO: Hegelmann LFF taurės finalas: Vilniaus „Žalgiris“ – Kauno raj. „Hegelmann“ | Apžvalga

Po A lygos finišo stadiono veja buvo užmigdyta, nors po ja sumontuota moderni šildymo sistema.

Šį sezoną „Kauno Žalgiris“ Dariaus ir Girėno stadione sužaidė trejas rungtynes, didelės apkrovos aikštė dar neturėjo, bet paslaptingi piešiniai ir kreivos pjovimo linijos stebina akis.

„Ornamentas įdomus. Iki rinktinės rungtynių, tikiuosi, to nebus. Nenorime prieš Europą gauti tokių piešinių“, – šyptelėjo15min kalbintas Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Edgaras Stankevičius.

Verta pažymėti, kad 15min kalbinti A lygos futbolininkai bei treneriai patikino, jog, nepaisant prasto vaizdo, aikštės kokybė nėra bloga.

nuotr. stopkadras/Dariaus ir Girėno stadiono veja
nuotr. stopkadras/Dariaus ir Girėno stadiono veja

Stadioną ir Kauno sporto halę, kol bus išrinktas koncesininkas, administruoja Kauno sporto mokykla „Startas“.

15min susisiekė su šios įstaigos vadovu Mantu Raila, bet šis piktai atrėžė vejos priežiūros klausimų nekomentuosiantis.

Dar ketvirtadienį stadione lankėsi LFF futbolo vystymo departamento vadovo pavaduotojas ir A lygos direktorius Vaidotas Zajarskas.

Jis neslėpė, kad prieš artėjančias Lietuvos rinktinės rungtynes, kurios vyks birželio 17-ąją, buvo gautos UEFA pastabos dėl netinkamo vejos pjovimo.

„Mane patikino, kad iki rungtynių viskas bus sutvarkyta“, – teigė V.Zajarskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaidotas Zajarskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaidotas Zajarskas

LFF atstovas atskleidė, kad Kaune veją prižiūrėti turinčius asmenis suvedė su specialistais iš Druskininkų, kurie pakonsultuos kolegas. Daug patirties taip pat yra sukaupę Alytaus, Marijampolės vejų prižiūrėtojai.

Savivaldybė: patirties neturi niekas

15min susisiekė su Kauno miesto savivaldybės Sporto skyriaus vedėju Tadu Vasiliausku, jis pripažino, kad sporto mokykla „Startas“ neturi patirties prižiūrint futbolo veją.

„Tačiau patirties administruojant, prižiūrint tokio dydžio stadioną su hibridine šildoma veja, daugybe sistemų, Lietuvoje niekas neturi. Niekas Lietuvoje neturi natūralios vejos šildymo sistemos, kurią sudaro kilometrai vamzdžių, bet mes jau tokią patirtį turime, žinome, kada reikia šildyti, kokią sistemos ir dirvožemio temperatūrą reikia palaikyti. Tokie dalykai ateina tik su patirtimi. Reikėtų suprasti, kad stadionas tik iš pirmo žvilgsnio atrodo didžiulis gelžbetonio gabalas su viduryje esančiu žaliu plotu, tačiau taip nėra – stadionas yra be galo sudėtingas organizmas ir jame vyksta nuolatinis procesas“, – teigė T.Vasiliauskas.

Kauno savivaldybės nuotr./Dariaus ir Girėno stadiono atidarymo koncertas
Kauno savivaldybės nuotr./Dariaus ir Girėno stadiono atidarymo koncertas

Jis sakė, jog dėl vejos priežiūros konsultacijos vyksta su „savo srities profesionalais: agronomais, trąšų gamintojais, vejų sėklų tiekėjais, žolynų prižiūrėtojais“.

Pakomentavo Kauno savivaldybės sporto skyriaus vedėjas ir keistus ornamentus aikštėje.

„Jie atsirado dėl klaidos apskaičiuojant reikalingą kiekį specialių trąšų. Taip, ornamentai atrodo neestetiškai ir dėl to neslepiame apmaudo, tačiau žinome, kur suklydome, ir to nekartosime“, – patikino T.Vasiliauskas.

Netiesios vejos pjovimo kreivės, panašu, randasi dėl tinkamos technikos trūkumo.

„Veja pjaunama su turima technika, o pjovimo darbus atlieka sporto mokyklos „Startas“ darbuotojai. Ieškojome įsigyti specializuotą vejos pjovimo įrangą, tačiau, įvertinus 12 mėn. pristatymo terminą, supratome, kad šį sezoną reikia dirbti su tuo, ką turime. O reikiamą įrangą įsigis būsimas stadiono koncesininkas“, – teigė T.Vasiliauskas.

Jis teigė žinantis UEFA pastabas apie pjovimo linijų plotį ir kryptis.

„Šiuo klausimu glaudžiai bendradarbiaujame su LFF ir ieškome Lietuvoje ir užsienyje išsinuomoti modernesnę įrangą vejos pjovimui, kad galėtumėm suformuoti veją pagal UEFA reikalavimus. Iki birželio 17 d. tas ir bus padaryta“, – žadėjo Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Dariaus ir Girėno stadiono atidarymas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Dariaus ir Girėno stadiono atidarymas

T.Vasiliauskas žada, kad bus imtasi papildomų priemonių vejos kokybei užtikrinti.

„Šiuo metu sporto mokykla „Startas“, kuri yra atsakinga už stadiono veiklą, kartu su trąšų gamintojas, agronomais ir kitais specialistais atsinaujino tręšimo, laistymo, sėjimo ciklus, kad daugiau rudos dėmės neatsirastų. Žinome, kur suklydome, ir tikrai labai nesmagu prieš visą futbolo bendruomenę, tačiau suklydome, pasitaisome ir judame pirmyn“, – sakė savivaldybės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius