Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 14 /23:53

„Trys liūtai“ vėl riaumoja iš nevilties: Ispanija – Europos futbolo čempionė!

„Futbolas negrįžta namo“, Anglija ir vėl nevilty. Ištisus dešimtmečius lauktas ir jau ranka siektas titulas vėl išslydo... O „La Roja“ triumfuoja. Europos futbolo čempionatą Vokietijoje laimėjo Ispanija. Olimpiniame Berlyno stadione ispanai rezultatu 2:1 palaužė Angliją ir susigrąžino čempionų karūną.

Žemyno čempione tapusi ir 1964, 2008 bei 2012 metais, Ispanija aplenkė Vokietiją ir tapo tituluočiausia Europos čempionatų komanda.

O „Trys liūtai“ pralaimėjo antrą Europos čempionato finalą iš eilės.

2021 metais jie pripažino italų triumfą. 1966 metais tapę pasaulio čempionais anglai Senojo žemyno pirmenybėse vis dar lieka be titulo.

„Nėra jokios gėdos patirti šį pralaimėjimą. Susidūrėme su fantastiška komanda ir kovėmės su ja, dar kartą pademonstruodami savo atkaklumą, kai grįžome praleidę pirmąjį įvartį.

Šių grupė žaidėjų yra ypatinga, ir jie tikrai sulauks savo auksinės akimirkos, tačiau laukimas tęsiasi“, – po rungtynių kalbėjo Anglijos futbolo legenda, futbolo apžvalgininkas Johnas Terry.

„Scanpix“ nuotr./Harry Kane'as
„Scanpix“ nuotr./Harry Kane'as
„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as
„Scanpix“ nuotr./Garethas Southgate'as

„Kovėmės iki pat pabaigos, tačiau Ispanija buvo geriausia turnyro komanda ir titulo nusipelnė“, – pripažino Garethas Southgate'as.

Ispanija iki trofėjaus nukeliavo Vokietijoje nesuklupusi nė karto.

Laimėjusi visus mačus grupėje, atkrintamosiose visus varžovus eliminavo nė karto nenukeliaudama iki baudinių serijos. Tik ketvirtfinalyje su šeimininkais vokiečiais ispanams prireikė pratęsimo.

„La Roja“ dominavo ir finale, nors anglai savo šalies viltis taip pat kurstė – kai 73-ią minutę Cole'as Palmeris išlygino rezultatą.

Po blankaus pirmojo kėlinio komandos įvarčiais prabilo antrajame.

47-ą minutę Nico Williamsas išvedė ispanus į priekį, o kai C.Palmeris atstatė pusiausvyrą – pergalingą tašką 87-ą minutę padėjo Mikelis Oyarzabalis, 27-erių „Real Sociedad“ puolėjas.

„Atlikau savo darbą. Kiekvieną akimirką dariau tai, ką turėjau daryti, kad tik galėčiau padėti komandai. Man pasisekė padovanoti pergalę. Turėti akimirką yra geriausia, kas man nutiko“, – kalbėjo M.Oyarzabalis.

„Scanpix“ nuotr./Pergalingas ispanų įvartis
„Scanpix“ nuotr./Pergalingas ispanų įvartis

Ispanai susitvarkė su anglais nepaisant to, kad pirmojo kėlinio pabaigoje neteko savo kertinio žaidėjo – Rodri.

Traumą patyręs Rodri aikštę paliko su ašaromis akyse, bet galiausiai verkė iš džiaugsmo – tapo čempionu ir buvo pripažintas geriausiu turnyro žaidėju.

17-metis Lamine'as Yamalis – geriausiu jaunuoju čempionato žaidėju, o geriausio finalo žaidėjo prizas atiteko N.Williamsui.

Ispanijos treneris Luisas de la Fuente po finalo kalbėjo:

„Negalėčiau būti laimingesnis. Matyti sirgalius, matyti žaidėjus... Tikra komanda, Europos čempionai. Sakiau, kad didžiuojuosi, o šiandien didžiuojuosi dar labiau. Tai patvirtina, kas mes esame. Man jie yra geriausi pasaulyje ir šiandien tai galiu patvirtinti“.

Panašu, kad ispanų triumfo laukė ir Škotija.

Štai taip finalui pasiruošė vienas baras Glazge, o dienraštis „The National“ finalo išvakarėse meldė ispanų pergalės...

„The National“ nuotr./Škotų dienraščio „The National“ šeštadienio numerio viršelis
„The National“ nuotr./Škotų dienraščio „The National“ šeštadienio numerio viršelis

FINALO RUNGTYNIŲ EIGA:

Giorgio Chielini į stadioną įnešus taurę, kuri pastaruosius trejus metus priklausė Italijai, vaikams palydėjus spektaklio dalyvius į sceną, nuskambėjus abiejų šalių himnams – rungtynės prasidėjo...

Kairiajame Anglijos rinktinės krašte rungtynes pradėjo Luke'as Shaw – jam tai pirmas pasirodymas starto sudėtyje šiame čempionate.

Pirmosiomis minutėmis anglai stojo į gynybines pozicijas, turėdami atsimušinėti nuo ispanų aukštų perdavimų į baudos aikštelę. Kamuolio kontrolę iškart prisiėmė Ispanijos rinktinė.

Pranoko Pele

  • Lamine'as Yamalis tapo jauniausių visų laikų didžiųjų turnyrų finalų dalyviu. Ispanų jaunuolis, kuriam finalo išvakarėse sukako 17 metų, pagerino legendinio Pele rekordą. 1958 m. pasaulio čempionato finale Pele žaidė būdamas 17 metų ir 249 dienų amžiaus.Tuo tarpu Kobbie Mainoo, būdamas 19 metų ir 86 dienų, tapo jauniausiu anglu, kada nors žaidusiu Europos ar pasaulio čempionatų finaluose.

12-ą minutę Johnui Stonesui teko atlaikyti vienas prieš vieną kovą su Nico Williamsu – anglų gynėjas slysdamas meistriškai išmušė kamuolį į kampinį. Bet ir čia ispanai sukūrė pavojų, tik Robino Le Normando smūgis per save nenusisekė.

„Scanpix“ nuotr./Ispanija – Anglija
„Scanpix“ nuotr./Ispanija – Anglija

15-ą minutę jau anglai grasino dešiniuoju kraštu, bet Kyle'o Walkerio perdavimas vartininko aikštelės prieigose buvo nutrauktas.

22-ą minutę Philas Fodenas neatsakingai sužaidė perduodamas kamuolį atgal savo baudos aikštelės prieigose. Tuo pasinaudoti pabandė Lamine'as Yamalis, bet tik uždirbo kampinį.

25-ą minutę anglai sukėlė nemažai įtampos prie ispanų vartų, tačiau daug driblingo ir keli perdavimai smūgiu nevirto. Galiausiai Harry Kane'as „įvažiavo“ varžovui į koją ir prieš save išvydo geltoną kortelę.

Per pirmąjį pusvalandį ispanai kamuolį kontroliavo 70 proc. laiko, tačiau per pirmąsias 30 minučių į vartų plotą nebuvo atliktas nė vienas smūgis.

35-ą minutę Dani Olmo turėjo galimybę smūgiuoti, bet smūgis nebuvo pats geriausias.

Baigiantis kėliniui ispanams teko blokuoti H.Kane'o šūvį, o standartinėje situacijoje prie tolimojo virpsto į perdavimą atsiliepęs Ph.Fodenas patikrino vartininko Unai Simono budrumą.

„Scanpix“ nuotr./Ispanija – Anglija
„Scanpix“ nuotr./Ispanija – Anglija

Vis dėlto pirmasis kėlinys praslinko be ypatingai pavojingų progų, komandos demonstravo drausmingą gynybą, o švieslentė bolavo dviem nuliais – 0:0.

Bloga žinia po pertraukos pasiekė Ispanijos rinktinės gerbėjus.

Pirmojo kėlinio pabaigoje su komandos draugu Aymericu Laporte'u susidūręs Rodri, kertinis ispanų saugų linijos žaidėjas, patyrė traumą – jį pakeitė Martinas Zubimendi.

Nepaisant to...

47-ą minutę Ispanija smogė Anglijai įvarčiu! L.Yamalis perdavė kamuolį Nico Williamsui, kuri šovė tiksliai ir išvedė ispanus į priekį!

Vos po kelių minučių ispanai dar kartą galėjo nubausti sutrikusius anglus, tačiau D.Olmo smūgiavo šalia vartų.

Ir dar kartą, ir dar... Ispanai jau galėjo turėti kelių įvarčių persvarą. Alvaro Morata sulaukė perdavimo įkirtęs į baudos aikštelę, N.Williamsas vėl pavojingai smūgiavo. Bet rezultatas nepasikeitė.

60-ą minutę aikštę paliko blankiai finale žaidęs H.Kane'as. Jį pakeitė Ollie Watkinsas.

„Scanpix“ nuotr./Harry Kane'as
„Scanpix“ nuotr./Harry Kane'as

64-ą minutę Jude'as Bellinghamas priminė, kad žaidžia šiose rungtynėse – jo smūgis aštrus, bet šalia vartų.

66-ą minutę L.Yamalis suklaidino L.Shaw, bet Jordanas Pickfordas pirštų galais išgelbėjo anglus nuo dar vieno įvarčio. J.Pickfordui ir kelios minutės po to – buvo tikras darbymetis...

O Garethas Southgate'as ėmėsi stiprinti puolimą – vietoj atraminio saugo Kobbie Mainoo į aikštę metė Cole'ą Palmerį.

Ir tai pasiteisino!

73-ią minutę C.Palmeris nuostabiu smūgiu užbaigė puikią anglų kontrataką ir išlygino rezultatą!!! Perdavimą atliko J.Bellinghamas.

„Scanpix“ nuotr./Cole'as Palmeris
„Scanpix“ nuotr./Cole'as Palmeris

82-ą minutę dar vieną auksinę progą turėjo L.Yamalis. Po perdavimų karuselės L.Yamalio smūgį J.Pickfordas atrėmė.

87-ą minutę ispanai išsiveržė į priekį. Mikelis Oyarzabalis!

Jo įvartis tapo pergalingu, nors per likusį laiką varžovų vartus užgulę anglai turėjo galimybių dar kartą lyginti rezultatą. Nepavyko.

Ispanija 2, Anglija 1.

„Scanpix“ nuotr./Ispanija – Anglija
„Scanpix“ nuotr./Ispanija – Anglija
„Scanpix“ nuotr./Ispanija – Anglija
„Scanpix“ nuotr./Ispanija – Anglija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?