Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tik A.Pukelio „prieš“ girdėję LFF vadovai ruošia kontrataką Seimui: „Savo padarėme“

83 iš 85 rankų kilo į viršų trečiadienio popietę, kai Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Tomas Danilevičius paskelbė balsavimą dėl naujųjų organizacijos įstatų. Permainos įvyko. Klubai įtraukti į federacijos valdymą, teisti asmenys bus patraukti iš vadovaujančių pozicijų.
Arūnas Pukelis-Švinius
Arūnas Pukelis, dar būdamas LFF Vykdomojo komiteto nariu, vienintelis balsavo „prieš“ naujuosius įstatus. / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Vienas patrauktų – Arūnas Pukelis, kuris, matydamas artėjančią pabaigą, galiausiai pats atsistatydino iš Tauragės apskrities futbolo federacijos (TAFF) vadovo pareigų.

Vis dėlto pagalius į ratus dar šiemet įtakingiausiu šalies futbolo veikėju rinktas A.Pukelis, atrodo, bandė kaišioti.

Prieš trečiadienio Konferenciją Kaune Vykdomojo komiteto posėdyje jau dalyvavo naujas TAFF prezidentas Robertas Jurkšaitis, žaibiškai pakeitęs pasitraukusį A.Pukelį.

Vis dėlto ankstesniame VK posėdyje, kuriame buvo tvirtinami naujieji įstatai, A.Pukelis balsavo „prieš“.

Ir buvo vienintelis toks, nes dar trys asmenys susilaikė.

Kitas praeityje teistas LFF VK narys Žydrūnas Buzas, vadovaujantis Marijampolės apskrities futbolo federacijai (MAFF), trečiadienio Konferencijoje nedalyvavo.

Tiek A.Pukelio, tiek Ž.Buzo, tiek ir Dainiaus Šumausko dienos Lietuvos futbolo valdyme yra suskaičiuotos – nauji įstatai neleis praeityje „tyčinį nusikaltimą padariusiems“ asmenims užimti vadovaujančių pozicijų LFF veikloje.

Suprasti akimirksniu: esminiai pokyčiai

  • Pagal naujuosius įstatus, LFF nariais taps ir klubai – aštuoni, užėmę aukščiausias vietas A lygoje, ir šeši – I lygoje. Taip pat dešimt regioninių federacijų bei aštuonios šakinės asociacijos, kurias LFF naujuosiuose įstatuose pavadino „futbolu suinteresuotais subjektais“.
  • Vykdomasis komitetas bus renkamas LFF konferencijoje ir jį sudarys 16 narių: aštuoni iš regioninių asociacijų, A lygos ir A lygos klubų, I lygos atstovai, LFF prezidentas, nepriklausoma moteris ir Lietuvos moterų futbolo asociacijos, Lietuvos salės ir paplūdimio futbolo asociacijos bei Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacijos atstovai.
  • LFF prezidentas, Vykdomojo komiteto nariai ir nepriklausomų LFF komitetų (rinkimų, revizorių, teisinių organų) pirmininkai, jų pavaduotojai ir nariai negalės „būti pripažinti kaltais dėl nusikalstamos veikos“.

Nepriekaištingos reputacijos klausimas buvo vienas aktualiausių, kalbant apie naujuosius LFF įstatus. Nors Lietuvos teisės aktuose asmuo, kurio teistumas išnykęs, gali būti laikomas nepriekaištingos reputacijos, futbolo federacijos tvarka bus griežtesnė.

„Tokie buvo Seimo narių reikalavimai, tokie reikalavimai yra pavyzdiniuose FIFA įstatuose. Asociacija yra pasiruošusi priimti sau reikalavimus, tą šiandien ir padarė“, – kalbėjo LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius

Ar naujieji įstatai užbaigs politikų kalbas apie tiesioginį LFF valdymą, kuriuo buvo grasinama anksčiau?

„Jei nepabaigs, tuomet nesuprantame galutinių tikslų, – sakė T.Danilevičius. – Visus tikslus, kuriuos kėlė Seimas... Tiesioginiai rinkimai Konferencijoje į Vykdomąjį komitetą, tiesioginiai viceprezidentų rinkimai, nepriekaištinga reputacija, klubų įtraukimas, Etikos komiteto rinkimas Konferencijoje, kitų nepriklausomų komitetų rinkimai Konferencijoje. Viską, ką siūlė Seimas, ką suderinome su FIFA ir UEFA, įgyvendinome. Nebegalime kalbėti apie naujus pokyčius. Ką įsipareigojome, tą įvykdėme.“

„Mano asmenine nuomone, skubame, – sakė LFF gen. sekretorius E.Stankevičius. – Perskubėjome. Ką sakiau ir anksčiau, analizuojant visą sistemą, reikėjo 6–8 mėnesių diskusijai su Seimu, UEFA, FIFA atstovais, klubų bendruomene. Mes to nepadarėme. Klubai balsavo dėl pasitikėjimo federacijos vadovybe, pasikeitė procesas. Kai prasidėjo kišimasis, pokalbiai, logiškai turėjo būti duota laiko iki balandžio mėnesio.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

LFF generalinis sekretorius vylėsi, kad dabar Seimo nariai žvelgs į Sporto ir Asociacijų įstatymus, kuriuos griežtins.

Panašu, kad LFF ruoš kontrataką ir, įgyvendinę Seimo narių reikalavimus, patys kulniuos pas juos prašydami didesnio finansavimo futbolui pažadus.

„Paketas turėtų apimti akademijas, klubus, visus futbolo bendruomenės dalyvius. Vienas dalykas yra krepšelių sistema, apie kurią kalbėjome. Prie vaiko galvos turi būti pririštas krepšelis, nesvarbu, ar tas vaikas vienoje akademijoje sportuoja, ar kitoje. Taip pat yra planas pasiūlyti modelį, kuris buvo pristatymas per mūsų forumą. Tai Sakartvelo modelis, pagal kurį būtų aiški finansinė bazė visiems klubams“, – dėstė T.Danilevičius.

„Šiandien neturime tikslių sumų, – pridūrė LFF prezidentas. – Norime suprasti, kiek tai darytų įtakos kokybiniam, ne tik kiekybiniam augimui.“

E.Stankevičius pabrėžė, kad LFF užsakė mokslinę studiją, kuri ir nubrėš geriausias valstybės investavimo į futbolą gaires.

Nauji LFF rinkimai bus rengiami iki balandžio pabaigos, juose bus renkamas Vykdomasis komitetas, prezidentas, viceprezidentai, nepriklausoma moteris. O kitame VK posėdyje – ir gen. sekretorius.

Kol nebus išrinkti nauji vadovai, Vykdomojo komiteto sudėtis nesikeis, jis toliau rinksis į posėdžius ir priims sprendimus.

Paklaustas, ar aplink futbolą dabar bus ramiau, T.Danilevičius kalbėjo: „Labai retorinis klausimas. Atsakymą pamatysime. Manau, bus geriau. Įgyvendinome tikslus, ko norėjo Seimas, ką rekomendavo FIFA ir UEFA. Ką minėjau anksčiau, grįšime į Seimą su savo klausimais. Jie mums uždavė namų darbus, bet kalbame ir apie jų įsipareigojimus. Ruošiamas paketas, mes jį tikrai teiksime. Tai darysime ne tik Seime, bet ir viešai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus