Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Suomiškoje pirtyje „Panevėžio“ strategas braukė pergalės lašus: „Pelnytai“

Suomiška pirtimi visą savaitę bauginti „Panevėžio“ futbolininkai nė kiek neišsigando. Priešingai – atvykę į Helsinkį, šventiškai pasismagino, tirštuose prakaito garuose paliko suomius plikus, o galiausiai užtrenkė duris ir pasišvilpaudami iškeliavo į antrą UEFA Čempionų lygos atrankos etapą.
„Panevėžio“ triumfas
„Panevėžio“ triumfas / Klubo nuotr.

Antradienio vakarą „Bolt Arena“ stadione vykusiame atsakomajame mače Lietuvos čempionai 1:1 išsiskyrė su tituluočiausiu visų laikų Suomijos klubu Helsinkio HJK ir užtikrintai apgynė prieš savaitę namuose įgytą triuškinantį pranašumą 3:0.

Pirmą kartą prestižiškiausiame žemyno klubinių komandų turnyre dalyvaujantis vos 2015-aisiais įkurtas Aukštaitijos klubas tęsia savo istorinę kelionę.

Kitame etape Stijno Vreveno vyrų laukia netolima išvyka į Lenkiją ir akistata su šios šalies čempionu pirmą kartą tapusiu Balstogės „Jagiellonia“ klubu.

„Panevėžio“ nuotr/Nicolas Gorobsovas
„Panevėžio“ nuotr/Nicolas Gorobsovas

Helsinkis gali pasigirti turintis pasaulyje didžiausią vienam gyventojui tenkančių sunkiosios muzikos grupių koncentraciją, kuriame užgimė tokie stygų virtuozai kaip „Nightwish“, HIM, „The Rasmus“, „Children of Bodom“, „Stratovarius“, „Ensiferum“, „Poets of the Fall“ ar „Apocalyptica“, bet antradienio vakarą didžiojoje Suomijos scenoje trankiais pergalės kūriniais džiugino ne vietos numylėtiniai, o išsišokėliais laikyti, bet aukštais akordais sugriežę panevėžiečiai.

„Labai didžiuojuosi tuo, ką padarėme. Tai yra didžiulis klubo laimėjimas, didžiulis visos Lietuvos futbolo laimėjimas. Noriu pagirti komandą, trenerius, aptarnaujantį personalą, visus klubo žmones. Žaidėme prieš labai stiprų varžovą ir dar prieš savaitę niekas mumis netikėjo. Bet mes laimėjome namuose 3:0, čia vėl sužaidėme labai gerai ir, mano manymu, visiškai pelnytai žengėme į kitą etapą. Šiandien Panevėžiui yra fantastiška diena. Visi žino, kad mums sunkiai sekasi vietinėje lygoje, tad tikiuosi, kad ši savaitė ir šios dvi pergalės padės atsispirti“, – po mačo kalbėjo S.Vrevenas.

Lyginant su pirmąja dvikova Panevėžyje, 50-etis belgas starto sudėtyje atliko tik vieną priverstinį keitimą – vietoj raudoną kortelę gavusio Cheikhou Diengo į aikštės vidurį įliejo daugiau patirties ir išleido dar vieną atraminį saugą Jovaną Čadženovičių.

Kur kas radikalesnių permainų ėmėsi HJK vedlys Toni Korkeakunnas. Jis aikštėje paliko tik penkis tuos pačius futbolininkus, pakeisdamas netgi vartininką, kone visą gynybos liniją, abu puolėjus ir taktinę schemą.

Bet bendrą vaizdą aikštėje tai mažai keitė. „Panevėžys“ ir vėl buvo labai solidi, tikrai ne prastesnė bei svarbiausia – pergalinga komanda.

11-ąją minutę link panevėžiečių atsarginių suolo atskriejusį ne patį patogiausią kamuolį S.Vrevenas techniškai sustabdė baltu laisvalaikio bateliu, taip prisimindamas jaunystę, kai karjeros pike atstovavo Vokietijos „Kaiserslautern“ ekipai.

Drąsos pirmosiomis minutėmis netrūko ir belgo auklėtiniams. A lygos čempionai drąsiai ir labai susikaupę pradėjo rungtynes, taip sugebėdami išvengti ankstyvos suomių apgulties.

37-ąją minutę panevėžiečiai turėjo neblogą progą pasižymėti, bet Lucas de Vega prieš pat atšokusį kamuolį apmaudžiai slystelėjo. Dar apmaudžiau, kad iš karto po šio epizodo suomiai nuskubėjo į greitą ataką ir įmušė įvartį „prieš logiką“ – Kasparą Dubrą aplenkęs škotas Lee Erwinas tiksliai mušė galva.

Visgi šis įžūlus šalto vandens kibiriukas ant suomiškos pirties akmenų aukštaičių iš vėžių neišmušė. Kėlinio pabaigoje kamuolį viduryje aikštėje perėmė pirmojo mačo didvyris Ernestas Veliulis.

fk-panevezys.lt nuotr./Ernestas Veliulis
fk-panevezys.lt nuotr./Ernestas Veliulis

Panevėžietis meistriškai pasinaudojo greičio savybėmis, su kamuoliu atliko įspūdingą reidą, bėgdamas greičiau už HJK gynėjus, o galiausiai galingu tolimu šūviu pasiuntė jį į suomių vartus.

„Bolt Arena“ tribūnos nuščiuvo. Trys ketvirtadaliai dvikovos laiko buvo ištiksėję, o problemų maišas netapo nė kiek lengvesnis.

„Reikėjo nemažai kentėti, bet tas mūsų įvartis buvo labai svarbus, pakeitė rungtynes. Tada nusiraminome, įtampa dingo ir varžovų entuziazmas kiek aprimo. Džiaugiuosi, kad keliaujame į kitą etapą“, – po mačo Helsinkyje kalbėjo E.Veliulis.

31-erių panevėžietis šį smūgį pavadino kol kas svarbiausiu karjeros įvarčiu.

„Manau, kad pats svarbiausias – tokiu laiku, tokios svarbos rungtynėse. Gavau kamuolį ir mačiau, kad prieš mane aukštas lėtas gynėjas, tad mečiausi jį laisvą plotą, bėgau. Gerai, kad puikiai pataikiau“, – šypsojosi saugas.

Per likusį laiką suomiai ilgiau kontroliavo kamuolį, bet realiausią progą 75-ąją minutę turėjo po keitimo pasirodęs „Panevėžio“ puolėjas Noelis Mbo.

247 „Premier“ lygos mačams ir dviem Anglijos FA taurės finalams vadovavęs Craigas Pawsonas paskutinį kartą pūstelėjo į savo švilpuką.

Panevėžiečių rankos kilo į viršų. Svečiams išskirtoje ložėje sėdėję A lygos čempiono savininkai mirktelėjo vienas kitam akį ir šventiškai bakstelėjo baltai raudomis vietinio „Karhu“ alaus skardinėmis.

„Šį kartą mums buvo gerokai sunkiau. Žaidėme ant dirbtinės dangos ir tai gerokai apsunkino mūsų pasirodymą. Net ir įveikus varžovą, manau, kad HJK – labai kokybiškas ir techniškai gerai pasirengęs priešininkas. Žinojau, kad bus sunku, buvo atkarpų, kai reikėjo kentėti, bet taip pat noriu pasidžiaugti, kad gerai kontroliavome rungtynes, laikėme balansą, karts nuo karto patys turėjome galimybių“, – teigė „Panevėžio“ treneris.

15min paklaustas apie E.Veliulio reidą, belgas šypsojosi.

„Manęs nenustebino. Mes savo žaidimą taip ir statėme, kad jis turėtų laisvės, nes puikiai žinome jo greičio savybes. Būdamas su kamuoliu jis varžovams pridaro labai daug problemų ir mes stengėmės tuo pasinaudoti. Aišku, tiek reidas, tiek pats smūgis buvo atlikti fantastiškai. Jis labai svarbų įvartį įmušė ir pirmajame mače, tačiau pirmiausia norėčiau pasakyti, kad didžiuojuos visa komanda – tiek pagrindiniais futbolininkais, tiek tais, kurie kilo nuo suolo. Tai buvo labai geras pasirodymas“, – savo vyrus gyrė S.Vrevenas.

„Panevėžio“ nuotr./Stijnas Vrevenas ir Dainius Gleveckas
„Panevėžio“ nuotr./Stijnas Vrevenas ir Dainius Gleveckas

Paklaustas, ar įveikus pirmąjį varžovą Europoje, psichologiškai kovoti su kur kas pajėgesniu „Jagiellonia“ klubu bus lengviau, belgas traukė pečiais ir tikino, jog nenorėtų, kad jo auklėtiniai galvotų, kad su šia pergale Helsinkyje darbas jau yra padarytas.

„Apie varžovą iš Lenkijos dabar dar negalvojame, dabar norime pasidžiaugti, o nuo rytojaus pradėsime ruoštis. Žinoma, žaidėjams tokie pasirodymai prideda motyvacijos ir pasitikėjimo savo jėgomis. Vis dar augame ir žinau, kad galime būti dar geresnė versija beveik visuose aspektuose – mentaliai, fiziškai. Tikiu, kad kitame etape būsime dar geresni. Lygiai taip pat tikiu, kad galime savo tikslus pasiekti ir lygoje“, – kalbėjo S.Vrevenas.

Priminsime, kad A lygoje titulą ginantys panevėžiečiai kol kas žengia priešpaskutiniai – devinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai