Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šansas Lietuvai? UEFA svarsto dar padidinti Europos čempionato dalyvių skaičių

Įvertinusi šių metų turnyro sėkmę, Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) ketina apsvarstyti galimybę dar labiau išplėšti Europos čempionato dalyvių skaičių, pranešė naujienų agentūra AP.

Pranešama, kad UEFA svarsto dabartinį 24 komandų formatą pakeisti į 32 rinktinių turnyrą. Jei būtų priimtas, toks pakeitimas įsigaliotų nuo 2028 m. čempionato. Sprendimas turėtų būti priimtas iki 2023 m. pabaigos, kai bus nuspręsta, kurioje šalyje ar šalyse vyks „Euro 2028“.

24 ekipos Europos pirmenybėse žaidė tik antrą kartą – pirmąsyk toks dalyvių skaičius buvo pritaikytas 2016 m. žemyno čempionate.

Jei būtų nutarta padidinti komandų skaičių iki 32, tai reikštų, kad į Europos čempionatą patektų daugiau nei pusė UEFA rinktinių – net 32 iš 55.

Vis dėlto, kaip pabrėžia AP, toks pakeitimas dar labiau sumenkintų atrankų, kuriose galingiausios Europos šalys jau ir taip nepersistengia, prasmę.

Manoma, kad jeigu būtų nutarta padidinti Europos čempionato dalyvių skaičių, UEFA svarstytų keisti ir atrankos sistemą, atsijodama silpniausias Europos rinktines iš anksto.

Viena pagrindinių priežasčių, kodėl gali būti ryžtasi pereiti prie 32 komandų turnyro, yra formato klausimas.

Rinktinių skaičių padidinus iki 24, jis išsikreipė – norint išsiaiškinti 16 stipriausių komandų po grupių etapo, tenka lyginti skirtingų grupių trečiąsias vietas užėmusias rinktines ir pagal tai nustatyti keturis aštuntfinalio dalyvius.

Jeigu turnyre žaistų 32 komandos, UEFA galėtų naudoti tokį patį formatą, kokį pasaulio čempionate taiko FIFA – aštuonios grupės po keturias komandas, iš kurių po dvi pajėgiausias ekipas patenka į kitą etapą.

Tiesa, pasaulio čempionate toks formatas bus naudojamas tik dar vieną kartą – 2026 m. planetos pirmenybėse jau žais net 48 rinktinės.

Kol kas neaišku ir tai, kas gali pretenduoti surengti 2028 m. Europos čempionatą. Potencialiomis kandidatėmis laikomos Italija, Rusija ir Turkija, bet šios šalys kol kas oficialiai apie savo ketinimus nepranešė.

VIDEO: „Skrieja kamuolys“: italų triumfas finale, kodėl Rytis neteko amo, „Copa America“ ir mūsų klubai Europoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas