Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedija rengiasi gyvenimui be Zlatano Ibrahimovičiaus

Pasaulio futbolo pirmenybes Švedija pasitinka kitokia – ryškiausia pastarojo dešimtmečio žvaigždė Zlatanas Ibrahimovičius neatstovauja rinktinei. Nors buvo vilčių, kad puolėjas staiga atsiras nacionalinėje komandoje, Rusijoje vikingams teks kautis be jo.
Švedijos futbolo rinktinė
Švedijos futbolo rinktinė / „Scanpix“ nuotr.

„Los Angeles“ klubo puolėjas, pasitraukęs iš Švedijos rinktinės 2016 metais, prieš tai įmušęs 62 įvarčius per 116 rungtynių, bus tik žiūrovas prie televizoriaus ekrano Kalifornijoje, kai švedai pradės kovą Rusijoje.

Skandinavai turėjo kada nors pradėti gyvenimą be 36 metų Z.Ibrahimovičiaus. Žaisdami kaip komanda jie yra kietesni ir labiau vieningi – tai patvirtino dvejos rungtynes su Italija, kai atkrintamosiose varžybose švedai dusyk išlaikė vartus sausus. Atrankos varžybose jie įveikė Prancūziją ir nepatyrė nė vieno pralaimėjimo namie.

Anksčiau žaidimą lemdavo vienas žaidėjas, dabar Švedija yra komanda be superžvaigždžių.

„Scanpix“ nuotr./Zlatanas Ibrahimovičius
„Scanpix“ nuotr./Zlatanas Ibrahimovičius

Štai atidesnis žvilgsnis į Švedijos rinktinę:

Treneris

Janne'as Anderssonas pradėjo vadovauti komandai po Europos čempionato 2016 metais, pakeitęs Ericą Hamreną. Iki rinktinės J.Anderssonas buvo treniravęs tik Švedijos klubus, o geriausiai sekėsi su „Norrkoping“, su kuriuo 2015 metais laimėjo šalies čempionatą.

55 metų trenerio vertybėse drausmė ir žaidimo disciplina užima aukščiausią vietą, tad komandos žaidimas paremtas darnia tikslia gynyba ir greitais perėjimais į kontratakas.

Vartininkai

Robinas Olsenas yra užsirezervavęs starto sudėties vartininko vietą pasaulio pirmenybėse. Prieš tai jis turėjo pasirinkti – žaisti už Švediją ar Daniją, kurioje gimė abu jo tėvai.

Tai aukštas ir lieknas vartininkas, ūgiu (198 cm) prilygstantis krepšininkams.

„Scanpix“ nuotr./Švedijos futbolo rinktinės treneris J.Anderssonas (kairėje) svarbiausiu vartininku laiko R.Olseną.
„Scanpix“ nuotr./Švedijos futbolo rinktinės treneris J.Anderssonas (kairėje) svarbiausiu vartininku laiko R.Olseną.

Gynėjai

Z.Ibrahimovičius dešimtmetį laimėdavo geriausio šalies futbolininko rinkimus, bet pernai šią seriją nutraukė rinktinės kapitonas Andreasas Granqvistas, pirmą kartą atsiėmęs nacionalinį Aukso kamuolį.

Balsavę už A.Granqvistą tikriausiai liko sužavėti vidurio gynėjo didvyrišku pasirodymu per atkrintamąsias rungtynes su italais. Šios pasaulio pirmenybės 33 metų gynėjui, matyt, bus paskutinės, tad motyvacija ten patekti buvo didelė. A.Granqvistas organizuoja gynybą kartu su jaunuoju Victoru Lindelofu iš „Manchester United“, o pats yra iš Rusijos klubo „Krasnodar“ – būtent šiame mieste Švedija įsikurs per čempionatą.

„Scanpix“ nuotr./Švedijos futbolo rinktinės gynėjas A.Granqvistas.
„Scanpix“ nuotr./Švedijos futbolo rinktinės gynėjas A.Granqvistas.

Saugai

Emilis Forsbergas – greitas atakuojantis saugas, dažniausiai pradedantis rungtynes kairiajame krašte, yra komandos variklis. Jis tapo ryškus ne tik rinktinėje, bet ir Bundeslygoje, kur sužibo su „Leipzig“ klubu.

E.Forsbergas praėjusį sezoną atliko daugiausiai rezultatyvių perdavimų Bundeslygoje. 26 metų saugas gana vėlai atsiskleidė rinktinėje debiutavęs 23-ejų metų, tad patirtis rimtose turnyruose kukli – tik Europos čempionatas 2016 metais.

„Scanpix“ nuotr./Švedijos futbolo rinktinės saugas E.Frosbergas.
„Scanpix“ nuotr./Švedijos futbolo rinktinės saugas E.Frosbergas.

Sebastianas Larssonas yra kitas aukšto lygio saugas aikštės viduryje. Jis jau dešimtmetį žaidžia rinktinėje ir Anglijos lygoje, kur atstovavo „Birmingham“ ir „Sunderland“ klubams, pradėjęs karjerą Londono „Arsenal“.

Puolėjai

Marcusas Bergas tapo svarbiausias puolėjas, kai nebeliko Z.Ibrahimovičiaus. 31 metų M.Bergas įmušė aštuonis įvarčius atrankos varžybose ir liko Švedijos rinktinės lyderis atakose, nepaisant to, kad pasitraukė iš Europos futbolo gerbėjų radarų, netikėtai išvykęs žaisti į Jungtinių Arabų Emyratų klubą „Al Ain“ iš Atėnų „Panathinaikos“ pernai. Jis yra rezultatyviausias „Arabian Golf“ lygos žaidėjas, įvarčiais Azijoje patvirtinęs, kad į Rusiją keliauja geros sportinės formos.

„Scanpix“ nuotr./Švedijos futbolo rinktinės puolėjas M.Bergas.
„Scanpix“ nuotr./Švedijos futbolo rinktinės puolėjas M.Bergas.

Ola Toivonenas yra kitas puolėjas ir yra pelnęs gražiausią Švedijos įvartį atrankos varžybose, kai pasiuntė kamuolį į Prancūzijos vartus iš aikštės vidurio.

VIDEO: Ola Toivonen Amazing Goal vs France

Grupės varžybos

Švedija pradės F grupės kovas prieš Pietų Korėją birželio 18 dieną. Skandinavijos komanda susidurs su Vokietija birželio 23 dieną, o grupėje finišuos akistata su Meksika birželio 27 dieną.

„Scanpix“ nuotr./Švedijos futbolo rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Švedijos futbolo rinktinė

Švedijos rinktinės sudėtis

Vartininkai: Robinas Olsenas („Copenhagen“, Danija), Karlas-Johanas Johnssonas („Guingamp“, Prancūzija), Kristofferis Nordfeldtas („Swansea“);

Gynėjai: Mikaelis Lustigas (Glazgo „Celtic“, Škotija), Victoras Lindelofas („Manchester United“, Anglija), Andreasas Granqvistas („Krasnador“), Martinas Olssonas („Swansea“, Anglija), Ludwigas Augustinssonas (Bremeno „Werder“, Vokietija), Filipas Helanderis („Bologna“, Italija), Emilis Krafthas („Bologna“), Pontusas Janssonas („Leeds United“, Anglija);

Saugai: Sebastianas Larssonas („Hull City“, Anglija), Albinas Ekdalis („Hamburg“, Vokietija), Emilis Forsbergas („Leipzig“, Vokietija), Gustavas Svenssonas („Seattle Sounders“, JAV), Oscaras Hiljemarkas („Genoa“, Italija), Viktoras Claessonas („Krasnador“, Rusija), Marcusas Rohdenas („Crotone“, Italija), Jimmy Durmazas („Toulouse“, Prancūzija);

Puolėjai: Marcusas Bergas („Al Ain“, Jungtiniai Arabų Emiratai), Johnas Guidetti („Alaves“, Ispanija), Ola Toivonenas („Toulouse“, Prancūzija), Isaacas Kiese Thelinas („Waasland-Beveren“, Belgija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas