Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Geriausias planetoje Ricardinho panašumų į L.Messi mato daugiau nei su C.Ronaldo

Istorinė savaitė Lietuvos futbolui eina į pabaigą. Šeštadienio vakarą Kauno „Vyčio“ salės futbolininkai užbaigs UEFA Čempionų lygos Elitinio etapo kovas su ne bet kuo, o dviejų pastarųjų sezonų stipriausia Senojo žemyno komanda – Madrido „Inter“. Kartu tai galėjo būti ir paskutinė galimybė Alytuje išvysti žaidžiantį futsalo genijų Ricardinho – žmogų, kuris asmeniniais apdovanojimais netgi nenusileidžia garsiajam savo kraštiečiui Cristiano Ronaldo. Vis dėlto taip nenutiks.
Ricardinho
Ricardinho / Sandra Santiago/Movistar Inter nuotr.

Antrojo turo rungtynėse, kuriose „Inter“ 4:3 nugalėjo „Halle-Gooik“, portugalas gavo raudoną kortelę ir mačą su Lietuvos čempionais praleis.

Visgi ryškiausia turnyro žvaigždė pažadėjo atvykti į areną ir atiduoti duoklę žiūrovams.

15min pasakoja apie Ricardinho ir stipriausią futsalo klubą planetoje.

Portugališko futbolo veidrodis

Cristiano Ronaldo savo trofėjų kambaryje turi penkis „Ballon d'Or“ apdovanojimus, žyminčius, kiek kartų portugalas neturėjo sau lygių planetoje.

Lygiai tiek pat kartų geriausiu pasaulio salės futbolininku išrinktas ir Ricardinho.

Pirmą kartą 165 cm ūgio mažylis specialistų įvertinimo sulaukė 2010-aisiais dar atstovaudamas Lisabono „Benfica“ ekipai ir pirmą kartą su ja laimėjęs Čempionų lygą. Kitus keturis apdovanojimus Ricardinho susirinko pastaraisiais metais, jau atstovaudamas „Inter“ ekipai.

Sauliaus Čirbos nuotr./Ricardinho
Sauliaus Čirbos nuotr./Ricardinho

Paralelių tarp dviejų Portugalijos futbolo legendų galima būtų rasti ir daugiau.

2016 metai. Europos futbolo čempionato finalas Portugalija – Prancūzija. Portugalų lyderis, kapitonas ir geriausias pasaulio futbolininkas Cristiano Ronaldo patiria traumą. Portugalija laimi po pratęsimo ir pirmą kartą istorijoje tampa Europos čempione.

2018 metai. Europos salės futbolo čempionato finalas Portugalija – Ispanija. Portugalų lyderis, kapitonas ir geriausias pasaulio futbolininkas Ricardinho patiria traumą. Portugalija laimi po pratęsimo ir pirmą kartą istorijoje tampa Europos čempione.

„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo ir Ricardinho traumos
„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo ir Ricardinho traumos

Jei dar ir to maža, abu futbolo genijai iki praėjusio sezono pabaigos rezidavo Ispanijos sostinėje. C.Ronaldo gynė Madrido „Real“ garbę, o Ricardinho nuo 2013-ųjų atstovauja Torechon de Ardoso „Inter“. Abi komandos pastaruosius du sezonus triumfavo UEFA Čempionų lygoje.

Įsibėgėjusi „Žalioji mašina“

Madrido regionui priklausantis Torechon de Ardosas nutolęs 20 km į rytus nuo sostinės ir vadinamas miegamuoju jos rajonu. Jame įrengtas Europos Sąjungos palydovų centras ir karinė oro pajėgų bazė.

1996-aisiais čia po du dešimtmečius trukusių klajonių po Madrido apylinkes nutūpė ir stipriausias planetoje salės futbolo klubas.

„La Máquina Verde“, arba „žaliosios mašinos“ logotipą puošia rašomoji plunksna ir senovinis radijo mikrofonas. Šių atributų atsiradimas komandos simbolikoje – neatsitiktinis. „Inter“ 1977 metais įkūrė radijo žurnalistas Jose Maria Garcia. Iš pradžių iš žurnalistų ir baigusių karjerą futbolininkų sudaryta komanda žaisdavo įvairiuose parodomuosiuose ir labdaringuose mačuose.

Sauliaus Čirbos nuotr./Ricardinho
Sauliaus Čirbos nuotr./Ricardinho

Iš pradžių klubas vadinosi laidos pavadinimu „Hora XXV“, vėliau jo pavadinime taip pat buvo nemažai žiniasklaidą pabrėžiančių žodžių („Interviú Hora XXV“, „Boomerang Interviú“, „Antena3 Boomerang“).

Per beveik tris dešimtmečius Madrido priemiesčio klubas išaugo į vieną stipriausių žemyno komandų.

„Priimame Čempionų lygos laimėtojus, bet buvome net šiek tiek nustebinti, kad ispanai organizatoriams nepateikė jokių ypatingų reikalavimų. „Inter“ futbolininkai padebesiais tikrai nevaikšto, tvirtai stovi ant žemės ir puikiai supranta, ko čia atvyko“, – 15min pasakojo „Inter“ ekipą turnyro Alytuje metu lydintis Marijus Rimas.

Ispanijos klubas į Lietuvą atsivežė 25 asmenų delegaciją – 14 žaidėjų, aptarnaujantį personalą, klubo vadovus, netgi Ispanijos didžiausio sporto dienraščio „Marca“ žurnalistą Oscarą Garcia.

Tiek „Inter“, tiek kitos svečių ekipos (slovėnų „Dobovec“ bei belgų „Halle-Gooik“) įsikūrę Birštono „Vytautas Mineral SPA“, tad į treniruotes bei rungtynes joms tenka keliauti apie 30 km.

„Dėl to „Inter“ vadovai galvų nei kiek nesuka. Jiems svarbiausia, kad yra patenkinti gyvenimo ir buities sąlygomis, kurias čia gauna. Teko nemažai kalbėtis su komandos vadovu Jose Carlos Delgado. Šiltas žmogus, kuris tikino, jog Lietuvoje ispanai yra viskuo patenkinti. Bet jiems svarbiausia, kad patenkinti būtų ir rezultatu bei kelialapiu“, – juokėsi M.Rimas.

Sauliaus Čirbos nuotr./Ricardinho
Sauliaus Čirbos nuotr./Ricardinho

Didžiajam futbolui buvo per mažas

Beje, prieš 14 metų šis klubas jau yra lankęsis ir Lietuvoje bei Kauno sporto halėje žaidė tuometinio Futsal Cup atrankos turnyro rungtynes. „Boomerang Interviu“ laimėjo visus tris mačus ir tapo nugalėtoju. Kauno „Inkaras“ užėmė antrą vietą, bet ispanams nusileido 0:5.

Tuometinė komanda turėjo savo lyderį – 2008-aisiais geriausiu planetoje rinktą brazilą Schumacherį.

Dabartinis „Inter“ šalia visų Ispanijos ir Brazilijos rinktinių žvaigždžių irgi turi savo brangakmenį.

33-ejų metų (beje, kaip ir C.Ronaldo – aut. past.) Ricardinho jaunystėje taip pat norėjo tapti didžiojo futbolo žvaigžde ir net priklausė „Porto“ jaunimo akademijai, bet galiausiai buvo nurašytas dėl pernelyg mažo ūgio.

Bet troškimas žaisti futbolą buvo stiprus ir sulaukęs Kristaus amžiaus portugalas jau gali džiaugtis trimis Čempionų lygos trofėjais, Europos čempiono titulu ir visu šūsniu individualių apdovanojimų: Senojo žemynų pirmenybių rezultatyviausio ir geriausio žaidėjo prizais, 2016-ųjų pasaulio čempionato „Auksinio bateliu“ bei penkiomis geriausio planetos futbolininko statulėlėmis. „Magui“ pagal pastarąjį rodiklį neprilygsta niekas pasaulyje.

Kuklus lyderis

Savo profesionalo karjerą futsale Ricardinho pradėjo būdamas septyniolikos kukliame „Miramar“ klube. Išskirtiniai mažylio sugebėjimai valdant kamuolį iš karto patraukė „Benfica“ trenerių dėmesį ir šis perėjimas tapo lemtingas jo karjeroje.

Sauliaus Čirbos nuotr./Ricardinho
Sauliaus Čirbos nuotr./Ricardinho

Su šia komanda Ricardinho tris kartus tapo Portugalijos čempionu, nugalėjo Čempionų lygoje. Po pastarojo triumfo 2010-aisiais portugalas nusprendė paragauti legionieriaus duonos ir išvyko į Japoniją, kur priklausė „Nagoya Oceans“ ekipai. Jau pirmaisiais metais Nagojos klubas laimėjo šalies čempionatą, bet Ricardinho labai greitai sugrįžo į Europą ir nuomos pagrindais spėjo pažaisti Maskvos CSKA ekipoje. Visgi gyvenimas Rusijos sostinėje portugalo netenkino ir netrukus jis sugrįžo į „Benfica“, o nuo 2013-ųjų sėkmingai atstovauja „Inter“.

Nors per pirmas dvi varžybų dienas Alytuje visų savo sugebėjimų Ricardinho tikrai neatskleidė, „Inter“ ir taip užtikrintai yrėsi link ketvirtojo iš eilės Čempionų lygos finalo ketverto.

„Ricardinho – labai šiltas ir linksmų plaučių vyrukas. Jis šioje komandoje nesijaučia išskirtinis, su visais puikiai sutaria, mėgsta pajuokauti ar su draugais pažaisti kortomis. Nosies jis tikrai neriečia ir didelės žvaigždės nevaidina, o kantriai fotografuojasi su visais norinčiais“, – apie pažintį su geriausiu planetos futsal žaidėju 15min pasakojo M.Rimas.

Pasigenda improvizacijos

Pats Ricardinho irgi tikina jog yra kuklus vyrukas, neretai specialiai privengiantis prožektorių šviesos. Anot portugalo, jis netgi šiek tiek daugiau panašumų turi ne su C.Ronado, bet su jo didžiausiu konkurentu dėl pasaulinės šlovės Lioneliu Messi.

„Man atrodo, kad aš labiau panašus į Lionelį , – prisimindamas jaunystę ir kalbėdamas apie paraleles, dabar juokiasi Ricardinho. – Abu mes esame maži, abu kairiakojai. Bet žinoma, mūsų charakterio savybės su Cristiano yra labai panašios – abu norime įmušti, abu labai mėgstame laimėti.“

Sauliaus Čirbos nuotr./Ricardinho
Sauliaus Čirbos nuotr./Ricardinho

Ricardinho nuomone, futsalas per pastarąjį dešimtmetį stipriai pasikeitė. Jis save laiko vienu iš nedaugelio senosios kartos žaidėjų, kuriems vis dar yra svarbi improvizacija, aistra, meilė žaidimui.

„Šiais laikais kiemuose ir gatvėse žaidžiančių vaikų beveik nėra. Dabar jei pamatysi dešimties berniukų grupę, tai septyni iš jų bus sulindę į mobilius telefonus. Visa tai skaudžiai kerta ir futbolui. Dabar dauguma žaidžia tarsi robotai – žino, kur reikia perduoti kamuolį, kur bėgti, kaip gintis. Yra daug talentingų žaidėjų, bet jie vengia improvizuoti ir rizikuoti, nes to jų neišmokė gatvė“, – kalba Ricardinho.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas