Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sprendimai, dėl kurių graužiami nagai: 10 prasčiausių „Premier“ lygos perėjimų

„Premier“ lyga yra viena pajėgiausių pasaulyje, tačiau net ir garsiausių klubų vadovybės pridaro klaidų, kai ateina laikas rinktis žaidėjus. ESPN surikiavo prasčiausius Anglijos aukščiausios lygos įsigijimus.
Surikiuoti blogiausi „Premier“ lygos įsigijimai
Surikiuoti blogiausi „Premier“ lygos įsigijimai / nuotr. „Scanpix“ ir „Twitter“

10. Mario Balotelli. 2014 metai

Įsigijo: „Liverpool“

Atvyko iš: „AC Milan“

Kaina: 18 mln. svarų

Tada „Liverpool“ bandė pakeisti Luisą Suarezą, o šiame bandyme logikos buvo. M.Balotelli buvo 24-rių, o praėjusį sezoną Italijoje buvo pelnęs 14 įvarčių. Žaidėjo kaina taip pat buvo gan logiška, o treneris Brendanas Rodgersas mokėjo išnaudoti futbolininkų talentą.

Tačiau greitai paaiškėjo, kad šis pirkinys buvo klaida. B.Rodgersas buvo kritikuojamas, nes viešai pripažino, kad italo įsigijimas buvo paskutinis variantas, ieškant, kuo pakeisti L.Suarezą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mario Balotelli
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mario Balotelli

Per 939 minutes M.Balotelli pelnė vieną įvartį ir išvyko atgal į Milaną pagal nuomos sutartį. B.Rodgersas gan greitai buvo atleistas.

9. Winstonas Bograde'as. 2000 metai

Įsigijo: Londono „Chelsea“

Atvyko iš: „Barcelona“

Kaina: už dyką

Nors jau ilgą laiką esame įpratę, kad su savininku Romanu Abramovičiumi „Chelsea“ yra finansiškai pajėgus klubas, buvo laikai, kai „aristokratai“ turėjo piniginių problemų ir balansavo ant rimtos krizės ribos.

W.Bograde'as uždirbo po 40 tūkst. svarų per savaitę, bet jau po 13-kos dienų nuo įsigijimo tuometis treneris Gianluca Vialli buvo atleistas.

Naujasis strategas Claudio Ranieri nevertino W.Bograde'o, tad futbolininkas atsidūrė atsarginių suolo gale. Tiesa, „Chelsea“ atsisakė išnuomoti žaidėją, nors atsirado klubų, galinčių net ir mokėti visą atlyginimą.

Iš viso W.Bograde'as sužaidė vos devynerias „Premier“ lygos rungtynes ir daugiau aukščiausioje Anglijos lygoje nepasirodė.

8. Tomas Brolinas. 1995 metai

Įsigijo: „Leeds United“

Atvyko iš: „Parma“

Kaina: 4,5 mln. svarų

Tuo metu žiniasklaida kritikavo T.Broliną dėl jo svorio ir noro trūkumo, tačiau didžioji šio nesėkmingo perėjimo dalis krenta ant „Leeds United“ pečių. T.Brolinas 1994 metais patyrė sunkią traumą ir beveik nežaidė Italijos klube prieš atvykdamas į Angliją. Tuo metu jis tapo brangiausiu „Leeds United“ futbolininku istorijoje.

Per 18 rungtynių „Premier“ lygoje jis pelnė 4 įvarčius.

Bet situacija pasidarė prastoka. Tuometis treneris Howardas Wilkinsonas nusprendė pastatyti T.Broliną ne į jo įprastą poziciją, todėl švedas atsakė tragiškomis rungtynėmis, kurias „Leeds United“ 0:5 pralaimėjo „Liverpool“ ekipai.

Kitą sezoną T.Brolinas atsisakė grįžti į komandą, išvyko į Ciurichą, kur žaidė už minimalų atlyginimą, kad patvirtintų, jog ne pinigai jam rūpi. Vėliau nuomos pagrindais švedas dar nedaug rungtyniavo „Parma“ ekipoje.

„Leeds United“ gretose T.Brolinas vengė treniruotis su rezervine komanda arba išvis neatvykdavo į pratybas, tad klubas uždraudė jam atvykti net į rungtynes, o galiausiai paleido. Karjerą T.Brolinas baigė būdamas 28-rių.

7. Andrejus Ševčenko. 2006 metai

Įsigijo: Londono „Chelsea“

Atvyko iš: „AC Milan“

Kaina: 39,5 mln. svarų

R.Abramovičius ilgai medžiojo puolėją, o galiausiai įkalbėjo Milano klubą parduoti A.Ševčenko už tuomet rekordinę sumą Anglijoje.

Ukrainiečio perėjimas atrodė kaip žvilgsnis į būsimą Didier Drogba išvykimą, o treneris Jose Mourinho tikėjosi A.Ševčenko naudoti kaip pagrindinį pasirinkimą puolime. Problema buvo tokia, kad naujokui jau buvo 29-eri ir jis, atvykęs į Londoną, atrodė staiga pasenęs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Ševčenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Ševčenka

Traumos, nepastovumas ir atgyjantis D.Drogba apkarpė A.Ševčenko laiką iki devynių įvarčių „Premier“ lygoje per 48 rungtynes. J.Mourinho galiausiai pasiliko prie D.Drogba varianto ir naudojo A.Ševčenko ne jo pozicijoje, o tai nepatiko R.Abramovičiui, kuris portugalą atleido 2007-siais.

A.Ševčenko galiausiai išvyko atgal į Milaną po antro sezono Londone, o galiausiai persikėlė į Kijevo „Dynamo“.

6. Dani Osvaldo. 2013 metai

Įsigijo: „Southampton“

Atvyko iš: „Roma“

Kaina: 13,6 mln. svarų

„Scanpix“ nuotr./Dani Osvaldo
„Scanpix“ nuotr./Dani Osvaldo

D.Osvaldo nėra vienintelis „Premier“ lygos žaidėjas, kuris įsivėlė į muštynes su komandos draugu, tačiau tai buvo tik vienas iš incidentų.

Italas sulaukė bausmės už tai, kad susimušė su Eriku Lamela „Roma“ klube, o tada persikėlė į „Southampton“ 2013-siais. Jis per 855 minutes pelnė 3 įvarčius, o galas jo karjerai atėjo, kai per treniruotę galva trenkė komandos draugui gynėjui Jose Fonte.

Nuo tada D.Osvaldo „Southampton“ ekipoje nežaidė niekada ir buvo nuomojamas Turino „Juventus“, Milano „Inter“ ir „Boca Juniors“ komandoms, o galiausiai – paleistas.

5. Adrianas Mutu. 2003 metai

Įsigijo: Londono „Chelsea“

Atvyko iš: „Parma“

Kaina: 17,1 mln. svarų

Tai buvo vienas pirmųjų R.Abramovičiaus pirkinių „Stamford Brigde“, o A.Mutu, kaip buvo tikimasi, gerai sulips su Hernanu Crespo.

Debiutinis A.Mutu sezonas „Chelsea“ gretose buvo neblogas. Jis pelnė 6 įvarčius ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus 2003-04 metų sezone, tačiau vėliau sužaidė tik du mačus ir buvo paleistas.

„Scanpix“ nuotr./Adrianas Mutu
„Scanpix“ nuotr./Adrianas Mutu

Priežastis? Narkotikų testas, parodęs, kad žaidėjas vartojo kokainą.

A.Mutu gavo 7 mėnesių diskvalifikaciją, o „Chelsea“ jį atleido bei pradėjo bylinėtis. Galiausiai puolėjas Londono klubui dar sumokėjo 17 milijonų eurų iš savo kišenės.

4. Bosko Balabanas. 2001 metai

Įsigijo: Birmingamo „Aston Villa“

Atvyko iš: Zagrebo „Dinamo“

Kaina: 7 mln. svarų

Tie 7 milijonai svarų neatrodo kaip milžiniška suma, jei žvelgiame į dabartines žaidėjų vertes. Tai buvo 23-čia didžiausia suma 2001-ųjų vasarą „Premier“ lygoje. Jei ieškotume panašumų, tai tas pats, kas „Leicester City“ 30,1 milijono, išleistų už Ayoze Perezą praėjusią vasarą.

Tik įdomu tai, kad, remiantis žiniasklaida, didžioji dalis tų 7 milijonų svarų, sumokėtų už perėjimą, nubyrėjo į paties futbolininko kišenę.

Aštuonių mėnesių prireikė B.Balabanui, kad jis sužaistų 90 minučių, sudėjus visas rungtynes „Premier“ lygoje. Kroatas nė karto nežaidė starto sudėtyje, iš viso sužaidė 138 minutes ir nepelnė nė vieno įvarčio.

„Aston Villa“ galiausiai išnuomojo B.Balabaną po vieno sezono. Pats futbolininkas kaltino Birmingamo klubą dėl nesėkmingai susiklosčiusios karjeros „Premier“ lygoje.

3. Ricky Alvarezas. 2015 metai

Įsigijo: „Sunderland“

Atvyko iš: Milano „Inter“

Kaina: 9,5 mln. svarų

Šioje istorijoje pabrėžtinų momentų yra daug. 2014-siais R.Alvarezas atvyko į „Sunderland“ nuomos pagrindais už 900 tūkst. svarų. Sutartyje buvo numatyta sąlyga, kad Anglijos klubas turi išpirkti futbolininką sezono pabaigoje. Komanda liko „Premier“ lygoje, o žaidėjas nepraėjo medicininio patikrinimo dėl kairiojo kelio problemų.

R.Alvarezas sužaidė vos 13 rungtynių ir patyrė kito kelio traumą, kuris buvo operuotas prieš keletą metų.

„Sunderland“ klubas tuomet bandė išsisukti nuo minėto privalomo sutarties išpirkimo ir tikino, esą dešiniojo kelio problemos lėmė ir kairiojo kelio traumą.

Bet Anglijos klubui nepavyko. R.Alvarezui kontraktas nebuvo pasiūlytas, tad futbolininkas pasirašė sutartį su „Sampdoria“ klubu. Taip, situacija galiausiai buvo tokia: „Sunderland“ sumokėjo 9,5 milijono svarų už žaidėją, kuris iškart po to paliko komandą.

„Sunderland“ dar bandė įrodinėti, kad Milano „Inter“ turi sumokėti didžiąją dalį futbolininko nuomos sumos ir atlyginimo dėl anksčiau patirtos traumos. Galiausiai pats R.Alvarezas padavė „Sunderland“ į Sporto arbitražo teismą dėl netektų pinigų tuo metu, kai jis žaidė „Sunderland“ ir „Sampdoria“ ekipose.

Tuomet Anglijos klubas sugalvojo paduoti į teismą savo buvusį komandos gydytoją ir išsireikalauti 13 milijonų svarų. Tačiau panašu, kad anglams tiesiog reikėtų pamiršti tai, kas įvyko, ir apsimesti, kad to niekada nebuvo.

2. Danny Drinkwateris. 2017 metai

Įsigijo: Londono „Chelsea“

Atvyko iš: „Leicester City“

Kaina: 34,1 mln. svarų

Kai 2017-ųjų vasarą „Chelsea“ įsigijo D.Drinkwaterį, futbolininkas buvo siejamas su Anglijos rinktine ir reguliariai rungtyniavo „Leicester City“ komandoje.

Tada atrodė, kad Londono klubas saugą pirko paskutiniu momentu, po to, kai Rossas Barkley atmetė „aristokratų“ pasiūlymą, tad D.Drinkwateris turėjo tapti aikštės vidurio svarbiu žaidėju, kokiu buvo čempioniškoje „Leicester City“ komandoje.

Tačiau viskas klostėsi prasčiau. D.Drinkwateris sužaidė tik 12 „Premier“ lygos rungtynių pirmajame savo sezone, o vėliau išvis iškrito iš komandos paveikslo.

„Scanpix“ nuotr./Danny Drinkwateris
„Scanpix“ nuotr./Danny Drinkwateris

Maurizio Sarri suteikė saugui vienintelį šansą „Community Shield“ turnyre, o nuo tada D.Drinkwateris su „Chelsea“ marškinėliais aikštėje taip ir nepasirodė.

Atvykęs treneris Frankas Lampardas rodė šiek tiek susidomėjimo saugu ir bandė suteikti jam šansą, tačiau neilgai.

Tuomet sekė nuomos sutartys, pagal kurias D.Drinkwateris rungtyniavo „Burnley“ ir „Aston Villa“ ekipose, bet ir ten kelias nebuvo rožėmis klotas.

D.Drinkwateris, jau būdamas „Burnley“ nariu, įsivėlė į muštynes naktiniame klube po to, kai, kaip pranešama, bandė namo parsivesti kito futbolininko Kgosi Ntlhe merginą. Per muštynes D.Drinkwateris patyrė kulkšnies traumą.

„Burnely“ gretose D.Drinkwateris sužaidė vos vienerias rungtynes, keturiskart išbėgo į aikštę su „Aston Villa“ apranga, o paskutiniu lašu tapo smūgis komandos draugui per treniruotę. Saugą išsiuntė atgal į „Chelsea“ komandą.

100 tūkst. svarų per savaitę uždirbantis saugas tapo milžinišku galvos skausmu Londono klubo vadovams.

1 Ali Dia. 1996 metai

Įsigijo: „Southampton“

Atvyko iš: niekur

Kaina: už dyką

Anksčiau išvardinti žaidėjai klubams kainavo ne tik daug nervų, bet ir pinigų. Tik ne A.Dia, kuris atvyko į komandą už dyką, o sužaidė tik vienerias rungtynes.

Niekas nebuvo atleistas ir neiškrito į žemesnį divizioną dėl šio „futbolininko“, tačiau jo atsiradimas „Southampton“ gretose yra itin komiškas ir sunkiai suvokiamas.

A.Dia paskambino Anglijos komandos treneriui Graeme'ui Sounessui ir apsimetė George'u Weahu – geriausiu 1995-ųjų pasaulio žaidėju – bei parekomendavo esą savo pusbrolį, kuris esą neseniai pelnė du įvarčius Senegalo rinktinėje ir anksčiau žaidė „Paris Saint-Germain“.

Tai skambėtų puikiai, jei iš tikro A.Dia nebūtų 31-rių koledžo studentas, kartais pažaidžiantis mėgėjų lygose.

VIDEO: Ali Dia – vyrukas, apgavęs visą „Premier“ lygos klubą

G.Sounessas pakvietė A.Dia į peržiūrą, o po kelių dienų registravo „Premier“ lygos rungtynėms prieš „Leeds United“. Neįtikėtina, bet po to, kai 32-ąją minutę Mattas Le Tissieras patyrė traumą, A.Dia buvo mestas į aikštę.

Jo karjera tęsėsi 53 minutes, o tuomet treneris suprato, kokią klaidą padarė. G.Sounessas pakeitė A.Dia, kuris netrukus paliko komandą ir grįžo į mėgėjų lygą.

Žvelgiant iš „Southampton“ perspektyvų, tai buvo blogiausias sandoris istorijoje, žvelgiant iš neutralios pozicijos, tai yra linksmiausia, kas kada nors nutiko „Premier“ lygoje.

Šiandien yra neįsivaizduojama, kad atsitiktinis universiteto studentas galėtų paskambinti „Premier“ lygos treneriui. Net jei ir pavyktų, prireiktų kelių sekundžių, kad būtų išsiaiškinta visa tiesa apie apgaviką.

Taip, „Premier“ lygoje dar bus daug nepavykusių ir nepasiteisinusių pirkinių, bet kito Ali Dia nebus niekada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas