Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 09 /19:55

Kroatijos stebuklas: L.Modričius ir kompanija po baudinių išspyrė Braziliją

Kroatijos futbolo stebuklai šiame FIFA pasaulio futbolo čempionate tęsiasi. Penktadienį vykusiame pirmajame ketvirtfinalio susitikime Zlatko Daličiaus auklėtiniai po pratęsimo ir baudinių serijos eliminavo didžiausią šio turnyro favoritę Braziliją.

Pagrindinis rungtynių laikas baigėsi be įvarčių. Per pratęsimą komandos pasikeitė po vieną taiklų smūgį, o baudinių serijoje triumfavo visus keturis spyrius tiksliai atlikę Balkanų šalies atstovai.

Pirmasis mušęs brazilas Rodrygo nepergudravo Kroatijos vartininko Dominiko Livakovičiaus, o ketvirtasis smūgiavęs Marquinhosas šovė į virpstą. Ryškiausia Brazilijos žvaigždė Neymaras savojo šanso net nesulaukė.

Pusfinalyje Kroatijos rinktinė žais su Nyderlandais arba Argentina.

Tarp keturių geriausių planetos komandų Kroatija pateko trečią kartą ir antrąsyk iš eilės. 1998-aisiais Prancūzijoje jie iškovojo bronzą, o prieš ketverius metus Rusijoje – sidabrą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius ir Raphinha
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius ir Raphinha

Brazilai pastarąjį kartą finale žaidė 2002-aisiais, kai 2:0 pranoko Vokietiją.

Labai solidų žaidimo planą parengę kroatai iki pertraukos penkiskart pasaulio čempionams taip ir nesuteikė nė vieno rimtesnio šanso.

Luka Modričius, Mateo Kovačičius ir Marcelo Brozovičius puikiai kontroliavo aikštės vidurį ir ieškoti variantų Tite auklėtiniams sekėsi sunkiai.

Visgi po pertraukos Brazilija įsidrąsino. Neymaras, Lucas Paqueta ir Vinicius Junioras turėjo neblogų galimybių pasižymėti, bet kas kartą puikiai žaidė Kroatijos rinktinės vartų sargas Dominikas Livakovičius.

Solidžiai pasaulio vicečempionai laikėsi ir pratęsime, bet pirmos jo dalies pabaigoje Neymaras sukūrė futbolo stebuklą. „Paris Saint Germain“ lyderis sužaidė gražią sienelę su Lucasu Paqueta, įsiveržė į baudos aikštelę, joje meistriškai suklaidino D.Livakovičių ir pasiuntė kamuolį į vartus.

Tai buvo 8-asis Neymaro įvartis pasaulio čempionatuose ir 77-asis Brazilijos rinktinėje. Pagal pastarąjį rodiklį jis pavijo visų laikų rezultatyviausią Brazilijos futbolininką Pele.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neymaras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neymaras

Tačiau tai nebuvo pabaiga. Ne kartą charakterį šiame pasaulio čempionate rodę kroatai sugebėjo išsigelbėti ir šį kartą. 117-ąją minutę L.Modričius pradėjo žaibišką savo komandos išpuolį, perdavė kamuolį Nikola Vlašičiui, o šis į kairį kraštą Mislavui Oršičiui. Į šio perdavimą baudos aikštelėje atsiliepė Bruno Petkovičius ir klastingu smūgiu po rikošeto pelnė išlyginamąjį įvartį.

Baudinių serijoje pirmi mušė kroatai. N.Vlašičius, Lovro Majeris, L.Modričius ir M.Oršičius savo galimybėmis pasinaudojo, o štai brazilų kinkos virpėjo. Pirmojo mušusio Rodrygo spyrį atrėmė D.Livakovičius, o ketvirtas mušęs Marquinhosas kirto į virpstą.

Penkios iš pastarųjų šešerių Kroatijos rungtynių pasaulio čempionatų atkrintamosiose baigėsi per pratęsimą.

Zlatko Daličiaus auklėtiniai laimėjo aštuonis iš dešimties pastarųjų pasaulio čempionato atkrintamųjų mačų.

Kroatija – Brazilija 1:1
Baudiniai (4:2)

105' (0:1) Neymaras
117' (1:1) Bruno Petkovičius

Kroatija (4-3-3): Dominikas Livakovičius; Josipas Juranovičius, Joško Gvardiolas, Dejanas Lovrenas, Borna Sosa; Mateo Kovačičius, Marcelo Brozovičius, Luka Modričius, Mario Pašaličius; Andrejus Kramaričius, Ivanas Perišičius.

Brazilija (4-2-3-1): Alissonas; Danilo, Thiago Silva, Marquinhosas, Ederis Militao; Casemiro, Lucas Paqueta; Neymaras, Raphinha, Vinicius Junioras; Richarlisonas.

Teisėjas – Michaelas Oliveris (Anglija)

Rajanas. Švietimo miesto stadionas.


Rungtynių eiga:

Baudinių serija:

Mislavas Oršičius atlieka idealų smūgį į apatinį kampą (4:2). Marquinhosas smūgiuoja į virpstą. Viskas. Brazilija krenta iš turnyro. Kroatija vėl kausis dėl medalių.

Luka Modričius taip pat smūgiuoja užtikrintai (3:1). Po keitimo aikštėje pasirodęs Pedro taip pat smūgiuoja užtikrintai (3:2).

Lovro Majeris ir vėl į vartų vidurį (2:0). Dominikas Livakovičius vėl atspėja kryptį, bet Casemiro smūgis labai stiprus. Yra. 2:1.

Nikola Vlašičius atidaro seriją puikiu smūgiu, o Rodrygo smūgį Dominikas Livakovičius atmuša.

120 min. Pratęsimas baigiasi. Mūsų laukia baudinių serija.

117 min. ĮVARTIS. Kroatija vėl pademonstruoja charakterį. Perima kamuolį savo aikštės pusėje ir surengia žaibišką ataką kairiu kraštu. Mislavas Oršičius atlieka perdavimą Bruno Petkovičiui ir šis smūgiuoja iš keliolikos metrų į vartus. Rikošetas ir kamuolys tinkle – 1:1.

113 min. Kroatai pratęsimo pabaigoje kur kas aktyvesni, bet rimtai grasinti brazilų vartams nepavyksta. Atrodo, kad trūksta ir meistriškumo, ir jėgų.

105 min. ĮVARTIS! Nuostabus brazilų epizodas ir pirmasis įvartis. Neymaras sužaidžia puikią sienelę, tuomet įsiveržia į baudos aikštelę, suklaidina vartininką ir pasiunčia kamuolį į tinklą. 1:0.

103 min. Nuostabi Kroatijos proga! Bruno Petkovičius suklaidina du brazilus, atlieka perdavimą Marcelo Brozovičiui ir šis turi šansą būdamas maždaug 15 metrų prieš vartus, bet šauna virš jų.

100 min. Brazilai aktyvesni, bet trečiajame aikštės trečdalyje rasti galimybių sekasi labai sunkiai. Kroatai gynyboje atrodo solidūs.

90 min. Pagrindinis laikas baigiasi. Mūsų laukia pratęsimas.

86 min. Klaidų vis daugiau. Pradeda jaustis ir nuovargis.

76 min. Puiki brazilų kombinacija, Neymaras atsiduria atakos smaigalyje, bet Dominikas Livakovičius ir vėl nuostabus.

66 min. Klysta Kroatijos rinktinės gynėjai ir puikią progą turi Lucas Paqueta, bet atsidūręs vienas prieš vartininką jo pergudrauti nesugeba. Brazilų spaudimas didėja.

52 min. Neymaro proga, bet Dominikas Livakovičius vėl žaidžia nuostabiai.

46 min. Antrasis kėlinys prasideda audra prie kroatų vartų. Iš pradžių pasaulio vicečempionus gelbsti Dominikas Livakovičius, o vėliau – nuošalė. Jei ne ji, mačo arbitras po VAR greičiausiai būtų fiksavęs Josipo Juranovičiaus žaidimą ranka savo baudos aikštelėje. Kroatai išlipa sausi iš labai didelės balos.

45 min. Pirmasis kėlinys baigiasi. Kol kas be įvarčių.

39 min. Nepaprastai daug kovos aikštės viduryje, bet pavojingesnių atakų nesugeba sukurti nė viena komanda.

25 min. Danilo ištiesta koja smūgiu į galvą stabdo Josipą Juranovičių. Markas Oliveris brazilui rodo geltoną kortelę. Pasisekė, kad tik geltoną.

20 min. Brazilai duoda savo labai pavojingą atsaką. Vinicius Junioras sužaidžia sienelę su Richarlisonu, bet smūgis iš labai pavojingos zonos nepavyksųta. Pirmas rimtas brazilų šansas.

13 min. Pirmas pavojingas epizodas prie brazilų vartų. Po Josipo Juranovičiaus perdavimo iš dešinio krašto į baudos aikštelę kamuolio nepasiekia Ivanas Perišičius.

4 min. Gal ir kiek netikėtai, bet pirmosiomis minutėmis kamuolį ilgiau kontroliuoja kroatai. Tiesa, pirmą smūgį į vartus atliko Vinicius Junioras, bet didelių sunkumų jis Dominikui Livakovičiui nesukėlė.

1 min. Lyginant su aštuntfinaliu kroatų treneris Zlatko Daličius starto sudėtyje atliko du keitimus, į vienuoliktuką grąžinęs Borna Sosą ir Mario Pašaličių. Tite į kovą meta lygiai tą pačią sudėtį, kuri prieš tai nugalėjo Pietų Korėją.


Aštuntfinalio etape abiem ekipoms sekėsi skirtingai. Brazilai gana užtikrintai 4:1 pranoko Pietų Korėjos komandą.

Su Azijos rinktine žaidė ir pasaulio vicečempionai kroatai. Zlatko Daličiaus komanda akistatoje su Japonija buvo priversta vytis varžovus, galiausiai pagrindinis rungtynių laikas baigėsi 1:1, o pratęsimas nugalėtojo irgi neišaiškino.

Visgi baudinių serijoje Kroatijos vartininkas Dominikas Livakovičius žaidė puikiai, atrėmė tris varžovų smūgius ir kroatai pateko tarp aštuonių stipriausių planetos komandų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas