Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sevilla“ Vilniuje – Europos futbolo žvaigždė, bet į Lietuvą jų krito ir daugiau

Kol Andrius Kubilius, pagal savo garsiąją senąją frazę, laukia Lietuvoje Madrido „Real“ ar Londono „Chelsea“, ant kuklaus LFF stadiono dirbtinės vejos Europos lygos atrankos rungtynėse ketvirtadienį išbėgs „Sevilla“ žaidėjai.
Tais pačiais 2005 m. po triumfo Čempionų lygoje Lietuvoje yra žaidęs S.Gerrardas (kairėje), taip pat L.Modričius (dešinėje), o Sevilijos komanda Europos lygą laimėjo 2016 metais.
Tais pačiais 2005 m. po triumfo Čempionų lygoje Lietuvoje yra žaidęs S.Gerrardas (kairėje), taip pat L.Modričius (dešinėje), o Sevilijos komanda Europos lygą laimėjo 2016 metais. / „Scanpix“ nuotr.

Penkias Europos lygos taures per pastaruosius dvylika metų laimėjusi Andalūzijos komanda atsivežė vieno įvarčio persvarą po 1:0 laimėtų rungtynių prieš „Žalgirį“ prieš savaitę Sevilijoje.

Dabar atėjo laikas Vilniaus futbolo sirgaliams iš arti pamatyti futbolo madas Europoje pastarąjį dešimtmetį demonstruojančią ekipą.

Tokio lygio klubai į Lietuvą užsuka iš tiesų retai, nes mūsų šalies klubai iki šiol nėra pasiekę Čempionų ar Europos lygų grupių varžybų etapų, kur įprastai susirenka visas elitas.

Vis dėlto tituluotų ir stiprių komandų Lietuvos stadionai matė ir anksčiau. Prieš „Žalgirio“ mačą su „Sevilla“ 15min primena, kokių kitų garsių klubų futbolininkai yra bėgioję po mūsų šalies aikštes.

„Hamburger SV“

1997-1998 m. „Intertoto“ taurės varžybose „Kaunas“ namie 1:2 nusileido „Hamburger“ klubui, nepaisant Mariaus Bezykornovo įvarčio. Hamburge žaisti kauniečiams nereikėjo, nes atrankos varžybos vyko keturių komandų grupėje vieno rato sistema.

Hamburgo klubas buvo šešis kartus Vokietijos čempionu, 1977 metais kėlė aukštyn Europos taurių laimėtojų taurę, o 1993 metais Europos taurę. Tiesa, dabar vienas seniausių Vokietijos klubų išgyvena juodą laikotarpį – šiemet iškrito į antrąją Vokietijos lygą pirmąsyk per 55 metus.

Varšuvos „Legia“ (Lenkija)

Tai nėra Europos futbolo milžinas, bet nors turbūt didžiuojasi dėl savo 13 Lenkijos čempionų titulų ir 1970 m. pasiekto Čempionų lygos pusfinalio.

Lietuvoje „Legia“ vizitas tapo nepamirštamu ne dėl žaidimo, o dėl Lenkijos sirgalių sukeltų riaušių LFF stadione ir nutrauktų rungtynių su Vilniaus „Vėtra“. 2007 metų UEFA „Intertoto“ antrojo etapo pirmajame mače Vilniuje, šeimininkams pirmaujant 2:0, mačas buvo sustabdytas, kai kaukėti ir agresyvūs lenkai pasipylė į aikštę. Raitoji policija turėjo paruošti žirgus ir ašarines dujas, kad padėtis būtų sutramdyta. „Vėtrai“ buvo palikta pergalė ir dar techninė pergalė 3:0 už išvykos mačą, kurio nebuvo.

VIDEO: Vetra Vilnius - Legia Warsaw hooligans in action 08.07.2007

Glazgo „Rangers“ (Škotija)

Škotijos klubas yra laimėjęs nacionalinį čempionatą ir trigubų titulų (Škotijos taurės ir Škotijos lygos taurės varžybas) daugiausiai kartų nei bet kuris klubas pasaulyje.

54 kartus Škotijos čempionu tapusi komanda Lietuvoje lankėsi du kartus. 2000-2001 m. „Rangers“ Čempionų lygos atrankos antrajame etape 0:0 Kaune ir 4:1 Glazge eliminavo FBK „Kauną“.

Tačiau 2008-2009 m. Čempionų lygos atrankos antrajame etape jau Kauno futbolininkai pamokė garsųjį Škotijos klubą, kuomet laimėjo Dariaus ir Girėno stadione 2:1, įvarčius pelnius Nerijui Radžiui ir Linui Pilibaičiui, o Glazge sužaidus 0:0. Tai iki šiol bene garsiausias Lietuvos klubo eliminuotas varžovas tarptautinėse varžybose.

Vladimiro Romanovo valdytas Kauno klubas tą sezoną toli nenukeliavo – Čempionų lygos trečiajame etape dusyk 0;2 nusileido „Aalborg“ (Danija), o Europos taurės varžybose bendru rezultatu 1:7 – Genujos „Sampdoria“ klubui.

David Moirs//FBK Kaunas
David Moirs//FBK Kaunas

„Barcelona“ (Ispanija)

Ne, Lionelis Messi nėra buvęs Lietuvoje. Tačiau progą susitikti su „Barcelona“ moterų futbolo komanda pernai turėjo Lietuvos čempionės Šiaulių „Gintros-Universiteto“ futbolininkės.

Viena sėkmingiausių Ispanijos moterų futbolo komandų negali pasigirti tokiais titulais ar žvaigždėmis kaip vyrų ekipa, bet 2017 m. pasiekė Čempionų lygos pusfinalį, o 2018 m. ketvirtfinalį. Šiaulietės moterų Čempionų lygos aštuntfinalyje pralaimėjo 0:6 Šiauliuose ir 0:3 Barselonoje. Pramušti varžovių vartų nepavyko net tada, kai prieš vartininkę išbėgo trys Šiaulių komandos žaidėjos.

VIDEO: Kuriozinė trijų „Gintros“ futbolininkių ataka

Londono „Fulham“ (Anglija)

2009 metais LFF stadione apsilankė seniausias Londono klubas, žaidęs Anglijos aukščiausioje lygoje.

Europos lygos trečiajame etape Vilniaus „Vėtra“ tada du kartus po 0:3 gavo pamokų nuo „Fulham“, kurį treniravo Roy Hodgsonas, netrukus tapęs Anglijos rinktinės treneriu.

„Scanpix“ nuotr./Roy‘us Hodgsonas
„Scanpix“ nuotr./Roy‘us Hodgsonas

Tai buvo vienas geriausių sezonų per „Fulham“ istoriją – Vilniuje įsibėgėjęs Anglijos klubas vėliau patraukė iš kelio daug stipresnių varžovų ir pasiekė Europos lygos finalą, kuriame nusileido Madrido „Atletico“.

Briuselio „Anderlecht“ (Belgija)

Su sėkmingiausiu Belgijos klubu (34 nacionalinių pirmenybių titulai ir 5 trofėjai Europoje) 2012-2013 m. sezoną susidūrė Panevėžio „Ekranas“, tuomet dar tik iš toli jautęs bankroto kvapą.

Tai buvo skaudi pamoka Lietuvos čempionams bendru rezultatu 0:11 (0:6 ir 0:5).

Luko Balandžio nuotr./Rungtynių Panevėžyje akimirka
Luko Balandžio nuotr./Rungtynių Panevėžyje akimirka

Bukarešto „Steaua“ (Rumunija)

Gavęs du antausius nuo belgų, „Ekranas“ tais pačiais metais persikėlė į Europos lygos atkrintamąsias varžybas, kuriose vėl liko be įvarčių ir rungtynėse su Bukarešto futbolininkų – 0:2 ir 0:3.

Nors 27 kartus Rumunijos čempione tapusi komanda niekada netryško turtais, kaip Vakarų Europos šalių čempionai, „Steaua“ yra laimėjusi Europos taurę ir supertaurę – abi 1986 metais, o po trijų metų pasiekusi Europos taurės finalą.

Maskvos „Spartak“ (Rusija)

Dabar Klaipėdos „Atlantas“ nežinia ar surinktų vienuolika žaidėjų rungtynėms, bet 2004 metų „Intertoto“ varžybose netikėtai pasipriešino vienam garsiausių Rusijos klubų – iškovojo pergalę namie 1:0 ir pralaimėjo Maskvoje 0:2.

„Spartak“ yra 12 sykių laimėjęs SSSR pirmenybes ir daugiausiai kartų – 12 – Rusijos čempionatą. Be to, Maskvos klubas triskart yra pasiekęs pusfinalį visuose trijose Europos klubų turnyruose.

Zagrebo „Dinamo“

„Ekraną“ 2005-2006 m. Čempionų lygoje egzaminavusių Kraotijos klubo lentynos nelūžta nuo trofėjų, bet tąsyk panevėžiečių varžovu aikštės viduryje buvo Luka Modričius – šių metų pasaulio čempionato geriausias žaidėjas.

Tuomet 20-metis kroatas prisidėjo prie dviejų Zagrebo komandos pergalių – 4:1 Panevėžyje ir 5:2 Kroatijoje.

Vida Press nuotr./Luka Modričius jaunystėje ir dabar.
Vida Press nuotr./Luka Modričius jaunystėje ir dabar.

Prieš ketverius metus su Zagrebo ekipa Čempionų lygos atrankoje žaidė ir Vilniaus „Žalgiris“ – abu mačus vilniečiai pralaimėjo 0:2.

Roterdamo „Feyenord“ (Nyderlandai)

Vilniaus „Žalgiris“ yra susidūręs su vienu sėkmingiausiu Nyderlandų klubu 1994-1995 metų sezono taurių laimėtojų varžybų pirmajame etape ir sužaidė garbingai – 1:1 ir 1:2.

Roterdamo klubas savo kolekcijoje turi 15 Nyderlandų čempiono titulų, dvi Europos taures, dvi UEFA taures ir vieną tarpžemyninę taurę.

VIDEO: 1994 September 15 Zalgiris Vilnius Lithuania 1 Feyenoord Holland 1 Cup Winners Cup

Glazgo „Celtic“ (Škotija)

Dar vienas legendinis Škotijos klubas, Lietuvoje viešėjęs du kartus.

2002-2003 m. UEFA taurės pirmasis atrankos etape prieš Glazgo „Celtic“ 0:2 namie ir net 1:8 Škotijoje buvo sutriuškinta Marijampolės „Sūduva“. Glazge net tris įvarčius į sudūvių vartus pasiuntė Švedijos rinktinės buvusi žvaigždė Henrikas Larssonas.

VIDEO: Henrik Larsson [3] v Suduva (2002)

Kitą sezoną prieš Glazgo klubą 0:4 namie ir 0:1 namie krito ir FBK „Kaunas“.

Žaliai baltai dryžuota komanda yra laimėjusi Škotijos pirmenybes 49 kartus, o šiemet pavasarį šventė septintąjį titulą paeiliui. 1966-1967 m. „Celtic“ tapo pirmuoju Didžiosios Britanijos klubu, laimėjusiu Europos taurę, o dar dusyk nukeliavo iki tarptautinių Europos turnyrų finalų (1970 ir 2003 m.).

Gali būti, kad netrukus „Celtic“ į Lietuvą atkeliaus ir trečią kartą –„Celtic“ krito prieš Atėnų AEK Čempionų lygos atrankoje trečiadienį ir nusileido į Europos lygos atranką, kur susitiks su „Sūduvos“ ir Jūrmalos „Spartaks“ poros nugalėtoju. Latvijoje praėjusį ketvirtadienį laimėję sudūviai yra arti progos pabandyti atsirevanšuoti „Celtic“ už seną košmarišką pralaimėjimą 1:8.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Glazgo „Celtic“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Glazgo „Celtic“

Vienos „Austria“ (Austrija)

24 Austrijos čempionų titulus ir 27 Austrijos taures laimėjęs, o 1978 metais UEFA taurių laimėtojų finalą pasiekęs Vienos klubas galbūt tai nėra toks vardas Europoje, kaip „Celtic“. Tačiau „Austria“ buvo varžovė per Lietuvos futbolo klubo debiutą tarptautinėse varžybose.

VIDEO: 1988 (07.09) Zalgiris (Vilnius USSR) - Austria (Vienna Austria) - 2-0 UEFA Cup

Tai įvyko 1988-1989 m. sezoną, kai Benjamino Zelkevičiaus treniruojamas Vilniaus „Žalgiris“ turėjo visų laikų stipriausią sudėtį su Arminu Narbekovu, Valdu Ivanausku ir Viačeslavu Sukristovu priešakyje. Dabar jau nugriautame „Žalgirio“ stadione tada vilniečiai keliolikos tūkstančių žiūrovų akivaizdoje laimėjo 2:0, bet Austrijoje paleido rungtynes ir pralaimėjo 2:5.

Alfredo Pliadžio nuotr./Benjaminas Zelkevičius ir Tautvydas Meškonis.
Alfredo Pliadžio nuotr./Benjaminas Zelkevičius ir Tautvydas Meškonis.

Kijevo „Dinamo“ (Ukraina)

1999-2000 m. Čempionų lygos atrankos antrajame etape „Žalgiris“ nusileido geriausiai Ukrainos komandai 0:2 ir 0:1.

Abu klubai tuo metu buvo toli nuo savo istorijų aukščiausių viršūnių. „Dinamo“ tapo pirmuoju SSSR klubu, žaidusiu UEFA Europos taurės varžybose – nuo 1965 metų ne tik dalyvavo, bet ir laimėjo tris tarptautinius titulus (dusyk UEFA taurių laimėtojų taurę). SSSR pirmenybes Kijevo klubas laimėjo 13 kartų, o Ukrainos – 15.

1999 metais, prieš pat akistatą su „Žalgiriu“, Kijevo komanda pardavė garsiausią visų laikų savo puolėją Andrejų Ševčenką, už kurį „Milan“ klubas tuomet suplojo 25 mln. dolerių.

Eindhoveno PSV (Nyderlandai)

Viena ryškiausių tuomečių pasaulio futbolo žvaigždžių užklydo į Lietuvą, kai 1992-1993 m. Čempionų lygos atrankos pirmajame etape prieš Eindhoveno ekipą stojo Vilniaus „Žalgiris“.

VIDEO: 1992 September 16 PSV Eindhoven Holalnd 6 Zalgiris Vilnius Lithuania 0Champions League

Vilniečiams akistata baigėsi 0:6 ir 0:2 prieš klubą, kuris 24 kartus yra laimėjęs Nyderlandų pirmenybes, 1978 metais UEFA taurę, o 1988 metais Europos taurę.

Nyderlandų žvaigždžių gamintojų klube yra žaidę Ruudas Gullittas, Ronaldas Koemanas, Ruudas van Nistelroy, Arjenas Robenas, o tuo metu su „Žalgiriu“ aikštėje pasirodė brazilas Romario.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romario dabar aktyvus Brazilijos politikoje.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romario dabar aktyvus Brazilijos politikoje.

Tris sezonus rezultatyviausiu Nyderlandų lygos žaidėju buvęs brazilas netrukus persikėlė į „Barcelona“, o jo vietą Eindovene užėmė kitas talentingas tautietis Ronaldo.

Belgrado „Crvena zvezda“ (Serbija)

Serbijos čempionai praėjusį mėnesį eliminavo Marijampolės „Sūduvą“, laimėję 3:0 Belgrade ir 2:0 Marijampolėje, bet nepamirškime ir dar vieno šios komandos vizito.

1989-1990 m. Europos taurės varžybose „Žalgiris“ vis dar buvo itin stiprios sudėties, eliminavo Švedijos „Goteborg“ klubą ir tikėjosi pasigalinėti su „Crvena zvezda“.

Tačiau Belgrado klubas jau buvo pakeliui į aukščiausią skrydį. Jis laimėjo 4:1 ir 1:0 prieš „Žalgirį“, o kitą sezoną iškovojo stipriausio pasaulio klubo titulą, kai laimėjo Europos taurę ir Tarpžemyninę taurę 1991 metais.

Tuo metu „Crvena gretose“ dar žaidė tokie talentai, kaip kroatas Robertas Prosinečki, juodkalnietis Dejanas Savičevičius, serbas Draganas Stojkovičius, makedonas Darko Pančevas, paskui pasklidę po galingus Europos klubus.

„Sevilla“ (Ispanija)

„Žalgiris“ susitinka su seniausiu Ispanijos klubu, kuris nuo pat pradžių – 1890 metų, vystė futbolą.

Nors Ispanijos čempione tapo tik kartą (1946 m.), Sevilijos komandai tapo maloni rutina triumfuoti Europos lygos turnyruose, kuriuos andalūzai laimėjo 2006, 2007, 2014, 2015 ir 2016 metais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sevilla“ triumfas Europos lygos finale
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sevilla“ triumfas Europos lygos finale

Praėjusį sezoną „Sevilla“ žaidė Čempionų lygoje, kur pirmą kartą per dešimt metų pasiekė atkrintamąsias varžybas, o aštuntfinalyje patraukė sau iš kelio „Manchester United“.

„Liverpool“ (Anglija)

2005 metų liepos 26 dieną Kaune į 11 tūkst. žiūrovų pripildyto Dariaus ir Girėno stadiono aikštę išbėgo komanda, tuo metu turėjusi stipriausio Europos klubo titulą.

2005 metų pavasarį „Liverpool“ laimėjo Čempionų lygą, bet kitą sezoną turėjo pradėti nuo atrankos. Antrajame etape Anglijos klubo varžovu buvo FBK „Kaunas“, tuomet laimėjęs šešis pastaruosius A lygos čempionatus.

Po Giedriaus Barevičiaus įvarčio Kauno klubas net pirmavo prieš „Liverpool“.

VIDEO: 26-07-05 FC Kaunas v Liverpool - Barevicius

Bet paskui Djibrilis Cisse, Jamie Carragheris ir Stevenas Gerrardas įmušė po įvartį.

„Rungtynės buvo sunkios, bet pasiekėme gerą rezultatą“, – tuomet sakė „Liverpool“ treneris Rafaelis Benitezas, kurio ekipa po savaitės laimėjo ir mačą Liverpulyje 2:0.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito