Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stebuklą Čempionų lygoje sukūręs „Panevėžio“ vedlys: „Ieškau atsakymo, kodėl nesame tokie A lygoje“

„On vain yksi Klubi“ arba „Yra tik vienas vienintelis klubas“ – toks moto jau kuris laikas lydi Helsinkio HJK ir paaiškina penkias geltonas žvaigždes virš klubo logotipo, kurios simbolizuoja bendrus vyrų (33) ir moterų (23) komandų iškovotus Suomijos čempionų titulus (55 – už dešimt titulų viena žvaigždė). Antradienio vakarą Panevėžio „Aukštaitijos“ stadione vykusiose UEFA Čempionų lygos pirmojo atrankos etapo rungtynėse aikštėje iš tiesų pamatėme vieną komandą. Visgi ja suomių nuostabai buvo ne HJK, o A lygos čempionas „Panevėžys“.
Stijnas Vrevenas ir Nicolasas Gorobsovas
Stijnas Vrevenas ir Nicolasas Gorobsovas / Pauliaus Židonio nuotr.

„Čia kaip toje namų buityje. Anksčiau ar vėliau prisiruoši ir tą žmonos prašytą vinį į sieną galiausiai įkali“, – vaizdingai šeimininkų pergalę 3:0 įvertino tribūnoje sutiktas „Panevėžio“ ambasadorius filosofas Paulius Gritėnas.

Tai buvo antroji HJK viešnagė „Aukštaitijos“ stadione ir antrą kartą iš Panevėžio tituluočiausias Suomijos klubas išvyksta nieko nepešęs.

Pirmą kartą HJK čia lankėsi 2010-ųjų liepą ir tuomet UEFA Čempionų lygos antrojo atrankos etapo pirmajame mače nusileido Panevėžio „Ekranui“ 0:1, o pergalingą įvartį įmušė Vilniaus Sekmadienio lygoje iki šiol žibantis Ramūnas Radavičius.

Tose rungtynėse panevėžiečių vartus gynė ir šiuo metu reprezentacinei miesto komandai priklausantis Vytautas Černiauskas, o gynybą cementavo bei kapitono raištį ryšėjo dabar „Panevėžio“ trenerių štabe dirbantis Dainius Gleveckas.

„Panevėžio“ nuotr./Stijnas Vrevenas ir Dainius Gleveckas
„Panevėžio“ nuotr./Stijnas Vrevenas ir Dainius Gleveckas

Tai buvo laikas, kai Panevėžys ir Helsinkis išgyveno klubinio futbolo aukso amžių.

Pradedant 2008-aisiais „Ekranas“ laimėjo penkis iš eilės A lygos čempionų titulus. 2009-aisiais HJK pradėjo Suomijoje iki šiol nepakartotą šešių iš eilės auksinių trofėjų atkarpą.

Galiausiai abiejų klubų vektoriai pakrypo priešingai. „Ekranas“ buvo išnykęs iš šalies žemėlapio, prieš kelis metus atgaivintas ir sunkiai ieško vietos po saule būdamas „Panevėžio“ šešėlyje. HJK tęsia dominavimą Suomijoje ir pernai ketvirtą kartą iš eilės iškovojo „Veikkausliiga“ auksą.

Tarp Suomijos klubinio futbolo ir šių dienų „Panevėžio“ galima būtų rasti ir daugiau įdomių paralelių.

Aršiausias HJK oponentas Valkeakoskio „Haka“ yra vienintelis klubas Europoje, kuris vieną sezoną (1995) tapo savo šalies čempionu, o jau kitąmet buvo priverstas nusileisti į žemesnį divizioną.

Šiemet su panašiu iššūkiu susiduria ir Panevėžio klubas, kuris po 22-iejų turų A lygoje užima devintą vietą, turi tiek pat taškų, kaip ir paskutinė Marijampolės „Sūduva“ bei realiai rizikuoja iškristi į Pirmąją lygą.

Mačą su suomiais „Panevėžys“ pasitiko patyręs du iš eilės pralaimėjimus A lygoje Gargždų „Bangai“ ir Kauno rajono „Hegelmann“ bei neįmušęs įvarčio.

Bet Čempionų lyga – kita istorija.

Pauliaus Židonio nuotr./„Panevėžio“ futbolininkai
Pauliaus Židonio nuotr./„Panevėžio“ futbolininkai

„Futbolistai nepaves / Panevėžys pergalę vėl švęs“ – su Egidijaus Žižiūno sukurto „Panevėžio“ himno žodžiais saulėtą antradienio pavakarę į aikštę žengė abiejų ekipų futbolininkai.

Žodžiai buvo pranašiški. A lygos čempionai nepavedė, vos tris pergales šiemet šalies čempionate regėjusi Aukštaitijos sostinė gavo retą progą švęsti.

Savo čempionišką praėjusio sezono versiją „Panevėžys“ pradėjo rodyti nuo rungtynių pradžios ir jau 10-ąją minutę Ernestas Veliulis užklupo nepasiruošusį HJK kairįjį gynėją Noah Pallasą, bet perdavimas palei vartų liniją adresato nesulaukė.

Į šį signalą suomiai neįsiklausė – po šešių minučių Roberto Mazano perdavimas į baudos aikštelę baigėsi to paties E.Veliulio išnirimu už gynėjų ir taikliu smūgiu.

Simboliška – pirmą „Panevėžio“ įvartį Čempionų lygos istorijoje įmušė šiame mieste gimęs futbolininkas.

Sniego baltumo marškiniais ir striukomis juodomis kelnėmis pasipuošęs treneris Stijnas Vrevenas suplojo rankomis.

Per pertrauką baltus marškinius užsimetė ir „Panevėžio“ atstovas spaudai Karolis Tretjakas. A.Jakšto gatvėje pakvipo pergale.

Pauliaus Židonio nuotr./„Panevėžio“ futbolininkai
Pauliaus Židonio nuotr./„Panevėžio“ futbolininkai

Kai 64-ąją minutę Lucas de Vega uždirbo baudinį, o Nicolas Gorobsovas jį užtikrintai realizavo, Aukštaitijos stadione susirinkę sirgaliai sunkiai galėjo patikėti tuo vaizdu, kurį mato.

Nuo „Panevėžio“ atsarginių žaidėjų suolo pašokęs klubo direktorius Bronius Vaitiekūnas atsisuko į triumfuojančias tribūnas ir pergalingai iškėlė rankas.

Visgi nei jis, nei keturis keitimus iš karto paruošęs HJK treneris Toni Korkeakunnas nespėjo atsipeikėti, o po keitimo aikštėje pasirodęs Noelis Mbo trečią kartą pasiuntė kamuolį į vartus.

71-ąją minutę Cheikhou Diengui gavus antrą geltoną kortelę, „Panevėžys“ liko dešimtyje ir buvo priverstas demonstruoti atsparumą, bet antradienio vakaras priklausė šeimininkams.

Rezultatas nepasikeitė. Stadiono tribūnos pirmą kartą šį sezoną savo numylėtiniams skandavo „Ačiū, ačiū!“.

„Nėra ką ir pridurti...“, – lakoniškai rungtynes feisbuke savo oficialioje paskyroje įvertino HJK.

„Panevėžys“ nuotr./Stijnas Vrevenas
„Panevėžys“ nuotr./Stijnas Vrevenas

„Labai didžiuojuos, jog treniruoju šiuos vaikinus. Manau, kad mūsų klubui tai yra ypatingas vakaras. Pirmas kartas Čempionų lygoje ir turime štai tokį rezultatą. Vaikinai šiandien žaidė labai gerai, įmušėme fantastiškus įvarčius. Visgi man, kaip treneriui, svarbiausia, kad šį vakarą demonstravome vienybę ir iškentėjome tuomet, kai to labiausiai reikėjo. Turime būti realistai – kai kuriose rungtynių situacijose tiesiog reikėjo demonstruoti atsparumą, nes varžovas buvo tikrai kokybiškas. Jie tikrai gera komanda, techniška, labai gerai žaidžia su kamuoliu, bet prieš rungtynes žinojome, kad jei žaisime atiduodami visas širdis, galime tikėtis gero rezultato“, – po mačo kalbėjo „Panevėžio“ strategas S.Vrevenas.

Visgi skubėti 50-etis Belgijos specialistas nenorėjo. Anot jo, antradienį „Panevėžys“ padarė tik pusę darbo. Likusi pusė turi būti atlikta atsakomajame mače, kuris po savaitės vyks Helsinkio „Bolt Arena“.

„Dabar turime progą trumpai pasidžiaugti, gerai išsimiegoti, o nuo rytojaus jau ruošimės atsakomajam mačui. Turime Suomijoje būti tokie pat geri. Patekimas į kitą etapą klubui būtų nuostabus pasiekimas, bet turime išlikti realistai. Ar tai buvo geriausias mūsų mačas šį sezoną? Sunku pasakyti, bet šios rungtynės aiškiai parodo mūsų potencialą. Matome, kad net žaisdami su labai stipriais priešininkais galime žaisti puikų futbolą ir dominuoti. Tai tikrai buvo geras mačas, tiek komandai, tiek žaidėjams individualiai. Žaidėme su dideliu noru, atiduodami širdis, pasiaukodami. Štai tokią komandą noriu matyti visada“, – teigė strategas.

Pauliaus Židonio nuotr./Stijnas Vrevenas
Pauliaus Židonio nuotr./Stijnas Vrevenas

S.Vrevenas apgailestavo dėl Ch.Diengo pašalinimo iš aikštės ir svarstė, kad jo auklėtinis, jau turėdamas geltoną kortelę, galėjo kiek labiau pasisaugoti.

„Tai nebuvo pats protingiausias sprendimas, bet taip jau futbole kartais nutinka. Svarbiausias tokiame mače yra rezultatas. Svarbu buvo išsaugoti „sausus“ vartus. Labai džiaugiuosi, kad tai mums pavyko padaryti“, – samprotavo belgas.

15min paklaustas, kodėl tokios „Panevėžio“ versijos šį sezoną nematome A lygoje, S.Vrevenas traukė pečiais.

„Žiūriu į savo komandą ir vis dar ieškau atsakymo. Esame profesionalai, mylime savo darbą ir turėtume kas kartą eiti į aikštę su didžiausia aistra, noru ir užsidegimu. Matau, kad mano komanda visa tai turi, turime kokybę. Tiesiog privalome rasti balansą visame kame – techniškai, taktiškai, mentaliai. Ypač pastaruoju aspektu. Manau, kad psichologiškai tikrai galime paaugti. Pasikartosiu – šiandien pamatėme „Panevėžio“ standartą, kokį norėčiau matyti kiekvieną dieną, kiekvienose rungtynėse“, – teigė S.Vrevenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai