Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susipažinkime: „Žalgirio“ jaunimo varžovas – „Manchester United“

Antradienį į Vilnių atvykęs „Manchester United“ – vienas didžiausių vardų, kada nors besilankiusių Lietuvos futbolo žemėje. Vienas iš populiariausių pasaulio klubų savo varžovų žemėlapyje trečiadienį pirmą kartą įsirašys Lietuvą ir UEFA Jaunimo lygos rungtynėse susitiks su Vilniaus „Žalgirio“ komanda.
Adamas Lawrence'as
Adamas Lawrence'as / zalgiris.lt nuotr.

„Manchester United“ jaunimo komanda teisę žaisti UEFA Jaunimo lygoje iškovojo gegužę laimėdama Anglijos U-18 čempionatą. Varžybų pirmajame etape Mančesterio klubas per 24 rungtynes iškovojo 20 pergalių (tarp jų – net 9:1 prieš „Liverpool“ bendraamžius) ir šešiais taškais aplenkė kaimynus „Manchester City“. Čempionato finale „Man Utd“ įveikė Londono „Chelsea“ ekipą.

Šį sezoną „Man Utd“ U-18 komanda per 6 rungtynes iškovojo 6 pergales ir įmušė 22 įvarčius. Rugsėjo pabaigoje „Blackburn“ ekipa sutriuškinta net 9:0.

Dalis čempionų komandos narių šį sezoną rungtyniauja „United“ U-21 komandoje, o kai kurie braunasi į pagrindinę ekipą. 18 metų Ethanas Wheatley jau praėjusį sezoną debiutavo „Premier“ lygoje, o šiemet taip pat yra registruojamas rungtynėms. Visgi į UEFA Jaunimo lygos sudėtį jis neįtrauktas.

Rungtynės prieš „Žalgirį“ ruošiasi 17 metų dvyniai Jackas ir Tyleris Fletcheriai – ilgamečio klubo saugo škoto Darreno Fletcherio sūnūs. Praėjęs savaitgalis dešimto numerio pozicijoje žaidžiančiam Jackui buvo įsimintinas – jis buvo įtrauktas į pagrindinės komandos sudėtį „Premier“ lygos dvikovai prieš „Brentford“.

Vyriausi UEFA Jaunimo lygos sudėtyje – gynėjai: 19 metų škotų kilmės Louis Jacksonas bei Tyleris Fredricsonas. Pastarasis šį sezoną yra vienas iš U21 komandos kapitonų ir pagrindinių gynybos ramsčių.

Vienu ryškiausių žaidėjų U-18 komandoje – Velse užaugęs italų kilmės puolėjas 18 metų Gabriele Bancheri. Jis buvo vienas rezultatyviausių praėjusį sezoną, o šį per 5 rungtynes įmušė jau 8 įvarčius.

Savo technika išsiskiria ir „naujuoju Philu Fodenu“ vadinamas 17 metų airių kilmės krašto saugas Shea Lacey.

Kairiojo krašto saugas 18 metų Jamesas Scanlonas jau turi vyrų rinktinės patirties – jis atstovauja Gibraltarui, o debiutines rungtynes žaidė šių metų kovo mėnesį Tautų lygoje prieš Lietuvos rinktinę.

„Man Utd“ jaunimo ekipoje – nemažai žaidėjų, kurie gali atstovauti ne tik Anglijos, bet ir kitų šalių rinktinėms. Tai ir ukrainiečių kilmės Zachas Baummanas, iš Ispanijos atvykęs Victoras Musa. Jauniausias komandoje – 16 metų gynėjas Kongo DR kilmės Godwillas Kukonki.

Komandą antrus metus treniruoja 38 metų Adamas Lawrence‘as, kuris prieš tai dirbo „Charlton“ ir „Milwall“ klubų akademijose.

„Mums šis turnyras – nuostabi galimybė. Atstovauti klubui tokio rango varžybose – nuostabu. Pasiruošimas sekėsi gerai, laukiame rytojaus rungtynių. Tai yra elitinis Europos jaunimo turnyras. Kas savaitę žaidžiame Anglijoje, bet taip pat norime, kad žaidėjai išbandytų jėgas prieš geriausias žemyno komandas“, – dvikovos išvakarėse klubo televizijai sakė treneris.

Antradienio treniruotė LFF stadione nebuvo atvira žiniasklaidai, tačiau ją filmavo ir reportažą parengė „MUTV“ kanalo reporteriai. Vilnių jis pristatė vaizdais nuo Trijų kryžių kalno.

„Žalgirio“ ir „Man Utd“ jaunimo komandų pirmoji dvikova vyks trečiadienį 19 val. LFF stadione. Atsakomoji – lapkričio 6 d. Anglijoje.

Dvikovą žiūrovai tiesiogiai galės išvysti tik stadione. Pagal UEFA taisykles Jaunimo lygos rungtynių transliuoti negalima, jei jų laikas susikerta su kitomis UEFA turnyrų rungtynėmis (Europos, Čempionų lyga).

Faktai apie „Manchester United“:

  • Pagal „Sportico“ reitingą šis klubas turi didžiausią vertę pasaulyje – arti 6 milijardo eurų, nežymiai lenkdamas Madrido „Real“. Kito leidinio „Forbes“ reitinge „Man Utd“ yra antroje vietoje.
  • Praėjusių metų sezone klubo pajamos siekė beveik 800 mln. eurų.
  • Pagal sekėjus socialiniuose tinkluose „Man Utd“ yra trečias populiariausias sporto klubas pasaulyje po „Real“ ir „Barcelona“. Soc. tinkle „Facebook“ anglų kluba seka 83 mln. žmonių.
  • Klubo akademija – viena iš žinomiausių pasaulyje. Garsiausi jos auklėtiniai – Davidas Beckhamas, Ryanas Giggsas, broliai Philas ir Gary Neville‘ai, Paulas Scholesas, Nicky Buttas, Markas Hughesas. ir kiti. Dabartiniai Anglijos rinktinės kandidatai – Marcusas Rashfordas, Kobbie Mainoo.

„Manchester United“ ir ryšiai su Lietuva:

  • Viena iš pagrindinių klubo savininkų Glazerių šeima – litvakų kilmės. Buvusi Glazerių Malcomas Glazeris, kuris mirė 2014 metais, užaugo Niujorko valstijoje, iš Lietuvos emigravusių žydų šeimoje.
  • Vieno garsiausių visų laikų klubo figūrų – Mattas Busby – tėvai buvo kilę iš Lietuvos. M.Busby komandą treniravo 25 metus, per kuriuos iškovojo 13 trofėjų, tarp kurių buvo ir pirmas tarptautinis – 1967 m. Europos čempionų taurė. Busby vardu pavadinta gatvė, kurioje įsikūręs klubo stadionas „Old Trafford“.
  • Dalis Busby treniruojamos komandos 1958 metais žuvo aviakatastrofoje Miunchene. Tragedijai atkurti 2011 metais išleistas filmas „United“ buvo filmuotas ir Vilniuje senajame „Žalgirio“ stadione. Stadionas buvo pasirinktas „suvadinti“ Belgrado stadioną, kuriame komanda žaidė Europos taurės rungtynes prieš lemtingą tragediją.
  • Vienas lietuvis yra įmušęs į „Manchester United“ vartus. 2002 metais UEFA Čempionų lygoje Raimondas Žutautas atstovaudamas Haifos „Maccabi“ pasižymėjo tolimu smūgiu. Šis įvartis išrinktas vienu gražiausių tą sezoną.
  • 2004 metais kitas lietuvis Čempionų lygoje padėjo eliminuoti Anglijos grandus. Turnyro aštuntfinalyje „Porto“ puolėjas E.Jankauskas atsakomųjų rungtynių pabaigoje uždirbo baudos smūgį, po kurio buvo įmuštas lemiamas įvartis. Po jo sekė įžymusis Jose Mourinho sprintas palei liniją. „Porto“ tą sezoną nukeliavo iki pabaigos ir tapo Čempionų lygos laimėtoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento