Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sumaištis Brazilijoje: FIFA grasina šalį išmesti iš visų tarptautinių varžybų

Sekmadienį FIFA perspėjo Braziliją, kad gali pašalinti jos nacionalines rinktines ir klubus iš visų tarptautinių varžybų, jei sausio mėnesį bus išrinktas naujas šalies futbolo federacijos prezidentas.
Neymaras
Neymaras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

FIFA laiške teigiama, kad Brazilijos futbolo organizacija CBF gali būti suspenduota, jei nepaisys jos raginimo palaukti ir vietoj to surengs skubius rinkimus, kurių metu prezidento poste bus pakeistas Ednaldo Rodriguesas.

Gruodžio 7 d. Rio de Žaneiro teismas nušalino E.Rodriguesą ir visus jo paskirtus asmenis nuo pareigų CBF dėl pažeidimų pernai vykusiuose rinkimuose.

„Scanpix“ nuotr./Fernando Dinizas ir Ednaldo Rodriguesas
„Scanpix“ nuotr./Fernando Dinizas ir Ednaldo Rodriguesas

Praėjusią savaitę du aukščiausi Brazilijos teismai paliko galioti šį sprendimą.

Futbolą valdanti FIFA istoriškai atmeta vyriausybės ir trečiųjų šalių kišimąsi į jos asociacijų narių veiklą, todėl penkiskart pasaulio futbolo čempionato nugalėtojai Brazilija iškilo grėsmė likti už svarbiausių tarptautoinių turnyrų, kol ši krizė bus išspręsta.

Rio de Žaneiro teismo sprendime taip pat nurodyta, kad Brazilijos aukščiausiojo sporto teismo vadovas José Perdizas per 30 darbo dienų turi surengti naujus prezidento rinkimus.

FIFA ankstesniuose raštuose CBF teigė mananti, kad šis įsikišimas yra nepagrįstas.

Sekmadienį išsiųstą laišką pasirašė FIFA narių asociacijų vyriausiasis pareigūnas Kenny Jean-Marie ir CONMEBOL generalinio sekretoriaus pavaduotoja Monserrat Jiménez Garcia.

FIFA ir Pietų Amerikos futbolo organizacios CONMEBOL laiške taip pat nurodoma, kad sausio 8 d. Brazilijoje bus sudaryta speciali komisija šiam klausimui aptarti.

„FIFA ir CONMEBOL norėtų primygtinai pabrėžti, kad, kol tokia misija neįvyks, nebus priimami jokie sprendimai, turintys įtakos CBF, įskaitant bet kokius rinkimus ar kvietimą juos surengti. Jei to nebus paisoma, FIFA neturės kitos išeities, kaip tik pateikti šį klausimą svarstyti ir priimti sprendimą atitinkamam sprendimus priimančiam organui, kuris taip pat gali apimti suspendavimą“, – sakoma laiške.

Laiške pabrėžiama, kad jei atitinkamas FIFA organas galiausiai sustabdytų CBF narystę, šalis iš karto netektų visų savo narystės teisių.

„Tai reiškia, kad suspendavimo laikotarpiu CBF reprezentacinės ir klubų komandos nebeturės teisės dalyvauti jokiose tarptautinėse varžybose, kol „, – prašoma laiške.

E.Rodriguesas pirmą kartą laikinuoju prezidentu tapo 2021 metais, kai pirmtakas Rogério Caboclo buvo nušalintas nuo pareigų. Vietos žiniasklaida praneša, kad šiuo metu jis veda derybas su kitais Brazilijos futbolo vadovais, kad per naujus rinkimus vėl pretenduotų į prezidento postą arba remtų kitą kandidatą.

CBF nuotr./Rogerio Caboclo
CBF nuotr./Rogerio Caboclo

E.Rodrigueso kadencija galioja iki 2026 m. Jis yra dar vienas CBF prezidentas, pastaraisiais metais susidūręs su teisinėmis problemomis, nors nėra įsivėlęs į korupcijos bylas, kaip jo pirmtakai Ricardo Teixeira, José Maria Marinas ir Marco Polo del Nero.

2021 m. rugsėjį R.Caboclo buvo pašalintas iš posto dėl seksualinio priekabiavimo bylos.

Tokiu būdu savojo šanso sulaukė viceprezidentu iki tol dirbęs E.Rodriguesas. Jis tapo pirmuoju juodaodžiu šios organizacijos prezidentu.

Brazilijoje jau spekuliuojama, kad ši sumaištis su 69-erių E.Rodriguesu gali pakenkti šalies siekiui rengti 2027 metų pasaulio moterų futbolo čempionatą ir bandymui prisiviolioti Madrido „Real“ trenerį Carlo Ancelotti. Brazilai tikisi, kad italas kitais metais pradės vadovauti nacionalinei komandai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas