Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis „Sūduvos“ iššūkis – itin reta savybe išsiskiriantys Estijos čempionai

Marijampolės „Sūduva“ trečiadienio vakarą pradės šių metų europinę kelionę, o pirmuoju Lietuvos čempionų iššūkiu tapo Talino „Flora“ – tai Estijos čempionė, turinti tokią sudėtį, kokią šiais laikais surasti būtų itin sunku.
Marijampolės „Sūduva“ ir Talino „Flora“
Marijampolės „Sūduva“ ir Talino „Flora“ / nuotr. Vytauto Kuralavičiaus ir „FC Flora“

Jei Lietuvos čempionų klubas savo šalyje yra dažnai patraukiamas per dantį dėl gausybės legionierių, tai „Flora“ gali pasigirti neturinti nė vieno žaidėjo iš užsienio.

Beveik visus geriausius šalies futbolininkus surinkusi „Flora“ šiemet Estijoje neturi lygių ir „Meistriliiga“ čempionate su 46 taškais užima pirmąją vietą, lenkdama artimiausius persekiotojus jau 11 taškų.

Talino komanda yra ne tik labai estiška, bet ir jauna. Itin jauna, jei lyginsime su patyrusia „Sūduva“.

Sauliaus Čirbos nuotr./Semiras Kerla
Sauliaus Čirbos nuotr./Semiras Kerla

Paskutinėse Estijos čempionato rungtynėse „Flora“ ekipos sudėties amžiaus vidurkis buvo 24,6 metų, kai tuo tarpu „Sūduva“ prieš Vilniaus „Žalgirį“ metė vienuoliktuką, kurio amžiaus vidurkis – 30,4 metų.

Tiesa, jis gali būti ir dar didesnis, nes tikėtina, kad Saulius Širmelis vietoje 26-rių naujoko Jevgeno Jefremovo į aikštę mes 34-rių Andro Švrljugą, išsigydžiusį šlaunies raumens traumą.

Jei lyginsime sausas komandų sutarčių vertes „Transfermarkt“ platformoje, „Sūduvos“ žaidėjai verti 4,88 mln. eurų, „Floros“ – 4,65 mln.

Tiek S.Širmelis, tiek Mihretas Topčagičius, tiek 15min kalbinti kolegos Estijoje išskyrė du būsimus marijampoliečių varžovus, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį.

Visų pirma – itin patyręs ir anksčiau solidžiuose klubuose užsienyje žaidęs Konstantinas Vassiljevas. 36-rių kūrybingas saugas šį sezoną jau yra atlikęs 7 rezultatyvius perdavimus.

„Scanpix“ nuotr./Konstantinas Vassiljevas
„Scanpix“ nuotr./Konstantinas Vassiljevas

Antrasis ir galbūt dar pavojingesnis – Rauno Sappinenas. Jaunas 24-rių puolėjas, neradęs laimės užsienyje, surado ją Taline, kur šį sezoną jau mušė 17 įvarčių per 17 rungtynių. Šalies rinktinėje atakų lyderis jau yra sužaidęs 25 mačus.

„Scanpix“ nuotr./Rauno Sappinenas
„Scanpix“ nuotr./Rauno Sappinenas

Šiai estiškai kompanijai vadovauja itin jaunas treneris – vos 33-jų Jurgenas Hennas. Kai dar buvo žaidėjas, jis visą karjerą praleido gimtojoje Estijoje, o trenerio kelią pradėjo „Flora“ klubo jaunimo sistemoje, kurioje kilo žingsnis po žingsnio iki Estijos čempionų komandos vyr. trenerio posto, kurį pasiekė 2018-ųjų vasarą.

15min kalbinti Estijos žurnalistai neabejoja, kad „Flora“ aikštėje prieš „Sūduvą“ išsidėstys 4-2-3-1 schema.

„Jie mėgsta spausti varžovus, naudoja labai gerą spaudimą, kai vos tik praranda kamuolį. Jie jauni, todėl turi tam energijos. Jie nori žaisti greitai, nenori užsidaryti, jų tikslas gerai įžaisti pirmą perdavimą, jų perėjimas iš gynybos į ataką – labai geras“, – 15min pasakojo M.Topčagičius.

Olandijos futbolo treneriai paliko ženklų įspūdį Estijos futbolo padangėje

„Tikėtis galima daug, pernai Europoje varžovai žygiavo toli, pralaimėjo tik Frankfurto „Eintracht“ komandai. Tai yra kito lygio komanda Estijoje, surinkti geriausi žaidėjai, prieš Europos taures dar pasistiprino. Jie turi savo stilių, jis daug susietas su Olandijos futbolo mokykla, nes Olandijos futbolo treneriai paliko ženklų įspūdį Estijos futbolo padangėje“, – kalbėjo S.Širmelis.

Kolegos estai, kalbėję apie „Flora“ ekipos žaidimą, pasakojo, kad Estijos čempionai gali ir dominuoti su kamuoliu, ir laukti kontratakų, tačiau atsakingose Čempionų lygos rungtynėse turėtų rinktis pastarąjį planą. Taip buvo elgiamasi ir pernai.

Kartais Talino ekipa gali būti kiek neatsakinga, tai parodė ne tik Estijos žurnalistų pasakojimai, bet ir pastarosios rungtynės su Tartu „Tammeka“ komanda Estijos čempionate. „Flora“ šio susitikimo pradžioje šiurkščiai suklydo, prarado kamuolį ir Tartu futbolininkai mušė įvartį, bet tuomet „Flora“ atkuto ir laimėjo susitikimą 3:1.

Taline „Sūduvą“ Estijos čempionai priims puikiame „A. Le Coq“ stadione, talpinančiame kiek mažiau nei 15 tūkst. žiūrovų. Tiesa, tribūnos trečiadienio vakarą bus visiškai tuščios – ir dėl koronaviruso grėsmės, ir dėl sportinio principo UEFA neleido aistruoliams gyvai palaikyti savo komandos.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Madrido „Atletico“ laimėjo Supertaurę
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Madrido „Atletico“ laimėjo Supertaurę

Iki 2016-ųjų „A. Le Coq“ stadionas dar buvo kitoks, talpino penkiais tūkstančiais mažiau žiūrovų, bet, UEFA leidus Estijai rengti Supertaurės rungtynes, Talino futbolo tvirtovė buvo atnaujinta ir dabar atitinka europinius standartus.

Kaip patyrusiai „Sūduvai“, varžovų trenerio įvardintai poros favorite, seksis prieš Estijos rinktinės pagrindu sudarytą jauną komandą, pamatysime jau šiandien. Rungtynių pradžia – 19:30 val., jų eigą ir karštus įspūdžius iš Talino rasite 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai