Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasakiška istorijos pabaiga: grėsė kojos amputacija, bet grįžo ir atsisveikino lyg herojus

„Villarreal“ klubas sekmadienio vakarą atsisveikino su dviem savo herojais – klubo legendomis Santi Cazorla ir Bruno Soriano.

Paskutinėse Ispanijos „La Liga“ čempionato rungtynėse „submarinai“ 4:0 sutriuškino „Eibar“ futbolininkus, o po mačo sustojo į „garbės sargybą“ dviem karjerą Viljarealyje baigiantiems žaidėjams.

Ypač emocingai klubas atsisveikino su S.Cazorla. Devynis sezonus su pertraukomis „Villarreal“ aprangą vilkėjęs saugas dar prieš trejus metus nebuvo tikras, ar galės vaikščioti, bet pastaraisiais metais atgimė iš naujo, sukurdamas vieną gražiausių istorijų futbole bei palikdamas jaunystės klubą ant komandos draugų rankų.

2003 m., būdamas 18-os, į „Villarreal“ jaunimo komandą persikėlęs, o jau po metų ir pagrindinės ekipos marškinėlius užsivilkęs S.Cazorla su sezono pertrauka klube rungtyniavo iki 2011-ųjų, kuomet pasuko iš pradžių į „Malaga“, o netrukus – į Londono „Arsenal“ klubą.

Ispanijos rinktinės saugas sėkmingai įsitvirtino ir Anglijos „Premier“ lygos klube, bet 2016 m. rudenį jį sustabdė pavojinga infekcija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Santi Cazorla
AFP/„Scanpix“ nuotr./Santi Cazorla

Pirmąsyk dešinę čiurną S.Cazorla susižeidė dar 2013-aisiais, bet gydytojams nenustačius rimtų pažeidimų, ispanas žaidė toliau, nors ir kęsdamas skausmą.

Nieko grėsmingo gydytojai neįtarė ir 2016 m. rudenį – ispanui neseniai buvo atlikta kelio operacija, o kęsdamas skausmus S.Cazorla toliau žaidė, kol turėjo sustoti dėl nepakeliamo dešinės kojos skausmo.

Futbolininkui padaryta kulkšnies operacija, bet po jos ant kojos atsivėrė žaizda. Per ją ant kaulo netrukus įsimetė infekcija, kuriai pašalinti buvo atliktos net aštuonios operacijos.

Itin grėsmingai plitusi infekcija pažeidė ir S.Cazorlos Achilo sausgyslę. Pats futbolininkas prieš kelerius metus Ispanijos žiniasklaidai sakė, jog dėl infekcijos suiro net aštuoni centimetrai sausgyslės, kurią jis galėjo matyti plika akimi – žaizda buvo tokia didžiulė.

„Tau pasiseks, jei dar kada nors galėsi su sūnumi išeiti pasivaikščioti į kiemą“, – gydytojai sakė S.Cazorlai, kai šiam net teko klausytis nuogąstavimų apie galimą būtinybę amputuoti dešinę koją.

Teigiamas poslinkis įvyko tada, kai ispanas kreipėsi į gydytoją Mikelį Sanchezą. Šis pripažino, kad toks atvejis jam buvo pirmasis, bet sugebėjo padėti skausmus ir nežinomybę kentusiam futbolininkui.

Paskutinė operacija ispanui buvo atlikta 2017 m. gegužę. Tam, kad pažeista vieta greičiau atsistatytų, gydytojai persodino S.Cazorlos rankos odos gabalėlius ant kojos.

Marca.com/2017 m. lapkričio 3 d. „Marca“ viršelis: S.Cazorlos koja
Marca.com/2017 m. lapkričio 3 d. „Marca“ viršelis: S.Cazorlos koja

Ne vieną antibiotikų kursą praėjęs S.Cazorla galiausiai ėmė gyti, o jau 2017 m. pabaigoje ėmė svarstyti apie sugrįžimą į futbolo aikštę.

Svarstymai ir troškimai realybe virto 2018 m. vasarą, kai S.Cazorla iš pradžių treniravosi su „Alaves“ jaunimo komanda, o netrukus trečią kartą karjeroje prisijungė prie „Villarreal“.

Po 636 dienų be futbolo rungtynių jis pasirodė draugiškame susitikime 2018 m. liepą, o jau rugpjūčio pradžioje dideliam sirgalių džiaugsmui sudarė sutartį su savo jaunystės klubu.

Nors dar prieš pusantrų metų buvo abejojama, ar S.Cazorla apskritai galės vaikščioti, ispano sugrįžimas į futbolo aikštę buvo įspūdingas.

2018-2019 m. sezone „La Liga“ pirmenybėse jis atliko 10 rezultatyvių perdavimų ir pagal šį rodiklį nusileido tik Lioneliui Messi ir Pablo Sarabiai, o dar svaresnį vaidmenį atliko 2019-2020 m. sezone.

„Scanpix“ nuotr./Santi Cazorla baigė karjeros etapą Viljarealyje
„Scanpix“ nuotr./Santi Cazorla baigė karjeros etapą Viljarealyje

Maloniu siurprizu tapusi „Villarreal“ ekipa kurį laiką net taikėsi į UEFA Čempionų lygos vietas, kol galiausiai liko penkta ir pelnė bilietą į Europos lygą, o S.Cazorla šmėžavo tiek tarp rezultatyviausių, tiek tarp daugiausiai perdavimų atlikusių lygos žaidėjų.

11 kartų varžovų vartininkus nuginklavęs ispanas pateko tarp 10-ties geriausiai įvarčių mušėjų, o su 9 rezultatyviais perdavimais S.Cazorlą aplenkė tik rekordą pagerinęs L.Messi bei „Real Sociedad“ atakų dirigentas Mikelis Oyarzabalis.

Nors taško karjeroje S.Cazorla oficialiai dar nepadėjo, jo ateitis siejama su „Arsenal“ klubu ir vyriausiojo trenerio Mikelio Artetos asistento kėde.

Tiesa, netrūksta gandų ir apie galimą S.Cazorlos futbolininko karjeros tęsinį – šiuo atveju labiausiai tikėtina, kad ispanas atstovaus „Barcelona“ legendos Xavi treniruojamai Kataro „Al-Sadd“ komandai.

Bet kuriuo atveju, S.Cazorla yra laimingas jau vien dėl to, kad gali svarstyti tokius variantus, o ne sėdėti neįgaliojo vežimėlyje.

„Esu labai dėkingas klubui ir sirgaliams, kurie atvėrė man duris ir išreiškė man meilę per šį ilgą laikotarpį, – sakė S.Cazorla, paskutiniame mače Viljarealyje pasižymėjęs rezultatyviu perdavimu. – Puikiai praleidau laiką, bet atėjo metas baigti šį karjeros etapą. Tai – sprendimas, apie kurį galvojau labai daug. Per kiekvienas rungtynes man vis sunkiau atsiduoti visu šimtu procentų, tad turiu būti atviras su savimi ir klubu.

Nepaisant visko, šis klubas liks mano širdyje. Aš neatsisveikinu, aš tik sakau „iki kitų susitikimų“, nes „Villarreal“ klubas man visuomet išliks namais.“

„Scanpix“ nuotr./Santi Cazorla baigė karjeros etapą Viljarealyje
„Scanpix“ nuotr./Santi Cazorla baigė karjeros etapą Viljarealyje

Iš viso su geltonais „Villarreal“ marškinėliais S.Cazorla sužaidė 329 rungtynes ir pelnė 57 įvarčius bei atliko tiek pat rezultatyvių perdavimų.

Ispanijos rinktinėje per 81 mačą saugas pasižymėjo 15 kartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas