Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Trys atremti baudiniai iš eilės: naujo Portugalijos didvyrio magijos paslaptys

Ne Portugalijos futbolo legenda Cristiano Ronaldo, o jaunas vartininkas Diogo Costa tapo Europos čempionato aštuntfinalio mačo tarp Portugalijos ir Slovėnijos komandų žvaigžde.

Kai atėjo laikas mušti 11 metrų baudinių seriją, atrodė, kad svertai gali krypti į Slovėnijos pusę – juk jos vartus gynė Janas Oblakas, 7 kartus šalies geriausiu futbolininku rinktas patyręs vartininkas, per rungtynes pravirkdęs patį Cristiano Ronaldo, kai atmušė šio puolėjo 11 metrų baudinį.

31 metų slovėnas prieš kelis mėnesius buvo išgelbėjęs ir Madrido „Atletico“ klubą per Čempionų lygos atkrintamųjų varžybų akistatą su Milano „Inter“, kai atrėmė du baudinius.

Tačiau Europos čempionate per Portugalijos ir Slovėnijos aštuntfinalį karaliavo ne J.Oblakas, o Diogo Costa.

24 metų portugalas atrėmė visus tris slovėnų smūgius: iš pradžių šoko į kairę ir atmušė Josipo Iličičiaus smūgį.

Vida Press nuotr./Diogo Costa
Vida Press nuotr./Diogo Costa

Tada dukart galingai stryktelėjo į dešinę pusę ir likvidavo Jure Balkoveco ir Benjamino Verbičiaus bandymus.

Vida Press nuotr./Diogo Costa
Vida Press nuotr./Diogo Costa

Tuo tarpu J.Oblokui trūko kelių centimetrų, kad per baudinių seriją atsilaikytų prieš C.Ronaldo, kuris šįkart smūgiavo į kairę pusę (rungtynėse mušė į dešinę), o paskui slovėnui nepavyko atspėti, kur muš Bruno Fernandešas ir Bernardo Silva.

Portugalijos futbolininkai šoko džiaugsmo šokį aplink D.Costą, savo naują didvyrį.

„Taip, tai tikriausiai geriausios rungtynės mano gyvenime, tokios, kai turbūt buvau labiausiai naudingas savo komandai“, – sakė 24 metų vartininkas po pirmadienio mačo Frankfurte.

Vida Press nuotr./Diogo Costa
Vida Press nuotr./Diogo Costa

Iki šiol niekas nebuvo atlaikęs trijų 11 metrų baudinių iš eilės Europos pirmenybėse, kaip ir nė vienam vartininkui nebuvo pavykę išlaikyti vartus sausus per baudinių seriją Senojo žemyno čempionate.

Paklaustas, ar žinojo, į kurią pusę smūgiuos Slovėnijos futbolininkai, vartininkas sakė: „Ne. Žinoma, mes analizavome baudinių mušėjus, bet žaidėjai keičiasi, jie patys irgi keičia savo smūgių kryptį. Pasiklioviau savo nuojauta.

Svarbiausias dalykas yra įdėtas įdirbis, o tada pasitikėjimas savimi. Aš tikiu, kad viską lemia mano sunkus darbas. Darbas, darbas ir dar kartą darbas. O tada galima nuraškyti ir vaisius.“

Įdomu, kad panašiu metu, kai J.Oblakas padėjo „Atletico“ nugalėti Milano klubą, D.Costai nepavyko atlaikyti nė vieno Londono „Arsenal“ žaidėjų smūgio per Čempionų lygos aštuntfinalį, kai portugalo atstovaujamas „Porto“ turėjo užleisti Anglijos komandą į kitą etapą.

„Diogo yra geros formos, – sakė Portugalijos rinktinės treneris Roberto Martinezas. – Jo patirtis prieš „Arsenal“ buvo labai vertinga, bet dabar jis labiau rėmėsi savo jausmu.

Jis yra nuostabus vartininkas. Ilgai saugota paslaptis Portugalijoje. Jis yra dirbęs su keliais labai gerais vartininkais ir pats tapo geriausias.“

Po pirmadienio dramatiškų rungtynių tai jokia paslaptis – D.Costa yra 11 metrų baudinių specialistas.

Dabar jis yra atlaikęs 13 iš 42 baudinių svarbiose varžybose. Prieš dvejus metus šis vartininkas buvo atrėmęs tris 11 metrų baudinius iš eilės per trejas Čempionų lygos rungtynes. Iki tol niekam per Čempionų lygos sezoną nebuvo pavykę to padaryti.

Europos čempionate visus tris smūgius D.Costa atrėmė dviem rankomis. Slovėnų spyriai nebuvo prasti, visais trimis atvejais kamuolys skriejo pakankamai stipriai į vartų kampą.

„Jo kantrybė, akimirkos pasirinkimas, judrumas buvo neįtikėtini, – „The Athletic“ sakė vartininkų treneris, pats buvęs vartininkas JAV ir Švedijoje Mattas Pyzdrowski. – Būdas, kaip jis išlaukia, kol puolėjas palinksta prieš kamuolį, prieš pat šuolį – yra visiškai tobulas.

Nors jis laukia ilgai, vis tiek sugeba uždengti vartų kampus savo rankomis. Tai ypatinga, to negali kiti vartininkai. Tai lemia jo atletiškumas ir judrumas.

Jo kantrybė taip pat labai gera. Jokių dramatiškų judesių ar trikdymo veiksmų prieš varžovų smūgius. Jis tiesiog laukė kantriai ant vartų linijos ir susitelkė į savo šuolių momentus.“

Nors didžiąją rungtynių dalį daugiau darbo turėjo J.Oblakas, sulaukęs slovėnų sirgalių padėkos bangos, kai atlaikė C.Ronaldo 11 metrų baudinį per pratęsimą, D.Costa taip pat išgelbėjo Portugaliją pratęsimo pabaigoje.

115 minutę Benjaminas Šeško buvo pabėgęs vienas prieš vartininką, bet D.Costa meistrišku kojos judesiu likvidavo pavojingiausią slovėnų ataką žaidimo metu.

Buvęs Ispanijos ir Madrido „Real“ vartininkas Ikeras Casillas, baigęs savo ilgą puikią karjerą „Porto“ klube, prieš šešerius metus yra sakęs, kad D.Costa taps jo įpėdiniu.

Ikeras Casillasas metinį geriausio pasaulyje vartininko apdovanojimą pelnė penkis kartus iš eilės
Ikeras Casillasas metinį geriausio pasaulyje vartininko apdovanojimą pelnė penkis kartus iš eilės

„Ateina nauja žvaigždė, – 2018 metais išpranašavo I.Cassilas. – Jo vardas Diogo Costa. Manau, kad jis bus superinis vartininkas.“

Legendinis ispanų vartininkas buvo teisus, tą galima patvirtinti po įsimintino vakaro Frankfurte, kai D.Costa atsiėmė geriausio rungtynių žaidėjo prizą.

Vida Press nuotr./Diogo Costa
Vida Press nuotr./Diogo Costa

Per spaudos konferenciją jis netyčia pamiršo laimėtą asmeninį trofėjų.

Kai žurnalistai jį pašaukė ir priminė, kad paliko prizą, D.Costa nusijuokė: „Svarbiausia, kad laimėjome“.

Geriausiam žaidėjui skirtas prizas buvo vienintelis dalykas, kuris išsprūdo šiam vartininkui iš rankų tą vakarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius