Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaudžias pamokas išmokęs M.Topčagičius: apie sunkų periodą ir atsisveikinimą su tautiečiu

Mihretas Topčagičius prieš kiek daugiau nei metus 64-ąją minutę mušė įvartį Budapešte į „Ferencvaroš“ vartus ir Marijampolės „Sūduva“ atsidūrė ant Europos lygos grupių etapo slenksčio. Rezultatas 2:2 tiko Lietuvos čempionams, bet, likus atsilaikyti 25 minutes, vengrai mušė vieną, o tada ir antrą įvartį bei palaidojo istorines marijampoliečių viltis.
Mihretas Topčagičius
Mihretas Topčagičius / nuotr. Sauliaus Čirbos

„Sūduvos“ puolėjas puikiai mena tą sunkų vakarą Vengrijos sostinėje, kai nuo svajonės jį ir komandą skyrė mažiau nei pusvalandis.

Tačiau tai buvo 2019-ųjų rugpjūčio 29-oji, o šiandien austras su kompanija pradeda dar vieną europinę Odisėją.

Pirma stotelė – Taline, kur laukia mūšis su Estijos čempione „Flora“. Koronaviruso krizė sujaukė ne tik „Sūduvos“ sezoną, bet ir atranką į Čempionų bei Europos lygą.

nuotr. Sauliaus Čirbos/Marijampolės „Sūduva“ – Vilniaus „Žalgiris“
nuotr. Sauliaus Čirbos/Marijampolės „Sūduva“ – Vilniaus „Žalgiris“

Jei seniau nugalėtoją spręsdavo dvejų rungtynių serija, tai šiemet viską lems vos vienas susitikimas. Burtai lėmė, kad mačas vyks Estijoje, tačiau tik pažįstamas „A. Le Coq“ stadionas galės tapti „Flora“ futbolininkų pranašumu – į tribūnas sirgaliai nebus įleisti.

Marijampoliečiai Čempionų lygos atranką pasitinka dvejopomis nuotaikomis. „Sūduva“ A lygoje jau buvo atsiplėšusi nuo artimiausio persekiotojo Vilniaus „Žalgirio“, tačiau tuomet pralaimėjo sostinės komandai net 0:4, vėliau pabėrė taškų skandalingose rungtynėse prieš Gargždų „Bangą“, o prieš beveik dvi savaites ištraukė tris sausus įvarčius iš savo vartų mače su „Kauno Žalgiriu“.

Tačiau lygiai prieš savaitę marijampoliečiai vėl parodė raumenis, kai 2:0 namuose nugalėjo Vilniaus „Žalgirį“ ir vėl sugrįžo į viršūnę.

Apie Talino komandą, naują atrankos formatą, sunkų periodą ir praėjusio sezono pamokas – 15min pokalbis su M.Topčagičiumi.

nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Semiras Kerla ir Mihretas Topčagičius
nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Semiras Kerla ir Mihretas Topčagičius

– Kokiomis nuotaikomis komanda pasitinka Čempionų lygos atranką?

– Tai tik vienerios rungtynės, yra pakeitimų, nėra tiek taktikų, svarbu nepraleisti įvarčių. Nuo pirmos minutės privalėsime būti susikoncentravę, turėsime žaisti disciplinuotai, kaip prieš „Žalgirį“. Buvo gera žaidimas, gera energija, manau, kad turime geras galimybes, jei žaisime taip, kaip prieš „Žalgirį“, tada turėtume laimėti ir patekti tolyn.

– „Flora“ yra įdomi komanda, joje žaidžia vien Estijos žaidėjai, ko iš Estijos čempionų galima tikėtis?

– Mes matėme daug video, treneriai puikiai mus paruošė, treneris susirinko informacijos, nes pažįsta Estijoje nemažai žmonių. „Flora“ yra jauna komanda, turi gal tik vieną vyresnį žaidėją. Tai rimta sudėtis, gerai pasiruošusi fiziškai. Bet viskam tam ruošėmės, žinome, kaip jie norės žaisti, kokios jų stiprybės. Tikiuosi, kad laimėsime.

– Ar iš „Sūduvos“ žaidimo būtų galima tikėtis kažko panašaus, ką matėme ir ankstesniais metais: kietos gynybos, bandymų kontratakuoti ir įvarčio paieškų standartinėse situacijose?

– Taip, manau, kad „Flora“, su visa pagarba jiems, jie gera komanda, bet praėjusiais metais buvo daug sunkiau, nes pirmajame etape žaidėme su „Crvena Zvezda“, kurią žino visa Europa. Rungtynės čia bus tikrai atviresnės nei pernai, nes tada buvo aišku, kas yra favoritas. Dabar abiejų komandų šansai yra 50 prieš 50.

– Kokį futbolą žaidžia „Flora“?

– Jie žaidžia 4-2-3-1 schema, mėgsta spausti varžovus, naudoja labai gerą spaudimą, kai vos tik praranda kamuolį. Jie jauni, todėl turi tam energijos. Jie nori žaisti greitai, nenori užsidaryti, jų tikslas gerai įžaisti pirmą perdavimą, jų perėjimas iš gynybos į ataką – labai geras.

nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Mihretas Topčagičius
nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Mihretas Topčagičius

– Nugalėtoją lems vienerios rungtynės, tai gali būti privalumas „Sūduvai“?

– Net nežinau... Apie tai negalvojau, tačiau yra, kaip yra, turime su tuo susitaikyti. Rungtynės be žiūrovų taip pat turės įtakos. Žinoma, jiems gerai, kad žaidžia namuose, bet žiūrovų trūkumas šansus išlygins. Vieneriose rungtynėse gali nutikti bet kas.

– „Sūduva“ išgyveno sunkų periodą, patyrėte keletą skaudžių pralaimėjimų, kas buvo nutikę?

– Manau, kad šis sezonas yra labai sunkus dėl pandemijos. Du mėnesius sėdėjome namuose, savo šalyse. Kitos komandos kurį laiką buvo kartu, o tai duoda skirtumą.

Kai mes pralaimime, tai nėra trenerio kaltė, o mūsų

Mes grįžome, pradėjome gerai, bet vėliau turėjome problemų. Manau, normalu, kad sezono metu būna ir pakilimų, ir nuopolių. Bet manau, kad prieš „Žalgirį“ parodėme, kokie mes stiprūs, jei esame susikoncentravę, disciplinuoti, turime energijos. Tuomet mus nugalėti sunku.

Tačiau, jei pradedame galvoti, kad bus lengva, gal kartais taip ir nutinka, bet šiais metais lygoje mažiau komandų, jos geresnio lygio, todėl reikia maksimalios koncentracijos.

– Gal prisidėjo ir trenerių kaita, kai sezoną pradėjo Heimo Pfeifenbergeris, o vėliau jį pakeitė Saulius Širmelis?

– Dabar mūsų treneris dirba puikiai. Jis mums paruošia gerą planą, mes žiūrime video, tad, kai mes pralaimime, tai nėra trenerio kaltė, o mūsų.

– Pastarųjų trejų metų „Sūduvos“ sėkmė Europoje buvo siejama su Vladimiru Čeburinu. Ar galima jį palyginti su S.Širmeliu?

– Kiekvienas treneris turi savo stilių, savo taktiką, savo charakterį. Jie yra skirtingi, bet mūsų treneris yra labai patyręs, dirbęs gerose komandose.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Saulius Širmelis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Saulius Širmelis

– Praėjusią savaitę komandą paliko Danielis Offenbacheris, kiek daug „Sūduva“ prarado aikštės viduryje?

– Mūsų komandoje jis buvo labai svarbus, nes gerai atliko standartines situacijas, turėjo stiprią kairę koją. Jis geras žaidėjas, bet aš jo ilgiuosi labiau kaip žmogaus, kaip draugo, mes puikiai sutarėme, daug laiko leidome kartu.

Bet turime tai priimti, eiti tolyn. Jis norėjo išvykti dėl asmeninių problemų ir turime jį suprasti.

– Praėjusiais metais Budapešte buvote gan arti palankaus rezultato, tačiau tada praleidote įvarčius ir viltys žlugo. Ko pasimokėte iš tų rungtynių?

– Paskutinės rungtynės... Jas gerai prisimenu, labai daug apie jas galvojau, turėjome nuostabią galimybę, buvome per 25 minutes nuo didžiosios Europos scenos.

Paskutinės rungtynės... Jas gerai prisimenu, labai daug apie jas galvojau

Manau, išmokome, kad privalome būti susikoncentravę kiekvieną minutę šiame lygyje. Jei prarasi koncentraciją minutei ar dviem, būsi nubaustas. To turime pasimokyti, bet manau, kad pastaraisiais metais Europoje mes parodėme save iš geros pusės ir turime garbingai kovoti šiemet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai