Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasižvalgykite: vienuolika erdvių Rusijos stadionų rengiasi didžiajai futbolo šventei

Iki didžiausio futbolo renginio lieka vos 195 dienos. Penktadienį 2018 m. pasaulio futbolo čempionate Rusijoje dalyvausiančios 32 komandos burtais sužinos savo grupes ir varžovus. Rusijoje, kaip ir visame pasaulyje, sirgaliai nekantrauja pamatyti stadionus, kuriuose susikaus pačios stipriausios planetos futbolo ekipos.
Lužnikų stadionas
Lužnikų stadionas / „Scanpix“ nuotr.

Cristiano Ronaldo, Lionelis Messi, Kevinas De Bruyne, Neymaras ir kitos žvaigždės ne kartą savęs klausė: kur gi teks jiems žaisti ateinančią vasarą?

Rusija futbolo žvaigždėms veikiausiai asocijuojasi su prastais keliais ir rungtynėmis pustuščiuose stadionuose prie minusinės temperatūros. Tačiau 2018 metai tikriausiai pakeis daugelio nuomonę. Pasiruošimas futbolo pasaulio čempionate verda kaip niekada, keliai tobulinami, o naujos arenos parodys, kad yra vertos priimti aukščiausio lygio žaidėjus, komandas, trenerius bei leisti sirgaliams grožėtis populiariausiu planetos sportu – futbolu.

Savo duris sirgaliams atvers dvylika aukščiausios klasės futbolo stadionų vienuolikoje Rusijos miestų. Be skepticizmo dabartiniame futbolo pasaulyje gyventi neįmanoma, buvo kalbama, kad stadionai bus per prasti arba nebus pastatyti laiku, tačiau pasirengimo darbai eina pagal grafiką.

Pasižvalgykime po Rusijos arenas, į kurias galimybes nuvykti ir išvysti didžiausią futbolo šventę turės ir Lietuvos futbolo aistruoliai.

„Samara Arena“/„Kosmos Arena“, Samara, 44 918 vietų

Stadionas statomas aukščiausioje Samaros miesto vietovėje. Projekto planavimo pradžioje atsirado keli keblumai dėl senų pastatų griovimo, klausimų kėlė ir arenos vieta, nes stadioną buvo planuojama statyti netoli Volgos upės. Tačiau paaiškėjo, kad stadiono sporto komplekso teritorijoje gali kauptis vanduo. Tad buvo nuspręsta perkelti stadioną į aukščiausią miesto tašką. „Samara Arenos“ teritorija kartu su sporto kompleksu sieks net 930 hektarų, kai didžiausio „Lužniki“ olimpinio komplekso Rusijoje ir Europoje užima vos 180 hektarų. Grandioziniai pokyčiai Samaroje leis atnaujinti miesto infrastruktūrą ir pastūmėti į priekį vietinį futbolą. Pasibaigus pasaulio čempionatui stadionas bus perduotas „Krylja Sovietov“ klubui. Šio stadiono statybos kaina – 320 mln. eurų.

„Scanpix“ nuotr./Samaros stadionas
„Scanpix“ nuotr./Samaros stadionas

„Stadion Nižnij Novgorod“, Žemutinis Naugardas, 44 899 vietos

Žemutinio Naugardo statybų vieta tapo Okos ir Volgos upių susijungimas – viena gražiausių vietų mieste. Projektuojamo stadiono architektūra darniai įsilies į istorinio miesto gamtovaizdį, dėl to buvo parinkta atitinkama statinio forma bei spalvos: mėlynai-balta, tai atspindi miesto gamtą bei simbolizuoja vėją su vandeniu. Pačiam mieste dėl naujos arenos įvyko keletą pokyčių: atsirado naujas metro tinklas skirtas tik stadionui ir buvo uždarytas senas uostas, jo vietoje atsiras nuostabus parkas. Numatoma, kad po čempionato stadione vyks kitų sporto šakų turnyrai, koncertai, o pats stadionas pereis į „Olimpijec“ futbolo klubo rankas, kuris šiuo metu rungtyniauja antroje pagal pajėgumą Rusijos futbolo lygoje.

„Volgograd Arena“, Volgogradas, 45 015 vietų

Gražuolis Volgogrado stadionas puikiai atrodo prie istorinės visos Rusijos upės – Volgos. Istorinė legendinio miesto panorama bus papildyta naujutėliu stadionu, kuris įsikurs Mamajevo kurgano fone. Prieš pradedant statybas buvo demontuotas senas miesto stadionas „Centralnyj“, kuriame vietinė komanda kovėsi prieš „Manchester United“ klubą. Po pasaulio čempionato arena bus perduota „Rotor“ futbolo komandai.

„Scanpix“ nuotr./Volgogrado stadionas
„Scanpix“ nuotr./Volgogrado stadionas

„Jekaterinburg Arena“, Jekaterinburgas, 35 696 vietos

Didžiausias Jekaterinburgo sportinis statinys atvėrė savo duris dar 1957 metais. Stadionas buvo rekonstruojamas nuo 2006 iki 2011 metų, pasaulio čempionatui jis renovuojamas nuo 2014 metų. Uralo regione futbolas ne toks populiarus kaip kituose Rusijos regionuose, todėl po čempionato vietų skaičius sumažės iki 25 tūkst. Dar praeitame amžiuje statytas stadionas įeina į kultūrinio paveldo sąrašą, rekonstruojant areną senosios sienos bus paliktos, taip išsaugant jų istorinę vertę. Statinio architektūra atspindi stalinistinį neoklasicizmą. Senasis stilius arenoje sumišęs su dabartiniu modernizmu, čia pamatysite senąsias stadiono kasas, fasadą, didelius praeito amžiaus vartus bei darbininkų ir futbolininkų figūras, kurios puošia šią areną.

„Scanpix“ nuotr./Jekaterinburgo stadionas
„Scanpix“ nuotr./Jekaterinburgo stadionas

„Mordovia Arena“, Saranskas, 44 149 vietos

Naują stadioną Saranske norėta pastatyti dar 2012-ųjų metų Spartakiados pradžios progai. Saranske, kaip ir Jekaterinburge, pasibaigus turnyrui vietų skaičius bus sumažintas iki 30 tūkst. Apie 300 mln. eurų kainuojantis stadionas statomas prie Insaro upės, kaip ir daugelis naujų stadionų čempionatui. Futbolas Mordovijoje ne pats populiariausias sportas, bet stadionas bus perduotas „Mordovia“ klubui, kuris šiuo metu kaunasi antroje lygoje. Gal naujas stadionas atvers kelią Mordovijos respublikos talentingiems žaidėjams?

„Scanpix“ nuotr./Mordovijos stadionas
„Scanpix“ nuotr./Mordovijos stadionas

„Rostov Arena“, Rostovas prie Dono, 45 000 vietų

Miesto pasididžiavimu visada buvo laikoma Dono upė, dabar miestas galės didžiuotis ir savo naujuoju stadionu, kuris yra statomas kairėje Dono pusėje. Originalus architektūrinis sprendimas leis sirgaliams pasigrožėti šalia tekančia upe, tam architektai numatė šiaurinę stadiono tribūną padaryti atvirą. Didžiausioje miesto aikštėje planuojama įrengti didelį ekraną, kuris leis į stadioną nepatekusiems sirgaliams mėgautis varžybų transliacijomis. Stadiono šeimininkais taps Rostov“ klubas, kuris neseniai savo sename stadione kovėsi prieš Miuncheno „Bayern“.

„Scanpix“ nuotr./Rostovo stadionas
„Scanpix“ nuotr./Rostovo stadionas

„Stadion Kaliningrad“, Kaliningradas, 35 000 vietų

Kaliningrado srityje išsidėstęs 35 tūkst. sirgalių talpinantis stadionas turėjo tapti rusiška „Allianz Arena“. Grandiozinis stadionas turėjo talpinti 45 tūkst. sirgalių, bet buvo paskaičiuota, kad toks milžinas bus tiesiog per didelis ir sunkiai išlaikomas tokiam regionui. Pagal naują projektą statomas mažesnis, pažangiomis technologijomis aprūpintas stadionas, kurio kaina – 257 mln. eurų. Kaliningrado stadionas tikriausiai taps paskutiniu iš visų pasaulio čempionatui pastatytų Rusijos stadionų. Verta paminėti, kad naujoji arena yra statoma šalia seniausio rusų „Baltikos“ stadiono, kuris buvo pastatytas dar 1892 metais.

„Scanpix“ nuotr./Kaliningrado stadionas
„Scanpix“ nuotr./Kaliningrado stadionas

„Kazan Arena“, Kazanė, 45 379 vietos

Nuostabus Kazanės „Rubino“ komandos stadionas laikomas Tatarstano perlu. Klubas jau spėjo ten surengti 2013-ųjų metų Universiadą, Konfederacijos taurę, Vandens sporto pasaulio čempionatą bei Rusijos futbolo rinktinės rungtynes. Architektūrinę stadiono koncepciją sukūrė „Populous“ kompanija, kuri dirbo projektuojant tokius stadionus kaip „Wembley“ bei „Emitares“. Prie „Rubino“ stadiono įsikūrė Tatarstano sporto kompleksas, kultūros parkas, kuris gali sutalpinti net 20 tūkst. lankytojų.

„Otkrytije Arena“, Maskva, 45 360 vietų

2014-ųjų metų „Spartako“ stadionas pasitiks lankytojus gladiatoriaus statula. Ši arena tapo vienu lankomiausių stadionų Maskvoje. Vienas populiariausių Rusijos futbolo klubų gavo savo namus ir, be jokių abejonių, pasiruošęs priimti svečius iš užsienio.

„Fišt“, Sočis, 41 220 vietų

Šiam stadionui nereikia pristatymo. Tai vienas iš 22 pasaulio stadionų, kuris priėmė Žiemos olimpinių žaidinių atidarymo ir uždarymo ceremonijas. Stadionas buvo statomas olimpinėms žaidynėms, tačiau buvo reorganizuotas į futbolo stadioną ir sėkmingai surengė Konfederacijos taurės rungtynes. Stadioną projektavo „Populous“ kompanija.

„Scanpix“ nuotr./Sočio stadionas
„Scanpix“ nuotr./Sočio stadionas

„Sankt Peterburg Arena“ / „Krestovskij“, Sankt Peterburgas, 68 000 vietų

Šis stadionas buvo statomas net nuo 2007 metų ir kainavo daug nervų miesto savivaldybei bei visiems futbolo sirgaliams Rusijoje. Bet apie visas problemas, susijusias su arena, visi greitai pamiršo, kai stadionas pradėjo rinkti po 60 tūkst. sirgalių kiekvienose rungtynėse. Dėl regione vyraujančių prastų oro sąlygų stadiono stogas buvo padarytas automatinis, jį galima atidaryti arba uždaryti, jeigu to reikalauja oras, pati futbolo aikštelė gali būti užstumta bei paslėpta, tai leis išsaugoti šiauriniam klimatui jautrią dangą. Stadionas buvo pastatytas vietoje senojo „S.M.Kirovo“ stadiono, kuris talpino iki 110 000 sirgalių. Šiaurinės sostinės ir naujojo stadiono mišinys privers atvykusius lankytojus pasinerti į istorijos ir futbolo atmosferą.

„Scanpix“ nuotr./Sankt Peterburgo stadionas
„Scanpix“ nuotr./Sankt Peterburgo stadionas

„Lužniki“, Maskva, 81 000

Šiame stadione įvyks atidarymo rungtynės, pusfinalio mačas bei pats pasaulio čempionato finalas. Stadionas buvo pastatytas dar 1956 metais, 1997 metais buvo apdengtas stogu, 1999 m. stadione buvo žaidžiamos UEFA taurės finalas tarp italų „Parma“ ir prancūzų „Marseille“, 2008 metais Čempionų lygos finalas tarp „Chelsea“ ir „Manchester United“.

„Scanpix“ nuotr./Lužnikų stadionas
„Scanpix“ nuotr./Lužnikų stadionas

2013 metais stadionas buvo uždarytas rekonstrukcijai ir atnaujinimui, o šiemet vėl atvėrė savo duris ir nustebino lankytojus naujovėmis. Pirmosios rungtynės atnaujintame stadione įvyko tarp Rusijos ir Argentinos futbolo rinktinių. Po mačo atsirado spūstis dėl netinkamo policijos pareigūnų elgesio, tikėkimės, kad pasaulio futbolo čempionate to nebus, liko 195 dienos pasitaisyti ir pasiruošti svarbiausiai futbolo šventei.

„Scanpix“ nuotr./Lužnikų stadionas
„Scanpix“ nuotr./Lužnikų stadionas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas