Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Matė daug, bet tokių futbolo vartų neregėjo: „Tai minusas delegatui ir teisėjams“

Žinia apie Lietuvos ir Šveicarijos komandų rungtynes skrieja per visą pasaulį, kai nutiko futbole itin retai pasitaikantis reiškinys – prieš mačą Sankt Galene šveicarams teko keisti vartus, nes matavimai parodė, kad jie yra beveik dešimt centimetrų per aukšti. Kaip tai galėjo nutikti? „Labai įdomus klausimas, juk viskas turėjo būti patikrinta gerokai prieš rungtynes“, – svarstė ir Paulius Malžinskas, per ilgą karjerą tikrinęs daug futbolo aikščių.

Tikra drama Sankt Galeno stadione prasidėjo lietuviams ir šveicarams dar nepradėjus žaisti futbolo.

Šveicarijos rinktinės vartininkų treneriui Patrickui Foletti kilo įtarimų dėl vartų matmenų, tad jis kreipėsi į rungtynių delegatą.

Netrukus specialus prietaisas parodė neįtikėtinus skaičius: vartų aukštis siekia 252,8 cm.

Standartinis vartų aukštis yra 244 cm, tad skirtumas buvo arti 9 cm.

Suprasti akimirksniu

  • Incidentas įvyko per pasaulio čempionato atrankos rungtynes C grupėje tarp Lietuvos ir Šveicarijos.
  • Dėl netinkamo vartų aukščio šveicarams skubiai teko keisti vartus.
  • Dėl techninių nesklandumų mačas prasidėjo 18 minučių vėliau.
  • Vienintelį įvartį 2-ąją minutę pelniusi Šveicarija laimėjo rungtynes 1:0.

Šveicarams skubiai išmontuojant vartus ir tempiant į jų vietą kitus, žiūrovai narpliojo galvosūkį: kaip tai galėjo nutikti?

Klausimas vertas Agatha Cristie detektyvo, nes atsakymo prie televizioriaus ekrano ieškojo ir labai patyręs futbolo specialistas.

Buvęs futbolininkas Paulius Malžinskas dešimtmetį yra dirbęs FIFA arbitru, o paskui ne vienerius metus darbavosi FIFA rungtynių inspektoriumi, kol neteko šių pareigų dėl kritikos Lietuvos futbolo federacijai.

Aikščių patikrinimas yra būtina procedūra, kurią atlieka visa grupė futbolo specialistų.

Anot P.Malžinsko, pirmąsyk aikštė dažniausiai apžiūrima rungtynių dienos rytą. Kartais veja būna patrumpinama, sykį jam teko reikalauti, kad aikštės linijos būtų perbraižytos, nes nusiplovė per dieną iki rungtynių.

Svarbiausias patikrinimas atliekamas likus porai valandų iki mačo, kai aikštę pereina trys rungtynių teisėjai, mačo delegatas ir rungtynių inspektorius.

Tada jie akylai apžiūri ir pamatuoja veją, linijas, patikrina vėliavėles aikštės kampuose, patikrina arbitrų radijo ryšį, kuris kartais gali būti blokuojamas dėl statinio konstrukcijų, taip pat išmatuoja vartus ir patikrina jų tinklus.

„Tai būna kruopštus patikrinimas, po kurio įprastai jau nieko nebereikia daryti po apšilimo, jei tik vartai nesulūžo ar nenuvirto – viskas būna suskaičiuota minutės tikslumu, kad nebereikėtų nieko keisti prieš pat rungtynes“, – pasakojo P.Malžinskas.

VRFS nuotr./Paulius Malžinskas
VRFS nuotr./Paulius Malžinskas

Jis teigė, kad 1–2 cm vartų aukščio paklaida yra leistina.

„Rungtynių delegatas turi elektroninį matuoklį, be to, ir ištiesta ranka galima pajusti, jei skirtumas yra didesnis. 5 cm neatitikimas jau matosi vizualiai, – kalbėjo P.Malžinskas. – Šveicarijoje jiems turėjo kilti įtarimų.

Toks neatitikimas – delegato atsakomybė. Tai – minusas teisėjams ir rungtynių delegatui.“

P.Malžinskas mano, kad įvyko techninė klaida. Jis atmetė sąmokslų teorijų tikimybę, nes tokio lygio kaip pasaulio čempionato atrankos varžybose ji neatrodo reali.

Ar Vilniuje rastume atsarginius vartus?

Jam pačiam sykį Graikijoje yra tekę rūpintis, kad vartai būtų pakelti – tąkart viena vartų pusė buvo 4 cm per žemai.

Daugiau nesklandumų dėl vartų per karjerą neteko spręsti, nes dažniau pasitaiko kitokio pobūdžio techninių kliūčių.

Pirmiausia, būna sprendimų dėl aikščių kokybės, ypač dėl oro sąlygų – pavyzdžiui, Lietuvos rinktinė prieš daugiau nei dešimtmetį Marijampolės stadione laimėjo prieš Serbiją rungtynėse, kurios priminė vandensvydžio mūšį.

Suprasti akimirksniu

  • Į Šveicarijoje sekmadienį nutikusią vartų problemą pirmadienį sureagavo didžiausi sporto kanalai.
  • „Neįtikėtina!“ – vienu žodžiu situaciją apibūdino Italijos „La Gazzetta dello Sport“.
  • Prancūzijos „L'Equipe“ vartų galvosūkis pralinksmino: „Juokinga scena“.
  • Vokietijos „Kicker“ parašė taip: „Futbole vis dar nutinka dalykų, apie kuriuos net nepagalvotum, kad jie yra galimi.“

Praėjusią savaitę Lietuvos 1-osios lygos rungtynės Klaipėdoje tarp „Neptūno“ ir „Šiaulių“ baigėsi tamsoje, nes virš dirbtinės aikštės dingo apšvietimas.

Dėl to, anot P.Malžinsko, prieš kiekvieną rimtą mačą stadione privalo būti generatorius.

Būtini ir atsarginiai vartai. Juos greitai atsinešė šveicarai penktadienio vakarą.

P.Malžinskui paliko įspūdį, kaip greitai šveicarai susitvarkė su nenumatyta bėda: „Man pasirodė, kad jie viską padarė profesionaliai. Turėjo pasiruošę atsarginius vartus ir susitvarkė operatyviai.“

Buvusiam UEFA inspektoriui kiek neramu, kaip tokią problemą spręstų Lietuvoje, nes LFF stadione atsarginių vartų jis nėra matęs.

„Būtų didelis klausimas, ar greitai susitvarkytume, – kalbėjo P.Malžinskas. – Atsarginiai vartai privalo būti pagal protokolą, nes gali sulūžti. Nors per mano praktiką to nebuvo, pasaulyje kartais pasitaiko tokių išskirtinių atvejų, kai vartininkas ar žaidėjas atsitrenkia į virpstą, ar užsikabina ant skersinio.“

Vartų keitimo atvejis yra pasitaikęs Čempionų lygoje 1998 metais Madride, kai vartai nugriuvo prieš pat „Real“ ir Dortmundo „Borussia“ rungtynes – tąsyk dėl šios priežasties mačo pradžia nusikėlė 76 minutėms, o RTL komentatoriai laukdami starto švilpuko paleido įsimintiną repliką: „Tiems, kas įsijungė rungtynes pavėlavę, turime pranešti, kad pirmasis įvartis jau pelnytas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento