Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Širšių“ sugeltas „Žalgiris“ turės kurti stebuklą Geteborge

Šiurkščiai klydęs ir skaudžiai baustas Vilniaus „Žalgiris“ karčiu pralaimėjimu pradėjo UEFA Europos lygos atrankos pusfinalį.
„Žalgiris“ – „Hacken“
„Žalgiris“ – „Hacken“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 2 Eurolyga Krepšinis

Lietuvos čempionai ketvirtadienio vakarą sostinėje, LFF stadione, 1:3 (0:1) turėjo pripažinti stipriausio Švedijos klubo Geteborgo „Häcken“ pranašumą.

„Širšėmis“ pravardžiuojami Švedijos čempionai susikrovė solidžią persvarą prieš kitą savaitę Geteborge vyksiantį atsakomąjį mūšį.

Nei pagal žaidimą, nei pagal statistiką „Žalgiris“ svečiams iš Švedijos tokiu didžiuliu skirtumu tikrai nenusileido. Pagal smūgius į vartus (11-11) ir vartų plotą (5-5) buvo lygu, o kamuolio kontrolę – beveik lygu (49-51 proc.).

Vis dėlto savo progų žalgiriečiai – tarp kurių vėl pastebimiausi buvo Mathias Oyewusi ir Jurijus Kendyšas – neišnaudojo, o „Häcken“ aprangą pirmą sykį vilkėjęs Srdjanas Hrstičius baudė itin skaudžiai.

Pirmojo kėlinio pabaigoje Edvinui Gertmonui atmušus kamuolį prieš save pirmasis suskubo būtent S.Hrstičius, nukreipęs kamuolį į vartus (38 min.) ir išvedęs į priekį svečius po lygaus pirmojo kėlinio.

Lūžis įvyko vos prasidėjus antrajam. Dažniausiai itin patikimas E.Gertmonas šįkart šiukščiai suklydo – nesugraibė iš krašto perduoto kamuolio – ir S.Hrstičius (48 min.) vėl nubaudė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Hacken“ sveikina Srdjaną Hrstičių
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Hacken“ sveikina Srdjaną Hrstičių

„Žalgiris“ sutriko, o „Häcken“ įgavo dar daugiau pasitikėjimo. 70 minutę tas pats S.Hrstičius kulnu baudos aikštelėje atrito kamuolį ir Mikkelas Rygaardas kalė vinį į viršutinį šeimininkų vartų kampą (0:3).

„Häcken“ įkėlė vieną koją į kitą etapą. Tiesa, pabaigoje atkutusio „Žalgirio“ viltį kiek atgaivino galingas ir tikslus Nassimo Hnido (85 min.) šūvis kaire koja į tolimąjį vartų kampą (1:3).

Nuo 59 minutės progą gavo ir „Žalgirio“ naujokas Arvydas Novikovas, bet ilgai nerungtyniavusiam vienam geriausių šalies futbolininkų išsiskirti aikštėje nepavyko.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Arvydas Novikovas žaidė pusvalandį
Lukas Balandis / BNS nuotr./Arvydas Novikovas žaidė pusvalandį

Verta pažymėti, kad net ir pralaimėjęs „Häcken“ klubui, „Žalgiris“ savo žygio Europoje dar nebaigtų. Vilniečiai keliautų į Konferencijų lygos atrankos finalą, kuriame susitiktų su Budapešto „Ferencvaros“ (Vengrija) ir „Hamrun Spartans“ (Malta) poros laimėtoju.

Sukūręs stebuklą kitą savaitę Geteborge ir antrus metus iš eilės įveikęs Švedijos čempionų barjerą, „Žalgiris“ keliautų į Europos lygos atrankos finalą (taip pat užsitikrintų ir vietą mažiausiai Konferencijų lygos grupėse). Jame V.Čeburinio auklėtiniai sutiktų „Aberdeen“ iš Škotijos.

Rungtynių eiga

90+4 min. Teisėjas iš Ukrainos Mykola Balakinas skelbia rungtynių pabaigą.

90 min. Šeimininkai aktyviai siekia antrojo įvarčio ir yra visiškai perėmę iniciatyvą, bet įmušti nesiseka arba patiems, arba varžovus gelbėja vartų sargas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Nassimas Hnidas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Nassimas Hnidas

85 min. Koks įvartis! 1:3. Į puolimą atbėgęs „Žalgirio“ vidurio gynėjas Nassimas Hnidas galingu ir tiksliu smūgiu kaire koja siunčia kamuolį į tolimąjį varžovų vartų kampą. Viltys, nors ir nedidelės, atgyja.

75 min. Geriausia „Žalgirio“ proga! M.Oyewusi įveikia varžovą, palaukia komandos draugų, perduoda kamuolį J.Kendyšui, šis šauna stipriai, bet... tiesiai į vartininką. Laisvas stovėjęs ir perdavimo nesulaukęs L.Antalis, pakilęs nuo suolo, skėsčioja rankomis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Jurijus Kendyšas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Jurijus Kendyšas

70 min. Debiutines rungtynes su „Häcken“ apranga žaidžiantis S.Hrstičius dar prideda ir rezultatyvų perdavimą. Puolėjas atrita kamuolį kulnu, o Mikkelas Rygaardas kala vinį į viršutinį vartų kampą (0:3).

65 min. Iš karto po pertraukos praleistas įvartis „Žalgiriui“ tapo lyg nokdaunu, po kurio šeimininkai niekaip nesugeba atsigauti. Drąsiai ir tarsi lygūs su lygiais pirmą kėlinį žaidę Lietuvos čempionai antrajame klysta lygiose vietose, o „Häcken“ ramiai ir tiksliai dalinasi kamuoliu.

59 min. Griausmingos ovacijos LFF stadione. Į aikštę nuo suolo kyla A.Novikovas, keičiantis M.Miličkovičių.

53 min. „Žalgiris“ ima byrėti... Laimei, nuo trečiojo S.Hrstičiaus įvarčio šeimininkus E.Gertmonas šįkart gelbėja įspūdingu šuoliu ir reakcija.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Žalgiris“ – „Hacken“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Žalgiris“ – „Hacken“

47 min. E.Gertmonas klysta, bandydamas sugauti aukštą kamuolį, o Švedijos čempionai muša antrą įvartį ir bėga švęsti. Laimei, jų džiaugsmą čia pat stabdo šoninio arbitro pakelta vėliavėlė. Epizodą ilgokai peržiūri VAR, kuris, deja... itin apmaudų įvartį įskaito (0:2).

46 min. V.Čeburinas nieko nelaukdamas imasi permainų: vietoje šveicaro O.Buffo toliau žais japonas Y.Karashima.

Pirmas kėlinys

45+1 min. Kėlinio pabaigoje laimę iš toli mėgina N.Gorobsovas, bet kamuolys praskrieja šalia virpsto. Drąsiai pirmąjį kėlinį sužaidęs „Žalgiris“ kol kas atsilieka 0:1.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Häcken“ švenčia įvartį
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Häcken“ švenčia įvartį

38 min. Kitoje pusėje „Häcken“ veržiasi į priekį. E.Gertmonas atremia pirmą varžovų bandymą, bet prie kamuolio pirmasis suskumba naujokas S.Hrstičius, siunčiantis jį į tinklą (0:1).

36 min. Dar vienas „Žalgirio“ kampinis. Kamuolį tradiciškai kelia N.Gorobsovas, o pirmasis prie jo – J.Kendyšas, bet smūgis skrieja virš vartų.

32 min. „Žalgiris“ kelia kampinį ir atlieka smūgį, kuris blokuojamas. Vilniečiai prašo 11 m baudinio, bet teisėjas ragina tęsti rungtynes. Tyli ir VAR, kuris dirba šiose rungtynėse.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Žalgiris“ – „Häcken“, LFF stadiono tribūnos
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Žalgiris“ – „Häcken“, LFF stadiono tribūnos

27 min. Dviguba proga svečiams! „Žalgirio“ gynyba subyra, laimei, nei pirmuoju, nei pakartotiniu bandymu varžovai net nepataiko į E.Gertmono ginamus vartus, nors ataka buvo itin pavojinga.

22 min. Pavojingas M.Oyewusi smūgis. „Häcken“ vėl gelbėja vartininkas, o šoninis arbitras netrukus fiksuoja ir nuošalę.

15 min. J.Kendyšo proga! Baltarusis atsiduria pavojingos atakos smaigalyje, bet spaudžiamas varžovo gynėjo smūgiuoja tiesiai į varžovų vartininką.

12 min. M.Oyewusi kol kas itin aktyvus, bet netikslus. Sykį jis nepasiekia kamuolio galva po N.Gorobsovo pakelto kampinio, o netrukus antruoju bandymu smūgiuoja aukštai virš vartų.

6 min. Abi komandos nerizikuoja ir kol kas atsargiai tikrina viena kitos sugebėjimus. „Žalgiris“ pabando pasinaudoti M.Oyewusi greičio savybėmis, bet varžovai, akivaizdu, namų darbus padarė ir neleidžia puolėjui pabėgti.

1 min. Rungtynės prasideda. Jau pačią pirmą minutę ant dirbtinės LFF stadiono dangos krenta ir už čiurnos po kontakto su varžovu griebiasi aštriausias „Žalgirio“ ginklas – M.Oyewusi. Prireikia daktaro pagalbos, bet, atrodo, kad puolėjas galės tęsti rungtynes.

„Žalgirio“ starto sudėtyje – vienas pasikeitimas lyginant su rungtynėmis Stambule: nuo pradžių vietoje P.Mamičiaus žais M.Miličkovičius. Arvydas Novikovas kol kas ant atsarginių žaidėjų suolo.

Prieš rungtynes

Ir „Žalgiris“, ir dabartinis Švedijos čempionas Geteborgo „Häcken“ savo žygį šių metų Europos turnyruose pradėjo UEFA Čempionų lygos atrankoje.

Vilniečiai bendru rezultatu 2:1 palaužė stipriausią Šiaurės Makedonijos klubą „Struga“ ir 2:3 nusileido Turkijos galiūnui Stambulo „Galatasaray“.

Tuo metu „Häcken“ pirmajame rate 5:1 nušlavė „The New Saints FC“ iš Velso, tačiau antrajame netikėtai po baudinių serijos nusileido Farerų salų čempionui „Klaksvik“ klubui.

Atsakomasis Lietuvos ir Švedijos čempionų mūšis kitą savaitę vyks Geteborge.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas