Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio čempionato pinigai: dėl kokių sumų žaidžia rinktinės?

Pasaulio čempionatas – tai ne tik kova dėl Italijos skulptoriaus Silvio Gazzanigos sukurtos gražuolės auksinės taurės. Kartu tai ir teritorija, kurioje bus žaidžiama iš labai didelių sumų. 15min pasidomėjo, dėl kokio piniginio atlygio žaidžia 32 pajėgiausios planetos komandos.
FIFA pinigai
FIFA pinigai / 15min nuotr.

Gausus FIFA aruodas

FIFA priziniame fonde šiemet – 400 mln. JAV dolerių. Šie pinigai bus išdalinti visoms 32 turnyro komandoms. Kiekviena turnyre dalyvaujanti valstybė gaus mažiausiai po 9,5 mln. dolerių, o turnyro nugalėtojui atiteks net 38 mln. Ši suma yra trimis milijonais dosnesnė, nei gavo vokiečiai prieš ketverius metus triumfavę Brazilijoje.

Prizinis fondas didinamas jau penktąjį pasaulio čempionatą iš eilės. 2002-aisiais metais bendras pinigų kapšas sudarė 154 mln. JAV dolerių, 2006 m. – 262. Nuo 2010 metų FIFA pradėjo skirti premijas ir klubams, kurie savo žaidėjus deleguoja į pirmenybes. Tokiu būdu prizinis fondas staigiai išaugo iki 420 mln., o Brazilijoje – iki 564.

Šiemet Tarptautinė futbolo asociacijų federacija iš viso atseikės 791 mln. 400 iš jų sudarys jau minėtą prizinį fondą, 209 mln. – kompensacija į pirmenybes žaidėjus išleidžiantiems klubams, 134 mln. – draudiminis fondas, iš kurio bus mokamos kompensacijos klubams, jei jų žaidėjai turnyro metu patirs traumą.

Likę 48 mln. – premijos, kurios 32 rinktinėms (po 1,5 mln.) buvo išmokėtos iš karto, vos tik užsitikrinus vietą pasaulio čempionate.

FIFA prizinis fondas
Etapas Premijos dydis (2018) Premijos dydis (2014)
Išėjimas į turnyrą 1,5 1
Grupės 8 mln. JAV dolerių 8
1/8 12 9
1/4 16 14
4 vieta 22 18
3 vieta 24 20
2 vieta 28 25
1 vieta 38 35

Rusai švaistytis nesiruošia

Visgi plačiai atverta FIFA piniginė – tik vienas pajamų šaltinis. Kitas – vietinių šalių federacijų ar valstybinės premijos už pasiekimus Rusijoje.

Rusijos futbolo sąjungos prezidentas Aleksandras Alajevas teigia, jog premijuoti komandą ir trenerius žada iš FIFA skirtų pinigų. Jis skaičiuoja, jog šeimininkai turėtų gauti mažiausiai 12 mln. JAV dolerių: 8 už dalyvavimą grupių etape ir dar 4 už patekimą į atkrintamąsias.

Iš pirmosios sumos RFS žada padengti visas pasirengimo turnyrui ir stovyklų išlaidas, o antrąją išdalinti treneriams, žaidėjams bei administracijos darbuotojams. Tiesa, tai reiškia, kad norint šią vasarą papildyti savo pinigines Rusijos futbolininkams teks bent jau iškopti į kitą varžybų etapą. Tai reiškia, kad antradienio dvikova su Egiptu rusams gali būti ne tik kova dėl geresnės pozicijos, bet ir reali galimybė užsidirbti premijas.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos futbolo rinktinės treneris Stanislavas Čerčesovas ir jo asistentas Gintraras Staučė (dešinėje).
„Scanpix“ nuotr./Rusijos futbolo rinktinės treneris Stanislavas Čerčesovas ir jo asistentas Gintraras Staučė (dešinėje).

Istorija rusams yra gana palanki. Iki šiol per visą istoriją varžybų šeimininkai pirmojo grupių etapo neįveikė vos kartą – 2010 metais to nepavyko padaryti Pietų Afrikos Respublikos rinktinei.

„Jokių premijų už pasiekimus atskirose rungtynėse tikrai nesiruošiame mokėti“, – dar gruodžio mėnesį pareiškė Vitalijus Mutko, kuris tuo metu kuravo visus Rusijos sporto reikalus. Tuomet jis prasitarė, kad už išėjimą iš grupės komandai bus skirta 300 mln. rublių (per 4 mln. Eur), už patekimą į finalą – per 16 mln. Eur, o triumfą pasaulio čempionate – 27,5 mln. eurų.

Anglijos rinktinė nėra priskiriama prie šio turnyro favoritų, tačiau sėkmės atveju „Trys liūtai“ taip pat gana solidžiai papildytų savo pinigines.

Jeigu anglai laimėtų pirmą pasaulio čempionatą per pastaruosius 50 metų, komandai būtų skirti 5 mln. svaro sterlingų – apie 200 tūkst. kiekvienam nariui. Šią informaciją paskelbęs „The Sun“ taip teigia, jog už išėjimą iš grupės anglams nežadama nieko. Tačiau tai vargu ar turėtų stebinti – iš grupės, kurioje tenka kautis su tokiais oponentais kaip Panama ir Tunisas, Garetho Southgate‘o vyrai privalo išsikapanoti.

Vokiečiai – viską atvirai ant stalo

Kur kas geriau Rusijoje vertinamos pasaulio čempionės ir Konfederacijų taurės laimėtojos akcijos. Jeigu Joachimo Lowo auklėtiniams pavyks po ketverių metų apginti titulą, Vokietijos futbolo sąjunga žada išmokėti 8 mln. eurų.

Tai reiškia, kad kiekvienam futbolininkui tektų 350 tūkst. už auksą, 200 tūkst. – už sidabrą, 150 tūkst. – už bronzą ir 125 tūkst. – už ketvirtąją vietą.

Įdomu, jog vadovaujant J.Lowui Vokietija Europos ir pasaulio čempionate dar niekada nebuvo žemiau nei ketvirtoji vieta. Visgi pirmajame mače patirta nesėkmė prieš Meksiką gerokai sujaukė „Die Mannschaft“ kortas. Dabar pirmiausia vokiečiams reikia galvoti ne apie titulą ir premijas, o iškopimą iš grupės.

Visus šiuos premijų skaičius Vokietijos futbolo sąjunga viešai paskelbė savo interneto svetainėje.

„Scanpix“ nuotr./Joachimas Lowas
„Scanpix“ nuotr./Joachimas Lowas

Ispanai nesišvaistys

Gerokai kuklesnėmis premijomis už savo futbolininkų triumfą žada atsilyginti Ispanijos futbolo vadovai.

Madride leidžiamas AS sporto dienraštis dar kovo mėnesį paskelbė, jog už patekimą į aštuntfinalį Ispanijos rinktinei nepažadėta jokia premija.

Piniginis prizas numatytas tik tuomet, jei „Raudonoji furija“ sugebės prasibrauti į ketvirtfinalį (po 30 tūkst. eurų kiekvienam futbolininkui). Už patekimą į pusfinalį kiekvienas žaidėjas gaus po 60 tūkst., už sidabrą – 90 tūkst., už antrą čempionų titulą per visą Ispanijos futbolo istoriją – 125 tūkst.

Maža to, už pergalę pirmenybėse ispanams pažadėti ir rankiniai laikrodžiai „Patek Philippe Nautilus“, kurių vieno vertė siekia 90 tūkst. eurų.

Patek Philippe nuotr./„Patek Philippe Nautilus“ laikrodis
Patek Philippe nuotr./„Patek Philippe Nautilus“ laikrodis

Brazilams – aukso kalnai

Neoficialiais duomenimis, dosniausiai savo tautiečius žada pamaloninti Brazilija. Už šeštą pasaulio čempionų titulą šios šalies komandai žadama kosminė suma. Ispanijos žiniasklaida skelbia, jog jei Tite auklėtiniams pavyks triumfuoti liepos 15-ąją Maskvoje, kiekvienas komandos žaidėjas, net ir įskaitant trečią vartininką, gaus po 1 mln. JAV dolerių.

Kai prieš dvejus metus Europos čempionatas vyko Prancūzijoje, šios šalies futbolininkams už triumfą jame buvo žadama po 300 tūkst. eurų. Visgi šio tikslo pasiekti nepavyko, finale apmaudžiai nusileidus Portugalijai.

Dabar Prancūzijos futbolo federacija šį premijinį fondą nusprendė perkelti į planetos pirmenybes, prie jo pridėdama po 100 tūkst. kiekvienam žaidėjui. Didžiausio Prancūzijos sporto dienraščio „L'Equipe“ žiniomis, už pirmąją vietą Rusijoje kiekvienas „Les Bleus“ narys gaus po 400 tūkst. eurų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tite ir Brazilijos rinktinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tite ir Brazilijos rinktinė

Sumažėję belgų pažadai

Belgija pastaraisiais metais yra įvardijama kaip viena pavojingiausių varžovių favoritams, tačiau savo potencialo išnaudoti nesugeba.

Prieš dvejus metus „raudonuosius velnius“ šios šalies futbolo federacija viliojo 1 mln. eurų kiekvienam žaidėjui premijomis, tačiau net tai belgams nepadėjo. Neaišku, dėl kokių priežasčių, tačiau šį kartą finansinė paskata belgams bus kur kas mažesnė. Anot belgų žiniasklaidos, kiekvienas komandos žaidėjas istorinio triumfo Rusijoje atveju gautų po 600 tūkst. eurų.

Afrika – vis ant to paties grėblio

Pinigai ir Afrika – pasaulio futbolo čempionatų klasika. Net kelis kartus Juodojo žemyno valstybių rinktinių pasirodymai svarbiausiame futbolo renginyje baigdavosi skandalais. Dažniausiai afrikiečių nepasitenkinimą sukeldavo vietinių futbolo federacijų vadovų nevykdomi pažadai. Neretai į planetos pirmenybes Afrikos futbolininkai atvykdavo taip ir nesulaukę žadėtų premijų už patekimą į čempionatą, o tuomet ir prasidėdavo...

Prieš ketverius metus Kamerūno rinktinės žaidėjai pareiškė, jog nevyks į Braziliją tol, kol nesulauks žadėtų premijų. Futbolo federacijos vadovams pavyko užgesinti gaisrą ir įtikinti futbolininkus neboikotuoti pirmenybių, tačiau planetos pirmenybėse „Nesutramdomieji liūtai“ pateko į dar vieną skandalą, kai septyni komandos žaidėjai buvo apkaltinti specialiai pralaimėję paskutines grupių varžybų rungtynes kroatams 0:4.

Panašus incidentas tame pačiame čempionate kilo ir Ganos rinktinės stovykloje. Šios šalies futbolininkai jau būdami Brazilijoje pagrasino boikotuoti rungtynes su Portugalija, jei nesulauks piniginių premijų. Žaidėjai užsirakino kambariuose ir pareiškė, kad sąlygos turėjo būti įvykdytos iki rungtynių pradžios. Bijodama dar didesnio skandalo, Ganos vyriausybė specialiu užsakomuoju lėktuvo reisu į Braziliją pasiuntė 3 milijonus JAV dolerių grynais.

Panašu, kad Nigerijos futbolo vadovai ant to paties grėblio lipti nenorėjo ir nuo 2014-ųjų metų federacijai vadovaujantis Amaju Pinnickas savo tautiečius nusprendė pamaloninti dar prieš pasaulio pirmenybių pradžią.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amaju Pinnickas (pirmas iš dešinės)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amaju Pinnickas (pirmas iš dešinės)

„Superereliams“ dar prieš čempionatą buvo išmokėta 2,8 mln. eurų paskata. Federacijos vadovybės teigimu, tai turėtų atitraukti žaidėjus nuo papildomų minčių apie finansinius dalykus, o rinktinei rodant gerus rezultatus dėl didesnių premijų bus galima tartis iš naujo.

Visgi pinigai futbolininkų, panašu, kad neįkvėpė, Nigerija čempionatą pradėjo pralaimėjimu prieš Kroatiją.

Įsijungė ir šalies prezidentas

Serbijos futbolininkus prieš išvyką į Rusiją turėjo kaip reikiant įkvėpti šalies prezidento Aleksandaro Vučičiaus pažadas.

Valstybės vadovas, nevyniodamas į vatą, pareiškė, jog jei serbams sensacingai pavyks triumfuoti pasaulio čempionate, komandai bus skirta 10 mln. eurų premija. Už patekimą į finalą serbų lauktų perpus kuklesnė suma, o už iškopimą iš grupės – 500 tūkst.

Tai vadovas paskelbė susitikęs su rinktinės žaidėjais ir treneriais. „Tai yra rekordinės premijos, tačiau manau, jog esate jų verti. Kiekvienas šalies pilietis visa širdimi palaiko šią komandą. Ačiū jums už tai, kad mylite šią šalį ir kovojate už ją“, – savo sprendimą aiškino Serbijos prezidentas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandaras Vučičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandaras Vučičius

Turbūt nesuklysime pasakę, kad Australijos futbolo vadovai tikrai niekuo nerizikuoja. Vargu ar Žaliojo kontinento komanda gali sukurti stebuklą ir triumfuoti Rusijoje.

Būtent dėl šios priežasties nesikuklino ir šios šalies futbolo funkcionieriai. Jie nesukdami galvų pareiškė, kad jei įvyktų stebuklas ir Australija taptų planetos čempione, kiekvienas auksinės komandos narys gautų po 750 tūkst. JAV dolerių.

VIDEO: 2018 m. pasaulio futbolo čempionatas Rusijoje: be Italijos ir Nyderlandų rinktinių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito