Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pusfinalis – su politiniu prieskoniu: stebuklingą Maroko žygį stabdys Prancūzija

Istorinis Maroko žygis pasaulio čempionate tęsiasi, tačiau jame – dar vienas milžiniškas išbandymas. Šįkart laukia principinė, intrigomis apipinta kova su čempionų titulą ginančia Prancūzija.

Pirmą kartą Afrikos atstovai nužygiavo iki pusfinalio planetos pirmenybėse, tačiau Kyliano Mbappe į priekį vedami prancūzai žvangina aštriais ginklais.

Trečiadienio pusfinalis bus apipintas ir istoriniais motyvais – Marokas 1912–1956 metais buvo valdomas būtent Prancūzijos.

„Tai istorinės rungtynės, – AP sakė marokietė Hind Sabouni. – Ypač dėl to, kad kitas varžovas – Prancūzija. Galime parodyti pasauliui, kad nesame tiesiog prancūzų kiemas.“

Pastaruoju metu Maroko ir Prancūzijos santykiai keitėsi. H.Sabouni sako, kad jaunoji karta pavargo nuo prancūzų dominavimo. Marokiečiai, anot merginos, dažniau kalba angliškai, o ne prancūziškai, perka amerikietiškus produktus.

„Nors tai tik futbolo rungtynės, daug žmonių tai mato kaip galimybę kerštui“, – sakė H.Sabouni.

Tiesa, taip mąsto ne visi.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Marokas – pusfinalyje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Marokas – pusfinalyje

Kenza Brtali, dirbanti komunikacijos srityje Rabate, nemato jokio politinio poskonio artėjančiame pusfinalyje.

Marokas jau viršijo visus lūkesčius. Iš pradžių buvo nugalėta Belgija, vėliau – Ispanija, o galiausiai – ir Portugalija.

Jau dabar marokiečių žygis vadinamas vienu įsimintiniausių pasaulio čempionato istorijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Walidas Regragui ant Maroko futbolininkų rankų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Walidas Regragui ant Maroko futbolininkų rankų

„Kai manęs paklausė, ar galime laimėti pasaulio čempionatą, atsakiau: kodėl ne? Juk galime svajoti, tai nieko nekainuoja, – dėstė Prancūzijoje gimęs Maroko treneris Walidas Regragui. – Europos šalys yra įpratusios laimėti pasaulio čempionatą, mes žaidėme su labai pajėgiomis komandomis. Kelias nebuvo lengvas. Dabar bet kuri komanda, žaisdama prieš mus, jaus baimę.“

Prancūzams lengva taip pat nebuvo. Ypač ketvirtfinalyje, kuriame K.Mbappe buvo gana tylus, tačiau pergalę prieš Angliją 2:1 iškovoti galiausiai pavyko.

Katare K.Mbappe mušė penkis įvarčius, o padidinti šį skaičių pusfinalyje lengva nebus. Dar nė viena komanda nesugebėjo įmušti įvarčio Marokui, kuris praleido kartą, tačiau tada į savo vartus Nayefas Aguerdas mušė pats.

Marokiečių gretose yra nerimo. Vidurio gynėjai N.Aguerdas ir Romainas Saissas gali praleisti pusfinalį dėl traumų, bet treneris ramina.

„Scanpix“/AP nuotr./Achrafas Hakimi ir Youssefas En-Nesyri triumfuoja
„Scanpix“/AP nuotr./Achrafas Hakimi ir Youssefas En-Nesyri triumfuoja

„Mes puikiai atsistatome. Turime puikią medikų komandą, kiekvieną dieną jie ateina su geromis naujienomis. Niekas nėra iškritęs ir dėl nė vieno nejaučiame nerimo. Pasitelksime tuos žaidėjus, kurie geriausiai tiks rungtynėms“, – dėstė W.Regragui.

Maroko treneris teigė, kad jo komanda yra pasirengusi „keisti Afrikos mentalitetą“. Jis neleidžia savo žaidėjams galvoti apie nieką kitą – tik apie pagrindinį prizą.

„Mes eisime į aikštę ir kausimės, kad eitume tolyn. Dėl Afrikos, dėl arabų pasaulio“, – teigė strategas.

W.Regragui akcentavo, kad krašto gynėjas Achrafas Hakimi nekantrauja aikštėje susitikti su savo komandos draugu PSG klube K.Mbappe. Bet pridūrė, kad prancūzai nėra visiškai priklausomi nuo savo superžvaigždės.

Scanpix/dpa/picture-alliance nuotr./Kylianas Mbappe
Scanpix/dpa/picture-alliance nuotr./Kylianas Mbappe

„Turime uždengti Kylianą, tačiau ne tik jį. Hakimi yra labai motyvuotas ir nori nugalėti savo gerą draugą“, – pasakojo W.Regragui.

Treneris kalbėjo, kad pagrindinis būdas nugalėti Prancūziją yra pasitelkti „komandinę dvasią“ ir išnaudoti sirgalių palaikymą „Al Bayt“ stadione. Jo tribūnose turėtų būti Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, tačiau didžiąją dalį vietų užims Maroko gerbėjai.

„Turime pačius geriausius sirgalius pasaulyje, kaip Argentina ir Brazilija. Tai žmonės, kurie čia atkeliavo iš visų pasaulio kampelių, – kalbėjo W.Regragui. – Žaisime lyg namuose, o tai svarbiausia.“

Prancūzijos rinktinės vartininkas Hugo Llorisas neabejoja, kad stadione atmosfera bus įkaitusi.

„Scanpix“ nuotr./Marokas pirmą kartą pasiekė pasaulio čempionato ketvirfinalį.
„Scanpix“ nuotr./Marokas pirmą kartą pasiekė pasaulio čempionato ketvirfinalį.

„Bus daug triukšmo, audringa atmosfera. Bus sunku koncentruotis, tačiau rungtynių metu ir per pertrauką fokusuosimės tik į futbolą“, – tikino prancūzas.

Pasaulio čempionų treneris Didier Deschamps'as patikino, kad jo auklėtiniai pasirengę priešiškai nuotaikai tribūnose.

„Maroko komanda yra labai pajėgi gynyboje. Nė vienas jų varžovas sprendimo tam nerado. Vis dėlto geri jie ne tik gindamiesi. Jie nebūtų pasiekę pusfinalio, jei būtų tik gynybinė komanda. Jie parodė daugiau nei tai“, – akcentavo D.Deschamps'as.

Pusfinalio rungtynių pradžia – trečiadienį, 21 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas