Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Superlygos idėjai – palankus teismo sprendimas: „UEFA monopolis baigėsi!“

Europos teisingumo teismas (ECJ) nusprendė, kad UEFA turima Europos futbolo kontrolė yra nelegalus monopolis – tai rimta paspirtis, atrodė, jau merdėjusiam Superlygos projektui.
Madrido „Real“ prezidentas Florentino Perezas ir „Juventus“ prezidentas Andrea Agnelli turi minčių surengti futbolo Superlygą.
Madrido „Real“ prezidentas Florentino Perezas ir „Juventus“ prezidentas Andrea Agnelli turi minčių surengti futbolo Superlygą. / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 UEFA Superlyga

Superlygos šalininkai ir jų partneriai „A22 Sports“ kreipėsi į teismą dėl UEFA draudimo įkurti naują turnyrą, kurio planai buvo atskleisti 2021-ųjų balandį ir sukėlė milžinišką pasipriešinimo bangą visoje Europoje.

UEFA gesino bangas, grasino baudomis naujam projektui besiburiantiems klubams, tačiau teismas nusprendė, jog tai buvo neteisėta, remiantis Europos laisvės ir konkurencijos įstatymais.

Teismas taip pat pabrėžė, jog UEFA ir FIFA taisyklės, pagal kurias kiekvienas naujas turnyras turi gauti šių organizacijų pritarimą, yra neteisėtos.

Sprendime akcentuojama, jog futbolo turnyrų organizavimas yra ekonominė veikla, kuria galima verstis laisvai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola ir Erlingas Haalandas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola ir Erlingas Haalandas

2022-siais kitos instancijos teismas buvo nusprendęs, jog FIFA ir UEFA taisyklės yra tinkamos, nes šios organizacijos kontroliuoja futbolą pasaulyje ir Europoje.

ECJ nuomone, FIFA ir UEFA piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi, kontroliuojant futbolo rinką. Tiesa, pabrėžiama, kad toks išaiškinimas dar nereiškia, jog Superlygos projektui būtinai turi būti pritarta.

„Laimėjome teisę konkuruoti. UEFA monopolis žlugo. Futbolas laisvas. Dabar klubas nekentės nuo grėsmių ir grasinimų. Jie galės laisvai nuspręsti savo ateitį“, – džiūgavo „A22 Sports“ vadovas Berndas Reichartas.

Anglijos klubai „Arsenal“, „Chelsea“, „Liverpool“, „Manchester City“, „Manchester United“, „Tottenham“, Ispanijos „Atletico“, „Barcelona“, „Real“, Italijos „AC Milan“, „Inter“ ir „Juventus“ 2021-ųjų balandžio 18-ąją paskelbė įkuriantys naująją Superlygą, kuri turėjo išstumti iš horizonto Čempionų lygą.

Tokie sprendimai įsiutino gerbėjus visoje Europoje – Superlygoje, veikiausiai, būtų nelikę sportinio principo. Neįtikėtinas pasipriešinimas lėmė tai, jog devyni klubai per kelias artimiausias dienas pranešė paliekantys projektą, kuriam vadovavo „Real“ prezidentas Florentino Perezas ir „Juventus“ vadovas Andrea Agnelli.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas