Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Superkomandą nuliūdinęs E.Jankauskas: „Žaidėjai atsiskleidžia, nes jaučia pasitikėjimą“

Edgaras Jankauskas prieš rungtynes žadėjo, kad Lietuvos rinktinė kovos dėl pergalės prieš bilietą į Europos čempionatą jau beveik užsitikrinusią grupės favoritę Vengriją ir savo pažadą tęsėjo. Varžovai kalbėjo apie būsimas „gyvenimo rungtynes“ Dariaus ir Girėno stadione, bet lietuviai pasiūlė tokią kovą, po kurios varžovai vos išnešė sveiką kailį – 2:2.

Fiodoras Černychas 20-ąją minutę surengė įspūdingą reidą ir dešine koja siuntė kamuolį į patį Deneso Dibuszo ginamų vartų kampą.

nuotr. Elvio Žaldario/LFF/Fiodoras Černychas
nuotr. Elvio Žaldario/LFF/Fiodoras Černychas

O štai Pijus Širvys, mušęs du įvarčius šeštadienio rungtynėse su Bulgarija, dar kartą triumfuodamas slydo ant kelių, tik šįkart Kauno stadiono hibridine veja – gynėjas pasižymėjo 36-ąją minutę, galva kreipęs kamuolį į vartus po Gvido Gineičio pakelto kampinio.

Pertrauka. 2:0.

„Tai buvo tęstinumas pradėto darbo Bulgarijoje , – po rungtynių apie puikų pirmąjį kėlinį kalbėjo E.Jankauskas. – Mums pavyko pirmas kėlinys, pavyko pratęsti praėjusių rungtynių pabaigą. Rungtynių pradžia buvo galinga. Dėl to ir nekeitėme per daug startinės sudėties, tik vieną futbolininką.“

Vengrijos kolegų veidai atrodė ištįsę prieš antrąjį kėlinį. Pergalė svečiams jau antradienio vakarą būtų užtikrinusi vietą 2024-ųjų Senojo žemyno pirmenybėse.

„Per pertrauką instruktažas buvo paprastas, kad reikia išlaikyti ritmą, nes negalime sėsti žemyn, tada užsidarysime ir mus išsuks, – apie žinutę žaidėjams per pertrauką sakė E.Jankauskas. – Žinome, kokį techninių veiksmų arsenalą varžovų komanda turi. Norėjome žaisti aukštai, neduoti jiems įžaisti kamuolio.“

Situacija, atrodė, taps tiesiog fantastiška, bet pačioje antrojo kėlinio pradžioje po Gyčio Paulausko įvarčio teisėjas fiksavo nuošalę.

Galiausiai persvaros lietuviams išlaikyti, deja, nepavyko. Visiškai dominavę aikštėje iki pertraukos, šeimininkai pirmą įvartį praleido 67-ąją minutę. Prieš Rolandą Sallai baudos aikštelėje prasižengė Emilijus Zubas, o netrukus kamuolį į jo vartus siuntė „Liverpool“ žvaigždė Dominikas Szoboszlai.

Lygino rezultatą Vengrija 82-ąją minutę, kuomet po kampinio galva tiksliai pykštelėjo Barnabasas Varga.

Nors ryškūs rungtynių favoritai buvo vengrai, po rungtynių Lietuvos stovykloje liko mažas kartėlis – pergalei pamatai buvo pastatyti tvirti, tačiau atsilaikyti nepavyko.

Vis dėlto į taupyklę įkrito dar taškas, kurių Lietuvos rinktinė, likus vienerioms rungtynėms iki ciklo pabaigos, jau turi 6.

Vengrų žurnalisto paklaustas, ar yra patenkintas galutiniu rezultatu, E.Jankauskas nemirktelėjęs atsakė: „Taip, žinoma. Galiausiai aš esu patenkintas, nes mes pasiėmėme tašką prieš stipriausią grupės komandą. Visi galvoja, kad 2:0 persvara yra baigtas darbas, bet žinome, kokia galinga tai komanda, kad jie išeis po pertraukos visais užvestais varikliais. Niekad negalvojome, kad sėsime žemyn, norėjome išlaikyti pirmojo kėlinio ritmą, bet galiausiai Vengrijos komanda dalyje aspektų yra stipresnė, galiausiai jie išlygino rezultatą. Esu patenkintas, kaip komanda žaidė, kaip kovėsi, kokia buvo agresyvi be kamuolio. Turime pripažinti, kad galiausiai tai yra teisingas rezultatas.“

Treneris atskleidė, kad pasiruošime rungtynėms daug permainų, lyginant su pergalingu vizitu Bulgarijoje, nebuvo atlikta.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Euro2024 atranka: Lietuva – Vengrija
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Euro2024 atranka: Lietuva – Vengrija

„Mūsų pasiruošime daug pakeitimų nebuvo, norėjome išlaikyti braižą paskutinių rungtynių Bulgarijoje. Kai turime kamuolį, norime jį branginti, kontroliuoti, atidaryti erdves priekyje, žaisti į jas. Kol jėgų užteko... Čia buvo turbūt pagrindinis faktorius, kodėl šiek tiek buvome pasodinti antrajame kėlinyje – pritrūko jėgų. Vengrijos rinktinė perėmė iniciatyvą.

Pasiruošimas buvo lygiai toks pats, kaip prieš rungtynes su Bulgarija. Susitarimai nesikeičia ir manau, kad vyrai labai gerai juos vykdė, pirmas kėlinys gal buvo geriausias, kokį esu matęs šiame cikle. Mušėme du įvarčius komandai, kuri per visą ciklą buvo praleidusi du. Antrajame kėlinyje, kai jėgų nebuvo, vyrai vis tiek kilo į viršų perėmę kamuolį. Mūsų pagrindinė problema yra fizinis parengimas, kurio šiandien rungtynių gale pritrūko.“

„Nenoriu skambėti liūdnai, nes pasiekėme kokybišką tašką prieš superkomandą, – akcentavo treneris. – Kažkur pasąmonėje jausmas duoda apie save žinoti, kad 2:0 pirmavome, pergalė buvo pasiekiama ranka ir šalia, bet su tokiais oponentais gali per 3 minutes praleisti dukart ir viskas apsivers. Didžiuojuosi vyrais, pabaigoje buvo labai sunku. Dar kartą noriu pasveikinti komandą, techninį štabą, medicinos personalą, kuris atstatinėjo žaidėjus po rungtynių Bulgarijoje. Šią stovyklą, šias dvejas rungtynes galime vadinti sėkmingomis, žaidėjai gali didžiuotis tuo, ką nuveikė.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Euro2024 atranka: Lietuva – Vengrija
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Euro2024 atranka: Lietuva – Vengrija

15min teiravosi, galbūt P.Širviui yra sudarytas atskiras meniu, leidžiantis taip skrajoti aikštėje. Per dvejas šio lango rungtynes „Panevėžio“ gynėjas smeigė tris įvarčius.

„Dėl maitinimo tai ačiū viešbučiui, kuriame stovyklavome, – šyptelėjo E.Jankauskas. – Galbūt tai paslapties dalis. Pijus labai drąsus vyras, šoklus. Pirmas įvartis Bulgarijoje pasiektas nuostabiu stiliumi su akrobatiniais elementais, šiandien irgi apšoko varžovą, pasikabino ore. Žaidėme trimis vidurio gynėjais. Pijaus užduotis atakoje yra būti baudos aikštelėje, tą darė mūsų abu wing-backai. Smagu, kad sugebame vis daugiau žmonių perkelti į atakuojantį departamentą ir taip esame vis pavojingesni atakoje.“

Per šį atrankos ciklą Lietuvos rinktinė jau mušė 8 įvarčius, vidutiniškai – daugiau nei po vieną per rungtynes. Pastarąjį kartą tokį rezultatyvumą lietuviai demonstravo atrankoje į 1996-ųjų Europos ir į 1998-ųjų pasaulio čempionatus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pijus Širvys švenčia įvartį
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pijus Širvys švenčia įvartį

„Rinktinės darbe niekad nebus užtektinai laiko, kad kažką naujo sugalvotume, išdirbtume instinktus, – sakė E.Jankauskas. – Mūsų žinutė buvo, kad jie nebijotų rizikuoti, kad tose vietose, kur galima žaidimą aštrinti, jie tą darytų. Gali būti ir tai viena priežasčių, kad jie pajautė palaikymą, pasitikėjimą, dingo klaidos baimė ir, matyt, kai žmogus yra laisvas kurti, nebijo pasekmių... Yra susitarimas, kad, jei yra situacija, kuri gali sukurti pavojų varžovų vartams, reikia ja naudotis. Jei ne, einame į greitą atėmimą.

Laisvė, jokios kritikos, pasekmių, žaidėjus išlaisvina. Mane labiausiai džiugina, kad žaidėjai rinktinėje jaučiasi gerai, čia nėra joks piknikas, dirbame profesionaliai, bet žaidėjai čia nori būti ir tai geriausias indikatorius, kad einame geru keliu. Jie atsiskleidžia, nes jaučia pasitikėjimą ir palaikymą.“

Vengrijos treneris Marco Rossi po rungtynių nebuvo patenkintas tuo, kaip jo komanda atrodė iki pertraukos. Viena to priežasčių, pasak italo, buvo prasta Dariaus ir Girėno stadiono vejos kokybė.

„Scanpix“/AP nuotr./Nustebęs vengrų treneris Marco Rossi
„Scanpix“/AP nuotr./Nustebęs vengrų treneris Marco Rossi

„Taip nutiko dėl aikštės, kuri nebuvo geriausios kokybės. Ir dėl mūsų, nes pastangos nebuvo aukščiausio lygio, mes nebuvome aikštėje pirmoje pusėje, atidavėme erdves, jie mušė du įvarčius, – dėstė vengrų strategas. – Jie to nusipelnė. Vėliau pakeitėme kelis žaidėjus, tai antrajame kėlinyje gerai veikė. Rungtynės pasikeitė, nors mes kentėjome dėl fiziškumo, Lietuvos rinktinė gerai kovojo dėl aukštų kamuolių, susirinko antrus kamuolius.

Turėjome daug galimybių mušti ir daugiau įvarčių. Po pirmos pusės skųstis kažkuo jau negalime. Turime suprasti, kad, kaip jau sakiau, mums reikia dviejų žingsnių į priekį. Pirmą žengėme, aišku, gal ne tokį, kokio norėjome, nes šiandien norėjome žengti į Europos čempionatą. Tačiau turime pasimokyti. Esame gerame kelyje, tobulėjimo procese.“

M.Rossi neslėpė, kad po pirmojo kėlinio dėl prastų pasirodymų galėjo keisti 7-8 futbolininkus, tačiau džiaugėsi, kad du atlikti keitimai pakeitė mačo eigą.

15min paklaustas, ką tokio ypatingo padarė Lietuvos rinktinė iki pertraukos, italas pabrėžė puikų E.Jankausko komandos aukštą spaudimą, su kuriuo jo komanda niekaip nesusitvarkė ir prarado vieną kamuolį po kito bei atidarė erdves varžovų išpuoliams.

Į kitą stovyklą Lietuvos rinktinė rinksis lapkričio viduryje prieš paskutiniąsias Europos čempionato atrankos rungtynes išvykoje su Juodkalnija. Po šio mačo lietuviai draugiškame susitikime laikys Kipro egzaminą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas