Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Stumbro“ treneris J.L.Martinsas: „Net 16 mūsų žaidėjų nėra sulaukę 21-erių metų“

Vos porą savaičių – tiek tetruko šių metų Kauno „Stumbro“ pasiruošimas naujajam A lygos sezonui. Naujasis vyr. treneris – iš Cristiano Ronaldo gimtosios Madeiros salos kilęs Joao Luisas Martinsas prisipažįsta, kad miega šiomis dienomis vos po tris valandas. Laiko mažai, o jo komanda – išskirtinai jauna. Net 16 šios Kauno ekipos žaidėjų nėra sulaukę 21-erių metų amžiaus.
Joao Luis Gouveia Martins
Joao Luis Gouveia Martins / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Iš gilaus žiemos miego prabudęs Kauno „Stumbro“ klubas Lietuvos futbolo čempionato batalijoms pradėjo ruoštis tik vasario 11 d. Šiemet prie ekipos vairo nebeliko futbolo specialisto iš Portugalijos Mariano Barreto, tačiau iš klubo sistemos jis nepasitraukė – tebėra vienas iš dalininkų. Portugalą vyriausiojo trenerio poste pakeitė jo tautietis, buvęs asistentas – Joao Luisas Martinsas, kuriam talkins taip pat „Stumbro“ sirgaliams pažįstamas Luisas Guilherme Rodriguesas ir patyręs vartininkų treneris kaunietis Artūras Ramoška.

Ketvirtadienis vyr. treneris ir komandos kapitonas Rimvydas Sadauskas pakvietė žurnalistus į pokalbį, kurio metu atsakė į rūpimus klausimus. Prieš žiniasklaidos atstovus J.L.Martinsas stojo pirmą kartą.

„Esu dėkingas, kad galėjau tuos visus metus dirbti su Mariano. Susipažinome su juo Portugalijoje daugiau nei prieš dešimtmetį, nuo 2010 m. ėmėme kartu darbuotis įvairiose užsienio šalyse. Dėkingas, kad jis taip pasitiki manimi, jog suteikė galimybę treniruoti „Stumbrą“. Gera vėl būti šiame klube. Pirmą kartą į Lietuvą atvykau 2016 m.

Suprantama, kad šis laikas – ne pats geriausias, kalbant apie pasiruošimą sezonui. Pradėjome jį labai vėlai. Turime dirbti su tuo, ką turime, ką sukūrėme per trumpą laiką. Komandos vaikinų reakcija buvo labai gera. Žinome, kad net tie klubai, kurie pradėjo pasiruošimą laiku, pirmosioms rungtynėms nebus pasiruošę taip, kaip galėtų. Ruošiame komandas juk visam sezonui, o ne tik pirmam mačui. Po trečiojo mačo bus pertrauka dėl nacionalinių rinktinių kovų – išnaudosime ją“, – teigė naujasis „Stumbro“ treneris.

Paklaustas, ar užteko laiko suformuoti komandą, ar vis dar vyksta žaidėjų peržiūros, J.L.Martinsas atsakė, kad žvalgymasis vis dar vyksta, nes treneriai visuomet nori turėti daugiau nei turi.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Joao Luis Gouveia Martins ir Rimvydas Sadauskas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Joao Luis Gouveia Martins ir Rimvydas Sadauskas

„Nėra silpnų pozicijų komandoje. Ieškome papildomo vieno ar dviejų žaidėjų, kad išlaikytume balansą. Šiaip komanda sukomplektuota – turime žaidėjų visoms pozicijoms“, – teigė portugalas, kilęs iš nuostabios Madeiros salos, tos pačios, kurioje užaugo keletą metų iš eilės geriausiu planetos futbolininku tituluotas dabartinis Turino „Juventus“ žaidėjas Cristiano Ronaldo.

Praeityje J.L.Martinsas yra buvęs profesionalus žaidėjas – rungtyniavo Portugalijos aukščiausiosios lygos „Maritimo“ klube, buvo komandos kapitonas, yra dalyvavęs ir UEFA taurės varžybose. Karjerą jis baigė būdamas 31-erių. Tuomet pradėjo dirbti žemesnės Portugalijos futbolo lygos komandų asistentu. Po kelerių metų jau užėmė vyr. trenerio poziciją. Tuomet sutiko M.Barreto, kuris pasiūlė padirbėti kartu užsienyje – Irane, Saudo Arabijoje, Omane. Kaip šioje patirties skalėje atrodo darbas Lietuvoje?

„Visos šalys yra skirtingos. Bet tai yra geras dalykas. Man patinka domėtis tos šalies, kurioje esu, kultūra, maistu, istorija. Lietuva panašiausia į mano gimtinę. Futbolas, tiesa, visose šalyse ne taip skiriasi. Žinoma, yra skirtingas profesionalumo lygis. Vienose šalyse dominuoja taktika, kitose technika, o Lietuvoje regiu futbolą, kuris nori augti. Žinau, kad čia krepšinis yra pirmoje vietoje, tad futbolas nori išsikovoti geresnes pozicijas. Žinoma, kartais daromos klaidos. A lyga stengiasi tapti geresne organizacija, bet tai nėra lengva. Jie negali dirbti vieni.

Lietuvoje regiu futbolą, kuris nori augti.

Visur galima rasti įdomybių, kurias aš, kaip treneris, pritaikau savo futbolo mokykloje. Pvz., čia, „Stumbre“, vaikinai prieš mačą išreiškia varžovams pagarbą šūkiu („Pagerbti varžovų komandą – sveiks – valio“ – aut. past.). Portugalijoje to niekas nedaro. Gal tik „suvalgysiu tave““, – šyptelėjo „Stumbro“ vedlys.

Tikslas – ugdyti jaunus žaidėjus

Paklaustas apie komandos šių metų tikslus, portugalas patikino, kad apie juos kalbėti yra labai sunku – ekipoje pasikeitė daug žaidėjų, pasikeitė ir treneris, neaiškus varžovų pasiruošimo lygis. Tikslai, anot jo, išlieka daugmaž tokie patys, kokie jie buvo praėjusiame sezone – žaisti „nuo vienų rungtynių iki kitų“, ugdyti jaunus žaidėjus.

„Turime labai jauną komandą, net jaunesnę nei pernai. Turime apie 30 žaidėjų. 16 iš jų nėra sulaukę 21-erių metų amžiaus. 9 – net 19 metų. Tad vienas iš tikslų – ugdyti jaunuosius žaidėjus. Pakelti juos į kitą lygį jų karjerose. Pastaruosius du sezonus dalyvavome Europos lygoje. Galbūt tai nebuvo tikslas, bet buvo svajonė, kuri tapo realybe. Mes ir šiemet nežudysime šios svajonės, toliau svajosime“, – teigė J.L.Martinsas.

Pasiteiravus, ar nėra keista, kad žemesnę poziciją užėmęs „Kauno Žalgiris“ sulaukia didesnės finansinės paspirties iš Kauno miesto savivaldybės nei jie, treneris pripažino, kad jam tai nepatinka ir jis to nesupranta.

„Tačiau gal ir neturėčiau to suprasti, nes biudžetas – ne mano reikalas. Mano darbas – žvelgti į aikštę, žaidėjus. Žinoma, aš girdėjau apie tą nelygybę Kauno klubų atžvilgiu. Visiems projektams ir klubams reikia pinigų. Gerai „Kauno Žalgiriui“, jei jie sulaukia didesnės paramos. Tačiau pinigai ne visuomet garantuoja pozicijas turnyrinėje lentelėje. Pavyzdys – praėjęs sezonas. Šiaip nenoriu lygintis su kitais. Tikiuosi gauti tai, ko nusipelnėme. Manau, kad miestui atnešame naudos. Savo darbą atliekame gerai. Nes per pastaruosius sezonus Kauną įrašėme į UEFA žemėlapį. Todėl nusipelnėme pagarbos“, – vylėsi portugalas, patvirtinęs, kad klubo vadovai ieško naujų investuotojų.

Pernai pranešta, kad „Stumbro“ jaunasis talentas Vilius Armalas pasirašė 4,5 metų kontraktą su garsiuoju Lisabonos „Benfica“ klubu. Taip pat į Portugalijos aukščiausios lygos klubą Setubalio „Vitoria“ išvyko ir jame jau spėjo debiutuoti praeitame sezone už „Stumbrą“ 30 rungtynių sužaidęs ir 2 įvarčius pelnęs Pietų Afrikos Respublikoje gimęs 21-erių Kgaogelo Sekgota. Šis Kauno klubas pastaruoju metu garsėjo kaip jaunų žaidėjų kalvė. J.L.Martinsas negalėjo atsakyti, ar jau dabar mato komandoje žibančių naujų deimantų, tačiau pažadėjo, kad stengsis nušlifuoti vieną kitą.

„Vieni žaidėjai užaugs greitai, kiti augs po truputėlį. Mes mylime savo jaunus žaidėjus. Perspektyvūs vaikinai. Yra deimantų, bet su jais reikia dirbti, kad spindėtų vis stipriau ir stipriau. Tikiuosi, sezonams bėgant, atsiras antrasis Armalas“, – viltis išsakė treneris.

Prisijungė ir Lukas Kochanauskas

Konferencijoje dalyvavo ir jaunasis „Stumbro“ kapitonas Rimvydas Sadauskas, ekipoje esantis ne pirmą sezoną.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rimvydas Sadauskas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rimvydas Sadauskas

„Šiam sezonui ruoštis pradėjome ypatingai vėlai. Tad šis sezonas – kitoks nei prieš tai buvę. Pernai sugebėjome išvykti ir į Turkiją, šiemet ruošiamės tik Kaune. Tačiau mano, kaip žaidėjo, darbas – kaip įmanoma greičiau ir geriau prie tokių sąlygų prisitaikyti. Nedarau iš to tragedijos, neieškau kaltų. Ruošiamės tokiomis sąlygomis, kokias turime. Stengsimės greičiau pasiekti optimalią formą“, – teigė žaidėjas.

Jei anksčiau „Stumbras“ buvo laikomas jauna komanda, šiemet ji – dar jaunesnė. Paklaustas, ar susiklosčius tokioms aplinkybėms, save ekipoje jau laiko autoritetu, 22-ejų metų R.Sadauskas pripažino, kad kai kuriems komandos bičiuliams jis išties jau toks yra.

„Jei anksčiau viskas būdavo draugų lygmeny, dabar jau paklauso jaunimas ir mano patarimo, atidžiau pasižiūri į tai, ką pasakai. Stengiuosi, aišku, iš viršaus į juos nežiūrėti. Draugai. Dar ir kapitonas. Esu išsigydęs traumas. Praėjusio sezono pabaigoje buvau patempęs kryžminius raiščius. Galėjau grįžti žaisti dar tuomet, bet nenorėjome rizikuoti. Žinojome, kad 4 vieta yra saugi. Šį sezoną pradedu maksimalios fizinės formos“, – patikino R.Sadauskas.

Norint turėti subalansuotą komandą, svarbu suderinti jaunystę su patirtimi. Pasak R.Sadausko, patirties vėjų į ekipą įneš tik ką prie jos prisijungęs Lukas Kochanauskas – buvęs Trakų klubo puolėjas, kurio karjerą taip darkė itin sunkios traumos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lukas Kochanauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lukas Kochanauskas

„Nebeturime, aišku, tokio patyrusio žaidėjo, kokį turėjome pernai – Galkevičiaus (Dominykas Galkevičius savo karjerą tęs kitame miesto klube – „Kauno Žalgiryje“). Ar laikau jį komandos išdaviku, pasirinkusį kitą Kauno klubą? – išgirdęs klausimą šyptelėjo „Stumbro“ kapitonas. – Ne. Toks futbolas. Žmogui kartais reikia pasirinkti kitą variantą. Kiekvienas norime geresnių sąlygų, ieškome, kur geriau prisitaikyti.“

Komandoje – 16 lietuvių

Klube lieka ir Rodrigo Josviaki, Andre Almeida, Lucas Villela, gruzinas Levanas Matčarašvilis, Matheusas Bissi. Prie komandos be L.Kochanausko, nutarta, prisijungs ir moldavas su rumunišku pasu – Andrei Ciofu, žaidęs Klaipėdos „Atlante“. Pasak trenerio, šiuo metu komandoje yra 16 lietuvių žaidėjų.

2019 metų A lygos sezoną kauniečiai pradės kovo 2 dieną namie, rungtynėmis prieš čempionato debiutantę „Panevėžio“ ekipą.

„Kiek girdėjau, varžovai pasiruošimą sezonui pradėjo net gruodžio mėnesį. Teko su Luku Čerkausku, kuris perėjo į „Panevėžį“ iš „Stumbro“ pasirašinėti. Manau, jų startas, kaip jaunai naujai komandai, bus galingas. Susižaidę bus geriau šiek tiek nei mes. Bet žadame kovoti kiekvienose rungtynėse tik dėl pergalės. Kaip ir treneris minėjo, neturime kažkokių didelių tikslų šį sezoną. Kiekvienoms rungtynėms – po mažą tikslą. Kiekvienos jos – lyg mažas finalas“, – teigė R.Sadauskas.

Prie „Stumbro“ trenerių štabo prisijungė ir dar vienas portugalas Pedro Miranda, dirbęs stratego asistentu Omane. R.Sadauskas išdavė paslaptį, kad Pedro neblogai kalba lietuviškai. Pasirodo, mūsų kalbą jis kurį laiką studijavo Klaipėdos universitete, o į Lietuvą portugalą atviliojo meilė lietuvaitei.

Paklaustas, kokios taktikos šalininkas yra, J.L.Martins atsakė, kad jam patinka futbolas, kuris nukala pergales.

Paklaustas, kokios taktikos šalininkas yra, J.L.Martinsas atsakė, kad jam patinka futbolas, kuris nukala pergales.

„Strategija dažnai priklauso ir nuo varžovų trenerio paruoštos strategijos. Kas man tikrai nepatinka, tai pasakymas „eik ir žaisk“. Žinoma, gražu žiūrėti žaidimą, kai žaidžiama su daug trumpų tikslių perdavimų. Pvz., niekas nekalba apie Saudo Arabijos futbolą. Jie žaidžia taip gražiai, labai gražiai. Labai greitas futbolas. Laukinis. Tik be jokios taktikos. Bėga, spiria, vėl bėga. Žiūrovams labiau patinka driblingai nei įvarčiai. Kai tik kas atlieka apgaulingą veiksmą, jie stojasi iš vietų, šoka“, – egzotiško šalies futbolo ypatybėmis pasidalijo strategas.

R.Sadauskas pripažino, kad M.Barreto pakeitęs 51-erių metų J.L.Martinsas, kuris augina keturis vaikus, praktiškai toliau tęsia pirmtako taikytus treniruočių planus. Karjeroje jaunasis „Stumbro“ kapitonas turėjo gal 8 trenerius. Pastarieji du skiriasi nuo ankstesnių tuo, kad nebijo rizikuoti, mėgsta drąsų futbolą.

„Neliepia nerizikuoti: maždaug, jei kas, spirk kamuolį kuo toliau nuo savęs – tikrai tai ne jų taktika“, – paaiškino R.Sadauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito