Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 16

„Reikia stebuklo“: suomiai sunkiai įsivaizduoja „Panevėžio“ kracho scenarijų

Šalčiausioje pasaulio sostinėje, kurioje vidutinė metinė temperatūra neviršija nulio laipsnių, šaltukas dvelkia ir kalbant apie vietos futbolo situaciją. Sensacingą pergalę trijų įvarčių skirtumu praėjusią savaitę UEFA Čempionų lygos atrankos starte iškovojęs Lietuvos čempionas „Panevėžys“ antradienio pavakarę bandys nepaslysti ir atsakomajame mače Helsinkio HJK namų aikštėje.
„Panevėžio“ laukia egzaminas Helsinkyje
„Panevėžio“ laukia egzaminas Helsinkyje / 15min koliažas

Suomija yra rečiausiai apgyvendinta Europos Sąjungos šalis ir gali pasigirti nesibaigiančiais miškais ir beveik 200 tūkst. ežerų.

Nenuostabu, kad šios tautos atstovai nuolat yra priskiriami prie fiziškai aktyviausių žemyno gyventojų.

Visgi neretai suomių išmonė laviruoja ant plonos pamišimo ribos. Pelkių futbolas, žmonų nešimo ar telefonų mėtymo varžybos, pirties, uogų skynimo ir uodų traiškymo pasaulio čempionatai – tai veiklos, kuriomis šios šalies gyventojai stebina pasaulį.

Su poliariniu rato flirtuojančioje valstybėje žiemos būna ilgos ir tamsios, tad vasara čia – savotiško katarsio laikotarpis.

Jei tik nekalbėsime apie profesionalaus sporto, o ypač futbolo reikalus.

123RF.com nuotr./Helsinkis, Suomija
123RF.com nuotr./Helsinkis, Suomija

Realybė yra tokia, kad pagrindinėse sporto arenose šios šalies atletams sekasi ne ypač įspūdingai. Nuo 1908 iki 1956-ųjų suomiai vasaros olimpinėse žaidynėse iškovojo 288 medalius, arba po 22,8 medalio per olimpiadą.

Pasaulinėse sporto arenose Suomija gerokai pranoko savo svorį, o tokie bėgimo čempionai kaip Paavo Nurmi visiems laikams įgijo legendos statusą.

Galiausiai likęs pasaulis šiauriečius pasivijo Nuo 1960-ųjų Romos olimpinių žaidynių suomiai per septyniolika olimpinių žaidynių laimėjo tik 77 apdovanojimus (vid. 4,6).

Nuo 2000-ųjų Sidnėjaus suomiai iškovojo vos vieną aukso medalį, o iš praėjusių olimpinių žaidynių Tokijuje grįžo su varganais bronzos apdovanojimais plaukimo ir moterų bokso rungtyse.

Imago / Scanpix nuotr./Paavo Nurmi
Imago / Scanpix nuotr./Paavo Nurmi

Antradienio vakarą Lietuvos futbolo čempionas „Panevėžys“ netiesiogiai galės prisiliesti Suomijos sporto ištakų ir to, ką vietos gyventojai vadina sisu, kuris laisvai verčiama į tokius sinonimus kaip ryžtas, ištvermė ir kantrybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai