Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusiška ekstazė: po galingo starto – V.Putino skambutis su žemėmis maišytam S.Čerčesovui

Tvarkingai prieš šias pasaulio pirmenybes nuskusti Stanislavo Čerčesovo ūsai džiugiai krustelėjo ne kartą. Ilgai keiktas treneris ketvirtadienio vakarą lengviau atsikvėpė. Svarbių asmenų ložėje šalia FIFA prezidento Gianni Infantino ir Saudo Arabijos kronprinco Mohammado bin Salmano Al Saudo patogiai įsitaisęs Vladimiras Putinas pergalingai mojo ir jam, o nuaidėjus finaliniams švilpukui dar ir paskambino telefonu. Pasaulio futbolo čempionatas startavo triuškinančia šeimininkų pergale prieš Saudo Arabiją – 5:0.
Stanislavas Čerčesovas
Stanislavas Čerčesovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atrodo, kad S.Čerčesovui pavyko išvaikyti visas šmėklas, persekiojusias jo komandą nuo pat praėjusių metų spalio, kai buvo įveikta Pietų Korėjos rinktinė.

Po to buvo septynios rungtynės be pergalės ir trenerio pozicijos kaip reikiant pradėjo siūbuoti. Tokio ilgio serijos be laimėjimo iki šiol nebuvo atlaikęs nė vienas Rusijos rinktinės treneris, tačiau S.Čerčesovas atsilaikė, o kai reikėjo labiausiai – iššovė.

Ketvirtadienio vakarą iš Šiaurės Osetijos kilęs strategas priminė burtininką, nuo kurio prisilietimų įvarčiais lijo tarsi iš gausybės rago. Po keitimų aikštėje pasirodę Denisas Čeryševas ir Artiomas Dziuba tiesiog spindėjo aikštėje ir įmušė tris iš penkių įvarčių. Dar įspūdingesnis pirmajame mače buvo talentingiausias šių dienų Rusijos futbolininkas Aleksandras Golovinas. Maskvos CSKA kūrybingas saugas atliko du rezultatyvius perdavimus ir puikiu baudos smūgiu įmušė paskutinį penktą šeimininkų įvartį, pasiuntusį visą Lužnikų stadioną į ekstazę.

„Scanpix“ nuotr./Stanislavas Čerčesovas ir Artiomas Dziuba
„Scanpix“ nuotr./Stanislavas Čerčesovas ir Artiomas Dziuba

„Sunku net surasti tinkamų žodžių po tokių rungtynių. Viskas klostėsi tiesiog puikiai. Ši pergalė šaliai yra nepaprastai svarbi, o įmušti pirmuosius savo įvarčius tokiame mače – aš negalėjau nieko panašaus įsivaizduoti. Bet kai žaidi atsipalaidavęs, viskas einasi kaip iš pypkės“, – kalbėjo geriausiu mačo žaidėju išrinktas D.Čeryševas.

S.Čerčesovui iš karto po mačo teko atsiliepti ir telefonu. Paklaustas, į kieno skambutį teko atsakyti, treneris neslapukavo. „Skambino valstybės vadovas. Pasveikino su pergale, prašė perduoti padėką futbolininkams ir palinkėjo tęsti pirmenybes taip ir toliau“, – prisipažino strategas.

Vis dėlto, į klausimą, ar ši pergalė pagaliau užčiaups komandos ir jo kritikus, S.Čerčesovas konkretaus atsakymo duoti nepanoro.

Paklaustas, ar toks galingas startas nepadarys meškos paslaugos likusiuose grupės mačuose, treneris išliko santūrus.

„Manau, kad jaudintis dėl to nereikėtų, nes mes puikiai suprantame, dėl ko ir kur susirinkome. Svarbiausia dabar – gerai pailsėti. Pasaulio čempionatas tik prasideda, bet tikrai nesibaigia. Planetos pirmenybės – tai ne vienas mačas, o turnyras. Privalome toliau rinkti taškus ir išeiti iš grupės. Jau turime karčios patirties iš praėjusių metų, kai irgi laimėjome pirmąsias Konfederacijų taurės rungtynes prieš Naująją Zelandiją, bet tuo mūsų pasirodymas ir baigėsi. Visada sakiau, kad šiame čempionate žaisime vis su stipresniais varžovais. Su Mohamedu Salah ar be jo, Egiptas yra stipri komanda. Karūnų dėti mums tikrai nereikia ir bijoti, kad jos nukris – taip pat“, – kaip įprasta, žodžio kišenėje neieškojo Rusijos rinktinės strategas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./FIFA prezidentas Gianni Infantino su Rusijos ir Saudo Arabijos lyderiais
AFP/„Scanpix“ nuotr./FIFA prezidentas Gianni Infantino su Rusijos ir Saudo Arabijos lyderiais

Saudo Arabijos rinktinę treniruojantis Ispanijos pilietybę turintis argentinietis Juanas Antonio Pizzi buvo priverstas nuryti karčią piliulę.

Šios šalies karališkosios šeimos atstovai niekada nepasižymėjo kantrybe, o tą puikiai įrodo ir šis atrankos ciklas, kai durys parodytos buvo tiek komandą į pirmenybes išvedusiam olandui Bertui van Marwijkui, tiek nesėkmingai jį pakeitusiam ir vos kelis mėnesius komandai vadovavusiam argentiniečiui Edgardo Bauzai.

Prieš pirmenybes buvo pasirodę informacijos, kad šeichai turi nusiskundimų ir J.A.Pizzi darbu, tačiau dar kartą keisti trenerio prieš pat čempionatą jau nedrįso.

Visgi nereikėtų atmesti varianto, kad šviežio kraujo bus panorėta šliūkštelėti jau po fiasko pirmajame mače. Tai nebūtų naujiena. Saudo Arabija jau yra kirtusi trenerio galvą prieš dvidešimt metų vykusiose pirmenybėse. Tuomet pirmus du grupės mačus ekipai vadovavo garsusis brazilas Carlosas Alberto Parreira, o vėliau vairą iš jo perėmė vietinis specialistas Mohammedas Al-Kharashy.

1998-ųjų pirmenybėse tokia praktika po dviejų grupės mačų buvo užsikrėtę ir daugiau komandų. Pietų Korėja Cha Bum-kuną pakeitė Kimu Pyung-seoku, o Tunisas išvarė lenką Henryką Kasperczaką ir patikėjo komandą Ali Selmi.

„Pirmasis mačas mums tikrai nenusisekė. Nevykdėme žaidimo plano ir patyrėme gėdingą pralaimėjimą. Dabar yra svarbiausia atsitiesti, o po tokių rungtynių tai padaryti tikrai nebus lengva“, – pripažino J.A.Pizzi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Juanas Antonio Pizzi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Juanas Antonio Pizzi

2016-aisiais metais treniruodamas Čilės rinktinę strategas iškovojo „Copa America“ titulą, tačiau dabar yra priverstas vargti su kur kas skurdesnio meistriškumo auklėtiniais. Vis dėlto į repliką, jog šie „Žalieji sakalai“ visiškai neprimena J.A.Pizzi komandos, treneris turėjo kategorišką atsaką.

„Nesutinku su tuo. Manau jog nuo pirmos dienos, kai perėmiau šį vairą, mes žengėme žingsnį į priekį. Šiandien tiesiog nesugebėjome įgyvendinti savo sumanymų. Žinau, kad tikrai galime žaisti geriau ir privalome tai pademonstruoti likusiuose grupės mačuose. Čempionatas vienu maču dar nesibaigia, bet rezultatas 0:5 yra per didelis ir netikėtas. Šiandien Rusijai sekėsi viskas“, – įsitikinęs J.A.Pizzi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito