Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tomas Danilevičius apie įvarčių mašinas „Euro 2020“ – kas laimės Aukso batelį?

Rezultatyviausias visų laikų Lietuvos futbolo rinktinės treneris Tomas Danilevičius 15min laidoje „Vieni Vartai“ dalijosi įspūdžiais apie ryškiausius ir labiausiai nuvylusius Europos futbolo čempionato puolėjus.

Europos futbolo pirmenybėms priėjus ketvirtfinalio etapą traukiasi ratas pretendentų laimėti Aukso batelį – bene labiausiai vertinamą asmeninį turnyro prizą.

Cristiano Ronaldo yra pelnęs 5 įvarčius, bet jam čempionatas jau baigėsi.

Po 4 įvarčius yra įmušę čekas Patrickas Chickas, dar tęsiantis kovą. Prancūzas Karimas Benzema ir Emilis Forsbergas, pasižymėjo irgi po 4 kartus, bet abu iškeliavo namo po aštuntfinalio.

Kovą tęsia po 3 įvarčius pelnę anglas Raheemas Sterlingas, belgas Romelu Lukaku, šveicaras Haris Šeferovičius.

„Futbole viskas įmanoma, bet realiausias galimybes aplenkti C.Ronaldo tikriausiai turi tik P.Schickas, – vertino T.Danilevičius. – Lukaku irgi turi galimybę, bet aš turiu abejonių dėl Belgijos rinktinės po Kevino de Bruyne ir Edeno Hazardo traumų. Aišku, Lukaku yra tarinio tipo puolėjas, gebantis pelnyti įvarčius, bet abejoju dėl Belgijos patekimo į pusfinalį (ketvirtfinalyje Belgija žais su Italija).“

36 metų C.Ronaldo jau paliko Europos pirmenybes, kai iškrito Portugalijos rinktinė.

T.Danilevičius mano, kad tai gali būti paskutinis Europos čempionatas, kuriame žaidė garsusis portugalas.

„Ar po trejų metų jis žais kitame Europos čempionate? Įmanoma, žinant jo profesionalumą, bet aš manau, kad jis baigs karjerą rinktinėje kitais metais pasaulio čempionate, jei Portugalija ten pateks“, – sakė Lietuvos futbolo federacijos prezidentas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

Buvęs C.Ronaldo bendražygis 33 metų Karimas Benzema sužibo Prancūzijos rinktinėje keturiais įvarčiais, kitaip nei 22 metų Kylianas Mbappe, kuriam Aukso batelį prieš turnyrą prognozavo lažybininkai.

„Dėl Benzemos, niekas neturėjo klausimų dėl jo lygio ir potencialo mušti įvarčius – tai grynakraujis puolėjas, – sakė T.Danilevičius. – O jo kolegai Mbappe čempionatas nepasisekė.

Pirmenybėse jis nepelnė nė vieno įvarčio, o paskutinėse rungtynėse jis pirmą kartą į vartų plotą pataikė po 120 minučių, kai buvo mušami 11 metrų baudiniai. Tokio lygio žaidėjas turėtų dažniau pataikyti į vartų plotą. Kita vertus, tai jaunas žaidėjas, tad bangavimai galimi“, – dėstė T.Danilevičius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kylianas Mbappe nerealizavo 11 metrų baudinio.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kylianas Mbappe nerealizavo 11 metrų baudinio.

Jam įsiminė Čekijos rinktinės puolėjas Patrickas Schickas, pelnęs jau 4 įvarčius.

Leverkūzeno „Bayer“ šį sezoną 9 įvarčius pelnęs 25 metų puolėjas sužibo šiame turnyre.

„Tai puolėjas apie kurį visos komandos svajoja – gali įmušti įvartį, dėl jo stiprus visa puolimo grandis, atlieka labai daug juodo darbo. Jis šiame čempionate žiba.

Gal Bundeslygoje jo skaičiai kitokie, bet Čekijos rinktinėje juo, matyt, labiau pasitiki treneriai. Ko jam trūksta į elito žaidėjo? Pastovumo. Jei pelnys po 15-18 įvarčių per sezoną, tai ir bus Top žaidėjas“, – sakė T.Danilevičius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Schickas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Schickas

Jis sutiko su nuomone, kad čekas kiek primena buvusį rinktinės puolėją Edgarą Jankauską. „Pagal sudėjimą, pagal stotą, pagal abiejų kojų valdymą, gerą žaidimą galva – jie turi panašumų“, – sakė buvęs E.Jankausko bendražygis Lietuvos rinktinėje.

Švedijos rinktinėje atsiskleidė Emilis Forsbergas, pelnęs 4 įvarčius. Prieš penkerius metus su Zlatanu Ibrahimovičiumi poroje jiems nepavyko daug nuveikti, bet šiame Europos čempionate 29 metų puolėjas iš „Leipzig“ klubo pademonstravo savo kūrybiškumą.

„Šventa vieta nebūna laisva, – sakė T.Danilevičius. – Gaila, kad nepamatėme dėl traumos Zlatano Ibrahimovičiaus, iš kitos pusės – tai galimybė kitiems puolėjams.“

„Scanpix“ nuotr./Emilis Forsbergas
„Scanpix“ nuotr./Emilis Forsbergas

Romelu Lukaku, kilęs emigrantų iš Kongo šeimoje, vaikystę praleido skurde.

Dalį jo mitybos meniu vaikystėje sudarė balta duona ir pienas, o dugnas buvo pasiektas, kai jis išvydo savo motiną skiedžiančią pieną vandeniu dėl nepritekliaus.

Tačiau dabar už Belgijos rinktinės puolėją Milano „Inter“ prašo 100 mln. eurų, jei kas norėtų įsigyti šį atakų tanką, kuriame sutampa jėgos, greičio ir technikos savybės.

„Tikriausiai tokia vaikystė sukrėstų kiekvieną. Bet skurdi jaunystė yra ir stimulas siekti vis daugiau, – svarstė T.Danilevičius, pats karjeros pradžioje rungtyniavęs Belgijoje. – Gerai, kad Belgijos rinktinės vadovai pakvietė į štabą Thierry Henry, kuris daug dirbo su Romelu Lukaku. Anglijoje jis atrodė vienam, atvykus į Italiją pamenu, kad Milano „Inter“ treneris Antonio Conte jam pareiškė, kad turi greitai numesti svorio ir išeiti iš triženklės kilogramų sumos, kitaip nebus jokio žaidimo laiko.

Disciplina klube, jo noras, Th.Henry patarimai jam padeda – jis kiek primena prancūzą, kuris buvo greitas, stiprus ir techniškas. Lukaku, žinoma, yra sunkesnis.“

„Scanpix“ nuotr./Romelu Lukaku
„Scanpix“ nuotr./Romelu Lukaku

Anglijos rinktinė aštuntfinalyje palaužė Vokietiją, o čempionate anglai atakų smaigalyje labiau kliaunasi Raheemu Sterlingu (3 įvarčiai), o ne Harry Kane''u (1 įvartis), kurį lažybininkai taip pat matė, kaip vieną favoritų laimėti Aukso batelį.

„Tikriausiai visa Anglija džiūgavo, kad H.Kane'as „atsidarė“ įvarčiu rungtynėse su vokiečiais, o Sterlingo žaidimas nėra didelė naujiena – jis muša įvarčius klube („Manchester City“)", - sakė T.Danilevičius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas

Geriausias praėjusių metų pasaulio futbolininkas Robertas Lewandowskis užpraėjusį sezoną laimėjo viską su Miuncheno „Bayern“, o Europos čempionate lenkas pelnė 3 įvarčius.

„Jei jis žaistų už, pavyzdžiui, Vokietijos rinktinę, įvarčių būtų daugiau. Bet ar jis gali išspręsti visas problemas komandas? Manau, kad Lenkijos rinktinė iškrito per anksti“, – sakė T.Danilevičius.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis
„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis

Italijos rinktinės puolėjas Ciro Immobile štampuoja įvarčius Romo „Lazio“ klube, bet Italijos rinktinėje 31 metų puolėjas nėra toks rezultatyvus.

„Treneris Roberto Mancini iš pagrindų pakeitė visą Italijos rinktinės žaidimo sistemą. Futbolas tapo labai dinamiškas, ne toks kaip anksčiau, kai buvo paremtas gynyba, nelabai rezultatyvus, nors ir atnešantis rezultatus.

Manau, kad tai yra Italijos rinktinės sėkmė. Šie Italijos komandos žaidėjai nėra tokios žvaigždės kaip Pirlo, Totti, Del Pierro ar Maldini. Šie italai žaidžia Italijos čempionate nebūtinai už geriausius klubus. C.Immobile vertas sėkmės, kuri jį lydi klube, bet Italijos rinktinėje įvarčius gali pelnyti ir kiti. Matome, kad komandoje nėra vieno bomberio, o gali pelnyti įvartį bet kuris“, – analizavo T.Danilevičius, pats žaidęs daug metų Italijoje, taip pat ir „Serie A“ pirmenybėse, kai atstovavo „Livorno“ klubui.

„Scanpix“ nuotr./Ciro Immobile
„Scanpix“ nuotr./Ciro Immobile

Ispanijos rinktinėje dėl neišnaudotų progų daug kritikos buvo sulaukęs Alvaro Morata, bet jis jau pelnė du įvarčius ir gali pelnyti daugiau.

„Galbūt jis jau nusimetė įtampą, bet jei pažvelgsime grupės varžybas, kai Ispanijos rinktinė valdo kamuolį, bet neperduoda jo visur laukiančio A.Moratos, tai kiek galima reikalauti iš jo? Išnaudojęs savo jėgų limitą, kai būna pavargęs nuo juodo darbo, natūralu, kad neišnaudoja progos sulaukęs šanso. Tačiau tai yra žmogus, kuris daug dirba komandai ir gali bet kada pelnyti įvartį“, – kalbėjo buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alvaro Morata
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alvaro Morata

Visą interviu su T.Danilevičiumi galima peržiūrėti laidoje „Vieni Vartai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas