Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Panevėžio“ strategas – apie šaltą dušą: „Net ir su šūdina taktika negalima praleisti dukart per 9 minutes“

Kelionė į Vilnių, kur savo namų rungtynes Europos lygos atrankoje buvo priverstas žaisti „Panevėžys“, apkarto. Antradienio vakarą A lygos čempionai gavo pamoką, 1:2 kapituliavę prieš tituluočiausią Izraelio komandą Tel Avivo „Maccabi“. Nepaisant nesėkmės, Panevėžiečių strategas Stijnas Vrevenas tiki, kad šioje akistatoje – dar ne viskas prarasta.
Stijnas Vrevenas
Stijnas Vrevenas / fk-panevezys.lt nuotr.

Dėl grėsmės iš Libano šiuo metu Izraelio oro erdvė yra stipriai apribota, tad „Maccabi“ Vilnių pasiekė tik vėlų pirmadienio vakarą ir LFF stadione net nesurengė tradicinės vienintelės treniruotės prieš rungtynes.

Tačiau erdvės aikštėje svečiai turėjo per akis ir vos per kelias minutes pavirtino nerašytą futbolo taisyklę, jog „geriems nereikia, blogiems – nepadės“.

25 Izraelio čempionų titulus ir tą liudijančias penkias žvaigždutes virš savo logotipo turinčiam Tel Avivo klubui užteko nepilnų trijų minučių, kad net neapšilę kojų pasiųstų pirmą kamuolį į Vytauto Černiausko ginamus vartus – tai tolimu gražiu smūgiu padarė Doras Peretzas.

Sutiksėjo devinta minutė ir gavęs perdavimą iš dešinio krašto kamuolį iš kelių metrų uždarė Doras Turgemanas.

Intriga išsisklaidė net neužgimus.

„Maccabi“ ir toliau prausė šeimininkus neprisukdamas šalto dušo srovės.

„Panevėžys“ prabudo tik po pertraukos.

Apsipratę, Stijno Vreveno auklėtiniai įsidrąsino ir 72-ąją minutę po keitimo aikštėje pasirodęs Sivertas Gussias atliko įspūdingą reidą dešiniuoju kraštu, įsiveržė į baudos aikštelę ir meistrišku smūgiu pelnė pirmą įvartį – 1:2.

Mačo pabaigoje panevėžiečiai net sugebėjo surengti varžovų vartų šturmą ir vos neišlygino rezultato, bet skaičiai švieslentėje nepasikeitė.

„Šiame mače mačiau du skirtingus savo komandos veidus. Kai per devynias minutes praleidi du įvarčius, nėra jokių pasiteisinimų. Žaidžiant prieš tokio lygio oponentą taip negali nutikti, o tie mūsų praleisti įvarčiai buvo akivaizdžiai per „pigūs“. Prisiimu visą atsakomybę, tačiau pasakysiu paprastai – net jei tavo taktika yra visiškai šūdina, negalima praleisti dviejų įvarčių per devynias minutes. Tokios svarbos rungtynėse tavo nusiteikimas, aistra, pasiryžimas per pirmąsias minutes turi būti aukščiausio lygio, o čia... Ir kai gauni tokį smūgį, sugrįžti į rungtynes jau yra nepaprastai sunku. Pasitikėjimas stipriai krenta ir tai pamatėme pirmajame kėlinyje. Per lengvai praradinėjome kamuolius ir iki pertraukos mums buvo labai sunku. Laimei, antroje pusėje sugebėjome viską apsukti priešingai. Pasitikėdami parodėme visai kitokį veidą, sukūrėme progų, gerai žaidėme tiek taktiškai, tiek kontroliuodami kamuolį. Keitimai pridėjo energijos ir kokybės, įmušėme gerą įvartį, o pabaigoje net galėjome išplėšti lygiąsias. Svarbiausia, jog vis dar esame kovoje, niekas čia dar nenuspręsta, mes vis dar turime šansą ir juo tikime. Turime pasitikėti savimi ir tikėti, kad galime žengti toliau. Žinome, kad bus sunku, bet mes vis tiek tikime“, – po mačo kalbėjo 51-erių „Panevėžio“ strategas.

Pauliaus Židonio nuotr./Stijnas Vrevenas
Pauliaus Židonio nuotr./Stijnas Vrevenas

Į sostinę A lygos čempionas buvo priverstas laikinai persikelti, nes „Aukštaitijos“ stadionas neatitinka šiam Europos lygos atrankos etapui keliamų reikalavimų.

Visgi dirbtinės dangos LFF stadioną neapsiverčia liežuvis vadinti „Panevėžio“ namais. Iki šio mačo šiemet panevėžiečiai čia žaidė du sykius ir abu kartus vietos „Žalgiriui“ pralaimėjimo vienodu rezultatu 1:2.

Nieko nepešta ir per trečią viešnagę. Ir vėl švieslentėje degė toks pats rezultatas.

„Žinoma, skirtumas žaidžiant Vilniuje yra, tačiau norėčiau pabrėžti, kad poroje prieš šitą oponentą namų aikštės pranašumas nėra toks svarbus, nes ir „Maccabi“ nežaidžia savo stadione. Bet kas be ko, žaisti Panevėžyje būtų buvę žymiai geriau. Taip, mes nerenkame savo stadione 10 tūkst. žiūrovų, bet prisimenu, jog pirmose rungtynėse su Helsinkio HJK atmosfera Panevėžyje buvo nuostabi. Tokie dalykai žaidėjams prideda papildomos energijos. Bet čia ne vieta ieškoti pasiteisinimų. Realybė tokia, kad savo kelyje Europoje daugiau Panevėžyje namų rungtynių nežaisime ir tai turime suprasti. Kita vertus, šiandien taip pat jautėme nemažą palaikymą iš savų sirgalių“, – teigė S.Vrevenas.

„Panevėžio“ nuotr./Stijnas Vrevenas ir Dainius Gleveckas
„Panevėžio“ nuotr./Stijnas Vrevenas ir Dainius Gleveckas

Dėl saugumo Izraelio klubai kol kas yra priversti savo namų mačus Europos taurėse žaisti kitose šalyje, tad ir atsakomoji šios poros dvikova rugpjūčio 15-ąją vyks seniausiame Vengrijos mieste Sombathėjuje.

Nors po pergalės Vilniuje „Maccabi“ yra ryškus favoritas žengti tolyn, šią komandą treniruojantis serbas Žarko Lazetičius statyti vežimo prieš arklį nenorėjo ir tikino, kad už veiksmus antrajame kėlinyje „Panevėžys“ tikrai nusipelnė pagarbos.

„Esu patenkintas tiek rezultatu, tiek savo komandos pasirodymu, ypač pirmajame kėlinyje. Įmušus tokius greitus įvarčius viskas tampa gerokai lengviau, bet bendrai tai buvo nelengvas mačas. Antrą kėlinį pradėjome irgi neblogai, turėjome keletą šansų, bet po to suklydome, praleidome įvartį ir reikia pagirti „Panevėžį“, kuris parodė charakterį ir tai, jog yra kokybiška komanda. Per paskutines dvidešimt minučių jie mus spaudė, tačiau džiaugiuosi, kaip gynėmės paskutinėmis minutėmis ir svarbiausia, kad nepraleidome išlyginamojo įvarčio“, – kalbėjo 42-ejų serbas.

Iki „Panevėžio“ iššūkio...
Europos taurių varžybose „Maccabi“ yra ne kartą susitikę su oponentais iš Lietuvos. 1999-aisiais bendru rezultatu 4:3 buvo įveiktas FBK „Kaunas“, po poros metų lengviau buvo peršoktas Vilniaus „Žalgirio“ barjeras – 7:0. 2019-aisiais Marijampolės „Sūduva“ abu mačus laimėjo 2:1 bei žengė toliau, visgi, kitą sezoną Tel Avivo futbolininkai pasiekė revanšą bei vieno mačo serijoje Čempionų lygos atrankoje nugalėjo 3:0.

Europos lygos atrankos varžybų atkrintamajame etape šios poros nugalėtojų lauks Bačka Topolos TSC iš Serbijos.

Baigę pasirodymą Europos lygoje, panevėžiečiai pratęstų kovą Konferencijų lygos atkrintamajame etape, kur dėl vietos grupių varžybose kautųsi su Hinčeščio „Petrocub“ (Moldova) arba Osvestrio „The New Saints“ (Velsas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas