Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotų sirgaliai juokauja: „Mūsų suvažiavo tiek daug, kad išsigandę lietuviai parduotuvėse uždarė alkoholio skyrių“

Rugsėjo 1-ąją Vilniaus gatves užplūdo ne tik mokiniai su studentais, bet ir draugiškai nusiteikę Škotijos futbolo aistruoliai. Kiltais pasipuošę sirgaliai futbolo varžybų pradėjo laukti jau nuo pat ryto. Užpildę Vilniaus barus šypsenomis ir dainomis sveikino vietinius, ir laukė kada galės traukti stadiono link.
Sirgaliai
Sirgaliai / Dominykos Dalmotaitės nuotr.

Didžioji dalis užkalbintų Škotijos sirgalių jaučiasi užtikrinti dėl savo pergalės, bet Bilio vardu prisistatęs škotas teigė, kad niekada negali jaustis visiškai užtikrintu dėl savo šalies komandos. „Kartais ir patys į savus vartus pataikom, – sakė jis, – bet svarbiausia susikurti šventę sau pačiam.“

Paklausti, ar jiems patinka Lietuva, škotai neslėpė, kad per daug miesto neapžiūrinėja, nes dienas leidžia baruose. Škotas Danielius sakė, kad negali atsidžiaugti aplinkinių dėmesiu.

Gal stadione atmosfera nebebus tokia draugiška, bet grįžus į miestą, nepriklausomai nuo rungtynių baigties, problemų prisidaryti nesinori, – kalbėjo jis.

„Eidamas gatve aš mojuoju mašinoms, o jos man pypsi, žmonės nori susidaužti su manimi bokalais, visi pasisveikina ir palydi su šypsena. Gatvėje jaučiuosi kaip įžymybė, o dėmesys man visuomet patinka. Net su sirgaliais į konfliktus kolkas neįsivėlėme. Gal stadione atmosfera nebebus tokia draugiška, bet grįžus į miestą, nepriklausomai nuo rungtynių baigties, problemų prisidaryti nesinori,“ – kalbėjo jis.

Net kelioliką kartų Lietuvoje apsilankęs, Škotijos komandą palaikantis Braisas sakė, kad apsilankymas Lietuvoje kiekvienais metais atsieina vis brangiau. Bet lietuviai visada sutinka jį draugiškai ir svetingai, o ir kylančios kainos nebaugina. „Gal tik šį kartą mūsų suvažiavo tiek daug, kad išsigandę lietuviai parduotuvėse uždarė alkoholio skyrių,“ – juokėsi škotas.

Škotiją palaikantis Vilis Andersonas teigė girdėjęs, kad stadione škotų sirgalių skaičius pranoks lietuvius. „Nežinau, ar taip yra todėl, kad jūs ruošiatės stebėti krepšinio varžybas, ar dėl prastesnės ekonominės būklės, bet kuriuo atveju, smagu jaustis kaip namie,“ – sakė jis. „Vakar buvo sunku surasti vietos bare, bet nėra ko stebėtis, kainos nėra aukštos, pilna skanaus alaus, tad ko daugiau reikia?“

Vilniaus barų darbuotojai taip pat džiaugėsi atvykėliais. „Pianoman“ bare jau septintus metus dirbantis Valentas sako, kad sirgalių antplūdis tikrai jaučiasi. „Bet galiu pasakyti, kad mūsų barą lanko kokybiški škotai. Škotijos futbolo fanai yra vieni iš kultūringiausių ir vieni iš turtingiausių varžybas atvykstančių stebėti klientų. Su jais reikia mokėti dirbti, kartais prižiūrėti, bet pradėjus su jais bendrauti atsiras ir papildomų arbatpinigių, ir gero laiko. Palyginti škotų futbolo sirgalius su britais, tai škotai yra dvigubai tvarkingesni ir draugiškesni, geresni klientai bare. Kaip fanai, jie yra didelis pliusas Lietuvai ir Vilniui. Jie išgeria daugiau nei lietuviai, bet į futbolo varžybas jie žiūri kaip į šventę, vienas kitą prižiūri,“ – kalbėjo barmenas.

„Jie labai šnekūs. Jei sugebi juos prisijaukinti, jie visuomet sugrįžta. Viena Škotijos sirgalių grupė atsiminė mus po paskutinio savo vizito Vilniuje. Antradienį, nusileidus jų lėktuvui, jie atėjo į mūsų barą savo pusrytinio alaus, vėliau grįžo vakare. Taip jau tris dienas kasdien grįžta. Jie domisi mūsų kultūra ir jiems svarbu gauti grįžtamąjį ryšį. “

Dominykos Dalmotaitės nuotr./„Pianoman“ barmenas pasipuošęs škotišku kiltu
Dominykos Dalmotaitės nuotr./„Pianoman“ barmenas pasipuošęs škotišku kiltu

„Republic No.4“ dirbantis Mantas prisipažino buvęs maloniai nustebintas škotų tvarkingumu: „Pirmą kartą su jais susidūriau vasaros pradžioje, kai Trakų futbolo klubas varžėsi su Škotijos „St. Johnstone“ komanda. Tiek tada, tiek dabar, nedužo nė viena taurė ar bokalas,“ – tvirtino jis. „Škotų daug, alkoholio išgerta dar daugiau, bet konfliktų – nulis. Patys škotai dažnai mėgsta pabrėžti, kad jie yra Škotijos futbolo sirgaliai, o ne anglai, tad ir savo, kaip sirgalių vaidmenį jie supranta kitaip. Škotų gėrimo kultūra yra kur kas labiau išvystyta,“ – pasakojo Mantas. Kaip vieną iš juokingesnių istorijų, barmenas įvardino nugirstą pokalbį, kai škotų sirgalius savo vaiką ramino gąsdindamas ekskursija po muziejus.

Dominykos Dalmotaitės nuotr./Vilniaus barus apsėdę sirgaliai nevengia kontakto su vietiniai
Dominykos Dalmotaitės nuotr./Vilniaus barus apsėdę sirgaliai nevengia kontakto su vietiniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas