Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Antrą balkanišką iššūkį pasitinkantis Edgaras Jankauskas: „Išvysime pavojingiausią jų versiją“

„Manau, kad sekmadienį išvysime pačią pavojingiausią Serbijos versiją“, – 2024-ųjų Europos čempionato atrankos rungtynių išvakarėse samprotavo Lietuvos rinktinės strategas Edgaras Jankauskas. Treneris neslepia, kad ruošti komandą būsimai dvikovai po teigiamo emocijų pliūpsnio, kai ketvirtadienį jau per papildomą laiką buvo išplėštas valingas taškas prieš Juodkalniją (2:2) yra žymiai lengviau nei įprastai.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / Elvio Žaldario/LFF nuotr.

Sekmadienio vakarą Kauno Dariaus ir Girėno stadione Lietuvos rinktinė sutiks vieną neparankiausių priešininkų.

Iki šiol abi komandos yra susitikę dešimt kartų ir tik vieną kartą sėkmė šypsojosi lietuviams. Likusius devynis mačus laimėjo Balkanų šalies atstovai.

Būtent pralaimėjimas 1:4 serbams UEFA Tautų lygos akistatoje 2018-ųjų lapkritį užbaigė ir pirmą E.Jankausko etapą treniruojant Lietuvos rinktinę.

Bet tai buvo Belgradas ir „Partizan“ stadionas. Šį kartą rinktinės kovos atnaujintame Dariaus ir Girėno stadione, kur Lietuvos komanda vis dar nėra pralaimėjimusi.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva – Serbija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva – Serbija

Abi komandos sekmadienio mačą pasitinka kardinaliai priešingomis nuotaikomis.

Lietuviai ketvirtadienį jau per pridėtą laiką išplėšė emociškai labai svarbų tašką mače prieš Juodkalniją. Serbai Belgrado Rajko Mitičiaus apytuščiame stadione 1:2 pralaimėjo principinę akistatą dėl pirmosios vietos grupėje vengrams.

G grupė
Vieta Komanda R + = - Įvarčiai Taškai
1 Vengrija 4 3 1 0 7:1 10
2 Serbija 4 2 1 1 6:3 7
3 Juodkalnija 4 1 2 1 3:4 5
4 Lietuva 4 0 2 2 3:7 2
5 Bulgarija 4 0 2 2 2:6 2

„Serbija yra tokia komanda, kad jei nelaimi dviejų rungtynių iš eilės, tai jau yra rimtas pavojaus signalas. Manau, kad dėl to mes sekmadienį Kaune išvysime pačią pavojingiausią serbų versiją. Tie du mačai be pergalės signalizuoja, kad toje komandoje, ko gero, ne viskas yra gerai. Neabejoju, kad jie į susitikimą prieš mus žiūri tarsi į reabilitaciją ir norės pagerinti savo situaciją. Rungtynių su vengrais antrajame kėlinyje jie visiškai dominavo, atakavo, šiek tiek trūko sėkmės, nes pataikė ir į virpstą“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Edgaras Jankauskas
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Edgaras Jankauskas

48-erių stratego teigimu, serbų žaidimo braižas nedaug pasikeitė nuo kovo, kai su šia komanda Lietuva Belgrade pradėjo „Euro 2024“ atranką ir tuomet nusileido 0:2.

„Tiek tada, tiek prieš vengrus jie žaidė panašiai. Bandė atakuoti kraštais ir siųsti kamuolį į baudos aikštelę, kur dominuoja jų tvirti aukšti puolėjai. Galbūt jie kiek per daug patikėjo savo jėgomis po pirmojo įmušto įvarčio. Žinome, kokie yra stiprūs vengrai, tą pajautėme ir savo skūra, tad ir ta pergalė Belgrade ne tiek ir stebina. Iš kitos pusės, mums nuo to lengviau tikrai nebus. Kaip minėjau, serbai atvyks dar piktesni“, – svarstė E.Jankauskas.

Visgi dairytis į serbų žvaigždes ir jų milijoninius kontraktus treneris nėra linkęs.

Anot E.Jankausko, svarbiausia, kad komanda vykdytų savo paties išsikeltus uždavinius.

„Norėtume tęstinumo ir aiškiai esame nusimatę komponentus, kuriuose norėtume turėti aukštesnius rezultatus ar procentus, o tai galiausiai galėtų ir leisti mums pasiekti teigiamą rezultatą. Svarbiausia, kad nenusileistume sau. Taip žaidėjams ir pasakiau – nepaisant to, kad žaisime prieš superkomandą, pagrindinis priešininkas pirmiausia būsime mes patys sau. Žinome savo galimybes, mače su Juodkalnija pakėlėme kartelę tiek savo, tiek sirgalių akyse. Dabar tikslas išlaikyti tą lygį“, – vylėsi treneris.

E.Jankausko teigimu, ruošti komandą per šias dienas buvo kur kas lengviau nei prieš pirmą lango akistatą su Juodkalnija.

„Emocinis užtaisas po ketvirtadienio lygiųjų dar tikrai juntamas. Ryšys su sirgaliais mus įpareigoja surasti papildomų jėgų. Manau, kad tas rungtynes žaidėjai įsimins ilgam, kai kurie gal net visą gyvenimą. Norime to jausmo, norime pratinti sirgalius prie to paties, norime su jais išlaikyti ryšį. Žinau, kad net jei finalas ir nebūtų buvęs toks sėkmingas, mes vis tiek būtume sulaukę aplodismentų. Tai parodo, kad sirgaliai – protingi žmonės. Jie supranta, kas vyksta aikštėje, kada komanda stengiasi ir už tai mums atsidėkoja. Žinoma, taškai ir pergalės suteikia dar daugiau džiaugsmo“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Edgaras Jankauskas

Kartu su E.Jankausku spaudos konferencijoje dalyvavo ir Serbijoje nemažą karjeros etapą praleidęs Justas Lasickas.

2017–2018 metų sezoną vilnietis buvo nuomojamas Belgrado „Zemun“ ekipai, o 2019–2022 metais atstovavo kitam šios šalies sostinės klubui „Voždovac“.

„Su Serbija pastaruoju metu susitinkame taip dažnai, kad ir tos dvikovos tampa vis mažiau principinės. Bet žinoma, šioje šalyje praleidau nemažą karjeros etapą, tad kovoti prieš šią komandą visuomet įdomu“, – kalbėjo 25-erių Liublianos „Olimpija“ ekipai atstovaujantis gynėjas.

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Justas Lasickas
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Justas Lasickas

Vieną įspūdingiausių mačų rinktinėje ketvirtadienį sužaidęs ir rezultatyvų perdavimą išlyginamajam įvarčiui atlikęs futbolininkas šyptelėjo paklaustas, kodėl Serbijos rinktinė mums yra tokia neparanki.

„Neparanki pirmiausia todėl, kad yra labai stipriai ir turinti aukščiausio lygio žvaigždžių. Visgi pirmas tarpusavio mačas kovą parodė, kad galime su jais kovoti. Tikimės to paties ir šį kartą“, – pažymėjo J.Lasickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas