Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rekordinę pergalių sausrą išgyvenusi Lietuvos rinktinė – Europos futbolo nykštukų gretose

Donato Kazlausko įvartis parodė kelią pergalės paieškų labirinte paklydusiai Lietuvos futbolo rinktinei. Ketverius metus oficialiose rungtynėse varžovų neįveikusi nacionalinė šalies komanda laimėjimo skonio nejuto net 22 rungtynėse iš eilės ir taip įsirašė į ilgiausiai be pergalių išbuvusių Europos rinktinių dešimtuką, kuriame kompaniją lietuviams palaiko išvien futbolo nykštukai.
UEFA Tautų lyga: Albanija – Lietuva
Lietuvos rinktinės futbolininkai / „Scanpix“ nuotr.

15min pristato ilgiausius laikotarpius be pergalių nuo 1992-ųjų, kai Lietuvos rinktinė sugrįžo į tarptautines varžybas, iškentusias Europos komandas. Tarp jų po pastarosios nesėkmingos serijos atsidūrė ir Lietuvos – didžiausios valstybės šiame dešimtuke – nacionalinė komanda.

„Scanpix“ nuotr./Estijos futbolininkai
„Scanpix“ nuotr./Estijos futbolininkai

10. Estija – 21 nelaimėtos rungtynės iš eilės

Laikotarpis: 1992-1996 m.

Populiacija: 1,33 mln.

Estai labai nesėkmingai pažymėjo sugrįžimą į tarptautinę areną po sovietinės okupacijos.

Baltijos kaimynai jau pirmajame savo mače 0:6 nusileido Šveicarijai, o pergalės nepasiekė ilgiau nei ketverius metus – nuo 1992 m. rugpjūčio iki 1996 m. spalio.

Per šiuos košmariškus metus estai pralaimėjo net 20 kartų ir pasiekė vieninteles lygiąsias – 0:0 sužaidė su Malta.

Nesėkmingą seriją Estijos rinktinė nutraukė namuose sutikusi Baltarusijos nacionalinę komandą, kurią Taline palaužė 1:0.

Nuo tada estai į tokią gilią duobę jau nebeįbrido – tik vakar pralaimėję prieš armėnus jie pirmą kartą per 24 metus nelaimėjo dešimtų rungtynių eilės.

„Scanpix“ nuotr./Gibraltaro futbolininkai
„Scanpix“ nuotr./Gibraltaro futbolininkai

8-9. Gibraltaras – 22 nelaimėtos rungtynės iš eilės

Laikotarpis: 2014-2018 m.

Populiacija: 32 tūkst.

Naujausias UEFA narys tarptautinėse varžybose dalyvauja tik nuo 2014 m., tačiau kitų komandų svetingai sutiktas nebuvo.

Gibraltaro komanda pralaimėjo pirmuosius 22 savo žaistus susitikimus, o nesėkmingą atkarpą nutraukė 2018 m. spalio 13-ąją Jerevane 1:0 nugalėdama Armėnijos rinktinę.

Įdomu tai, kad iš karto po to Gibraltaras iškovojo ir antrąją pergalę, po trijų dienų 2:1 įveikdamas Lichtenšteiną, bet vėliau sekė dar 10 pralaimėjimų serija.

Iki praėjusio šeštadienio – Tautų lygos rungtynėse Jungtinei Karalystei priklausanti ir 32 tūkst. gyventojų turinti teritorija 1:0 įveikė San Mariną.

„Scanpix“ nuotr./UEFA Tautų lyga: Albanija – Lietuva
„Scanpix“ nuotr./UEFA Tautų lyga: Albanija – Lietuva

8-9. Lietuva – 22 nelaimėtos rungtynės iš eilės

Laikotarpis: 2016-2020 m.

Populiacija: 2,79 mln.

Lietuvos rinktinė juodą periodą išgyveno ir 1999-2002 m., kai nelaimėjo 10 mačų paeiliui, bet niekas neprilygo tam, ką nacionalinė šalies komanda patyrė per pastaruosius ketverius metus.

Edgaro Jankausko ir Valdo Urbono treniruota ekipa nuo 2016 m. spalį pasiektos pergalės prieš Maltą tik du kartus sužaidė lygiosiomis (su ta pačia Malta ir Liuksemburgu), o likusius 20 oficialių mačų pralaimėjo.

Iki 131-osios FIFA reitingo vietos nusiritusiai Lietuvos rinktinei tai buvo prasčiausias laikotarpis istorijoje, o jį pavyko nutraukti tik pergalingu Donato Kazlausko įvarčiu Albanijos sostinėje Tiranoje.

„Scanpix“ nuotr./Moldovos futbolininkai
„Scanpix“ nuotr./Moldovos futbolininkai

7. Moldova – 23 nelaimėtos rungtynės iš eilės

Laikotarpis: 1995-2001 m.

Populiacija: 2,64 mln.

Vos 175-ąją vietą FIFA reitinge užimanti Moldovos rinktinė niekada nebuvo elitinė komanda, bet sunkiausius laikus ji išgyveno per tūkstantmečio sandūrą.

Po 1995 m. lapkritį pasiektos pergalės prieš Sakartvelą (3:2) Moldovos futbolininkai per šešerius metus patyrė 16 pralaimėjimų ir 7 sykius sužaidė lygiosiomis.

Užkeiktą seriją pavyko nutraukti 2001 m. rugsėjo 1-ąją, kai Moldova namuose pasaulio čempionato atrankos rungtynėse 2:0 įveikė Azerbaidžano rinktinę.

Visai neseniai Moldovos rinktinė buvo arti to, kad pakartotų savo antirekordą – 2015-2018 m. laikotarpiu ji nelaimėjo 22 rungtynių eilės. Nuo nemalonaus „pasiekimo“ moldavus išgelbėjo Tautų lygos rungtynės su San Marinu ir pergalė 2:0.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lichtenšteinas – Lietuva
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lichtenšteinas – Lietuva

6. Lichtenšteinas – 26 nelaimėtos rungtynės iš eilės

Laikotarpis: 1998-2004 m.

Populiacija: 39 tūkst.

Nykštukinės 39 tūkst. gyventojų valstybės rinktinė dažnai įbrenda į gilias duobes ir jau šešis sykius per pastaruosius 28 metus patyrė bent 14 nelaimėtų rungtynių serijas, o į giliausią duobę Alpių komanda pateko prieš du dešimtmečius.

3 kartus sužaidę lygiosiomis ir 23 sykius pralaimėję Lichtenšteino futbolininkai savo nesėkmingą atkarpą nutraukė skambiai – išvykoje 4:0 patiesdami Liuksemburgo rinktinę.

Įdomu tai, kad vieną savo serijų Lichtenšteinas nutraukė žaisdamas prieš Lietuvą. 2011 m. birželį nykštukinės šalies ekipa pergalės skonio nebuvo ragavusi ketverius metus ir 14 rungtynių, kai Europos čempionato atrankoje Raimondo Žutauto treniruotus lietuvius suvystė 2:0.

„Scanpix“ nuotr./Farerų salų žaidėjas
„Scanpix“ nuotr./Farerų salų žaidėjas

5. Farerų salos – 39 nelaimėtos rungtynės iš eilės

Laikotarpis: 2001-2009 m.

Populiacija: 52 tūkst.

Atlanto vandenyno salų komandą daug metų sudarė vietiniai žvejai, bet pastaruoju metu jie kandžiojasi daug kam – per pastarąjį dešimtmetį Farerų komanda bent po sykį įveikė visų trijų Baltijos šalių rinktines ir net dukart patiesė graikus.

Tačiau pirmas šio amžiaus dešimtmetis Farerų salų rinktinei pergalėmis nuklotas nebuvo.

Per aštuonerių metų periodą Farerų futbolininkai tik 3 kartus rungtynes baigė lygiosiomis ir 36 kartus pralaimėjo, o skaudžiai juos baudė ir lietuviai, prieš Atlanto vandenyno salų komandą laimėję penkis kartus.

Vis dėlto galiausiai Danijai priklausančios teritorijos komanda pasiekė revanšą – 2009 m. rugsėjį Jose Couceiro treniruotą Lietuvos rinktinę patiesė 2:1 ir nutraukė 39 nelaimėtų rungtynių seriją.

Po to Farerų salų rinktinė turėjo 12 ir 16 nelaimėtų susitikimų laikotarpius, bet į tokias gilias duobes jau nebeįbrido, o galiausiai net ir užfiksavo dar neregėtą pasiekimą – per praėjusią savaitę Farerų futbolininkai Tautų lygoje nugalėjo Maltą ir Andorą bei pirmą kartą džiaugėsi dviem laimėjimais iš eilės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Liuksemburgas 2:1 įveikė Lietuvos futbolo rinktinę.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Liuksemburgas 2:1 įveikė Lietuvos futbolo rinktinę.

4. Liuksemburgas – 57 nelaimėtos rungtynės iš eilės

Laikotarpis: 1995-2007 m.

Populiacija: 626 tūkst.

Dabartiniu Liuksemburgo komandos pajėgumu Lietuvos rinktinė galėjo įsitikinti pastarojoje Europos čempionato atrankoje, kai išvykoje pralaimėjo 1:2, o namuose sužaidė lygiosiomis 1:1. Vis dėlto anksčiau liuksemburgiečiai buvo lengvas grobis beveik visoms žemyno komandoms.

Dabar jau iki 98-osios FIFA reitingo vietos užkopęs Liuksemburgas per 57 mačus 1995-2007 m. laikotarpiu nelaimėjo nė karto, pasiekė tik vienas lygiąsias ir net 56 sykius pralaimėjo.

2008-2011 m. laikotarpiu Liuksemburgo rinktinė turėjo dar vieną juodą periodą su 15 nelaimėtų rungtynių, bet nuo tada jų reikalai pasitaisė ir nuo tada ji jau nugalėjo Šiaurės Airijos, Graikijos, Albanijos bei kelias kitas rinktines.

„Scanpix“ nuotr./Maltos futbolininkai
„Scanpix“ nuotr./Maltos futbolininkai

3. Malta – 60 nelaimėtų rungtynių iš eilės

Laikotarpis: 1993-2006 m.

Populiacija: 515 tūkst.

Maltos rinktinė laimi retai, o kartais pergalės laukimas šioje Viduržemio jūros valstybėje užtrunka ir ištisą dešimtmetį.

Taip nutiko ir 1993-2006 m. laikotarpiu, kai maltiečiai nelaimėjo net 60 rungtynių paeiliui – septynis sykius oficialius susitikimus jie baigė taikiai, o 53 kartus pralaimėjo.

Nelaiminga serija buvo nutraukta 2006 m. spalį, kai Maltos rinktinė namuose netikėtai 2:1 parklupdė Vengriją.

Visgi pergalės nuo tada nepadažnėjo – per pastaruosius 14 metų maltiečiai laimėjo tik prieš Armėniją ir Farerų salas, o tarp šių pergalių turėjo 34 ir 30 nelaimėtų rungtynių serijas.

„Scanpix“ nuotr./Andoros futbolininkai
„Scanpix“ nuotr./Andoros futbolininkai

2. Andora – 66 nelaimėtos rungtynės iš eilės

Laikotarpis: 2004-2017 m.

Populiacija: 77 tūkst.

77 tūkst. gyventojų valstybė, įsispraudusi tarp Ispanijos ir Prancūzijos, UEFA atrankose pradėjo žaisti tik 1998 m. ir savo pasirodymą pradėjo pralaimėdama 30 rungtynių paeiliui.

Seriją andoriečiai nutraukė 2004 m. spalį namuose 1:0 palaužę šiaurės makedonus, tačiau tada jie dar nenumanė, jog jų laukia net 13 metų laukimo iki kitos galimybės pasidžiaugti 3 taškais.

Per ilgiau nei dešimtmetį ir 66 rungtynes Andora lygiąsias išplėšė tik žaisdama su šiaurės makedonais, suomiais ir Farerų salų futbolininkais, o nesėkmingą seriją nutraukė 2017-ųjų vasarą, kai 1:0 palaužė Vengrijos rinktinę.

Trečiosios pergalės Andorai tiek ilgai laukti nereikėjo – 2019 m. spalį jie 1:0 įveikė Moldovą.

Beje, pastaraisiais metais Andoros rinktinė yra tapusi tikru latvių siaubu – „braliukai“ su nykštukinės valstybės komanda jau tris kartus sužaidė tik lygiosiomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuva-San Marinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuva-San Marinas

1. San Marinas – 150 nelaimėtų rungtynių iš eilės

Laikotarpis: 1990 m.-dabar

Populiacija: 34 tūkst.

Be konkurencijos prasčiausia Europos rinktinė, savo sąskaitoje turinti vos vieną pergalę, bet ir tą pasiektą draugiškame mače 2004 m. prieš Lichtenšteiną.

Iš viso per savo gyvavimą San Marino rinktinė sužaidė 150 oficialių mačų ir nelaimėjo nė vieno. Tik trijuose iš jų 34 tūkst. gyventojų valstybė, įsispraudusi Italijos teritorijoje, sužaidė lygiosiomis – 1993 m. San Marinas atėmė taškus iš Turkijos (0:0), 2001 m. iš Latvijos (1:1), o 2014 m. – iš Estijos (0:0).

Per vieną susitikimą po 4,5 įvarčio praleidžiantis San Marinas savo galimybėmis nepasinaudoja ir mažosioms komandoms palankioje Tautų lygoje – štai vakar šios šalies komanda nusileido Lichtenšteinui ir nelaimėjo jau 150-ąjį kartą iš eilės.

Kitos Europos rinktinės, nuo 1992 metų nelaimėjusios bent 10 rungtynių iš eilės:

Kazachstanas – 17 (2004-2007 m.)

Azerbaidžanas – 16 (2003-2007 m.)

Baltarusija – 16 (1996-2000 m.)

Latvija – 15 (2017-2019 m.)

Šiaurės Airija – 14 (2001-2005 m.)

Velsas – 14 (2003-2005 m.)

Albanija – 13 (1992-1994 m.)

Sakartvelas – 13 (2007-2010 m.)

Armėnija – 12 (1999-2003 ir 2013-2016 m.)

Šiaurės Makedonija – 12 (2000-2003 ir 2014-2017 m.)

Kosovas – 11 (2016-2018 m.)

Slovėnija – 11 (1995-1998 m.)

Bulgarija – 10 (2018-2019 m.)

Kipras – 10 (2009-2012 m.)

Graikija – 10 (2014-2015 m.)

Islandija – 10 (2009-2011 m.)

Juodkalnija – 10 (2018-2020 m.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai