Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinktinės vairą perėmęs V.Ivanauskas žada permainas ir pripažįsta: „Ne svajonių kėdė“

Valdas Ivanauskas priėmė iššūkį. Jis tapo naujuoju Lietuvos futbolo rinktinės treneriu, o per įžanginę spaudos konferenciją žadėjo kardinalias permainas bei griežtą žaidėjų atranką. „Ne svajonių kėdė“, – pripažįsta V.Ivanauskas, bet teigia esantis pasiruošęs pakeisti nacionalinės komandos veidą ir išbraukti iš sąrašų žaidėjus, kurie neverti vilkėti marškinėlių su užrašu Lietuva.
Valdas Ivanauskas
Pristatytas naujasis Lietuvos vyrų futbolo rinktinės treneris / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Birželio 30-ąją buvo pranešta apie Valdo Urbono atleidimą iš pareigų, bet jau tada LFF koridoriuose buvo žinoma, jog prie vairo stos V.Ivanauskas.

Nors naujojo stratego paskelbimas užtruko, galiausiai naujasis vedlys pristatytas visuomenei.

„Tikrai ne svajonių kėdė, pokalbiai buvo ilgi, jie prasidėjo dar praėjusiais metais, kai tapau U-19 treneriu. Kalbėjau su LFF vadovybe, su daugeliu žmonių, mūsų nuomonės sutapo, – pasakojo V.Ivanauskas. – Rezultatų nėra, taip, paskutiniai pralaimėjimai labai skaudūs, ne tik dėl rezultato, bet ir dėl požiūrio. Pas mane to tikrai nebus. Iššūkį nėra lengva priimti, nes žinome, ką mes turime, didelių rezultatų iškart tikėtis negalima. Esame realistai, tą suprantame, bet yra viltis, turi būti kantrybės.

Tikėsimės, kad LFF supranta, kad reikia kažką daryti, kažką keisti. Atsinaujinimo etapas įvyks, pokyčių bus nemažai. Aštuonių mėnesių informacija, būnant U-19 treneriu, davė informacijos. Viltis dar yra, reikia tą šansą duoti. Lietuvos rinktinėje žaidėjai turi norėti žaisti. Negalima atvažiuoti pailsėti, kas buvo paskutinėse trejose rungtynėse, reikia pastangų, atiduoti jėgas aikštėje, o ne žiniasklaidoje. Pakeitimų bus, to visi mes norime. Nelengvas iššūkis, bet jį priimu.“

Daug naujasis treneris spaudos konferencijoje kalbėjo apie nacionalinės komandos atnaujinimo procesą.

„Kai kurie žaidėjai tikrai turi suprasti, kad futbolas keičiasi, kad jie turi užleisti vietą jaunesniems. Atnaujinimo procesas bus, jis privalomas, o ypač mūsų dabartinėje situacijoje“, – neabejoja 55-rių specialistas.

V.Ivanauskas žada itin glaudų jo ir jaunimo rinktinių trenerių bendradarbiavimą. Štai U-19 rinktinei netrukus bus suteiktas šansas padirbėti su vyrų rinktine stovykloje, kad jauni žaidėjai pajaustų pagrindinės Lietuvos komandos dvasią ir būtų motyvuoti dirbti bei stengtis.

Kai kurie žaidėjai tikrai turi suprasti, kad futbolas keičiasi, kad jie turi užleisti vietą jaunesniems

V.Ivanausko asistentu dirbs Tomas Ražanauskas, vartininkų trenerio pareigas užims Audrius Ramonas, fiziniu pasirengimu rūpinsis treneris iš Vokietijos Thomas Klimmeckas.

Dar vieno asistento reikės vyr. treneriui, tačiau derybos su neįvardintu specialistu iš Vokietijos vis dar vyksta.

15min kalbėjosi su keletu V.Ivanausko buvusių bendražygių ir šie išskyrė griežtą specialisto kumštį. Ar toks jis bus ir vyrų rinktinėje?

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas

„Minkštesnis tikrai nebūsiu, – šypsojosi V.Ivanauskas. – Treniruočių procesas trumpas, žaidėjai atvažiuoja įvairiose stadijose, situacijose, vieni klubuose žaidžia daugiau, kiti mažiau. Svarbu į tai atsižvelgti, bet šis procesas yra kitoks, reikės daugiau psichologinio plano, daugiau varžovų analizės. Labiau koncentruosimės į varžovus, juos stebėsime. Lietuvos rinktinė turės kitą veidą, tai bus visų gerbiama komanda, visi atvažiavę žaidėjai norės žaisti. Kad bus tvarka, garantuoju. O rezultatas... Manau, kad jei yra tvarka, rezultatai ateina.“

Pirmieji iššūkiai V.Ivanausko laukia jau greitai – rugsėjo 2-ąją prie rinktinės vairo jis debiutuos pasaulio čempionato rungtynėse su Šiaurės Airija, po trijų dienų Lietuvos rinktinė žais Bulgarijoje, o paskutinė šio lango dvikova vyks prieš Europos čempionę Italiją rugsėjo 8-ąją.

Minkštesnis tikrai nebūsiu

Sužaista Pergalės Lygiosios Pralaimėjimai Įv. skirtumas Taškai
Italija 3 3 0 0 6 9
Šveicarija 2 2 0 0 3 6
Šiaurės Airija 2 0 1 1 -2 1
Bulgarija 3 0 1 2 -4 1
Lietuva 2 0 0 2 -3 0

Ir nors vizijoje – didelės permainos, V.Ivanauskas iškart sujaukti sistemos nesiruošia.

„Žaisime ne prieš Latviją ir Estiją, manau, kad kardinaliai visko keisti negalime sau leisti, neturime tokių galimybių. Viskas vyks palaipsniui, bendradarbiavimas su jaunimo treneriais vyks intensyviai, žaidėjai liks akiratyje. Turiu 34 žaidėjų sąrašą ir kai ateis laikas, paskelbsime galutinę sudėtį“, – žadėjo treneris.

Pirmuoju savo darbu specialistas įvardino pokalbius su žaidėjais.

„Prasidėjo skambučiai, teks išklausyti žaidėjų norus, tikslus. Užteks man telefoninio pokalbio, kad suprasčiau, ar jis vertas rinktinės, ar ne. Tai svarbi misija – sužinoti žaidėjų formą, situaciją klubuose, kuri daugeliui nėra pati geriausia. Kad nereiktų atvažiavusių gaivinti“, – kalbėjo V.Ivanauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas

Su visu trenerių štabu sutartys pasirašytos iki pasaulio čempionato atrankos ciklo pabaigos, o jis baigsis lapkričio 12-ąją. Tad vizija ilgalaikė, bet sutartis – trumpoka.

„Gruodį turėsime kitus Vykdomojo komiteto posėdžius, kurių metu įvertinsim, kaip sekėsi šį nepilną pusmetį, kokius rezultatus pademonstravo, o tada VK spręs tolimesnį likimą“, – teigė LFF generalinis sekretorius E.Stankevičius.

LFF vadovas negalėjo įvardinti tikslas rezultato, kuris garantuotų V.Ivanauskui naują kontraktą. Jo teigimu, rinktinė gali ir pralaimėti, tačiau vien vaizdas aikštėje ir už jos ribų nebuvo pateisinamas, kai komandą treniravo V.Urbonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito