Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio čempionato tendencijos: mažiau atakų – daugiau standartinių padėčių

Pepo Guardiolos futbolo stiliaus mylėtojai yra nusivylę šia 2018-ųjų metų pasaulio čempionato pradžia – nebėra ilgų pozicinių atakų ir kamuolio „įnešimo“ į vartus, turnyre kol kas dominuoja gynybinio stiliaus futbolas.
Vartininkai yra nepatenkinti čempionato kamuoliu
Vartininkai yra nepatenkinti čempionato kamuoliu / „Scanpix“ nuotr.

Įvarčiai standartinių situacijų metu ir 11 metrų baudiniai – tokios tendencijos vyrauja po pirmojo grupių etapo rato. Daugelis komandų, anksčiau išsiskyrusių savo atakuojančiu futbolu, šiuo metu patiria sunkumų.

Didžiausios pasaulio čempionato žvaigždės – Cristiano Ronaldo ir Lionelis Messi – yra šios istorijos liudininkai.

33-ejų metų Portugalijos rinktinės puolėjas savo komandai nukalė lygiąsias mače su Ispanijos rinktine po techniškai atlikto baudos smūgio.

Trečiasis C.Ronaldo įvartis į Ispanijos rinktinės vartus buvo vienas iš trijų baudos smūgių, įmuštų per pirmąsias keturias pasaulio čempionato dienas. Lygiai prieš ketverius metus Brazilijoje tiek pat baudos smūgių buvo įmušta viso turnyro metu.

Tikslūs baudos smūgiai pasipylė jau pirmose planetos pirmenybių rungtynėse – savo įvarčių sąskaitą tokiu būdu atidarė Rusijos rinktinės saugas Aleksandras Golovinas. Šeštadienį tokiu pačiu būdu savo komandai pergalę padovanojo Serbijos rinktinės gynėjas Aleksandaras Kolarovas.

„Scanpix“/AP nuotr./Cristiano Ronaldo
„Scanpix“/AP nuotr./Cristiano Ronaldo

Antrąją pasaulio čempionato dieną ispanas Davidas de Gea stipriai nuvylė savo šalies futbolo gerbėjus – neatrėmė gana paprasto C.Ronaldo smūgio ir dar rungtynių pabaigoje buvo bejėgis prieš to paties puolėjo baudos smūgį. Sutapimas ar ne, tačiau tas pats D.De Gea dar prieš mėnesį sukritikavo oficialų pasaulio čempionato kamuolį – jį paprasčiausiai pavadino „keistu“.

Kitas vartų sargas – Essamas El Hadary, ginantis Egipto rinktinės vartus, yra įsitikinęs, kad šis „Adidas“ kamuolys yra pritaikytas tik aikštės žaidėjams.

„Mes esame FIFA aukos, nukentėjusios nuo jų „futbolo vystymosi sistemos“, – pirmadienį pareiškė rungtynėse su Urugvajumi įvartį praleidęs vartininkas.

Apie „keistas“ pasaulio čempionato kamuolio savybes užsiminė ir laboratorijoje tyrimus atliekantis šveicaras Martinas Camenzindas: „Atliekant smūgį pėdos dalimi pasikeičia kamuolio forma, kuri nulemia kiek kitokią jo skriejimo trajektoriją. Patyrę žaidėjai moka pasinaudoti šiuo efektu ir atlieka vadinamąjį „Beckhamo smūgį“. Tai nėra kažkokia magija – tai paprastas fizinis reiškinys.“

„Atliekant smūgį privalu idealiai išsirinkti laiką, nes pėdai jau pasiekus kamuolį ir iki smūgio likus kelioms milisekundėms, žaidėjas nebegali padaryti jokios įtakos kamuolio skriejimo trajektorijai“, – toliau aiškino M.Camenzindas.

„Paprasčiausiai nėra užtektinai laiko tarp žaidėjo nervų ir smegenų darbo greičio, jog būtų galima įvertinti situaciją“, – pridūrė šveicarų mokslininkas.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Pasaulio čempionato kamuolys
nuotr. Alfredo Pliadžio /Pasaulio čempionato kamuolys

Dėl panašios priežasties, kai nepavyko užsiimti tinkamos padėties prie kamuolio, Lioneliui Messi teko nuvilti Argentinos rinktinės futbolo gerbėjus – „Barcelona“ klube žvaigždė rungtynėse su Islandija turėjo progą išplėšti pergalę nuo 11 metrų žymos, tačiau jam nepavyko realizuoti jau ketvirtojo baudinio iš septynių žaidžiant tiek klube, tiek nacionalinėje komandoje.

Pats L.Messi po rungtynių kalbėjo, kad Islandija pademonstravo puikią gynybą: „Jeigu jie būtų žaidę bent kiek atviresnį futbolą, manau, kad būtume galėję rasti daugiau erdvių jų aikštės pusėje.“

Standartinės situacijos šių dienų futbole yra neįtikėtinai svarbi žaidimo dalis. Pavyzdžiui, 2014-ųjų metų pasaulio čempionate 11 procentų visų pelnytų įvarčių krito po kampinio, o 18 iš 32 įvarčių, įmuštų galva, krito po standartinių padėčių. Šiame čempionate šios tendencijos išaugo dar labiau.

„Standartinės situacijos tapo labai svarbiu futbolo komponentu pastaraisiais metais. Šiuo taktiniu ginklu naudojasi daugelis komandų“, – rašoma 2014-ųjų metų pasaulio čempionato raporte.

„Besiginančios komandos visais įmanomais būdais stengiasi išvengti baudos smūgių arti vartininko aikštelės. Putos, kurios yra naudojamos kaip trumpalaikis kamuolio pastatymo vietos taškas, padėjo teisėjams išvengti nereikalingų diskusijų su žaidėjais, kurie mėgdavo baudos smūgių metu kamuolį pasinešti arčiau vartų“.

Itin svarbi naujovė šių metų pasaulio čempionate yra VAR (Vaizdo peržiūros) sistema.

Scanpix. nuotr./VAR sistema naudojama šių metų pasaulio čempionate.
Scanpix. nuotr./VAR sistema naudojama šių metų pasaulio čempionate.

Ši technologija Švedijos rinktinei padėjo pirmadienio rungtynėse nukauti Pietų Korėjos komandą – rungtynių arbitras, pasitelkęs vaizdo peržiūrą, skyrė 11 metrų baudinį ir švedų kapitonas Andreasas Granqvistas išplėšė pergalę.

Tai buvo jau net aštuntasis įvartis nuo 11 metrų žymos šiame pasaulio čempionate, kuriame iki antradienio buvo sužaista 14 rungtynių. Pastarajame pasaulio čempionate, įvykusiame Brazilijoje, per visą turnyrą buvo skirta viso labo 13 smūgių nuo 11 metrų žymos.

Kroatija, pirmose grupių etapo rungtynėse žaidusi su Nigerija, rungtynes laimėjo tik standartinių situacijų dėka: varžovų įvartis į savus vartus po kampinio ir Luka Modričiaus tikslus smūgis nuo 11 metrų žymos.

Kroatija, iš esmės žaidusį primityvų futbolą ir dar kol kas neparodžiusi jokių kokybiškų žaidimo elementų varžovų aikštės pusėje, dabar yra savo grupės lyderė ir lenkia Argentiną.

„Kampiniai ir 11 metrų baudiniai yra neatsiejama futbolo dalis“, – po rungtynių sakė kroatų treneris Zlatko Daličius. – Futbole, o ypač tokiuose turnyruose, niekam nėra įdomu, kaip tu pelnai įvarčius, svarbiausia – kad tu juos pelnai.

„Su Nigerija mums šiek tiek sekėsi, tačiau tą sėkmę esame užsitarnavę. Žinoma, mes norime būti kaip įmanoma efektyvesni puolime, tačiau nesiruošiame keisti savo žaidimo stiliaus.“

„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius pelnė antrą Kroatijos rinktinės įvartį rungtynėse su Nigerija.
„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius pelnė antrą Kroatijos rinktinės įvartį rungtynėse su Nigerija.

Savo ruožtu Nigerijos rinktinės treneris Gernotas Rohras pripažino, kad jo komanda turi padirbėti su standartinėmis situacijomis prieš artėjančias rungtynes su Islandija.

„Tai nėra klausimas dėl taktikos. Gynyboje žaidėme keturiais žaidėjais, nes kroatai puolime turėjo tris labai pajėgius futbolininkus. Mums šiandien trūko tik koncentracijos ir didesnio dėmesio standartinių situacijų metu“, – apie pavojingiausią šio čempionato ginklą kalbėjo specialistas iš Vokietijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito