Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš C.Ronaldo ant kelių puolusiam vyrui LFF jau užsuko teismų karuselę

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovai laikosi savo žodžio. Praėjusių metų rugsėjį per Vilniuje įvykusias 2020 m. Europos čempionato atrankos rungtynes tarp Lietuvos ir Portugalijos rinktinių įvykusi istorija, kai į LFF stadiono aikštę įbėgęs sirgalius LFF „išrašė“ dešimtūkstantinę baudą, nesibaigė. Federacijos advokatų suruošti dokumentai jau pasiekė Temidės rūmus ir net keliauja per teismo instancijas. Kol kas teisinė kova – permaininga.
Lietuvio akibrokštas Cristiano Ronaldo nesupykdė
Lietuvio akibrokštas Cristiano Ronaldo nesupykdė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Už šį viešosios tvarkos pažeidimą LFF gavo 10 tūkst. baudą. Ją spalio mėnesį lietuviams paskyrė Europos futbolo federacijų asociacija (UEFA).

Tiesa, mokėti lietuviams nereikėjo – tiesiog tokio dydžio suma buvo išskaičiuota iš kasmetinės UEFA injekcijos, kuri šiemet siekia 5,22 mln. eurų.

Priminsime, jog dar prieš koronaviruso pandemiją LFF vykdomasis komitetas 2020-iesiems patvirtinto 8,8 mln. eurų apimties biudžetą.

Suprasti akimirksniu

  • Incidentas įvyko rungtynių 79-ąją minutę, kai apsauginę tribūnas ir aikštę skiriančią tvorelę peršokęs Audrius Gadeikis pribėgo prie Portugalijos rinktinės žvaigždės Cristiano Ronaldo, priklaupė ant kelio ir bandė su futbolininku pasidaryti asmenukę.
  • Madrido „Real“ marškinėlius su C.Ronaldo pavarde vilkėjusį vyrą tuoj pat sulaikė apsaugos darbuotojai. Jis buvo išvestas iš stadiono, sulaikytas policijos, o vėliau už smulkų viešosios tvarkos pažeidimą sulaukė vos 30-ies eurų baudos.
  • Pasidaryti nuotraukos su futbolininku lietuvis nespėjo, tačiau šalia aikštės dirbę fotografai greitai užfiksavo incidentą, o kitą dieną nuotraukos jau puošė didžiųjų Europos sporto dienraščių puslapius.
  • Rungtynes Portugalija laimėjo 5:1, o C.Ronaldo įmušė net 4 įvarčius.

Visgi kretingiškio Audriaus Gadeikio rudeninio akibrokšto federacijos teisininkai nepamiršo.

Federacija turėjo teisę apeliuoti šį UEFA sprendimą, tačiau tai daryti atsisakė, nes paskirta bauda, vertinant panašią kitų šalių pavyzdžius, yra visiškai adekvati.

Supratusi, kad tampyti teismuose pagrindinį maitintoją būtų beprasmiška, LFF visą dėmesį skyrė vietiniam frontui. Federacijos vadovai iš karto po incidento pranešė, kad nesiruošia mokėti baudos iš savo biudžeto ir sieks, kad 10 tūkst. eurų sumą padengtų pats įsibrovėlis arba rungtynėms nusamdyta apsaugos įmonė „Argus“.

LFF atstovai buvo akis į akį susitikę su A.Gadeikiu ir jo teisininke, tačiau susitarti gražiuoju abiems pusėms nepavyko. Galiausiai LFF pateikė ieškinį teismui.

„Pateikėme ieškinį ir manome, kad jis federacijai paskirtą baudą turėtų atlyginti. Veiksmus vyras atliko tyčia, išbėgimą į aikštę buvo suplanavęs iš anksto. Policija jį jau nubaudė, išrašė administracinio nusižengimo protokolą. Jis yra įspėtas asmuo, padarė nusižengimą, dėl kurio atsirado žala. Manome, kad ją jis turi atlyginti. Teismo procesas dar tik prasidėjo, esame pirmajame etape“, – 15min teigė LFF atstovaujantis advokatas Algimantas Šindeikis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algimantas Šindeikis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algimantas Šindeikis

Pagal žalą padariusio vyro gyvenamąją vietą bylą svarstyti pradėjo Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai.

Federacija paprašė teismo priteisti iš atsakovo ne tik 10 tūkst. eurų turtinės žalos atlyginimo, bet ir 5 procentų dydžio metines procesines palūkanas nuo teismo priteistos sumos bei bylinėjimosi išlaidas.

Pirmą LFF smūgį kretingiškis, panašu, kad atlaikė.

Reikalavimų įvykdymo užtikrinimui LFF prašė taikyti laikinąsias apsaugos priemones – areštuoti atsakovo turtą, nes C.Ronaldo gerbėjas gera valia padarytos žalos jokia dalimi neatlygino, o susitikimo su LFF metu esą netgi nurodė, kad to daryti neketina, nes neturi pakankamai lėšų.

LFF teisininkų nuomone, areštavus kretingiškio turtą, jis negalėtų jo perleisti tretiesiems asmenims.

Sausio pabaigoje Plungės apylinkės teismas šį LFF prašymą patenkino ir pritaikė laikinąsias apsaugos priemones. Visgi teismas sirgaliui paliko galimybę atlikti pinigines operacijas, susijusias su privalomųjų įmokų mokėjimu bei atsiskaityti su ieškove, taip pat nedraudė disponuoti piniginėmis lėšomis, viršijančiomis prašomą priteisti sumą.

Tuomet A.Gadeikis pateikė atskirąjį skundą, kuriuo paprašė nutartį panaikinti ir klausimą išspręsti iš naujo – atmesti ieškovės prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo, nes vienas iš pirmosios instancijos teismo nutarties motyvų dėl didelės ieškinio sumos, kaip pagrindo taikyti laikinąsias apsaugos priemones, prieštarauja Lietuvos apeliacinio teismo praktikai.

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Raimonda Andrulienė balandžio pradžioje nusprendė Plungės apylinkės Kretingos rūmų teismo nutartį panaikinti ir atmesti LFF prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones. Motyvas: pagal teismų praktiką, vien svarstomo ieškinio sumos dydis neturi būti lėšų arešto pagrindas, juolab šiuo konkrečiu atveju nėra jokių konkrečių duomenų, kad kretingiškis ketina slėpti savo turtą ar kitais veiksmais siekti, jog ateityje kiltų kliūčių išieškoti galbūt priteistą sumą.

Visgi LFF vadovybė įsitikinusi, kad tai tik ilgo kelio pradžia, o galiausiai teisybė bus atstatyta ir reikalaujamą sumą pavyks išsireikalauti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimantas Šindeikis, Edgaras Stankevičius ir Tomas Danilevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimantas Šindeikis, Edgaras Stankevičius ir Tomas Danilevičius

„Pasitikime savo teisininkais ir tikime, kad patirtus nuostolius pavyks išsireikalauti. UEFA nuo mums pervedamų pajamų šią sumą nuskaičiuoja automatiškai. Bauda – sumokėta, o dabar tenka kliautis teisiniais procesais“, – 15min situaciją komentavo LFF generalinis sekretorius E.Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas