Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijos čempionai favoritų etiketės kratosi: „Ar jie nematė, kas nutiko pernai?“

Švedijos čempiono „Hacken“ treneris prieš mūšį su Vilniaus „Žalgiriu“ juokėsi, paklaustas apie klijuojamą favoritų etiketę. Specialistas iš Norvegijos puikiai pamena, kuo akistata su Vladimiro Čeburino kariauna pernai baigėsi „Malmo“ klubui.
Futbolo komandos „Hacken“ spaudos konferencija
Futbolo komandos „Hacken“ spaudos konferencija / Lukas Balandis / BNS nuotr.

1940-siais paauglių įkurtą klubą iš pradžių norėta pavadinti „BK Kick“, tačiau šis pavadinimas jau buvo užimtas, tad jaunuoliai komandą pavadino „Hacken“, lietuviškai – „gyvatvore“. Būtent aukšta gyvatvorė supo vietinę Geteborgo futbolo aikštę, kurioje treniravosi jaunieji klubo įkūrėjai.

Geltonai juodos marškinėlių spalvos tuomet pasirinktos be gilesnės minties – tiesiog tik tokią spalvų kombinaciją galėjo pasiūlyti vietinė sporto prekių parduotuvė.

Vaikinai svajojo, kad kažkada jų komanda žais aukštame lygyje, prabėgus vos keleriems metams nuo įkūrimo „Hacken“ ėmė varžytis ketvirtajame šalies divizione.

Kažin ar 1940-ųjų rugpjūčio 2-ąją, kuomet švenčiamas „Hacken“ gimtadienis, 15-16 metų vyriškiai galėjo įsivaizduoti, jog jų mėgėjiškas klubelis galiausiai 2022-siais pirmąkart istorijoje sugebės tapti Švedijos čempionais.

Bet taip nutiko ir Europos lygos kovos juos suvedė su „Žalgiriu“.

Į ypatingą triumfą Geteborgo komandą atvedė 63-ejų norvegas Peras-Mathiasas Hogmo. Nuo 1990-ųjų trenerio karjerą pradėjęs buvęs futbolininkas savo pasiekimų sąraše turi išskirtinį įrašą. Su Norvegijos moterų futbolo rinktinei jis 2000-siais Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse iškovojo aukso medalį.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Futbolo komandos „Hacken“ spaudos konferencija
Lukas Balandis / BNS nuotr./Futbolo komandos „Hacken“ spaudos konferencija

2006-siais, po nesėkmingo etapo „Rosenborg“ klube, P.M.Hogmo pranešė apie karjeros pabaigą. Vėliau specialistas grįžo į futbolą, nors pertraukėlių neišvengė – vienos jų metu jis dirbo futbolo apžvalgininku Norvegijos televizijoje NRK.

LFF stadiono spaudos konferencijų kambaryje įsitaisęs Švedijos komandos treneriui buvo primintos praėjusios savaitės rungtynės – „Hacken“ sensacingai baudinių serijoje krito prieš „Klaksvik“ iš Farerų salų.

Kolegos švedai 15min pasakojo, kad žiniasklaida kaip reikiant tarkavo futbolininkus, nepačiupusius nuostabaus šanso užsitikrinti vietą bent Konferencijų lygos grupių etape.

„Žinoma, tai buvo rungtynės, kurias labai norėjome laimėti. Mušėme tris įvarčius, tą patį prieš tai padarėme ir savo lygoje, – dėstė P.M.Hogmo. – Tad mušėme šešiskart per du mačus. Laiko persigrupuoti nebuvo daug, bet dabar tai istorija. Pasisėmėme naujos patirties, sugrįžo žaidėjai, kurie buvo traumuoti. Esame pasirengę kitoms rungtynėms, jų laukiame. Gerai pailsėjome savaitgalį po atkarpos, kuomet žaidėme po kelis kartus per savaitę. Turėjome aštuonias dienas iki rytojaus susitikimo. Matėsi ir paskutinėse treniruotėse, kad energija sugrįžo.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Futbolo komandos „Hacken“ treniruotė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Futbolo komandos „Hacken“ treniruotė

15min paklaustas, ar prieš išvyką į Lietuvą dar kartą peržiūrėjo praėjusių metų „Žalgirio“ ir ankstesnio Švedijos čempiono „Malmo“ praėjusių metų akistatas, kurias lietuviai laimėjo 1:0 ir 2:0, norvegas akcentavo, jog tai jau – istorija.

„Tai istorija. „Žalgiris“ turi naujų žaidėjų, bet taip pat reikia pažymėti, kad ši komanda turi europinės patirties, puikių žaidėjų. Peržiūrėjome jų paskutines lygos rungtynes, taip pat mačus Čempionų lygoje. Žinome, prieš ką žaisime, žinome, kaip norėsime juos nubausti“, – tikino strategas.

Jis akcentavo „Žalgirio“ tarptautinių rungtynių patirtį, bet nenuvertino ir savo žaidėjų bagažo.

nuotr. Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt/Mathias Oyewusi
nuotr. Elvio Žaldario/fkzalgiris.lt/Mathias Oyewusi

„Žinoma, komandai svarbu kaupti tokių rungtynių patirtį. Tai yra tobulėjimo procesas. Tačiau ir mes turime daug tarptautinio futbolo patirties. Štai mūsų kapitonas žaidžia Švedijos rinktinėje, turime žaidėjų iš kitų rinktinių. Norime sujungti tai su jaunų žaidėjų entuziazmu, greičiu, kurį mes turime, o tai bus labai svarbu rytoj. Norime būti greiti ne tik bėgdami, bet ir kituose aspektuose. Toks mūsų identitetas, norėsiu tą matyti rytoj“, – sakė P.M.Hogmo.

„Hacken“ yra laikomas favoritu akistatoje su „Žalgiriu“, bet šią mintį išgirdęs treneris vis dėlto žvelgė į praėjusių metų įvykius.

„Ar jie nematė, kas nutiko pernai „Malmo“ (juokiasi)? Visada tikime savo komanda. Nežinau, kaip iš tikrųjų yra. Bet rungtynės tikrai bus sunkios“, – pabrėžė P.M.Hogmo.

„Žalgirio“ ir „Hacken“ rungtynės ketvirtadienį LFF stadione startuos 19 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas