Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ryškus futbolo perėjimų langas: netikėti posūkiai ir švaistomi milijonai

Rugsėjo 1-ą oficialiai užsidaręs futbolo perėjimų langas padovanojo daugybę įvykių: kasmetinis komandų stiprinimo metas neapsiėjo be milžiniškų sumų, netikėtumų bei intrigos.

Europos futbolo klubai nerimo nuo pat perėjimų lango pradžios, kuri daugelyje lygų įvyko liepos 1-ą, tačiau Anglijos „Premier“ lygos klubai turėjo galimybę sandorius daryti dar nuo birželio 9-os.

Prasidėjusiame futbolo sezone – daug pokyčių komandų sudėtyse.

Svarbiausi perėjimai

Be abejonės, patys svarbiausi sandoriai šiame perėjimų lange buvo prestižinio „Ballon D‘Or“ apdovanojimo monopolininkų Lionelio Messi ir Cristiano Ronaldo perėjimai.

„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi
„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi

Turbūt mažai kas galėjo pagalvoti, jog tuo pačiu metu savo klubus paliks abu, geriausiais planetos futbolininkais vadinami sportininkai.

Tačiau įdomu tai, kad nei vienas šių futbolininkų nepatenka į brangiausių šios vasaros futbolininkų dešimtuką, nes Lionelis Messi į „Paris Saint-Germain“ klubą perėjo nemokamai, o už Cristiano Ronaldo „Manchester United“ paklojo vos 15 mln. eurų.

Tai labai didelis kontrastas sumai, kurią už Cristiano Ronaldo dar 2018 metais teko mokėti Turino „Juventus“ klubui – net 112 mln. eurų.

„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

„Euro 2020“ įtaka

Žalia šviesa pirkti, parduoti ir keisti žaidėjus užsidegė kaip tik po Europos futbolo čempionato, tad klubai atidžiai stebėjo rinktinėse žaidžiančius, o ypač puikiai pasirodančius talentus. Pažiūrėjus į vasarą pasirašytus kontraktus, aiškiai matosi Europos čempionato įtaka klubų sprendimams.

Italijos rinktinėje išskirtinai gerai vartus saugojusį Gianluigi Donnarummą greitai prisiviliojo Paryžiaus futbolo milžinas PSG, pasiūlęs dusyk didesnį atlyginimą nei „Milan“, kurio vartus 22 metų vartininkas gynė iki tol.

„Scanpix“ nuotr./Gianlugi Donnarumma
„Scanpix“ nuotr./Gianlugi Donnarumma

Ukrainos rinktinėje savo jėgas pademonstravęs Romanas Jaremčukas už 17 mln. eurų buvo nupirktas Portugalijos klubo „Benfica“. Žinoma, tai nėra nauja praktika, po visų tarptautinių čempionatų, jų metu išgarsėjusių futbolininkų vardai žiba ir antraštėse kartu su žymiausiais Europos futbolo klubais.

Brangiausi žaidėjai ir išlaidžiausi klubai

Šią vasarą paplonėjo ne vieno klubo piniginė, tačiau nieks neprilygo „Premier“ lygos gigantams.

Daugiausiai išlaidavo Londono „Arsenal“ klubas, kuris iš viso paklojo 166 mln. eurų naujiems žaidėjams. Antroje vietoje, išleidęs 140 mln. eurų, - „Manchester United“.

Abu Anglijos klubai netaupė – „Arsenal“ pirko net 6 žaidėjus, iš kurių brangiausias buvo Benas White‘as (daugiau nei 50 mln. eurų). Savo ruožtu „Manchester United“ savo komandą papildė trimis naujais futbolininkais, iš kurių daugiausiai pakloti teko už Dortmundo „Borussia“ žaidėją Jadoną Sancho (daugiau nei 88 mln. eurų).

Nors šie klubai bendroje įskaitoje išleido daugiausiai, patį brangiausią žaidėją nusipirko jau minėtas „Manchester City“ klubas – Jackas Grealishas atsiėjo net 122 mln. eurų. Antroje vietoje Belgijos žvaigždė – Romelu Lukaku, kuris į Londono „Chelsea“ perėjo už beveik 120 mln. eurų.

„Scanpix“ nuotr./Jackas Grealishas
„Scanpix“ nuotr./Jackas Grealishas

Labiausiai sekėsi ne daugiausiai išleidusiems

Pinigai lemia ne viską. Kuriam klubui šis perėjimų langas buvo geriausias pasakyti dar sunku, tačiau daugiausiai šią vasarą džiūgavo „Paris Saint-Germain“ komandos sirgaliai.

Nors PSG toli gražu nepatenka į daugiausiai pinigų išleidusių komandų penketą, jų klubas pasipildė net 4 pasaulinio lygio laisvaisiais agentais – Lioneliu Messi, Sergio Ramosu, Gini Wijnaldumu ir G.Donnarumma.

„Scanpix“ nuotr./Sergio Ramosas
„Scanpix“ nuotr./Sergio Ramosas

Iš Anglijos „Premier“ lygos klubų įspūdingiausius kontraktus pasirašė „Manchester United“. Su grįžusiu C.Ronaldo pasiekti trejetuką lygos lentelėje turėtų būti lengviau įvykdoma užduotis. Be šios pasaulinės žvaigždės „Manchester United“ taip pat į komandą priėmė perspektyvų jaunuolį Jadoną Sancho ir patirties į valias turintį prancūzą vidurio gynėją Raphaelį Varane.

„Scanpix“ nuotr./Jadonas Sancho
„Scanpix“ nuotr./Jadonas Sancho

Nusivylimai Ispanijoje

Be abejone, ši vasara buvo labai skausminga „Barcelona“ klubo gerbėjams, atsisveikinusiems su legendiniu Lioneliu Messi.

„Barca“ niekada nebuvo vieno žaidėjo klubas, tačiau be jo iškovoti titulus gali būti sudėtinga.

L.Messi nebuvo vienintelis praradimas - Katalonijos ekipa neteko ir prancūzo Antoine‘o Griezmanno, kuris paskutinę minutę buvo išnuomotas Madrido „Atletico“.

„Scanpix“ nuotr./Antoien'as Griezmannas
„Scanpix“ nuotr./Antoien'as Griezmannas

Nors „Barcelona“ pridėjo žinomus naujokus, tokius kaip Memphis Depay, Ericas Garcia ir Sergio Aguero, - akivaizdu, kad skolų prislėgtas klubas daugiau prarado nei gavo.

Nusivilti teko ir kito Ispanijos galiūno sirgaliams. Madrido „Real“ vasarą buvo siejamas su PSG žvaigžde Kylianu Mbappe, už kurį Madrido klubas buvo pasiruošęs sumokėti rekordinę sumą – net 220 mln. eurų.

Šį pasiūlymą Paryžiaus klubas atmetė, taip nuliūdindamas ne vieną „Real“ klubo gerbėją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kylianas Mbappe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kylianas Mbappe

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant