Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tiraspolio „Sheriff“ – kaip oligarchų valdoma Padniestrės komanda praverė Čempionų lygos duris?

Ketvirtadienio vakarą Monake bus ištraukti naujojo UEFA Čempionų lygos sezono grupių etapo burtai. Pirmą kartą tarp 32 stipriausių žemyno komandų prasibrovė Moldovos komanda. Ja tapo ilgametis šios šalies čempionas Tiraspolio „Sheriff“. Tai bus vienintelė šio sezono Čempionų lygos debiutantė. Trumpai susipažinkime su šiuo naujoku.
Tiraspolio „Sheriff“ triumfas
Tiraspolio „Sheriff“ triumfas / „FC Sheriff“ nuotr.

Neretai Moldova yra pavadinima skurdžiausia Europos šalimi, o Tiraspolio komanda iš tiesų atstovauja net ne jai, o Padniestrės teritorijai – jau tris dešimtmečius tarp Ukrainos ir Moldovos egzistuojančiai respublikai, kuri turi savo valiutą vėliavą, herbą ir himną.

„Sheriff“ yra šios respublikos pasididžiavimas, tiesa, žaidžianti Moldovos čempionate ir šešerius pastaruosius metus neužleidžianti čempionų titulo.

„Transfermark“ duomenimis, Tiraspolio dabartinė komanda vertinama 12 mln. eurų. Palyginimui, Lietuvos stipriausia komanda Vilniaus „Žalgiris“ įvertinta 5,7 mln. eurų.

„FC Sherff“ nuotr./Tiraspolio „Sheriff“ triumfas
„FC Sherff“ nuotr./Tiraspolio „Sheriff“ triumfas

„Galime lengviau atsipūsti. Nė karto atrankoje nepralaimėjusi Tiraspolio komanda pirmą kartą istorijoje žais Čempionų lygoje. Padniestrės sostinėje laukiame geriausių Europos klubų. Laukiame šviesaus futbolo rudens“, – regione populiariame „Telegram“ socialiniame tinkle triumfavo Padniestrės prezidentas Vadimas Krasnoselskis.

„Sheriff“, kuriai priklauso ir to paties pavadinimo klubas, Padniestrėje yra visiškas monopolininkas. 1993-aisiais metais, netrukus po respublikos įsikūrimo, šį verslo holdingą sukūrė Viktoras Gušanas ir Ilja Kazmalis. Abu šie vyrai prieš tai kartu dirbo kriminalinėje vietos policijoje, tad ryšių visuose valdžios ir visuomenės sluoksniuose turėjo ypač daug.

Dabar ši verslo grupė kontroliuoja daugumą regiono gamybos įmonių, pavyzdžiui, KVINT spirito varyklą, TIROTEX tekstilės įmonę ar Tiraspolio kepyklą.

Jai taip pat priklauso beveik visi pagrindiniai paslaugų teikėjai, įskaitant prekybos centrus, pagrindinį telefono ryšio operatorių, degalines ir automobilių salonus.

Taigi vaikščiojant po Tiraspolio gatves „Sheriff“ logotipą matysite labai dažnai, bet tai visiškai nereiškia, kad šis miestas gyvena vien tik futbolu.

„FC Sheriff“ nuotr./Tiraspolio „Sheriff“ triumfas
„FC Sheriff“ nuotr./Tiraspolio „Sheriff“ triumfas

Kaip „Sheriff“ tapo Čempionų lygos dalyviu?

To ištakų reikėtų ieškoti 2019-aisiais. Būtent tų metų pabaigoje Moldovos čempionate buvo panaikintas užsienio futbolininkų limitas. Dabar Tiraspolio komandos sudėtyje dominuoja užsieniečiai.

Kai Moldovos čempionai paskutiniame atrankos etape ant menčių guldė Zagrebo „Dinamo“ (3:0 ir 0:0), „Sheriff“ sudėtyje žaidė vos vienas moldavas – Luvannoras Henrique. Keista pavardė? Jūs teisūs, ir tas vienintelis vietinis žaidėjas yra natūralizuotas brazilas, atvykęs į šalį 2011-aisiais ir gavęs Moldovos pasą po dviejų metų.

Komandą treniruoja buvęs Sankt Peterburgo „Zenit“ kapitonas Jurijus Vernydubas.

Būtent jis sukūrė komanda, kuri jau šį sezoną turi šansą žaisti prieš Europos futbolo milžinus. Įdomu tai, kad dabar dėl politinių priežasčių 55-erių strategas yra visiškai atsiribojęs nuo Rusijos ir teigia nenorintis dirbti šioje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas