Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stiprūs ir atletiški prieš darbščius ir protingus: kaip futbolo komentatoriai skirsto žaidėjus pagal odos spalvą

Juodaodžiai – stiprūs, greiti ir atletiški. Baltaodžiai – protingi ir pasižymintys darbo etika. Tokius stereotipus naudoja stipriausių Europos futbolo lygų rungtynes įgarsinantys komentatoriai, atskleidė danų tyrimų kompanijos „RunRepeat“ atlikta statistinė analizė.
Jorginho ir Sadio Mane siekia kamuolio
Jorginho ir Sadio Mane siekia kamuolio / „Scanpix“ nuotr.

Profesionalių futbolininkų asociacijos (PFA) padedama danų kompanija analizavo 80 rungtynių iš keturių Europos lygų – Anglijos „Premier“, Ispanijos „La Liga“, Italijos „Serie A“ ir Prancūzijos „Ligue 1“.

Tai – didžiausias kada nors atliktas tokio pobūdžio tyrimas anglų kalba. Analizuotos buvo rungtynės, transliuotos Jungtinės Karalystės, JAV ir Kanados auditorijai, o į tyrimo imtį įtrauktos transliacijos per mažiausiai šešias televizijas.

Gauti rezultatai nenudžiugino. Paaiškėjo, jog rungtynių komentatoriai yra stipriai linkę į rasinius stereotipus ir neretai skirtingų rasių žaidėjus apibūdina skirtingai.

„Šviesesnės odos žaidėjai buvo nuolatos giriami už jų įgūdžius, lyderystę ir kognityvius gebėjimus. Tuo tarpu tamsesnės odos futbolininkai yra kritikuojami kur kas dažniau“, – teigiama tyrėjų pranešime.

„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas
„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas

Ištyrus požiūrį į 643 įvairių rasių ir odos spalvų žaidėjus, nustatyta, jog komentatoriai net 6,59 karto dažniau minėdami jėgą kalba apie tamsesnio, o ne šviesesnio gymio žaidėjus.

Kiek mažesnė, bet taip pat ryški takoskyra vyrauja ir lyginant pasisakymus apie greitį – šiuo atveju juodaodžiai už šią savybę yra aukštinami 3,38 karto dažniau.

Tai reiškia, kad net 87 ir 84 proc. kartų, kai komentatoriai minėjo jėgą ir greitį, buvo kalbama apie tamsesnės odos futbolininkus.

Savo ruožtu kalbėdami apie darbštumą ir darbo etiką rungtynes įgarsinantys ekspertai kur kas dažniau minėjo baltaodžius – jie buvo įvardyti 60,4 proc. daugiau kartų.

Minint intelektą ir žaidimo supratimą, šviesesnės odos žaidėjai buvo įvardyti 62,6 proc. kartų dažniau. Palyginimui, juodaodžiai sulaukė net 63,3 proc. kritikos už protingo žaidimo ar intelekto aikštėje trūkumą.

Šviesesnio gymio žaidėjai kur kas dažniau sulaukė pagyrų už žaidimo kokybę – jiems teko 67,6 proc. pagyrų, kai juodaodžiams – perpus mažiau (32,4 proc.).

Žinoma, įprastai komentatoriai prieš sakydami pagyras ar reikšdami kritiką nė nesusimąsto apie žaidėjų odos spalvą, tačiau tokie jų diskurso skirtumai gali daryti didžiulę įtaką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Madrido „Real“ – „Manchester City“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Madrido „Real“ – „Manchester City“

„RunRepeat“ tyrimų komandos direktorius Danny McLoughlinas yra įsitikinęs, kad komentatoriai veikia kiekvieną, žiūrintį futbolą per televiziją, o tai daro poveikį ir daugeliui kitų aspektų – nuo pokalbių tarp draugų futbolo sirgalių, iki komandų siūlomo uždarbio žaidėjui.

Jei futbolininkas per tiesioginę transliaciją milijonų žmonių akivaizdoje bus įvardytas kaip tinginys ar stokojantis intelekto, tai jam gali turėti milžiniškas pasekmes.

Dėl to PFA lygybės vadovas Jasonas Lee paprašė televizijų ir komentatorių, kad šie skirtų daugiau dėmesio rasinei problemai ir prieš nupasakodami situaciją aikštėje įvertintų galimas pasekmes. Maža to, komentatoriams bus siūlomi užsiėmimai, per kuriuos jie galės išspręsti nesąmoningo šališkumo problemą.

„Kad išspręstume struktūrinio rasizmo problemą, turime suprasti rasinį šališkumą, – sakė J.Lee. – Šis tyrimas parodo, kaip šališkumas pasireiškia vertinant skirtingo odos spalvos žaidėjus. Komentatoriai padeda susiformuoti nuomonę apie kiekvieną futbolininką, o tuo pačiu daro įtaką ir rasiniam šališkumui mūsų gyvenime.

Žaidi futbolą, o kažkas tave nupiešia kaip stiprų, greitą ir agresyvų. Žinoma, tai irgi yra puikios savybės, bet tavęs neapibūdina kaip „protingo, kūrybingo ir darbštaus“.

Tai yra tikras juodaodžių sportininkų stereotipas – kad jie visada bus greiti ir stiprūs. Jeigu šitaip apibrėžiame žaidėjus, jiems tampa sunku iš aikštės pereiti į kitą dimensiją ir tapti treneriu, komandos vadovu ar užimti kitas vadovaujančias pareigas.“

Žaidi futbolą, o kažkas tave nupiešia kaip stiprų, greitą ir agresyvų. Žinoma, tai irgi yra puikios savybės, bet tavęs neapibūdina kaip „protingo, kūrybingo ir darbštaus“.

Rasinės problemos ne tik futbole, bet ir kitose gyvenimo srityse į paviršių ėmė kilti gegužės pabaigoje, kai Jungtinėse Valstijose prasidėjo protestai po tamsiaodžio George'o Floydo žūties.

Prisidėdami prie protestų apie tai ėmė kalbėti ir kai kurie Anglijos „Premier“ lygos futbolininkai, o ant visų jų marškinėlių per du pirmenybių turus buvo užrašytos ne pavardės, o judėjimo pavadinimas „Black Lives Matter“.

Daugiau informacijos galima rasti paspaudus šią nuorodą: https://runrepeat.com/racial-bias-study-soccer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas